Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Delikatne puknięcie przy dodawaniu i ujmowaniu gazu

Featured Replies

Napisano

czyli po mojemu to poduszka pod silnikiem,

jak to wygląda w XP ? Ktoś przerabiał ?

Napisano
  • Autor

tuleje wahacza ?

nie sądzę, na nierównościach przy równomiernej prędkości (bez dodawania gazu itp) nie ma żadnych stuków.

przy gwałtownym wciśnięciu gazu (stuk) przy puszczeniu gazu (stuk), wtedy  dochodzi do ruchów wzdłużnych silnika.

mam na myśli taką poduszkę:

iChTfPIl.jpg

nie wiem czy dokładnie tak wygląda ta poduszka w XP :hmm:

Napisano
  • Autor

no coz... ja Ci napisalem co wg. mnie...

pojadę na szarpak, zawieszenie mi tam sprawdzą, ale poduszki raczej nie

Napisano

Poduszka silnika.

Jeśli masz taką na podłużnicy to przyjrzyj się jej czy przypadkiem na samym spodzie się nie oderwała.

Chodzi mi o taki typ poduchy

250_307155573524c28b2092be.jpg

Napisano

Poduszka silnika.

Jeśli masz taką na podłużnicy to przyjrzyj się jej czy przypadkiem na samym spodzie się nie oderwała.

Chodzi mi o taki typ poduchy

250_307155573524c28b2092be.jpg

dokładnie :ok:

Napisano
  • Autor

ok, ale te okrągłe nie są od przenoszenia ruchów silnika w pionie (drgań) ?

jest jeszcze jedna od ruchów wzdłużnych ?

Napisano

Głównie powinny przenosić w pionie, ale mimowolny luz na pozostałych poduchach będzie sprawiał  że i ta pracuje delikatnie w poziomie.

Ciężko zgadnąć, co samochód to inne rozwiązanie.

Sprawdź tą poduszkę co tam pisałem wcześniej (o ile ją masz), występuje ona  w wielu starszych francuzach i lubi się ułamywać śruba przy samej podłużnicy, stąd odgłos pukania przy ruszaniu/ zmianie kierunku jazdy.

Nie pamiętam jak ja swoją wyczaiłem, ale chyba na szarpakach po ostrym rozbujaniu samochodu.

Napisano

Ja podobnie jak Muzyk obstawiam na pierwszy ogień przednie tuleje wahacza.

Co do poduszek silnika. W tej co pokazałeś razem z łapą można wymienić jedynie tuleję. koszt nowej w okolicy 20-30 zł. Całej podstawy nie ma potrzeby zmieniać.

Ta grucha z prawej strony przykręcona jest do podłużnicy nakrętką od spodu. Po zdjęciu części nadkola prawego widać otwór przez który można spróbować dokręcić. Sprawdź tą ewentualność.

Napisano
  • Autor

Ja podobnie jak Muzyk obstawiam na pierwszy ogień przednie tuleje wahacza.

Co do poduszek silnika. W tej co pokazałeś razem z łapą można wymienić jedynie tuleję. koszt nowej w okolicy 20-30 zł. Całej podstawy nie ma potrzeby zmieniać.

Ta grucha z prawej strony przykręcona jest do podłużnicy nakrętką od spodu. Po zdjęciu części nadkola prawego widać otwór przez który można spróbować dokręcić. Sprawdź tą ewentualność.

no postoju tuleje wahacza chyba by nie pukały ?

Mam na myśli ruszanie z zaciągniętym ręcznym. Auto nie przejedzie ani centymetra ;)

Napisano

Ale moment obrotowy przekazywany jest na koła, a co za tym idzie także pewne siły działają na wahacze. To jest minimalny luz, a potrafi doprowadzać do szaleństwa.

Ja nauczyłem się tych objawów szukać w tulejach wahacza w obu Cytrynach , które mam . Czyli XP i Xantia.

Zauważyłem, że za puknięcia odpowiedzialne są przednie tulejki wahaczy- w obu autach. Konstrukcyjnie niemalże identyczne rozwiązanie. Małe tulejki, które jak dostaną luzu( najczęściej rozwulkanizuje się guma od tulejki środkowej) stukają. Wahacz pracuje przód-tył I stuka prawdopodobnie w sanki.

