Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oklejenie podsufitki.

Featured Replies

Napisano

Oklejał ktoś z Was podsufitkę np. alcantarą taką z pianką? Chodzi mi po głowie czarna podsufitka, albo popielata. Różne są metody, jedni zdzierają fabryczne obicie i na to dopiero nowy materiał, inni kleją bezpośrednio na oryginalną podsufitkę. Oczywiście nie użyję prawdziwej alcantary, bo koszt będzie zbyt wysoki (między 400 a 600zł za materiał). Mowa o czymś takim:

http://www.dlatapicera.pl/pl/alacantara-extra-z-pianka.html

Napisano

oklejałem w zeszłym roku w golfie 2 czarną podsufitkę,kupiliśmy takiego paździerza od dziadka który to przykręcił odpadający materiał podsufitki w tylnej części na drewno wkręty ;l , gdy zdemontowaliśmy podsufitkę okazało się że stelaż jest pokruszony z racji wieku i przy demontażu łamał się jak wafel,ciężko było znaleźć podsufitkę przystosowaną pod szyberdach dobrym stanie i blisko miejsca zamieszkania,ale udało się kupić na pobliskim szrocie ale i tu przy demontażu popękała trochę, kupiłem materiał czarny na gąbce i klej w puszce na pędzel, stary materiał delikatnie zdarłem z podsufitki a pozostałe resztki gąbki starłem szczotką drucianą ręczną , następnie za pomocą maty i żywicy naprawiłem pęknięcia stelaża podsufitki oczywiście klejąc po stronie wewnętrznej podsufitki, następnie rozłożyłem sobie nowy materiał na podsufitce i przyciąłem tak aby z każdej strony był zapas 5-10 cm.,no i teraz klejenie,kleju nie nakładamy dużo, ani  na duże powierzchnie za jednym razem, niech to będą pasy 10-15 cm, a następnie  nakładamy materiał na powierzanie posmarowaną klejem i delikatnie dociskamy za pomocą niedużego wałka malarskiego bądź kawałkiem jakieś szmatki , gdy mamy już przyklejoną nowy materiał na całej dużej powierzchni podsufitki zabieramy się za wywijanie i przyklejanie materiału na rantach podsufitki, ot i cała filozofia 

jak chcesz manuala jak to się robi to zarejestruj się na forum vw golf.pl potem wklej ten link , albo spróbuj i bez rejestracji

Napisano

Oklejał ktoś z Was podsufitkę np. alcantarą taką z pianką? Chodzi mi po głowie czarna podsufitka, albo popielata. Różne są metody, jedni zdzierają fabryczne obicie i na to dopiero nowy materiał, inni kleją bezpośrednio na oryginalną podsufitkę. Oczywiście nie użyję prawdziwej alcantary, bo koszt będzie zbyt wysoki (między 400 a 600zł za materiał). Mowa o czymś takim:

http://www.dlatapicera.pl/pl/alacantara-extra-z-pianka.html

A nie prościej ??

http://www.flokowanie.com.pl/

Napisano

Flokować jej nie chcę, chciałbym mieć poczucie premium w samochodzie ;]

Poszukaj kleju tapicerskiego w sprayu. Bedzie  wygodniejszy w uzyciu

Napisano
  • Autor

Poszukaj kleju tapicerskiego w sprayu. Bedzie  wygodniejszy w uzyciu

Takim właśnie będę pracował :ok: Chcę kupić drugą podsufitkę, od razu z miejscem na maplight, żeby nie ciąć już :ok: Do tego dach od razu wygłuszę, plastiki pomaluję albo lakierem strukturalnym albo VHT Vinyl Dye. Nie wiem co z daszkami przeciwsłonecznymi, mam znajomą krawcową, można ona by to obszyła zamiast malowania :hmm:

Napisano

Takim właśnie będę pracował :ok: Chcę kupić drugą podsufitkę, od razu z miejscem na maplight, żeby nie ciąć już :ok: Do tego dach od razu wygłuszę, plastiki pomaluję albo lakierem strukturalnym albo VHT Vinyl Dye. Nie wiem co z daszkami przeciwsłonecznymi, mam znajomą krawcową, można ona by to obszyła zamiast malowania :hmm:

Słupki moznaby flockiem poleciec ;) Daszki to faktycznie problem, wydaje mi sie, ze malowanie bedzie lepsze niz jakies pokrowce ;) jeszcze lampki musisz machnac jakims lakierem 

Napisano

jak oddawałem do renowacji podsufitkę w bmw to stara tkanina poszła do kosza, styropian dobrze oczyszczony i dopiero na to nowa gąbka i dopiero tkanina :skromny:  

Ile taka operacja Cię kosztowała?Bo miałem parę aut z baldachimem, ale jakoś nie było okazji tego zrobić.

Napisano

@@AkuQ

żeby zejść z kosztów wymontowałem sam podsufitkę, dodatkowo, tylne słupki za kanapą, środkowe i przednie. osłony przeciwsłoneczne, tapicerka od szyberdachu,  tysiaka po rabacie za wszystko dałem :ok:

.

Napisano

@@AkuQ

żeby zejść z kosztów wymontowałem sam podsufitkę, dodatkowo, tylne słupki za kanapą, środkowe i przednie. osłony przeciwsłoneczne, tapicerka od szyberdachu,  tysiaka po rabacie za wszystko dałem :ok:

.

a kto bogatemu zabroni ;) , ja za materiał i klej dałem 100+ własna robota ;] szyber dach też okleiłem a osłony przeciw słoneczne pomalowałem farbą strukturalną taką do plastików bo akurat taką posiadałem

Napisano

a kto bogatemu zabroni ;) , ja za materiał i klej dałem 100+ własna robota ;] szyber dach też okleiłem a osłony przeciw słoneczne pomalowałem farbą strukturalną taką do plastików bo akurat taką posiadałem

materiał na podsufitkę w starej 7 tani nie jest, a ten co specjalizuje się w tym też za biedronki tego nie robi :ok: domowymi sposobami na pewno bym tak nie zrobił

Napisano

@@AkuQ

.

Czyli tak jak myślałem, w starych autach albo samemu poprawić, albo nie tykać.