Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warsztacik

Featured Replies

Napisano

Co powiecie na wolnostojacy nieocieplony i nieogrzewany (stale, bo w razie potrzeby koza) amatorski warsztacik stolarsko-wszechstronny 25m2 wolnostojacy zbudowany z drewna? Chodzi mi glownie o ten brak ogrzewania i ocieplenia w kontekscie narzedzi, mebli warsztatowych itd.

Napisano

Co powiecie na wolnostojacy nieocieplony i nieogrzewany (stale, bo w razie potrzeby koza) amatorski warsztacik stolarsko-wszechstronny 25m2 wolnostojacy zbudowany z drewna? Chodzi mi glownie o ten brak ogrzewania i ocieplenia w kontekscie narzedzi, mebli warsztatowych itd.

Pomysł IMO do kitu. Przeznacz jedno z pomieszczeń piwnicznych lub garaż na taki warsztat - wystawiasz auto i warsztat gotowy. Stawiając jakąś szopę tylko oszpecisz obie działkę.

Napisano
  • Autor

Pomysł IMO do kitu. Przeznacz jedno z pomieszczeń piwnicznych lub garaż na taki warsztat - wystawiasz auto i warsztat gotowy. Stawiając jakąś szopę tylko oszpecisz obie działkę.

nie mam garazu (ten warsztacik ma byc polaczony z wiata na samochody), a piwnica sie nie nadaje - jest niska i ciezko przewietrzyc.
Napisano

nie mam garazu (ten warsztacik ma byc polaczony z wiata na samochody), a piwnica sie nie nadaje - jest niska i ciezko przewietrzyc.

No to niestety nic nie doradzę. IMO już sama wiata będzie pasowała jak pieść do oka.

Napisano

ojciec ma szope... generalnie jest szczelna, jest sucho i temperatura nieco wyzsza niz w zimie na dworze. Na solidnych meblach warsztatowych, prostych narzedziach recznych i samoróbkach elektrycznych (pila tarczowa oparta na jakims wielkim elektrycznym silniku) zadnego wrazenia to nie robi - glownie chodzi o to zeby woda na to nie kapala, ale lepsze elektronarzedzia itp trzyma jednak w garazu przy domu.

W zimie szopa sluzy za garaz dla sprzetu ogrodniczego bo nie da sie tam raczej nic sensownego robic - za zimno i zbyt zagracone, w lecie jest otwarta na oscierz i jak sie chce cos pociac albo pod dachem podlubac to i tak trzeba troche sprzetu wyprowadzic (jakies kosiarki i inne takie). Generalnie zalozenie bylo zeby byl warsztacik ale wyszla po prostu garazo-graciarnia ;)

Napisano

Osobiście nie chciałbym czegoś takiego, latem ciepło, zimą zimno.  Mam taką budę/ garaż na zewn ale przebywam tam tylko jak coś kładę lub biorę.

Napisano

ojciec ma szope... generalnie jest szczelna, jest sucho i temperatura nieco wyzsza niz w zimie na dworze. Na solidnych meblach warsztatowych, prostych narzedziach recznych i samoróbkach elektrycznych (pila tarczowa oparta na jakims wielkim elektrycznym silniku) zadnego wrazenia to nie robi - glownie chodzi o to zeby woda na to nie kapala, ale lepsze elektronarzedzia itp trzyma jednak w garazu przy domu.

W zimie szopa sluzy za garaz dla sprzetu ogrodniczego bo nie da sie tam raczej nic sensownego robic - za zimno i zbyt zagracone, w lecie jest otwarta na oscierz i jak sie chce cos pociac albo pod dachem podlubac to i tak trzeba troche sprzetu wyprowadzic (jakies kosiarki i inne takie). Generalnie zalozenie bylo zeby byl warsztacik ale wyszla po prostu garazo-graciarnia ;)

O to to to to właśnie miałem na myśli. IMO prawie każda szopa, wiata, warsztat itp. docelowo zamieni się w rupieciarnię psującą zasadniczo wygląd nieruchomości.

