Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skróciłem drążek !

Featured Replies

Napisano

Było tak:

276736146-DSC01184_resize.JPG

Teraz jest tak:

276736146-DSC01324_resize_exposure.JPG

Skrócony o 4,5 cm - więcej raczej trudno. 3 godzinki roboty, ale biegi wskakują krótko i pewnie - super sprawa - polecam!!! Podnoszony wsteczny oczywiscie działa jak działał.

post-57843-14352469657814_thumb.jpg

Napisano

> Było tak:

> Teraz jest tak:

> Skrócony o 4,5 cm - więcej raczej trudno. 3 godzinki roboty, ale

> biegi wskakują krótko i pewnie - super sprawa - polecam!!!

> Podnoszony wsteczny oczywiscie działa jak działał.

claps.gif Bardzo fajnie to wygląda, jak masz fotke z boku to wrzuć.

Może napiszesz jakiś manual dla zainteresowanych hmm.gif

Napisano

> Było tak:

> Teraz jest tak:

no super to wyglada ale co i jak ???

Napisano
  • Autor

> no super to wyglada ale co i jak ???

No właśnie nie wziąłem aparatu ze sobą - żaluję.Ale roboty znacznie więcej niż sie spodziewałem. W największym skrócie:

1.Zdejmujemy gałkę i mieszek.

2.Drązek zbudowany jest z pręta,zakończonego z dwóch stron wielowypustami i oraz rurki,w którą ten pręcik jest wciśnięty.

3.Ucinamy drążek tam gdzie już jest rurka,odmieżając wcześniej od końca rurki (od miejsca gdzie zaczyna sie ten wspomniany wyżej cieńszy - lity pręcik) tyle cm o ile chcemy skrócić drążek.

4.Rozcinamy pozostałą na pręciku odciętą wraz z nim rurkę (wzdłużnie - jest zaciśnięta na tym wielowypuście).

5. Pręcik na wielowpypuście można troskzę oszlifować i przyciąć o 1 cm - żeby później łatwiej wszedł w pozostałą w Kropku częśc rurki.

6.Wbijamy młotkiem (tak,tak-młotkiem! zeby.GIF )ucięty pręcik w pozostałą w Kropku część rurki - tak na głębokośc 1/2 długości skracania całego drążka.

7. Wycinamy z plastikowej podnoszonej częsci drążka (tej od podnoszonego wstecznego) taki odcinek, o jaki skracamy - ale od dołu - nie od góry!!!

8.Obie częsci uciętej plastikowej rurki łączymy jakąś nałożoną tulejką.Ja wykorzystałem 2 centymetrowy kawałek pompki do roweru zeby.GIF Wywierciłem dwie dziurki i dąłem dwie śrubi - każda wkręcona przez tą łączącą je tuleję i do jednej z częsci platikowej rurki. Dodatkowo miedzy tuleje,a platik dąłem troche kleju do szyb.

9. nasuwamy całość (skócony i połączony tulejką plastik wraz z mieszkiem) , kleimy z powrotem gałkę i gotowe.

Oczywiscie to tylko ogólniki i skróty... W rzeczywistości było najwiecej roboty z dopasowaneim wszystkeigo tak zeby podnoszony wsteczny działał... Hehe - teraz sie uśmiejecie - wszelkie cięcia w tej operacji (we wnętrzu Kropka również) przeprowadzłąem "Boschką" o mocy 1,8 kW zeby.GIF

Powodzenia - warto w każdtym razie!

Jeszcze jedno zdjątko: 276736482-Untitled-1copy_resize.jpg

post-57843-14352469659941_thumb.jpg

Napisano

Wydaje sie skomplikowane...ale napewno nie jest i tak jak piszesz pewnie wiecej mierzenia i pasowania niż pracy.Co do Boscha to sie spodziewałem -wiele rzeczy też robie szlifierką i sie nieraz dziwie ze ktos sie meczy piłką.

