Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długość śrub do kół

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jaka powinna być długość gwintu który jest wkręcany w piastę?

Dziś przy wymianie kół na zimowe zauważyłem, że śruba w oryginalnych alu na lato po włożeniu w otwór w feldze wystaje gwintem na długość 2cm. W felgach na zimę, również alu (Rial), gwintu jest tylko 1,4-1,5mm (grubsza felga czy głębokość otworu jak kto woli) a pewnie cały też nie jest wykorzystany bo przecież przechodzi przez tarczę. Wydaje mi się, że to bardzo mało. 

http://wulkanizacja.krakow.pl/content/view/92/58/ Tutaj piszą że gwint powinien się wkręcać na głębokość 10-13mm.

Będzie trzeba jechać po nowe śruby? Jak uważacie?

Auto Astra H.

Pozdrawiam.

Napisano

Zasadniczo nie powinny być za długie co by z piasty nie wystawały (po drugiej stronie), bo mogą o coś wadzić a nawet jak nie wadzą to będą rdzewieć i może być problem z odkręceniem (na wiosnę)

A jak za krótkie to wiadomo-koło można zgubić :czacha:

Spróbuj ręcznie przykręcić koło i licz ile obrotów zrobisz śrubą jak  zacznie gwint łapać do całkowitego dokręcenia, moim zdaniem powinno być min. 5.

Napisano

Śruba niezależnie od tego jaka i gdzie zastosowana powinna być wkręcona minimum na głębokość średnicy gwintu.

Napisano

Jaka powinna być długość gwintu który jest wkręcany w piastę?

Taka, by skutecznie przykręcić koło, nie krótsza, niż grubość piasty i tarczy/bębna razem wzięta, ale też nie wiele dłuższa, gdyż i tak to nic nie da, a można coś "przetrącić" (przy bębnach np. cylinderek, szczęki).

Dziś zauważyłem, że śruba w oryginalnych alu na lato po włożeniu w otwór w feldze wystaje gwintem na długość 2cm. W felgach na zimę, również alu (Rial), gwintu jest tylko 1,4-1,5mm, a pewnie cały też nie jest wykorzystany bo przecież przechodzi przez tarczę. Wydaje mi się, że to bardzo mało. 

Mi też się wydaje, że 1,5mm to dość mało, aby przykręcić koło... :phi: ile to jest: jeden zwój? półtora?   ;]  ;) 

Będzie trzeba jechać po nowe śruby? Jak uważacie?

Jeździłeś już na tym zestawie felgi + śruby, czy to była dziewicza operacja?

Jeśli chcesz wiedzieć, czy konieczne są dłuższe śruby, to za pomocą np kawałka drutu z zakrzywionym końcem (może być pod kątem 90* :phi: ) zbadaj, jak głęboko kończy się otwór z gwintem w piaście od powierzchni, gdzie mocuj się koło. Może to być np. 1,5cm albo 2cm. Wtedy będziesz wiedział, czy potrzebujesz inne śrubki.

Jeśli zaś już jeździłeś na tym zestawie, to znaczy, że nic się nie stało, być może nic się nie stanie, albo też długość jest wystarczająca. Sprawdzić nie zaszkodzi :oki:  

Napisano
  • Autor

Taka, by skutecznie przykręcić koło, nie krótsza, niż grubość piasty i tarczy/bębna razem wzięta, ale też nie wiele dłuższa, gdyż i tak to nic nie da, a można coś "przetrącić" (przy bębnach np. cylinderek, szczęki).

Mi też się wydaje, że 1,5mm to dość mało, aby przykręcić koło... :phi: ile to jest: jeden zwój? półtora?   ;]  ;)

Jeśli chcesz wiedzieć, czy konieczne są dłuższe śruby, to za pomocą np kawałka drutu z zakrzywionym końcem (może być pod kątem 90* :phi: ) zbadaj, jak głęboko kończy się otwór z gwintem w piaście od powierzchni, gdzie mocuj się koło. Może to być np. 1,5cm albo 2cm. Wtedy będziesz wiedział, czy potrzebujesz inne śrubki.

Jeśli zaś już jeździłeś na tym zestawie, to znaczy, że nic się nie stało, być może nic się nie stanie, albo też długość jest wystarczająca. Sprawdzić nie zaszkodzi :oki:  

Miało być 1,5 cm :) 

Sprawdzę to co pisałeś z drutem z tym że tak jak pisałem przy oryginalnej feldze wchodzi 2cm gwintu.

Wiem, że śruba nie może być zbyt długa  ;]

Pierwsza zima przede mną z tym autem i pierwszy raz zakładałem zimówki. 

Napisano

Pięć obrotów śruby wystarczy. Absolutne minimum, to 4,5 obrotu.

Napisano

Śruba niezależnie od tego jaka i gdzie zastosowana powinna być wkręcona minimum na głębokość średnicy gwintu.

Już kiedyś pisałem - kupiłem Bravę na alufelgach, które ktoś przykręcił śrubami do stalówek.

Po paru miesiącach (przy pierwszej potrzebie zdjęcia koła) okazało się, że każda ze śrub jest wkręcona na niecałe (tak!) dwa zwoje gwintu = niecałe 2 obroty śruby.

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj chyba u najlepszego wulkanizatora w mieście. Powiedzieli, że minimum to 5-6 obrotów śruby, U mnie jest dokładnie 6.