Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - inny ubezpieczający a inny właściciel - ?

Featured Replies

Napisano

Przez pewien okres jak mój ojciec był chory używałem jego samochód. Tata jest właścicielem - ja nie jestem. Mamy tylko ten sam adres.

W samochodzi skończyło się ubezpieczenie OC [październik 2014] i ja zawarłem nowe [ojciec nie był w stanie - był w szpitalu pod pikającym monitorkiem]

Ze szpitala wyszedł i w maju 2015 spzredał samochód.

Kilka dni temu przyszło wezwanie do zapłaty polisy przedłużonej po tej [paźdz 2014-pazdz 2015]

Domyślam się, że przedłużenie jest prawnie uzasadnione [bo ojciec pewnie nie poinformował ubezpieczalni o tym] ale nie dostałem zadnego listu, maila , kwitka nic, że przedłużyłem.

Jakbym dostał zareagował bym szybciej.

A tak??

Co mogę zrobić?

Napisano
  • Autor

rozumiem, że nowe zawarłeś w innym TU niż miał tato?

Pytasz o nowe po tym 2014 [jak się kończyło] ? Czy nowe potem?

Nie zawierałem nowego [w 2015 w październiku] bo nie było potrzeby [sprzdaż w trackie trwania OC - maj 2015]

Nikt nie zawarł nowego do tego auta [przez nas] bo ojciec je sprzedał.

Do mnie przyszło wezwanie do zapłaty.[upomnienie - teraz w grudniu 2015]

Zdzwiwiłem się, bo sądziłem, że OC się nie przedłuża z automatu już.  :hmm:

Dwa nie dostałem potwierdzenia przedłużenia  - jakiegokolwiek kwitka / pisma/maila, że mam nowe od 25.10.2015 do 24.10.2016   :hmm:

Napisano

A informowałeś ubezpieczyciela, że auto sprzedane?

Można teraz zadzwonić i coś się tam dowiesz :)

Napisano
  • Autor

A informowałeś ubezpieczyciela, że auto sprzedane?

Można teraz zadzwonić i coś się tam dowiesz :)

Wydaję mi się, że chyba tak [ w sensie dawałem ojcu list ? /  mówiłem] - generalnie nie byłą to maja sprawa [mamy słaby kontakt z ojcem]  :(

Ten czas sprzęgł się ze zmianą pracy i miejsca zamieszkania wiec akurat sprzedaż auta gdzieś tam umknęła.   :no:

Kontakt tel nic nie dał - oni nic nie dostali, mam płacić. Na mailu to samo tylko byli bardziej oschli.

Generalnie cały czas rodzi się pytanie.

Dlaczego przedłuża się z automatu  - nie miało przecież i dlaczego nic nie wysłali....

Napisano

Pytasz o nowe po tym 2014 [jak się kończyło] ? Czy nowe potem?

dobra mój błąd, nie zatrybiło w głowie na którą polisę przyszło przedłużenie.

Skoro auto sprzedane ale nie poinformowaliście TU to do dnia poinformowania jest solidarna odpowiedzialność obu stron, ale polisa po sprzedaży nie przedłuża się automatycznie.

Dobrze byłoby wiedzieć czy/gdzie auto ma aktualna polisę, VIN i strona UFG w tym pomoże.

Auto poszło do innego powiatu, ma nowe numery?

Napisano

Zdzwiwiłem się, bo sądziłem, że OC się nie przedłuża z automatu już.

Dlaczego przedłuża się z automatu  - nie miało przecież i dlaczego nic nie wysłali....

Nie wiem skąd ten wniosek. Automatyczne wznawianie działało i nadal działa (powiem więcej - to dobrze, że działa) - zmiany z 2012 roku pozwalają tylko uniknąć podwójnego ubezpieczenia i rozwiązać taką "automatyczną" umowę, gdy zawarliśmy inną w "normalnym" trybie.

Napisano

Nie wiem skąd ten wniosek. Automatyczne wznawianie działało i nadal działa (powiem więcej - to dobrze, że działa) - zmiany z 2012 roku pozwalają tylko uniknąć podwójnego ubezpieczenia i rozwiązać taką "automatyczną" umowę, gdy zawarliśmy inną w "normalnym" trybie.

nie działa automatyczne przedłużanie przy zmianie właściciela, doszła też możliwość wypowiedzenia 'przejętego' wraz z autem OC w dowolnym momencie, a nie jak było wcześniej tylko w 30dni od nabycia auta.

