Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ksenon może paść nagle?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dziś wieczorem włączając światła zauważyłem że coś dziwnie świecą. Wychodzę z samochodu, patrzę, a lewy ksenon żarzy się na różowo. Padł nagle czy szukać babola w elektryce (przetwornica, wiązka itp.)? Do tej pory myślałem, że oznaki wypalającego się żarnika są widoczne...

Więc jak to jest?

Napisano

To akurat świadczy o tym, że kończy swój żywot. W moim przypadku raz się zapalal, raz nie. W końcu nigdy się nie zapalił i zmieniłem na nowy...

Napisano

Jeśli to nie będzie wielka operacja dla pewności podmień palnik z lewej na prawą stronę... Ale raczej jak pisze Mobil1

Napisano

Z mojego doswiadczenia jak zaczyna migac to przetwornica, jak zmienia kolor w strone sodowej latarni to palnik. Zobacz jaki kolor ma druga strona, moze warto zmienic oba zeby kolor byl identyczny I widocznosc.

Napisano

Do tej pory myślałem, że oznaki wypalającego się żarnika są widoczne

kilka miesięcy temu po prostu zgasł nagle jeden u mnie. Dla pewności zamieniłem stronami (a nie było to łatwe, zrzucanie zderzaka i wyciąganie lamp ;] ), no i żarnik padnięty ;]

Napisano

Witam.

Dziś wieczorem włączając światła zauważyłem że coś dziwnie świecą. Wychodzę z samochodu, patrzę, a lewy ksenon żarzy się na różowo. Padł nagle czy szukać babola w elektryce (przetwornica, wiązka itp.)? Do tej pory myślałem, że oznaki wypalającego się żarnika są widoczne...

Więc jak to jest?

Właśnie zobaczyłeś objawy kończącego się żarnika  :ok:

Napisano

Z mojego doswiadczenia jak zaczyna migac to przetwornica, jak zmienia kolor w strone sodowej latarni to palnik. Zobacz jaki kolor ma druga strona, moze warto zmienic oba zeby kolor byl identyczny I widocznosc.

a u mnie oba żarniki jak kończyły żywot to jakiś czas po włączeniu się wyłaczały po prostu, później coraz szybciej się wyłaczały aż do momentu, w którym przestał się włączać...

koloru nie zmieniły

Napisano

Miałem to samo, tylko moj zaczął świecić bardziej na fioletowo-różowo. Kupiłem nowy i wymieniłem tylko jeden. A nie jak pisze 90% znawców z forum by wymieniać parami. Po tej operacji mineły ponad dwa lata i oba świecą identycznie.

Napisano

Mi  zaczął na różowo świecić, i po 3 dniach już się nie zaświecił.

I wymieniłem też z drugiej strony, bo było widać już różnice nowy vs 5 letni. nie było jakaś duża różnica, ale zawsze ten drugi też mógł paść po jakimś czasie.

Napisano

Mi  zaczął na różowo świecić, i po 3 dniach już się nie zaświecił.

I wymieniłem też z drugiej strony, bo było widać już różnice nowy vs 5 letni. nie było jakaś duża różnica, ale zawsze ten drugi też mógł paść po jakimś czasie.

W dzień jeździłeś na mijania, czy miałeś dzienne?

Napisano
  • Autor

Panowie macie rację, to żarnik. Zapala się normalnie i po sekundzie różowieje. Dziś zdjąłem zderzak, wymontowałem reflektory i podmieniłem żarniki tak jak pisaliście. No cóż, pierwszy wydatek na nowy rok już jest. Byłem pewien że szybciej skończy się prawy żarnik, bo od jakiegoś czasu troszkę zmienił barwę, tymczasem padł sobie lewy.

Dzięki za pomoc i wszystkiego dobrego w nowym roku :piwko:

Napisano

W dzień jeździłeś na mijania, czy miałeś dzienne?

Mijania :oki:

Kupiłem Philipsy, po czym kolega z AK , który odkupił od mnie auto , po pół roku napisał mi  że mu padł żarnik, może miał, gdy go rozebrał okazało się że kupiłem w hurtowni podróbki. Chyba gdzieś na kompie mam foty.

Napisano
  • Autor

To jeszcze pytanie na szybko. Nowe D2S Osram czy Philips? Żarniki muszę zakupić w necie, bo u mnie w mieście ceny chore (249zł/szt. najtaniej).

Napisano

To jeszcze pytanie na szybko. Nowe D2S Osram czy Philips? Żarniki muszę zakupić w necie, bo u mnie w mieście ceny chore (249zł/szt. najtaniej).

Tylko uważaj bo sporo jest podróbek.
Napisano
  • Autor

O podróbkach to wiem :oki: Bardziej interesuje mnie to czy warto dopłacać te kilkadziesiąt złotych do Philipsa czy wziąć Osrama.