Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka ori ksenonów na zwykłe lampy (?)

Featured Replies

Napisano

Kierunek modyfikacji raczej nietypowy,.. odwrotny :) Syn skasował przód w Stilonie i będziemy raczej naprawiać. Ksenony kłopotliwe bo mały wybór i koszta wyższe, a musimy się zmieścić w tym co ubezpieczyciel rzuci na tace. Zastanawiam się nad montażem zwykłych reflektorów ale nie wiem czy elektryka nie będzie jakoś protestowała. Ma ktoś jakąś wiedze na ten temat ?

Napisano

Słyszałem że jest to plug and play... Wiadomo, że jedynie nie będzie działać regulacja wysokości świateł.

Napisano

Ostatnio robiłem taką przekładkę u siebie na warsztacie i bez problemu się udało. Do tego doszedł zakup panelu sterowania światłami i można było włączyć opcje przeciwmgielnych i do tego osiowanie i wszystko działa.

Napisano
  • Autor

Dużo jest przeróbek i dłubania w kabelkach czy raczej takie plug&play?

Napisano

P&P

Napisano

Dokładnie,  wszystko jest p&p. Wrazie co byłbym chętny na resztki starych lamp ;)

Napisano

Kierunek modyfikacji raczej nietypowy,.. odwrotny :) Syn skasował przód w Stilonie i będziemy raczej naprawiać. Ksenony kłopotliwe bo mały wybór i koszta wyższe, a musimy się zmieścić w tym co ubezpieczyciel rzuci na tace. Zastanawiam się nad montażem zwykłych reflektorów ale nie wiem czy elektryka nie będzie jakoś protestowała. Ma ktoś jakąś wiedze na ten temat ?

Skoro ubezpieczenie jest to po co kupować normalne światła  :facepalm:

Napisano
  • Autor

Skoro ubezpieczenie jest to po co kupować normalne światła  :facepalm:

Co Ty wiesz o ubezpieczeniach.... :facepalm:

Napisano

Trochę walczyłem.

Jeśli masz fakturę zakupu to Ci spokojnie dopłacą do tych xenonów jeśli zaniżyli wycenę.

Napisano
  • Autor

Trochę walczyłem.

I nadal mało wiesz.

- wartość ubezpieczeniowa auta - 11.500,-

- wartość auta po wypadku - 2.700,-

- wycena kosztów naprawy auta - 38.000,-

Tak więc mamy szkodę "całkowitą"

- do wypaty z ubezpieczenia - 11.500 - 2.700,- = 8.800,-

Jutro lecę do ASO po nowe ksenony i fakturę :)

Napisano

Sprzedać Stilona za więcej niż 2700 i kupić innego.

PS. Ksenony to koszt z 600-800zł.

Napisano
  • Autor

PS. Ksenony to koszt z 600-800zł.

Jak znajdziesz P+L bez połamanych uchwytów +zderzak ze spryskami w dobrym stanie i dobrej cenie to podeślij. W.g. mnie rezygnując z ksenonów zaoszczędzę ok. 1.000,- co przy tej naprawie może być istotne. Zresztą dla tego auta to już bez różnicy. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Temat powoli posuwa się do przodu. Zakupiłem dwie zwykłe lampy w stanie idealnym. Prawa miała żarówki więc wpiąłem w wiązke - wszystko działa.

Ale mam dwa pytania- 1. Przy wiązce od lewej lampy oprócz wtyczki okrągłej jest też wtyczka podłużna. W lampie ksenonowej na te podłużną wtyczkje było gniazdo, a na zwykłej lampie nie ma takiego gniazda. Co z tym zrobić ? Jest do czegoś potrzebna ? 2. Zauważyłem, że w lampach pod żarówką kierunku jest puste miejsce ( z zaślepką ) na jeszcze jedną żarówke. Ale brak mocowania i wiązki. Czyżbym kupił uboższą wersje lamp bez przeciwmgielnych ?

post-140078-0-27365100-1453817219_thumb.jpg

post-140078-0-99931700-1453817244_thumb.jpg

Napisano

Temat powoli posuwa się do przodu. Zakupiłem dwie zwykłe lampy w stanie idealnym. Prawa miała żarówki więc wpiąłem w wiązke - wszystko działa.