Napisano

nie działa automatyczne przedłużanie przy zmianie właściciela, doszła też możliwość wypowiedzenia 'przejętego' wraz z autem OC w dowolnym momencie, a nie jak było wcześniej tylko w 30dni od nabycia auta.

Zgoda, ale to nie ten przypadek.

TU domaga się kasy za polisę automatycznie wznowioną w czasie gdy właściciel jeszcze nie myślał o sprzedaży. ;]

Napisano

Czyli to było tak-auto miało ubezpieczenie a Ty zawarłeś nowe w październiku 2014 nie wypowiadając u dotychczasowego ubezpieczyciela a teraz ten ubezpieczyciel domaga się kasy za okres 10.2014-10.2015?

W takim wypadku to teraz już nic nie poradzisz-trza bulić :)

Napisano
  • Autor

dobra mój błąd, nie zatrybiło w głowie na którą polisę przyszło przedłużenie.

Skoro auto sprzedane ale nie poinformowaliście TU to do dnia poinformowania jest solidarna odpowiedzialność obu stron, ale polisa po sprzedaży nie przedłuża się automatycznie.

Dobrze byłoby wiedzieć czy/gdzie auto ma aktualna polisę, VIN i strona UFG w tym pomoże.

Auto poszło do innego powiatu, ma nowe numery?

Do innego Gdańsk <> Rumia

Napisano
  • Autor

Czyli to było tak-auto miało ubezpieczenie a Ty zawarłeś nowe w październiku 2014 nie wypowiadając u dotychczasowego ubezpieczyciela a teraz ten ubezpieczyciel domaga się kasy za okres 10.2014-10.2015?

W takim wypadku to teraz już nic nie poradzisz-trza bulić :)

Nie.

Przedłużyła się polisa, która skończyła się w październiku 2015 [od paźdz 2014]

W tym okresie sprzedano auto [maj 2015]

Nie rozumiem, czemu sie przedłużyła i dlaczego nie dostałem żadnego dokumentu

Napisano

Nie rozumiem, czemu sie przedłużyła

Przeczytaj wreszcie ustawę. Zrozumiesz, że przedłużyła się na mocy art. 28 p. 1.

i dlaczego nie dostałem żadnego dokumentu

I tu widzę Twój jedyny (dość wątły) punkt zaczepienia - przeczytaj  również art. 28 p. 1a

Czy to coś zmieni w Twojej sytuacji? :nie_wiem: Pytaj kącikowych prawników. ;]

Napisano

Sytuacja podobna jak u mnie. Auto sprzedane znajomemu. Poczekalismy do konca OC i znajomy wysłał pismo do ubezpieczyciela że rezygnuje, a zaraz po zakupie przerejestrowal. Nie tak dawno przychodzi mi pismo żeby ubezpieczenie opłacic. Jeszcze raz wysłałem maila z kopią umowy kupna sprzedaży plus kilka brzydkich słów poszło w ich kierunku i jak na razie cisza. Nawet nie raczyli mi odpisać.

Napisano
  • Autor

Zgłosiliście sprzedaż auta w urzędzie komunikacji i u ubezpieczyciela?

Jeśli nie to zróbcie to!

Jeśli tak, to przypomnijcie ten fakt ubezpieczycielowi.

Umowe już wysłałem.

Najgorsze jest to ze nie pamietam jak to było.

Miałem przeprowadzke nową prace, oddałem samochód ojcu, syn miał komunie.

Zobaczymy co odpiszą na pytanie kto dostał papiery od nowej polisy. I jak?

Napisano
  • Autor

nie działa automatyczne przedłużanie przy zmianie właściciela,

No to właściciel się zmienił.

Jak mogę to wykorzystać?

Napisano

Zgoda, ale to nie ten przypadek.

TU domaga się kasy za polisę automatycznie wznowioną w czasie gdy właściciel jeszcze nie myślał o sprzedaży. ;]

też tak zrozumiałem na początku, ale jednak chodzi o polisę zawartą przez autora (2014-2015), a nie przez ojca (2013-2014)

Do innego Gdańsk <> Rumia

to przynajmniej w teorii, w momencie przerejestrowania TU powinno dostać info o zmianie właściciela.

No to właściciel się zmienił.

Jak mogę to wykorzystać?

po dopełnieniu obowiązku poinformowania TU o tym fakcie, sprawa jest prosta - od dnia zgłoszenia nie mają do Ciebie nic.

Jeżeli zgłoszenia nie było, to na mocy ustawy odpowiadacie solidarnie. O jakie TU chodzi?