Natomiast w obu autach gdy wyczuwalne były wibracje podczas przyspieszania, lub hamowania na ogół winna była tuleja tylna. I tu znowu w XP jaki i w Xantii jest tkz. "konik". Czyli ucho przykręcane do sanek, a w nim siedzi znowu delikatna i zbyt mała tulejka metalowo-gumowa.

Nie każę Ci od razu zmieniać tulejek, czy wahaczy. Ale przyjrzyj się im dokładniej. Ich niedomagania widać dokładnie po wyjęciu wahacza. Wkładasz śrubokręt , lub inny drut w miejsce gdzie przechodzi śruba mocująca i odginasz. Jest wielce prawdopodobne, że tulejka odłączyła się od gumy, lub sama guma jest zbyt elastyczna.

Napisano

no postoju tuleje wahacza chyba by nie pukały ?

Mam na myśli ruszanie z zaciągniętym ręcznym. Auto nie przejedzie ani centymetra ;)

poproś kogoś, żeby popatrzył co się dzieje z silnikiem jak próbujesz ruszyć z zaciągniętym ręcznym. Jak będzie wywalona poduszka silnika/skrzyni to będzie to ładnie widać.

Napisano
  • Autor

poproś kogoś, żeby popatrzył co się dzieje z silnikiem jak próbujesz ruszyć z zaciągniętym ręcznym. Jak będzie wywalona poduszka silnika/skrzyni to będzie to ładnie widać.

jutro stanę się posiadaczem innej francy, więc niech się tym zajmie nowy właściciel jeżeli XP go oczywiście znajdzie ;]

Napisano

jutro stanę się posiadaczem innej francy, więc niech się tym zajmie nowy właściciel jeżeli XP go oczywiście znajdzie ;]

super! Co kupujesz?

tylko nie mów, że picasso od kolegi na J.

Napisano
  • Autor

super! Co kupujesz?

tylko nie mów, że picasso od kolegi na J.

Kolega Jay sprzedaje picasso ? Ja nie w temacie :( Link :jem:

kupuję...francuskie...1.6HDI...nie mniejsze niż mam....koniec podpowiedzi :D

Napisano

Kolega Jay sprzedaje picasso ? Ja nie w temacie :( Link :jem:

kupuję...francuskie...1.6HDI...nie mniejsze niż mam....koniec podpowiedzi :D

C4 Picasso czy P5008? ;)

Napisano
  • Autor

C4 Picasso czy P5008? ;)

Pudło...może jakaś podpowiedź...hmmm...otwierana szyba w tylnej klapie ? Nakieruje ?

Napisano

C4 Picasso czy P5008? ;)

może być jeszcze Berlingo Multispace

Napisano

Pudło...może jakaś podpowiedź...hmmm...otwierana szyba w tylnej klapie ? Nakieruje ?

407 kombi

Napisano
  • Autor

407 kombi

Ble za małe :chipsy:

Napisano
  • Autor

może być jeszcze Berlingo Multispace

8] 8] 8]

Na fejsa wchodzisz czasami ? :]

Napisano

8] 8] 8]

Na fejsa wchodzisz czasami ? :]

haha, trafiłem bez fejsa :hehe:;l:oki::hmm::ee::totalszok::palacz: :palacz: :palacz: :palacz: :palacz: :palacz: :palacz:

chyba fajny wypas tam jest. Auto nie do zdarcia i do tego całkiem komfortowe.

Napisano
  • Autor

haha, trafiłem bez fejsa :hehe:;l:oki::hmm::ee::totalszok::palacz: :palacz: :palacz: :palacz: :palacz: :palacz: :palacz:

foty jutro, bo te co ci wysłałem, to trochę niecenzuralne ;]

2008r, 120kkm przebiegu, wersja full z grzanymi fotelami włącznie ;) (bez nawigacji)

mój pierwszy diesel (boję się!) :]

Napisano

foty jutro, bo te co ci wysłałem, to trochę niecenzuralne ;]

2008r, 120kkm przebiegu, wersja full z grzanymi fotelami włącznie ;) (bez nawigacji)

mój pierwszy diesel (boję się!) :]

Dostawczaka kupiles? ;]

Napisano
  • Autor

Dostawczaka kupiles? ;]

kombivana :]

Napisano

kombivana :]

pierwsze słyszę :) uszczegółowij :)