Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna żarówka Ford S-Max

Featured Replies

Napisano

Pytanie na ogólnym, bo może ktoś pomoże.

Dobrałem się dzisiaj (rozbierając pół wnętrza z tyłu samochodu) do żarówek kierunkowskazów w tylnych lampach S-Maxa. Oczom mym ukazało się pomarańczowe dziwactwo o mocy 16W. Bańka siedzi na stałe, nie jest wyjmowana, stanowi całość razem z gniazdem plastikowym. Co to jest za żarówka, jaki typ i gdzie to można kupić?

post-129672-0-86980800-1454190584_thumb.jpg

Napisano

Pytanie na ogólnym, bo może ktoś pomoże.

Dobrałem się dzisiaj (rozbierając pół wnętrza z tyłu samochodu) do żarówek kierunkowskazów w tylnych lampach S-Maxa. Oczom mym ukazało się pomarańczowe dziwactwo o mocy 16W. Bańka siedzi na stałe, nie jest wyjmowana, stanowi całość razem z gniazdem plastikowym. Co to jest za żarówka, jaki typ i gdzie to można kupić?

wszystko masz w instrukcji, a kupisz na penwo na allegro :P

Napisano

Jak widać Ford co i raz daje upust swoim fantazjom wymyslajac kolejne utrudnienia. Zarowka podobna jest do PH16WY ale ma jakby inne gniazdo elektryczne.

Napisano

Jak widać Ford co i raz daje upust swoim fantazjom wymyslajac kolejne utrudnienia. Zarowka podobna jest do PH16WY ale ma jakby inne gniazdo elektryczne.

Jak poszukac w Google to taki wynalazek jest dostępny np. na e-bay za skromne 22,99 USD, a na jakims forum Skody piszą ze żarówki te stosuje też Mercedes.

Jak bym tę oprawkę  przerobił na W16W

A w ogóle jak może być w PL dopuszczony do sprzedaży samochód, do którego nie można dokupić żarówek? :hmm:

Napisano

Jak poszukac w Google to taki wynalazek jest dostępny np. na e-bay za skromne 22,99 USD, a na jakims forum Skody piszą ze żarówki te stosuje też Mercedes.

Jak bym tę oprawkę  przerobił na W16W

A w ogóle jak może być w PL dopuszczony do sprzedaży samochód, do którego nie można dokupić żarówek? :hmm:

Ale jak nie mozna? Pewnie w ASO sa za 200 PLN

Krawiec

Napisano
  • Autor

Dokładnie jest to bzdura. W instrukcji są sprzeczne informacje. O tylnej lampie piszą: "pojedź do ASO" ale w tabelce z opisem żarówek jest tylny kierunek PY21W.  :facepalm: Z innymi światłami również bzdury: W instrukcji napisali, że do tylnego p.mg, i cofania są białe P21W. Tymczasem w realu p.mg. to H21W a cofania to W16W.  :facepalm: Co ciekawe z przodu wszystko się zgadza. 

Napisano

Do mojego zwykłego Focusa MK2 za tylną czerwoną żarówkę dwuwłóknową pozycja-stop ASO woła 60 zł po rabacie  :ogien:

Na allegro poniżej 20 zł. Nie ma szans na zakup takiej żarówki na stacji czy w zwykłym sklepie moto.

Napisano

Co to jest za żarówka, jaki typ i gdzie to można kupić?

pcy16w

Napisano

pcy16w

Podobne, ale złącze elektryczne wygląda inaczej.

PCY16W:

icon_2124b-autolamp.jpg

Napisano

Podobne, ale złącze elektryczne wygląda inaczej.

PCY16W:

icon_2124b-autolamp.jpg

W sklepach internetowych ok. 60 zł :facepalm:

Uważam, że UE powinna zabronić takich praktyk. Przecież takie naciągactwo to zwyczajne oszukiwanie ludzi

Napisano

Do mojego zwykłego Focusa MK2 za tylną czerwoną żarówkę dwuwłóknową pozycja-stop ASO woła 60 zł po rabacie  :ogien:

Na allegro poniżej 20 zł. Nie ma szans na zakup takiej żarówki na stacji czy w zwykłym sklepie moto.

Ja mam w lampie 3 stop żarówkę W16W. tez do kupienia tylko w necie albo wyspecjalizowanych sklepach-hurtowniach. Więc mam chyba 2 na zapas. Ale raz jechałem w korku za takim samochodem jak mój i 3 światło stop świeciło słabiutko - pewnie ktoś wsadził żarówkę 5W - jakiś słuzbista mógłby dać za to mandat

A w ogóle to powinny być dopuszczone oficjalnie LEDowe zamienniki zwykłych żarówek. przynajmniej jeśli chodzi o oświetlenie sygnalizacyjne