Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande Punto 1.4 8V w LPG bierze duzo oleju

Featured Replies

Napisano

Witam,

nie znalazlam odpowiedniego tematu.

W moim GP mam od pazdziernika 2014 zalozona instalacje gazowa.

Auto smiga na gazie jak szalone, zero usterek.

Niestety zre strasznie duzo oleju.

Jadac na trasie 1000km, bagnet po sprawdzeniu jest suchy.

Nie wiem czym to moze byc spowodowane.

Plam oleju nie widac na parkingu jak sprawdzam.

Jakies sugestie?

Bede wdzieczna bo jestem w temacie auta niestety zielona.

Licze na fachowa pomoc :)

Pozdrawiam, Jagoda

Napisano

Pytanie jaki przebieg, i czy przed montażem LPG też oleju ubywało? Jaki olej lejesz? Z tego co wiem te silniki lubią olej, dużo ludzi pisze na FFP że zużycie 2l/10kkm to nic nadzwyczajnego ;)

Napisano

gdzie 2L oleju to 2/3 tego się cię mieści w aucie... :bzik:

ciężko określić - rzeczywiście trafiają się egzemplarze, które chleją olej, nawet w nowych, dopiero co wyjechanych z salonu... 

P

Jadac na trasie 1000km, bagnet po sprawdzeniu jest suchy.

pytanie jak jedziesz tą trasę? 90-100, czy dajesz w palnik ile "fabryka dała" ;]

Te autka mają "dość" krótką skrzynię biegów do jazdy w trasy,  130-140 to juz niestety wysokie obroty, a jak sie piluje, to więcej też wciągnie

Napisano
  • Autor

Przebieg 118tys km. Przed założeniem LPG nie brał tyle oleju. LPG założyłam przy 85tys km, więc znowu nie aż tak dużo. Olej używam Castrol Edge 5w40.

Napisano
  • Autor

Codziennie jeżdżę do pracy 50 km w jedną stronę, czyli ok 100km dziennie robię. Staram się nie przekraczać 120km/h. Kilka razy w roku jeżdżę w trasy 1000km w jedną stronę. I właśnie w wakacje po tych 1000km zauważylam, że oleju brak i musiałam na szybko kombinować olej żeby wrócić spokojnie.

Napisano

Przebieg nie duży, często po montazu LPG zużycie oleju wzrasta. Ja u siebie tego nie doświadczyłem bo kupiłem P2 z lpg. Ale poprzedni właściciel mówil mi że póki jeździł na PB oleju nie zużywał. Obecnie dolewam ~1l/10kkm oleju 5W-40 silnika Fiata 1.2 16v z lpg. Określ dokładnie ile oleju dolewasz na 10kkm. Sprawdź też odmę na początek.

Napisano
  • Autor

Nie jestem w stanie Ci teraz opowiedziec bo az tak dokladnie tego nie liczylam. Nie zagladam pod maske bo z reguly nie mam na to czasu. Postaram sie to poobserwowac w najblizszym czasie i odezwe sie jeszcze. A co z ta odma?

Napisano

Przebieg 118tys km. Przed założeniem LPG nie brał tyle oleju. LPG założyłam przy 85tys km, więc znowu nie aż tak dużo. Olej używam Castrol Edge 5w40.

Zalej olej innego producenta, chociażby nawet jakiegoś Lotosa 5w40 i zobacz czy zużycie oleju się zmniejszy. Podobny problem mieli kiedyś znajomi w Hondzie, ale tam był zalewany Mobil.