Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

13pinowe gniazdo przyczepy

Featured Replies

Napisano

sobie założyłem do Iveco :skromny:

Moduł miałem oryginalny, kable wystawały to założyłem.

Podłączyłem wszystkie kable zgodnie ze schematem, piny się skończyły a dwa przewody zostały: zielony z +12 po stacyjce i cieniutki fioletowy, który nie wiem do czego przypiąć.

Nie proszę o schemat gniazda/wtyczki, ale może ma ktoś schemat bardziej obszerneijszy, zktórego wywnioskować można, jak np. działa wykrywanie podłączonej przyczepy czy inne funkcje jakie można wydobyć z tej instalacji. A może ktoś ma schemat instalacji Iveco Daily 35C15 z 2013 roku i mógłby się podzielić.

Na pytania po co mi takie gniazdo: 

post-135273-0-66075100-1456510025_thumb.jpg

Po to, żebym w nocy mógł się zawrócić w ślepym zaułku :hehe:

post-135273-0-66075100-1456510025_thumb.jpg

Napisano

A ja właśnie założyłem do mojego Nissana Terrano gniazdo 13 stykowe.

Wcześniej instalacja była pod gniazdo 7 stykowe i wszystko wołało o pomstę do nieba.

Nie wiem z jakiego schematu korzystałeś, bo ja z tego.

schemat_pod____czenia_gniazda_13_stykowe

I z tego opisu.

post-8228-0-27454600-1400807768.jpg

Tak to powinno być podłączone zgodnie z normą. Dobrze byłoby podjechać na stację diagnostyczną i poprosić o podpięcie do gniazda testera. Gdyby tester wykazał, że wszystko gra to nie przejmowałbym się pozostałymi przewodami. Choć pewnie drążyłbym od czego są, choćby dla zaspokojenia ciekawości.

Dziwne, że został Ci przewód z napięciem po stacyjce, bo powinien być podpięty pod styk nr 10. No chyba, że były dwa takie przewody i jeden podpiąłeś, a drugi Ci został.

Masz może na desce rozdzielczej jakąś kontrolkę testu podpiętej przyczepy?

Na tym fioletowym jest jakieś napięcie?

Może któryś kabel jest od tego.

A co się dzieje gdy podepniesz przyczepę i włączysz tylne światło przeciwmgłowe?

Niektóre samochody mają tak wykonane podłączenia, że wówczas w samochodzie tylne przeciwmgłowe się nie świeci, a świeci się tylko w przyczepie.

Może któryś z przewodów, który zostały ma być wykorzystany do tego typu opcji.

A może te przewody są do jeszcze jakiegoś innego typu gniazda. Są gniazda 15 stykowe ale to w ciężarówkach i tam są wykorzystywane szyny CAN.

Wszystko jednak zależy od tego jak producent samochodu sobie to wymyśli. Tym bardziej może być różnie gdy samochód ma instalację CAN.

A tak przy okazji.

Jaki rodzaj hamulca jest w tej przyczepie i ile osi jest hamowanych? No i mało kto potrafi cofać z tego typu przyczepą.

Miałem to szczęście uczyć się na E do C z tradycyjną przyczepą. Mogę teraz cofać z zamkniętymi oczami. :)

Napisano
  • Autor

A ja właśnie założyłem do mojego Nissana Terrano gniazdo 13 stykowe.

Wcześniej instalacja była pod gniazdo 7 stykowe i wszystko wołało o pomstę do nieba.

Nie wiem z jakiego schematu korzystałeś, bo ja z tego.

schemat_pod____czenia_gniazda_13_stykowe

I z tego opisu.

post-8228-0-27454600-1400807768.jpg

Tak to powinno być podłączone zgodnie z normą. Dobrze byłoby podjechać na stację diagnostyczną i poprosić o podpięcie do gniazda testera. Gdyby tester wykazał, że wszystko gra to nie przejmowałbym się pozostałymi przewodami. Choć pewnie drążyłbym od czego są, choćby dla zaspokojenia ciekawości.

Dziwne, że został Ci przewód z napięciem po stacyjce, bo powinien być podpięty pod styk nr 10. No chyba, że były dwa takie przewody i jeden podpiąłeś, a drugi Ci został.

Masz może na desce rozdzielczej jakąś kontrolkę testu podpiętej przyczepy?

Na tym fioletowym jest jakieś napięcie?

Może któryś kabel jest od tego.

A co się dzieje gdy podepniesz przyczepę i włączysz tylne światło przeciwmgłowe?

Niektóre samochody mają tak wykonane podłączenia, że wówczas w samochodzie tylne przeciwmgłowe się nie świeci, a świeci się tylko w przyczepie.

Może któryś z przewodów, który zostały ma być wykorzystany do tego typu opcji.

A może te przewody są do jeszcze jakiegoś innego typu gniazda. Są gniazda 15 stykowe ale to w ciężarówkach i tam są wykorzystywane szyny CAN.