Brawo claps.gif,pewnie i lepiej wygląda i lepiej sie biegi wrzuca

Napisano
  • Autor

> Wydaje sie skomplikowane...ale napewno nie jest i tak jak piszesz

> pewnie wiecej mierzenia i pasowania niż pracy.Co do Boscha to

> sie spodziewałem -wiele rzeczy też robie szlifierką i sie nieraz

> dziwie ze ktos sie meczy piłką.

> Brawo ,pewnie i lepiej wygląda i lepiej sie biegi wrzuca

Hehe-swego czasu mówiło sie,że zestaw narzędzi do Poloneza to młotek i przecinak,czyżby w przypadku Kropka była to Boschka...? grinser006.gif

Dziekuje za wszystkie pochwały i zachęcam do cięcia! ok.gif

Napisano

> Było tak:

> Teraz jest tak:

To teraz jeszcze musisz skrócić mieszek, a następnie obciągnąć go tak, jak należy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To teraz jeszcze musisz skrócić mieszek, a następnie obciągnąć go

> tak, jak należy

Hehe - no jest trochę "nazbyt pomarszczony"... zeby.GIF Będę niedługo zmieniał cały mieszek i gałkę na skórę cool.gif ,takze to tylko etap przejściowy na razie. ok.gif

Napisano

Czy gałka jest nakręcana na gwincie czy na wcisk? Łatwo ją zdjąć czy trzeba troche poszarpać i pokur....ić hehe.gif

Napisano

> Czy gałka jest nakręcana na gwincie czy na wcisk? Łatwo ją zdjąć czy

> trzeba troche poszarpać i pokur....ić

276738064-tefipu85_404dd28ce29b4.jpg

Wciskana na wieloklin zakrecony.gif

post-37614-14352469702758_thumb.jpg

Napisano

> Wciskana na wieloklin

dzieki ok.gif

Napisano

wycinamy, rozcinamy, wbijamy icon_rolleyes.gif brutalnie brzmi, ale wygląda bardzo fajnie wink.gif

Napisano

> hehe ja tez dzis sobie galeczke skrucilem

Mam nadzieję że nie rozporkiem oink.gifzlosnik.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> hehe ja tez dzis sobie galeczke skrucilem

i jak tam, lepiej się zmienia biegi w mk1 ? cfaniaczek.gif

Napisano

Fajnie wyglada - i napewno lepiej biegi wchodza.IMO fabrycznie lewarek jest troche za dlugi.

Napisano

a jak w mk1 ściągnąłes gałeczkę jak jest zamocowana

Ja też planuje zadziałać ale nie wiem jak ją zdjąc żeby nie narobić biedy cool.gif

Napisano

> Fajnie wyglada - i napewno lepiej biegi wchodza.

To zalezy co sie rozumie pod stwierdzeniem "lepiej". Moze precyzyjniej ale napewno nie lzej.

Napisano

no a ja sie wybije ponad przecietną, średnio mi sie podoba, teraz jest krótka jak w starej astrze. Poza tym jeśłi długość jest niestandardowa to zaraz mi sie wydaje, ze coś było kombinowane, przerabiane i przy ewentualnej odsprzedaży może być coś pod górke. Ja tam preferuje standard niż skracane drążki, dorabiane gałki i drewniane kierownice

...ale kwestia gustu

Napisano

> Ja tam preferuje standard niż skracane drążki, dorabiane

> gałki i drewniane kierownice

> ...ale kwestia gustu

co do skracanych lewarków popwieram w pełni, ale nad gałeczką myślę, pasuje mi ta z wersji Dynamic icon_rolleyes.gif

Napisano

> To zalezy co sie rozumie pod stwierdzeniem "lepiej". Moze

> precyzyjniej ale napewno nie lzej.