Napisano
  • Autor

Podsumowujac nie bedzie pasowalo, bedzie brzydko, szpetnie i zagracone. Z konkretow goraco latem (zima bylaby koza, gdyby trzeba bylo cos pogrzebac w warsztacie).

Napisano

Podsumowujac nie bedzie pasowalo, bedzie brzydko, szpetnie i zagracone

czyli to co masz na każdym rogu - polsko wschodni syf i przybudówki 

stawiasz dom i jest super jak na obrazku, po miesiącu dobudowujesz wiatę na samochód z innym dachem nie pasujący do żadnego w okolicy , potem jakąs szopę, kawałek blaszaka (bo tanio) i tak się kręci  :facepalm:  :chory:

Napisano
  • Autor

Poki co mam szope starsza od domu, ktora mam zamiar wyburzyc (sciany szkieletowe z wypelnieniem trocinocementowym).

Napisano

czyli to co masz na każdym rogu - polsko wschodni syf i przybudówki 

stawiasz dom i jest super jak na obrazku, po miesiącu dobudowujesz wiatę na samochód z innym dachem nie pasujący do żadnego w okolicy , potem jakąs szopę, kawałek blaszaka (bo tanio) i tak się kręci  :facepalm:  :chory:

dokładnie. Identycznie zrobiłem na wsi po co mi komórka :sciana:   dwa sezony i robiłem dobudówkę bo klamotów nie było gdzie upychać oczywiście pasuje do reszty jak pięść do oka :facepalm:

Napisano
  • Autor

Wiecie, to nie jest kwestia, czy ja mam zrobic jakas forme wiaty/garazu z pomieszczeniem gospodarczym, bo tutaj nie mam wyboru - nie mam garazu w domu, ani mozliwosci dobudowania do niego.

Pytanie jest takie, czy warsztat w nieogrzewanym budynku wolnostojacym drewnianym ma racje bytu.

Napisano

Wiecie, to nie jest kwestia, czy ja mam zrobic jakas forme wiaty/garazu z pomieszczeniem gospodarczym, bo tutaj nie mam wyboru - nie mam garazu w domu, ani mozliwosci dobudowania do niego.

Pytanie jest takie, czy warsztat w nieogrzewanym budynku wolnostojacym drewnianym ma racje bytu.

no to ci napisalem - szopa sie nadaje na szope/skladzik/garaz i od biedy na warsztat jesli za bardzo nie zagracisz ;) Elektronarzedziom srednio bedzie sluzyc wilgotnosc, ale jesli zrobisz dobrze to duzo bardziej mokro niz w piwnicy czy w garazu przeciez nie bedzie. Temperatura na wylaczone elektronarzedzia (z wylaczeniem akumulatorowych) nie ma wiekszego wplywu ;) . Jak nie masz mozliwosci wymurowania czegos to solidna drewniana szopa z duzymi drzwiami (zeby w razie czego choc przodem auta wjechac) na warsztat spokojnie sie nada

Napisano
  • Autor

Jaka roznica bedzie miedzy wymurowanym nieogrzewanym, a drewnianym?

Pewnie, fajnie byloby miec taki:

p_workshop1.jpg

Ale sie nie obraze, jak wyszedlby mi taki:

wooden-workshop.png

workshop2.jpg

W czyms w np. tym guscie:

1391763314-66503700.jpg

Napisano

Jaka roznica bedzie miedzy wymurowanym nieogrzewanym, a drewnianym?

dobra drewniana nie trzyma wilgoci , kwestia wentylacji 

Napisano
  • Autor

Też mi się wydaje, że pod kątem wilgoci da radę dobrze wentylować.

Napisano

Wujek stolarz-amator ma od lat taką drewnianą szopę-warsztat. Zimą prawie nieużywany, chyba że coś na szybko trzeba sklecić. Latem używany dość często z racji prac stolarskich na potrzeby sąsiadów. Z maszynami elektrycznymi czy wyposażeniem nic złego się nie dzieje.