Wszystko jednak zależy od tego jak producent samochodu sobie to wymyśli. Tym bardziej może być różnie gdy samochód ma instalację CAN.

A tak przy okazji.

Jaki rodzaj hamulca jest w tej przyczepie i ile osi jest hamowanych? No i mało kto potrafi cofać z tego typu przyczepą.

Miałem to szczęście uczyć się na E do C z tradycyjną przyczepą. Mogę teraz cofać z zamkniętymi oczami. :)

Dzięki za schematy, przeanalizuje to jeszcze raz. W Twoich są schematy z przekaźnikami a u mnie w Iveco jest fabryczny moduł z wyprowadzonymi przewodami, więc będę musiał to sprawdzić.

Przyczepa ze zdjęcia podłączona jest przez adapter bo na razie ma 7pinowa instalacje. Hamulce ma najazdowe na 3 osie.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dzięki za schematy, przeanalizuje to jeszcze raz. W Twoich są schematy z przekaźnikami a u mnie w Iveco jest fabryczny moduł z wyprowadzonymi przewodami, więc będę musiał to sprawdzić.

Przyczepa ze zdjęcia podłączona jest przez adapter bo na razie ma 7pinowa instalacje. Hamulce ma najazdowe na 3 osie.

Schemat jest dla samochodów z tradycyjną instalacją, czyli taką bez CAN. Taką instalację mam jeszcze w Terrano.

Jeżeli masz moduł to pewnie masz  instalację CAN.

Zerknij sobie na te przewody i przeanalizuj. Weź probówkę i posprawdzaj styki gniazda.

Tylko sprawdzaj tam by masa była brana również odpowiednio ze styków gniazda, a nie z nadwozia.

Przykładowo - chcesz sprawdzić zasilanie stałe to przykładasz probówkę do styku nr 9 gdzie powinien być stały plus, a masę bierzesz ze styku nr 13, który jest masą dla tylko dla styku nr 9.

Wówczas będzie wiadomo czy masa dobrze jest podłączona.

Tak jak wspomniałem, warto podjechać na stację diagnostyczną i niech sprawdzą testerem prawidłowość połączeń gniazda. Wówczas będziesz miał pewność.

W przyczepie też warto przerobić instalację.

Wówczas mógłbyś sobie zamontować na niej np.: lampę do oświetlenia pola pracy i dodać światło cofania co przy takim zestawie bardzo pomaga gdy jest ciemno.

Daj znać czy coś odkryłeś, bo ciekawią mnie tego typu informacje i są pożyteczne na przyszłość.

Napisano
  • Autor

Sprawdzę w najbliższym czasie bo nie lubię tematów niedokonczonych. Iveco jest z 2013 roku więc jest napewno na CAN. Masy też sprawdzę, bo wydaje mi się że wszystkie jakie są w złączy przylaczylem grubym kablem do karoserii

Napisano

Hamulce ma najazdowe na 3 osie.

Możesz napisać coś więcej na temat strowania hamulcami tylnych osi? Wszystkie linki doprowadzone są do sprzęgu, czy podłączone są inaczej?

Napisano

Możesz napisać coś więcej na temat strowania hamulcami tylnych osi? Wszystkie linki doprowadzone są do sprzęgu, czy podłączone są inaczej?

Tam są dwa orczyki.

Pręt od hamulca połączony jest z pierwszym orczykiem, do którego podłączona jest z jednej strony linka sterująca hamulcami dwóch tylnych osi. Do drugiej strony orczyka podpięty jest drugi orczyk, a do niego dwie linki sterujące hamulcami przedniej osi.

817483587_2_1080x720.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Schemat jest dla samochodów z tradycyjną instalacją, czyli taką bez CAN. Taką instalację mam jeszcze w Terrano.

Jeżeli masz moduł to pewnie masz  instalację CAN.

Zerknij sobie na te przewody i przeanalizuj. Weź probówkę i posprawdzaj styki gniazda.

Tylko sprawdzaj tam by masa była brana również odpowiednio ze styków gniazda, a nie z nadwozia.

Przykładowo - chcesz sprawdzić zasilanie stałe to przykładasz probówkę do styku nr 9 gdzie powinien być stały plus, a masę bierzesz ze styku nr 13, który jest masą dla tylko dla styku nr 9.

Wówczas będzie wiadomo czy masa dobrze jest podłączona.

Tak jak wspomniałem, warto podjechać na stację diagnostyczną i niech sprawdzą testerem prawidłowość połączeń gniazda. Wówczas będziesz miał pewność.

W przyczepie też warto przerobić instalację.

Wówczas mógłbyś sobie zamontować na niej np.: lampę do oświetlenia pola pracy i dodać światło cofania co przy takim zestawie bardzo pomaga gdy jest ciemno.

Daj znać czy coś odkryłeś, bo ciekawią mnie tego typu informacje i są pożyteczne na przyszłość.