Wiadomo ze o to mi chodzilo - zreszta w boje_sie.gif skrzynia chodzila lekko wiec nie bylo na co narzekac biglaugh.gif a mk1 nigdy nie jezdzilem cfaniaczek.gif

Napisano

> a jak w mk1 ściągnąłes gałeczkę jak jest zamocowana

> Ja też planuje zadziałać ale nie wiem jak ją zdjąc żeby nie narobić

> biedy

Ja jedynie sciagalem w mk2 FL wiec nie wiem jak to wyglada w mk1 niewiem.gif

Napisano

mi sie z krotkim drazkiem 1000razy lepiej jezdzi zalezy kto co lubi smile.gif Ten dlugi to wygladal jak bym jakims dostawczakiem jezdzil! a co do montazu bardzo prosto gumowka w reke przecinasz stara galke pozniej skracasz drazek o ile chcesz zakladasz nowa galeczke i to cala filozofia smile.gif

Napisano
  • Autor

> mi sie z krotkim drazkiem 1000razy lepiej jezdzi zalezy kto co lubi

> Ten dlugi to wygladal jak bym jakims dostawczakiem jezdzil! a co

Dokłądnie tak ok.gif Biegi zmienia sie znacznie szybciej i znacznie pewniej - niczego nie trzbea "szukać". Rodzice mają Astre I i dokładnie tak - tam drążek chodzi idealnie - krótko i pewnie,a nie jak w "Starze 202" zlosnik2.gif Jak sie komuś nie chce nic usprawniać, to pisze że to jest do dupy pomysł choć nigdy się o tym nie miał okazji przekonać...

Napisano

> Wiadomo ze o to mi chodzilo - zreszta w skrzynia chodzila lekko

> wiec nie bylo na co narzekac

Zobaczymy jak beda chodzic te skrzynie po 150-200 tys. km... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Zobaczymy jak beda chodzic te skrzynie po 150-200 tys. km...

Coz po taki przebiegu beda mialy prawo chodzic gorzej - nic nie jest dlugowieczne.Powiem tyle - mam teraz Nissana Primere z przebiegiem ponad 130 tys.km i chodzi jak chodzi ale do Punto to jej brakuje - moze jest to spowodowane iloscia km a moze moja lewa reka jest gorsza do zmieniania biegow biglaugh.gif

Napisano

> co do skracanych lewarków popwieram w pełni, ale nad gałeczką myślę,

> pasuje mi ta z wersji Dynamic

I ja popieram również. Co do gałki to ja mam taką:

276611715-galka.jpg

Seria obszyta skórą + mieszek.

Btw. Pamiętasz, rozmawialiśmy o skórzanym pokrowcu z Allegro. Kupiłem, czekam na przesyłkę, jak będę miał założony to zamieszczę zdjęcia, ale pownie dopiero po Świętach wink.gif

Napisano

> I ja popieram również. Co do gałki to ja mam taką:

> Seria obszyta skórą + mieszek.

też myślę o czymś takim, ale nie wiem gdzie to w BB zawieść i ile by wzięli icon_rolleyes.gif Gałka z Dynamica 70 zeta kosztuje i to też jest ból. Jak sie pozbieram finasowo, to coś wymyśle biglaugh.gif

> Btw. Pamiętasz, rozmawialiśmy o skórzanym pokrowcu z Allegro.

> Kupiłem, czekam na przesyłkę, jak będę miał założony to

> zamieszczę zdjęcia, ale pownie dopiero po Świętach

no włąsnie ja się przymierzyłem i .... okazało się że źle zmieżyłem grubość kierownicy pad.gif dzisiaj go odsyłam do zwężenia.

Jaką grubość kupiłeś, bo mi wyszło 10,5 cm cfaniaczek.gif

Napisano

Ja mam ładną skórzaną gałeczkę z logo abarth i skórzany mieszek i nie za bardzo mi się uśmiecha żeby ją rozcinać dlatego trzeba to zrobić jakoś tak żeby nie narobić biedy hehe.gif

W 1,6 ELX jest chyba tak samo jak w GT i Sportingu ale nie jestem pewien grinser006.gif

Napisano

> też myślę o czymś takim, ale nie wiem gdzie to w BB zawieść i ile by

> wzięli

Ja dałem 40 PLN za obszycie, ale wysyłałem do gościa swoją gałkę, on obszył, zrobił zdjęcia czy akceptuję i dopiero wtedy odesłał. Jakbyś obszywał to pamiętaj o tym, że nie zawinęli Ci zbyt dużo skóry pod spód, bo będzie haczyć mechanizm podciąganego wstecznego waytogo.gif

Gałka z Dynamica 70 zeta kosztuje i to też jest ból. Jak

> sie pozbieram finasowo, to coś wymyśle

A masz może zdjęcie takiej gałki? Pokaż smile.gif

> no włąsnie ja się przymierzyłem i .... okazało się że źle zmieżyłem

> grubość kierownicy dzisiaj go odsyłam do zwężenia.

