Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Michelin Alpin A4 vs. Nokian WRD4 205x60x16 które ?

Featured Replies

Napisano

Oba modele wysoko i cenowo podobnie w granicy 1250 zł komplet.

Co lepsze? trasa/miasto 50/50

Napisano

Mam te Alpiny A4 tyle, że 225/45/17 i śmiało mogę je polecić. Teraz jeżdżą już 4 sezon( 35kkm) bieżnika mają ok 5mm. Odpukać nie miałem jeszcze poślizgu, ani sie nie zakopałem. Co innego jak miałem Alpiny A1.

Na nokianach WRD3 jezdziłem na 16 tkach i również je mogę polecić.

Obie opony dosyć ciche jak na zimówki

Napisano

moja historia - wahanie pomiędzy GY UG9, Michały Alpin, Conti TS 850, WRD4 - ponieważ miałem TS 830 wcześniej i były naprawdę super skłaniałem się na początku nad TS 850 ale przez ochy i achy to zamówiłem Nokiany i okazało się że wpadają w dziwne wibracje (to nie kwestia wyrażenia kół - sprawdzone) i są głośne.  po 1 km oddałem - zastąpione Conti TS 850 - jak na razie jest super.

rozmiar 205/55 R16, auto ze zdjęcia.

Napisano

Jeżdżę w tym sezonie na Nokian WRD4 205x60x16. Na śniegu nie miałem okazji przetestować. Na suchym ok, ciche, dobre hamowanie, może trochę mniej precyzyjne w zakrętach niż Michelin Alpin PA3 na których jeździłem wcześniej. Na mokrym bardzo dobre hamowanie, przyspieszenie i kierowalność. Trochę szumią przy większej ilości wody na drodze. Z wyważeniem nie było żadnych problemów (chociaż produkcja rosyjska, czego trochę się obawiałem).

Jak napisałem, wcześniej jeździłem na Michelin Alpin PA3, które na suchym i mokrym zachowywały się nie gorzej od opon letnich. Na śniegu nie były złe, ale jeździłem na lepszych. Po 7 sezonach pomimo małego zużycia bieżnika musiałem zmienić bo przestały być okrągłe, czego nie dało się skompensować wyważeniem.

Napisano

zrobiłem juz kilka km na WRD4 i póki co jest dobrze. Cichutkie, opory toczenia niskie. na zeszłym tankowaniu wypluło mi najlpszy wynik spalania do nowości (32kkm) Na mokrym są rewelacyjne.Nie powiem jak wygladają w śniegu bo tego jak na lekarstwo, ale producent grozi ze właśnie tam czuja sie najlepiej więc powinno być dobrze ;) 

Napisano

dzisiaj pojezdzilem na tych nokianach po sniegu i powiem Ci, ze sa zdecydowanie lepsze od poprzeniczek

abs sie zalaczal jak mocno depnalem w hamulec

moim zdaniem calkiem ok

a balem sie;), ze bede kiepskie jak poprzedniczki...

• 8 miesięcy później...
Napisano

Mam podobny dylemat. WR D4 - z letnich Nokianow w drugim samochodzie jestem bardzo zadowoly, ale czy to prawda, ze te WR D4 szybko sie zuzywaja?