Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Domowy osuszacz powietrza

Featured Replies

Napisano

Cześć

W domu mam trochę wilgoci po rogach. Chałupa nie młoda, wentylacja w sumie zadna. Wspomagam się wietrzeniem i rozszczelnianiem okien ale mam to ograniczone z powodu małego raczkujacego brzdaca. Znalazłem na necie sporo osuszaczy powietrza . Ceny różne od 100 wzwyż. Sprawdza się to i czy na mój problem pomoże?

Napisano

Generalnie zimą to problem jest ze zbyt suchym powietrzem, a nie z wilgocią więc masz problem z budynkiem (słaba wentylacja, zbyt niska temperatura czy zimne ściany). Człowiek produkuje ok. 50g pary na godzinę  (pi razy drzwi). Tanie osuszacze mają niską wydajność więc raczej się nie sprawdzą.  Sprawdź jaką masz wilgotność w domu - od tego bym zaczął.

Napisano

A jaką masz wilgotność? Bo w zimie to pewnie bardzo niską - ale to i tak nie zapobiegnie skraplaniu, jak masz mostki termiczne i zimne miejsca czy nawet całe ściany.

Napisano

Cześć

W domu mam trochę wilgoci po rogach. Chałupa nie młoda, wentylacja w sumie zadna. Wspomagam się wietrzeniem i rozszczelnianiem okien ale mam to ograniczone z powodu małego raczkujacego brzdaca. Znalazłem na necie sporo osuszaczy powietrza . Ceny różne od 100 wzwyż. Sprawdza się to i czy na mój problem pomoże?

Jak masz dziecko, to jest szansa, ze masz tez bezdotykowy termometr. Sprawdz nim temperature scian w tych wilgotnych miejscach. Jak jest niskie kilkanascie stopni, to masz przyczyne skraplania wilgoci.
Napisano
  • Autor

Jak masz dziecko, to jest szansa, ze masz tez bezdotykowy termometr. Sprawdz nim temperature scian w tych wilgotnych miejscach. Jak jest niskie kilkanascie stopni, to masz przyczyne skraplania wilgoci.

Ściany na środku 18 stopni. W rogach 14-15... czyli co teraz?
Napisano
  • Autor

A jaką masz wilgotność? Bo w zimie to pewnie bardzo niską - ale to i tak nie zapobiegnie skraplaniu, jak masz mostki termiczne i zimne miejsca czy nawet całe ściany.

Wilgotność duża 70-80% . Pranie 3 dni potrafi schnac
Napisano

W rogach masz mostki termiczne i nawet optymalna wilgotnosc moze powodowac skraplanie. Jaka masz temperature na srodku pokoju? Te 70-80% wilgotnosci masz caly czas? Jesli tak, to wentylacja tez nie istnieje - przy temperaturze na zewnatrz powyzej 5°C i wilgotnosci blisko 100% (dzis caly dzien u mnie pada) przy sprawnej wentylacji powiniennes miec jakies 40-50% maks (jutro Ci policze dokladnie).

Napisano
  • Autor

W rogach masz mostki termiczne i nawet optymalna wilgotnosc moze powodowac skraplanie. Jaka masz temperature na srodku pokoju? Te 70-80% wilgotnosci masz caly czas? Jesli tak, to wentylacja tez nie istnieje - przy temperaturze na zewnatrz powyzej 5°C i wilgotnosci blisko 100% (dzis caly dzien u mnie pada) przy sprawnej wentylacji powiniennes miec jakies 40-50% maks (jutro Ci policze dokladnie).

Pisałem że wentylacja żadna i wspomagam się tylko oknami. Na środku pokoju 20 stopni. Taka wilgotność wg tego co zaobserwowałem się utrzymuje w zimie cały czas.
Napisano

Pisałem że wentylacja żadna i wspomagam się tylko oknami. Na środku pokoju 20 stopni. Taka wilgotność wg tego co zaobserwowałem się utrzymuje w zimie cały czas.

To musi oznaczać zerową wentylację. W czasie odwilży, jak teraz, to owszem, może być wilgotno. Ale w mrozy bez nawilżacza z byle jaką wentylacją trudno wejść powyżej 35% u mnie. A rozszczelnienie choć jednego okna powoduje, że nawilżacz ma problemy z wyrobienie 45%.

Czyli powalcz z wentylacją. Ale sprawdź innym higrometrem najpierw.

W lecie, gdy wilgotność faktycznie ma prawo być wysoka polecałbym klimę do osuszania (do grzania w okresach przejściowych i przez część zimy też fajna sprawa).