> Jaką grubość kupiłeś, bo mi wyszło 10,5 cm

No właśnie też dziś dostałem przesyłkę i jestem z lekka zły wrrr.gifW maila w którym podawałem wymiary napisałem gościowi, żeby mi obszył szarą nitką i taką też dołączył do obszycia, żeby mi pasowało do gałki (look: photo). No i oczywiście dostaję pokrowiec uszyty czarną nitką z czarną nitką w zestawie faint.gifNie wiem czy będę odsyłał czy zostawię tak jak jest... Grubość zmierzyłem 10,7 cm, ale jeszcze nie przymierzałem czy pasuje. A jaka wyszła Ci średnica? Kierownice od II i II FL są chyba wymiarowo takie same, prawda?

Napisano

> Dokłądnie tak Biegi zmienia sie znacznie szybciej i znacznie pewniej

> - niczego nie trzbea "szukać". Rodzice mają Astre I i dokładnie

> tak - tam drążek chodzi idealnie - krótko i pewnie,a nie jak w

> "Starze 202" Jak sie komuś nie chce nic usprawniać, to pisze że

> to jest do dupy pomysł choć nigdy się o tym nie miał okazji

> przekonać...

nikt nie napisał, ze pomysł jest do dupy! A jesłi chodzi o "usprawnienie" to chyba zbyt daleko idąca interpretacja.

Nie oceniam, ze dobrze czy zle akrócić dzwignie, to sprawa indywidualna, mi sie osobiście nie podoba i zle kojarzy, ale jak kto lubi

na zdrowie,

Napisano

> Ja dałem 40 PLN za obszycie, ale wysyłałem do gościa swoją gałkę, on

> obszył, zrobił zdjęcia czy akceptuję i dopiero wtedy odesłał.

taa ale kropas stoi, bo jak zmieniać biegi biglaugh.gif

> Gałka z Dynamica 70 zeta kosztuje i to też jest ból. Jak

> A masz może zdjęcie takiej gałki? Pokaż

z galerii Daniela

foto17.jpg

> jaka wyszła Ci średnica? Kierownice od II i II FL są chyba

> wymiarowo takie same, prawda?

podam Ci później, bo nie pamiętam teraz, musze na @ w domu popatrzeć. Powinny być takie same

Napisano

> taa ale kropas stoi, bo jak zmieniać biegi

No właśnie, u mnie była dłuższa historia - najpierw kupiłem uniwersalną gałkę aluminiowo-skórzaną, ale była tak pioruńsko zimna zimą, że musiałem cos z tym zrobić - tak narodził się pomnysł obszycia seryjnej smile.gif

> z galerii Daniela

Ładna ta gałeczka waytogo.gif Dobry wybór smile.gif

> podam Ci później, bo nie pamiętam teraz, musze na @ w domu popatrzeć.

> Powinny być takie same

Właśnie założyłem pokrowiec winner.gif Grubość keirownicy wymierzyłem na 10,7 cm i szczerze powiedziawszy powinno być 10,8 cm. W niektórych miejscach pokrowiec nie zszedł mi się idealnie, a w innych musiałem nocno naciągać i nawet raz pękła mi nić, którą obszywałem! sciana.gif Średnicę wymierzyłem na 37,5 cm i było idealnie - nachodziło ciasno, ale ładnie się ułożyło waytogo.gif Obszywanie - ponad 1,5 godziny. Generalnie wymaga to chyba więcej cierpliwości i opanowania niż umiejętności biglaugh.gif Zdjęcia wieczorkiem na IKP, jakby ktoś chciał zobaczyć smile.gif

