Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wcinka w żeliwny pion kanalizacyjny...

Featured Replies

Napisano

...jest możliwa, czy zapomnieć i kombinować z podejściem do głupio ustawionego trójnika?

Taka mina mnie spotkała w łazience jednego z mieszkań, które zaczynam remontować. Jakiś głupek za Gierka tak ustawił wlot trójnika na pionie, że muszla odstaje pół metra od ściany. Wątpię aby dało się to rozkuć i go obrócić. Kielich zabetonowany, trójnik zalany częściowo w posadzce i stropie.

Napisano

...jest możliwa, czy zapomnieć i kombinować z podejściem do głupio ustawionego trójnika?

Taka mina mnie spotkała w łazience jednego z mieszkań, które zaczynam remontować. Jakiś głupek za Gierka tak ustawił wlot trójnika na pionie, że muszla odstaje pół metra od ściany. Wątpię aby dało się to rozkuć i go obrócić. Kielich zabetonowany, trójnik zalany częściowo w posadzce i stropie.

A czy pion jest co jakiś czas podparty i odciążony, czy stoi pod własnym ciężarem?

Bo jak to drugie, to jak cos spitolisz, to cały pion opadnie.

Napisano

u mnie w bloku zrobiliśmy z hydraulikiem taki numer: wycięliśmy rurę żeliwną w piwnicy - 1 odcinek (czyli fragment w piwnicy na którym stoi cały pion do 4 piętra włącznie), potem wstawiliśmy trójnik, rurę i do tego traper i wszystko działa, jest szczelne i nic się nie obwaliło

tylko że ja wziąłem hydraulika ze spółdzielni mieszkaniowej coby mi fuchę po godzinach zrobił - w razie czego to spierdzieliłby pracownik spółdzielni i spółdzielnia do mnie by nie miałą pretensji :]

Napisano

Taka mina mnie spotkała w łazience jednego z mieszkań, które zaczynam remontować.

Mnie tuż po remoncie zestresowała spółdzielnia, że będą wymieniać piony kanalizacyjne. Zabudowałem oczywiście. Byłem pewien, że nowe, bo całkiem współcześnie wyglądające rury PCV. W końcu okazało się, że moje faktycznie nowe, a wymiana w drugiej połowie bloku.

Do czego zmierzam - albo bym się wstrzymał z remontem mając żeliwne piony na remont pionów, albo zrobił zabudowę łatwo demontowalną.

A co do meritum - bałbym się zaczepiać, że wszystko się rozsypie.

Napisano

Mnie tuż po remoncie zestresowała spółdzielnia, że będą wymieniać piony kanalizacyjne. Zabudowałem oczywiście. Byłem pewien, że nowe, bo całkiem współcześnie wyglądające rury PCV. W końcu okazało się, że moje faktycznie nowe, a wymiana w drugiej połowie bloku.

Do czego zmierzam - albo bym się wstrzymał z remontem mając żeliwne piony na remont pionów, albo zrobił zabudowę łatwo demontowalną.

A co do meritum - bałbym się zaczepiać, że wszystko się rozsypie.

ja byłem w spółdzielni zapytać kiedy planowany remont pionów

uzyskałem odpowiedź że nie planują zmieniać pionów i że będą się martwić jak się rozsypie

więc zrobiłem to samo - nie planowałem i stwierdziłem że będę się martwić jak się piony rozsypią

a pion przy wycinaniu okazało ise że jest duuuuuuuuużo zdrowszy niż wygląda. IMO przeżyje blok (blok z wielkiej płyty)

Napisano
  • Autor

Czy pion jest podparty trudno powiedzieć. Dowiem się.

Nie wiem co to jest traper ale szukając info na sieci już się na to słowo natknąłem, więc też muszę poszukać.

Rozważając różne opcje dochodzę do wnioski, że trzeba wziąć hydraulika z ADM, zapłacić mu żeby wyciął fragment i wstawił nowy. problem w tym, że trójnik tkwi w stropie i sąsiad z dołu nie będzie zadowolony.