A w tej sytuacji to raczej szukałbym sposobu zaizolowania i poprawienia wentylacji. Zwłaszcza przy dziecku ważne świeże powietrze.

Napisano

Walcz z wentylacją. Jak zejdziesz do 50%, przy temperaturze powietrza 20*C punkt rosy przesunie się na 9*C - i kondensować się nie będzie... 

Napisano

Ile razy dziennie wietrzysz?
Napisano

Walcz z wentylacją. Jak zejdziesz do 50%, przy temperaturze powietrza 20*C punkt rosy przesunie się na 9*C - i kondensować się nie będzie...

Punkt rosy zejdzie do 9°C, ale przy wiekszych mrozach on bedzie mial w tych rogach poniżej 10°C.
Napisano

Punkt rosy zejdzie do 9°C, ale przy wiekszych mrozach on bedzie mial w tych rogach poniżej 10°C.

Owszem, ale ten stan nie będzie permanentny tyko chwilowy i grzyb nie powinien się rozwinąć.

Napisano

przy temperaturze na zewnatrz powyzej 5°C i wilgotnosci blisko 100% (dzis caly dzien u mnie pada) przy sprawnej wentylacji powiniennes miec jakies 40-50% maks (jutro Ci policze dokladnie).

Policzylem - ok. 42% przy temperaturze 20 stopni C (punkt rosy wowczas wynosi ok. 6.7 stopnia C, wiec jestes "na bezpiecznej pozycji").

Napisano
  • Autor

Ile razy dziennie wietrzysz?

Raz porządnie wieczorem ze 30 minut. W dzień delikatne rozszczelnienie okien plus czasem na jakieś 5 minut wietrzenie
Napisano
  • Autor

Policzylem - ok. 42% przy temperaturze 20 stopni C (punkt rosy wowczas wynosi ok. 6.7 stopnia C, wiec jestes "na bezpiecznej pozycji").

Do tylu obniżyć wilgotność? Chyba będę musiał kogoś kumatego od wentylacji znaleźć
Napisano

No to dziwna jest ta wilgotnosc. Jakis przeciek gdzies?

Napisano

Do tylu obniżyć wilgotność? Chyba będę musiał kogoś kumatego od wentylacji znaleźć

Nie. Powietrze, ktore ma temperature 5°C i wilgotnosc 98% po ogrzaniu do 20°C bedzie mialo wilgotnosc ok. 42%.

Jak otworzysz okno, to wywiew wentylacji ma cug?

Sprawna wentylacja wg normy, to wymiana 30m3/h powietrza, czyli pol godziny wystarczy na pelna wymiane powietrza w wiekszej lazience.

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem nie ma wentylacji. Dom budowany pół życia przez teścia. Nie wszystko jak widać zrobił dobrze

Napisano

Wiesz, sadzilem, ze chodzi o brak nawiewu, a nie wywiewu rowniez. Kanalow tez nie masz?

Napisano

Raz porządnie wieczorem ze 30 minut. W dzień delikatne rozszczelnienie okien plus czasem na jakieś 5 minut wietrzenie

Wydaje mi się, że to nie tak. Wietrzyć (celem zbicia wilgotności) trzeba intensywnie lecz nie za długo by nie wychłodzić murów. W miarę możliwości rób kilka kilkuminutowych wietrzeń - przeciągów. Ja u siebie zwołuje rodzinkę do jednego pokoju i ich tam zamykam a następnie otwieram na oścież wszystkie okna w pozostałych pomieszczeniach w mieszkaniu na 5 minut (na wiosnę już dłużej). Po takiej krótkiej akcji wilgotność znacznie spada.

Jeżeli nie masz sprawnej wentylacji grawitacyjnej to delikatne rozszczelnienie niekoniecznie spowoduje znacznego przepływu powietrza (powietrze do mieszania/domu nie wejdzie, gdyż nie będzie miało gdzie wyjść).

Napisano
  • Autor

Wiesz, sadzilem, ze chodzi o brak nawiewu, a nie wywiewu rowniez. Kanalow tez nie masz?

Jest jeden do łazienki mało drozny i dziwnie poprowadzony
Napisano

a nie idzie go udroznic?

Napisano
  • Autor

a nie idzie go udroznic?

Pobadam. Generalnie dom budowany przez x lat bez planów itd...
Napisano

Zajrzyj do kanalow wentylacyjnych, sprawdz komin itd. Cos powinno sie dac zdzialac.