Napisano

nie chce zaczynac nowego watku bo mnie zlinczuja wiec doczepie sie do tego jesli pozwolicie 20.GIF

moje pytanei brzmi ile cm skracac w mk1hmm.gif

ma moze ktos jakies fotki jak to wyglada w mk1

pozdrawaim 20.GIF

Napisano

ja skracalem u siebie o 5cm a fotek niestety nie posiadam (brak cyfrowki) :/

Napisano

> Było tak:

> Teraz jest tak:

gratki ok.gif

Ja juz dawno skrocilem,i nie wyobrażam sobie teraz powrotu do serii... zlosnik.gif

Napisano

> moje pytanei brzmi ile cm skracac w mk1

to zalezy już tylko od Ciebie...musisz dopasować do swojej postury i zasięgu ręki

Ja skrocilem o jakies 4-5 cm...

> ma moze ktos jakies fotki jak to wyglada w mk1

moze jutro cyknę...ale chyba byly juz na kąciku...

Napisano

> też myślę o czymś takim, ale nie wiem gdzie to w BB zawieść i ile by

> wzięli Gałka z Dynamica 70 zeta kosztuje i to też jest ból. Jak

> sie pozbieram finasowo, to coś wymyśle

> no włąsnie ja się przymierzyłem i .... okazało się że źle zmieżyłem

> grubość kierownicy dzisiaj go odsyłam do zwężenia.

> Jaką grubość kupiłeś, bo mi wyszło 10,5 cm

Ale ta od Dynamica brzydka jest, kcesz moją ? zlosnik.gif I się rysuje góra trochę. M/z lepiej jakąs skórzaną

Napisano

> Ale ta od Dynamica brzydka jest, kcesz moją ? I się rysuje góra

> trochę. M/z lepiej jakąs skórzaną

ładniejsza od tej z Active. hmm.gif jak Ci leży i zawadza i jest cała to czemu nie biglaugh.gif

Napisano

> jak moglbys to bylbym bardzo wdzieczny za fotki do ciekawi mnie jak

> to wyglada

276748348-drazek.jpg

post-25682-14352469742834_thumb.jpg

Napisano

fajnie wyglada.elegancki pomysl,tez to chyba zrobie,ale po poniedzialku ...... lanym pub2.gifpub2.gifpub2.gif hehehehe

Napisano

No ja rowniez nieco skrócilem, i zmienilem galkę ( mieszek musze troche skrócić, ale narazie <ok> 276749131-30.jpg

post-30160-143524697483_thumb.jpg

Napisano

> No ja rowniez nieco skrócilem, i zmienilem galkę ( mieszek musze

> troche skrócić, ale narazie

no super to wyglada w poniedzilek tez tne zlosnik.gif

Napisano

Od dawna chciałem to zrobic ale nie mogłem zdjąc gałki, a nie chcialem jej zniszczyc. Wreszcie sie zmogłem i zdjąłem. Nie trzeba zadną żabka jej rozwalac tylko troche sie przystawic i zejdzie do góry. Przyciąlem go ok. 5 cm. Wygląda o niebo lepiej - fabryczny to dla mnie nieporozumienie. Od poczatku mi sie nie podobał. Owszem teraz troszke większy jest opór ale i tak jest duzo na plus - polecam. smile.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

> To zalezy co sie rozumie pod stwierdzeniem "lepiej". Moze

> precyzyjniej ale napewno nie lzej.

Bez przesady, w Puncie (przynajmniej 1.2) skrzynia chodzi bardzo lekko, u mnie (mimo prawie 120kkm przebiegu) bez problemu biegi można zmieniać ręką przy skrzyni (oczywiście nie w czasie jazdy wink.gif ) nie ma żadnego oporu. Niemniej pomysł skrócenia drążka zmiany biegów mi się nie podoba. U ojca w Astrze II mnie ten krótki drążek drażni, muszę się pochylać, żeby zmienić bieg (jestem dość niski a siedzenie mam na max podniesione do góry), w Puncie mogę sobie spokojnie zmieniać biegi tylko popychając drążek 2 palcami i nie muszę w tym celu zmieniać pozycji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.