Napisano
  • Autor

też tak zrozumiałem na początku, ale jednak chodzi o polisę zawartą przez autora (2014-2015), a nie przez ojca (2013-2014)

po dopełnieniu obowiązku poinformowania TU o tym fakcie, sprawa jest prosta - od dnia zgłoszenia nie mają do Ciebie nic.

Jeżeli zgłoszenia nie było, to na mocy ustawy odpowiadacie solidarnie. O jakie TU chodzi?

Czyli musze im zapłacić od października do dziś ??

To Hestia.

Napisano

Czyli musze im zapłacić od października do dziś ??

niekoniecznie, ale do udowodnienia im, że wiedzieli o zmianie właściciela, będziesz potrzebował więcej niż masz.

Czyli info od nabywcy, że np zrezygnował z tego OC, kiedy przerejestrował auto, ew zawarł nową umowę też w Hestii.

Inna sprawa to fakt, że ten przypadek nie jest opisany wprost w ustawie, natomiast jest odpowiedzialność solidarna za składki, czyli mogą od Ciebie chcieć połowy należnej składki tylko.

Napisano
  • Autor

niekoniecznie, ale do udowodnienia im, że wiedzieli o zmianie właściciela, będziesz potrzebował więcej niż masz.

Czyli info od nabywcy, że np zrezygnował z tego OC, kiedy przerejestrował auto, ew zawarł nową umowę też w Hestii.

Inna sprawa to fakt, że ten przypadek nie jest opisany wprost w ustawie, natomiast jest odpowiedzialność solidarna za składki, czyli mogą od Ciebie chcieć połowy należnej składki tylko.

Czyli jak się dowiem, ze facet co kupił  OC w maju w innym TU to Hestia powinna wiedzieć o tym i nie przedłużać polisy?  :hmm:

Bo rozumiem, ze jak rekalkulował w Hestii to chyba by wiedzieli ?  :facepalm:   :swinka:

sprawdziłem po VIN

Ma aktywne 2 OC.

Jedno w Hestii [moje] a drugie w Liberty  :facepalm:

Napisano

Czyli jak się dowiem, ze facet co kupił OC w maju w innym TU to Hestia powinna wiedzieć o tym i nie przedłużać polisy? :hmm:

tak w UFG taka informacja figuruje, tzn po VIN wyskoczy rejestracja aktualna i polisa na nowego właściciela. Kwestia tylko czy oni to sprawdzili, a z tym bywa różnie. Druga kwestia czy ta polisa z Liberty jest zawarta zaraz po kupnie czy na koniec polisy, którą Ty kupiłeś.

Jeżeli nie dostałeś informacji o wygasającej polisie i ofercie nowej to widzę dwa możliwe powody;

- system sprawdził w UFG i wypluło zmianę numerów i właściciela = polisa się nie przedłuża = nie ma zawiadomienia, ale system nie zamknął starej i teraz poszło do ściągnięcia na koniec roku.

- z jakiegoś powodu nie dotarło, listonosz źle wrzucił, zapodziało się itd - bywa

Można spróbować oprzeć odwołanie na braku dostarczenia informacji o przedłużeniu polisy w wymaganym terminie. Czy to coś da nikt nie przewidzi, ale nic nie tracisz.

Bo rozumiem, ze jak rekalkulował w Hestii to chyba by wiedzieli ? :facepalm::swinka:

co do zasady mieliby pełne dane, więc nie powinno być problemów. ALE przy bajzlu jaki jest w wielu TU pewności mieć nie można.

Dlatego istotne jest informowanie TU o zbyciu jak najszybciej. Wtedy jest potwierdzenie na papierze i takie sytuacje są proste do rozwiązania.

Napisano

Nie.

Przedłużyła się polisa, która skończyła się w październiku 2015 [od paźdz 2014]

W tym okresie sprzedano auto [maj 2015]

Nie rozumiem, czemu sie przedłużyła i dlaczego nie dostałem żadnego dokumentu

Prawdopodobnie przedłużyła się, bo nie zawiadomiliście ubezpieczyciela o sprzedaży, a nowy właściciel tego samochodu nigdzie go nie ubezpieczał, może nawet nie przerejestrował.

Napisano
  • Autor

Prawdopodobnie przedłużyła się, bo nie zawiadomiliście ubezpieczyciela o sprzedaży, a nowy właściciel tego samochodu nigdzie go nie ubezpieczał, może nawet nie przerejestrował.

Sprawdzając po VIN w UFG wygląda, że ma kupione OC w Liberty.

I teraz auto ma dwa OC