Ale mam dwa pytania- 1. Przy wiązce od lewej lampy oprócz wtyczki okrągłej jest też wtyczka podłużna. W lampie ksenonowej na te podłużną wtyczkje było gniazdo, a na zwykłej lampie nie ma takiego gniazda. Co z tym zrobić ? Jest do czegoś potrzebna ? 2. Zauważyłem, że w lampach pod żarówką kierunku jest puste miejsce ( z zaślepką ) na jeszcze jedną żarówke. Ale brak mocowania i wiązki. Czyżbym kupił uboższą wersje lamp bez przeciwmgielnych ?

Też się kiedyś zastanawiałem o co chodzi tą z podłużną wtyczką... Co i jak z tą wtyczką?

Napisano

Podłużna jest od obsługi poziomowania, przy zwykłych lampach nie używana.

Radek, kupiłeś lampy bez przeciwmgielnych.

Napisano
  • Autor

Tak myślałem. Własnie się zastanawiam czy nie wydłubać jakoś z wewnątrz odbłyśników zaślepek i nie wsadzić tam jakiś mocnych ledów jako dzienne. Wiem, że to na przeglądzie pewnie nie przejdzie ale w użyciu może całkiem zafunkcjonować.

A co do poziomowania. Skoro w zwykłych lampach poziomowanie ( ręczne ) jest podłączone przez te okrągłe wtyczki to z mojej wiązki regulacji raczej nie będzie (?) Jak to trzeba zrobić ( pytam głównie kolegi pp505 )

W ksenonach nie ma też przewodu do przeciwmgielnych bo ich tam w ogóle nie ma.

Napisano

Bedzie dzialac normalnie  reczne ustawianie swiatel.  Sprawdzone w praktyce. 

PS co tam z tymi wtryskami o ktore pytalem telefonicznie nie dawno :) 

Napisano
  • Autor

PS co tam z tymi wtryskami o ktore pytalem telefonicznie nie dawno :)

Yyyy,.. kurcze,..nie pamiętam na czym stanęło. Coś miałem sprawdzić,.. co się da zamienić w którą stronę. Chyba chodziło o dostępność rozpylaczy do tych wtrysków,.. tak? Jutro sprawdze. 

Napisano

Tą podłużną wtyczkę zostaw niech sobie wolno wisi, wepnij tylko okrągłą. I będzie wszystko działać tylko musisz przełącznik wewnątrz wymienić, szkoda tylko, że kupiłeś wersje bez przeciwmgielnych.

Nie zapomnij potem zrobić osiowanie.

Napisano
  • Autor

Czy tą samą wiązką od ksenonów, po wymianie panelu włączników obsłużę też poziomowanie i p.mgielne ?

Napisano

Tak, powinno po osiowaniu wszystko działać bez przeróbki wiązki (tak było w aucie które ostatnio robiłem).

Napisano

Wszystko działa bez problemu. Jakbyś chciał pozbyć się panelu bez regulacji to chętnie przygarne bo mam ksenony i panel pełny ....

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

O co kuźwa chodzi ?! Jak jeszcze na rozbitku podłączyłem prawą lampe to wszystkie światła działały jak trzeba więc się ucieszyłem, że jest ok. Teraz jak auto jest zrobione i podłączone lampy to w światłach "wolna amerykanka",.. totalny kosmos. O co kaman ? Ani wtedy ani teraz jeszcze ni było osiowania ale jednak na rozbitku działało (?)

EDIT:

Sytuacja opanowana. Panom udało się zapiąć odwrotnie wtyczki reflektorów :facepalm:

Napisano

Sytuacja opanowana. Panom udało się zapiąć odwrotnie wtyczki reflektorów :facepalm:

mistszowie z ASiO, takich to ze :swieca: szukać.

Napisano

To naprawdę zdolni bo po to wtyczki mają niesymetryczne wycięcia żeby siadały tylko w jednej pozycji  :facepalm: