Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrznik pionu/kaloryfera

Featured Replies

Napisano

Po odpowietrzeniu kaloryferow po dolaniu wody do pieca leci mi z odpowietrznika przy kaloryferze. Jak dokrece do konca to leci dosc mocno, jak jest wykrecony to sie poci. Czy odpowietrznik jest do wymiany? Czy to co jest miedzy nim i rurka to zawor kulowy ktory odetnie wode jak wykrece odpowietrznik? Moge go wykrecic bez obaw i zmienic na samoodpowietrzajacy?

36155856786260100707.jpg

Napisano

Odpowietrznik, którzy pokazałeś na zdjęciu to jest automat.

Tak jak kolega @@Ozarek wsponiał - wykręć śrubkę i go stuknij, jak nie pomoże to odkręć górną pokrywę, wyczyść, złóż i będzie Pan zadowolony...

Gdyby to nie pomogło to go wymień,
IMO ta śruba nie jest od tego odpowietrznika, wkręcając ją mogłeś uszkodzić pływak.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ta śruba faktycznie nie jest z tego kompletu. Na koncu powinna byc "plastikowa" z oringiem. Na twoim miejscu bym to wymienił, to nie majątek.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Odkręce, wyczyszcze, stukne i zobaczymy. Pewnie kupie nowy bo kosztuje grosze. Rozumiem, że mogę go odkręcić bez obaw, że zaleje mi pomieszczenie?

Napisano

a jak myślisz, co jest z drugiej strony odpowietrznika? powiedzmy że na początku powietrze a potem?

Napisano
  • Autor

a jak myślisz, co jest z drugiej strony odpowietrznika? powiedzmy że na początku powietrze a potem?

Jeżeli nie ma tam żadnego zaworu odcinajacego to logiczne, że poleci woda na zasadzie naczyń połączonych aż zejdzie do tego punktu. Dlatego pytam czy jest tam widoczny zawór czy całość to odpowietrznik.

Napisano

Jeżeli nie ma tam żadnego zaworu odcinajacego to logiczne

Dlatego pytam czy jest tam widoczny zawór czy całość to odpowietrznik.

Ale nam (przynajmniej mi :phi: ) z tej perspektywy (kto robił tą fotę? :hmm: ) jest dość trudno zawyrokować: tak, masz tam zawór albo - nie - to nie jest zawór, lecz przedłużka.

Jeśli to jest zawór (a występują w przyrodzie takie minizaworki), to musi mieć jakieś "pokrętło" lub inną "rękojeść" i musi to być widoczne.

Napisano

Ale nam (przynajmniej mi :phi: ) z tej perspektywy (kto robił tą fotę? :hmm: ) jest dość trudno zawyrokować: tak, masz tam zawór albo - nie - to nie jest zawór, lecz przedłużka.

Jeśli to jest zawór (a występują w przyrodzie takie minizaworki), to musi mieć jakieś "pokrętło" lub inną "rękojeść" i musi to być widoczne.

Tam żadnego zaworu nie ma, ino mufa redukcyjna :hehe:

Napisano

Nowe odpowietrzniki mają zawór automatyczny - jak się wykręci odpowietrznik, to się sam zamyka.

AFRISO_analizator_spalin_BLUELYZER_pomia

Napisano

Nowe odpowietrzniki mają zawór automatyczny - jak się wykręci odpowietrznik, to się sam zamyka.

AFRISO_analizator_spalin_BLUELYZER_pomia

Tak jest w teorii... w praktyce na 10 szt w 4 niestety nie działa .... syf który plywa w wodzie instalacyjnej niestety blokuja zawór stopowy i leje się woda

Nie wolno im ufać

Najlepiej przed odpowietrznikiem dać zwykły zawór kulowy

Napisano

Rozumiem, że mogę go odkręcić bez obaw, że zaleje mi pomieszczenie?

Musisz spuścić wodę poniżej tego zaworu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tak jest w teorii... w praktyce na 10 szt w 4 niestety nie działa .... syf który plywa w wodzie instalacyjnej niestety blokuja zawór stopowy i leje się woda

Nie wolno im ufać

Najlepiej przed odpowietrznikiem dać zwykły zawór kulowy

Potwierdzam, mylem kiedyś sufit w kotłowni ;]