:oslabiony:

Napisano

tylko że ja wziąłem hydraulika ze spółdzielni mieszkaniowej coby mi fuchę po godzinach zrobił

i to jest jedyna właściwa odpowiedź -  gościu zna lokatorów, zna teren i budynek - zrobi to najmniej inwazyjnie i sąsiedzi do nie zamordują  :oki:

Napisano

Czy pion jest podparty trudno powiedzieć. Dowiem się.

Nie wiem co to jest traper ale szukając info na sieci już się na to słowo natknąłem, więc też muszę poszukać.

Rozważając różne opcje dochodzę do wnioski, że trzeba wziąć hydraulika z ADM, zapłacić mu żeby wyciął fragment i wstawił nowy. problem w tym, że trójnik tkwi w stropie i sąsiad z dołu nie będzie zadowolony.

:oslabiony:

Nie wiem jak głęboko tkwi ten trójnik w stropie ale najpierw masz kilka cm wylewki którą śmiało możesz rozkuć. Cały strop z wylewką ma pewnie około 40/50 cm. Tak że śmiało możesz spróbować odkuć trójnik.

Ps. Traper to przejściówka z żeliwa na pcv. Z jednej strony masz parę listków gumowych na zewnątrz z drugiej wewnątrz.

Napisano
  • Autor

Dzięki, kiedy wpisuję: "traper" w Google to tylko buty mi zwraca. ;)

Cała nadzieja w grubości stropu.

Napisano

To dodaj kontekst - traper hydraulika

Napisano

Wpisz "dołącznik kanałowy" :)

Weź też pod uwagę , że nie wymienisz tylko samego trójnika.

Będziesz musiał jeszcze trochę w górę podjechać.

Najwięcej zabawy będzie z wyciągnięciem trójnika z kielicha.

Ogólnie rzecz biorąc - nieciekawa robota. Proponuję jakąś maskę , żebyś potem pyłem z cięcia 3 dni nie kichał

Napisano

Miałem kiedyś taki problem (mieszkanie w 10-piętrowcu na 1. pietrze). Udało mi sie obrócić żeliwny trójnik. Znajdź gdzieś, u jakiegoś sąsiada lub w piwnicy taki trójnik i go zmierz. Będziesz wiedział, jak głęboko jest w stropie (żwróć tylko uwagę, że praktycznie nie nie interesuje Cię długość trójnika, tylko odległość od płaszczyzny podłogi do górnej krawedzi nastepującego po Twoim trójniku sztucera, do którego jest wprowadzony). Odkuj podłogę wokół trójnika aż do styku trójnik-sztucer. Teraz musisz wydłubać uszczelnienie za pomocą improwizowanych narzędzi. Zazwyczaj jest to łatwiejsze, niz mozna sie spodziewać, bo w latach 70. rury żeliwne były uszczelniane albo pakułami smołowymi, albo sznurem smołowym (zaprawa jest tylko przy górnej krawędzi kielicha). Jak dobrze wydłubiesz z kielicha sztucera i z kielicha Twojego trójnika, to bez problemu go obrócisz. Powodzenia.

kwa  

Napisano

Jak dobrze wydłubiesz z kielicha sztucera i z kielicha Twojego trójnika, to bez problemu go obrócisz.

Jeżeli przy montażu bardzo się postarali to tak bez problemów nie będzie.

Na te dziesiątki demontowanych trójników jakoś żaden nie chciał się obrócić. Coś źle robię? :nie_wiem:

Napisano

Na te dziesiątki demontowanych trójników jakoś żaden nie chciał się obrócić. Coś źle robię? :nie_wiem:

Za krótka dzwignia, za słaby siłownik hydrauliczny.