No i zadowolony, że w aucie mam instalację 13 pinową, jeszcze bardziej zadowolony znalazłem na allegro uzywaną lawetę z DE na obrotnicy i 5ciu osiach po 1800kg ładowności.

Dołożyłem sobie fajne lampy cofania po bokach, chciałem to podłączyć a tam instalacja 7mio przewodowa  :ogien:

Pewnie jakiś polak ciągał ją w niemczech na 13 pinowej wtyczce. Idę rzeźbić :hehe:

Napisano

No i zadowolony, że w aucie mam instalację 13 pinową, jeszcze bardziej zadowolony znalazłem na allegro uzywaną lawetę z DE na obrotnicy i 5ciu osiach po 1800kg ładowności.

Dołożyłem sobie fajne lampy cofania po bokach, chciałem to podłączyć a tam instalacja 7mio przewodowa  :ogien:

Pewnie jakiś polak ciągał ją w niemczech na 13 pinowej wtyczce. Idę rzeźbić :hehe:

Jak dla mnie to byłaby przyjemna robota. :)

Napisano
  • Autor

Jak dla mnie to byłaby przyjemna robota. :)

Przyjemny to nareszcie jest efekt[emoji3]

Mam pełen komplet obrysuwek led i 3 ledowe światła cofania w lawecie, jedno z tyłu a 2 po obu stronach za osią obrotnicy [emoji5]

Nareszcie w nocy mam widno przy cofaniu.

Muszę jeszcze dołożyć przełącznik na lawecie do uruchomienia lamp od cofania jako lampy robocze, np. Do załadunku w nocy, ale brakuje mi diody.

Nie mam też zasilania na plusie po stacyjce, muszę to sprawdzić w instalacji w samochodzie, no i nie wiem czy działa wogole detekcja podłączenia przyczepy i jaki ma to wpływ na pracę świateł przeciwmgielnych w samochodzie. post-135273-1459976165,0628.jpgpost-135273-1459976170,6509.jpgpost-135273-1459976174,2519.jpgpost-135273-1459976179,1235.jpgpost-135273-1459976191,4126.jpg

Napisano
  • Autor

OT

Jakie masz wymiary i masy tego zestawu???

Odpowiadające aktualnym przepisom. DMC7t

Przy przejazdach ponadgabarytowych mam papier, więc jadę spokojnie.

Napisano

A faktycznie ile ton jesteś w stanie załadować na taki zestaw ?

Napisano
  • Autor

A faktycznie ile ton jesteś w stanie załadować na taki zestaw ?

Na busa więcej jak 2,5t nie ładuje.

Lawete dopiero kupiłem, w papierach ma 2,7t ładowności ale fizycznie ma 5 osi po 1800kg każda, więc wychodzi że prawie 8t mogę załadować. Do tej pory więcej jak 4t nie zdarzyło mi się na lawete załadować.

Napisano

Mam pełen komplet obrysuwek led i 3 ledowe światła cofania w lawecie, jedno z tyłu a 2 po obu stronach za osią obrotnicy

Nareszcie w nocy mam widno przy cofaniu.

Muszę jeszcze dołożyć przełącznik na lawecie do uruchomienia lamp od cofania jako lampy robocze, np. Do załadunku w nocy, ale brakuje mi diody.

Efekt jest, jasno jest i to mi się podoba, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że upierdliwy gliniarz (diagnosta też? musi to to mieć BT?) przyczepi się do ilości i rozmieszczenia świateł cofania? Dla przyczep ma być jedno lub dwa i z tyłu...  :hmm: 

Napisano
  • Autor

Efekt jest, jasno jest i to mi się podoba, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że upierdliwy gliniarz (diagnosta też? musi to to mieć BT?) przyczepi się do ilości i rozmieszczenia świateł cofania? Dla przyczep ma być jedno lub dwa i z tyłu... :hmm:

Boczne będą jako robocze. Kupiłem dziś dwie diody prostownicze, zmajstruje do końca i będzie tak jak ma być [emoji3]

Napisano

Fajnie.

Pierwszy raz widzę taką przyczepę.

:)

Napisano
  • Autor

Fajnie.

Pierwszy raz widzę taką przyczepę.

:)

Uwierz mi że ja też ;l

Chciałem zamówić kiedyś taką nową, ale producentom homologacje się pokończyły na obrotnice z hamulcem najazdowym. Chciałem właśnie z 2 osiami z przodu, bo z jedną czasami potrafi szarpać samochodem, szczególnie krótkim, jak z przodu w lawecie pracuje zawieszenie na dołach, ale producenci twierdzili, że na da się wykonać obrotnicy na dwóch osiach z przodu. Ta jest fajna, bo ma w podłodze otwory na kłonice, co mi się bardzo przydaje. ;)

• 7 lat później...
Napisano

czy moglbym zapytac jak stwierdzic , gdze zalezc ten modul w tym modelu Iveco Daily ?

mam taki sam z 2013go roku i chcialbym zamontowac hak ... jaki kupic ?

pozdrawiam  ... sorry za brak polskich liter