Napisano

Robiłem tylko dwa remonty takich łazienek. Jeżeli odległość od pionu do muszli na to pozwoli, to bym kombinował z podejsciem, żeby muszlę przysunąć do ściany. Przy próbach kręcenia trójnikiem musisz się liczyć z możliwością pęknięcia trójnik czy rury, zależnie od stopnia korozji. Wtedy trzeba się liczyć z koniecznością wymiany całego pionu w lokalu na nowy plastikowy. U mnie było jeszcze ciekawiej, bo spływy lokalu piętro wyżej przechodziły przez strop do lokalu piętro niżej i tam "pająkiem" po suficie schodziły do trójników w lokalu sąsiada. Tak, że jeszcze i u niego sufit musiałem robić.

Napisano

Nie wiem jak głęboko tkwi ten trójnik w stropie ale najpierw masz kilka cm wylewki którą śmiało możesz rozkuć. Cały strop z wylewką ma pewnie około 40/50 cm. Tak że śmiało możesz spróbować odkuć trójnik.

Strop grubości pół metra? 8]  W "wielkiej płycie"? :phi: 

Napisano
  • Autor

No nic, hydraulik z ADM umówiony na jutro. Zobaczymy co powie.

To jest blok murowany, strop gruby ale pół metra nie ma.

Kombinować nie mogę bo zwyczajnie będzie kiepsko. To ma być designerskie wnętrze bez  żadnych półśrodków. Ma być dograne w każdym detalu.

Jeśli trzeba będzie, cały swój odcinek wymienię.

Napisano

Mnie się udało, ale tylko jeden raz - pierwszy i ostatni zarazem. Fakt, że nadłubałem się kilka godzin. Czy coś źle robisz - nie wiem. Skoro - jak się domyślam - demontujesz je zawodowo, to Twoje doswiadczenia są pewnie bardziej miarodajne niż moje.  Ale z ciekawosci zapytam - po co chciałeś obracać trójniki przy demontażu? 

kwa

Napisano

Mnie się udało, ale tylko jeden raz - pierwszy i ostatni zarazem. Fakt, że nadłubałem się kilka godzin. Czy coś źle robisz - nie wiem. Skoro - jak się domyślam - demontujesz je zawodowo, to Twoje doswiadczenia są pewnie bardziej miarodajne niż moje. Ale z ciekawosci zapytam - po co chciałeś obracać trójniki przy demontażu?

kwa

Moj koncept jest taki ze gdy ktos to robi zawodowo to liczy sie czas, zatem nie mozna go przeznaczac na dlubanine bo sie nie zarobi. Jezeli by jednak przeznaczyc na taka prace odpowiednia ilosc czasu to pewnie jest do zrobienia. Jak sam napisales dlubales kilka godzin. Kto by zaplacil powiedzmy 400-500 pln za obrocenie kawalka rury ? A pewnie tyle by to musialo kosztowac jak by przy tym hydraulik siedzial caly dzien lub dwa. Do tego ryzyko ze sie nie uda i zarobek stracony. Czasami prace wymagajace dlubaniny trzeba sprobowac zrobic samemu lub liczyc sie z naprawde slona zaplata.

Napisano
  • Autor

Sprawa załatwiona. Wymieniony cały odcinek pionu w mieszkaniu na PCV. Z góry widzę ten traper. Nowy trójnik poniżej posadzki. Można dowolnie obrócić i zrobić spadki.

Czysto, szybko, bez komplikacji załatwione przez hydraulika z ADM za 500zł.

:)

Napisano

Sprawa załatwiona. Wymieniony cały odcinek pionu w mieszkaniu na PCV. Z góry widzę ten traper. Nowy trójnik poniżej posadzki. Można dowolnie obrócić i zrobić spadki.

Czysto, szybko, bez komplikacji załatwione przez hydraulika z ADM za 500zł.

:)

drogo

u mnie za 700 zł zrobił to co u Ciebie + całą nową instalację wodną w łazience i kuchni (z przeciągnięciem instalki z łazienki do kuchni włącznie) oraz z podłączeniem całej kanalizacji w łazience od nowa i z podłączeniem wodomierza :] (oczywiście materiały moje :])