Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy droższy radioodtwarzacz zagra lepiej od tańszego ? :)

Featured Replies

Napisano

Miesiąc temu wymieniłem sobie w domu amplituner za 1.500,- na taki za 5.500,- Różnica w brzmieniu ogromna. I tak się zastanawiam czy jakbym ze swojego busa wywalił radio za 270,-, a wsadził takie za ok. 1.000,- to usłyszałbym różnice ? Oczywiście zakładamy, że głośniki ( tylko w drzwiach przednich, solidnie wytłumionych ) są dobre i oddadzą to co wzmacniacz im zapoda. Czy potrzebne byłyby większe wydatki ? 

Napisano

Miesiąc temu wymieniłem sobie w domu amplituner za 1.500,- na taki za 5.500,- Różnica w brzmieniu ogromna. I tak się zastanawiam czy jakbym ze swojego busa wywalił radio za 270,-, a wsadził takie za ok. 1.000,- to usłyszałbym różnice ? Oczywiście zakładamy, że głośniki ( tylko w drzwiach przednich, solidnie wytłumionych ) są dobre i oddadzą to co wzmacniacz im zapoda. Czy potrzebne byłyby większe wydatki ? 

Za 1000 to kup dobre używane głośniki i używany wzmacniacz.

I nie mówię tu o jakichś złachanych używkach.

Napisano

No nie wiem czy nic nie zyska, ja wymieniłem radio Watson z Makro na Pioneer Deh-x5800bt.

Różnica równie ogromna jak u kolegi w domu.

Na jednym i na drugim pisze na przednim panelu 4x50W z tym ze na Watson z tyłu pisze juz tylko 4x7W RMS a Pioneer podaje w instrukcji moc RMS 4X22W.

Napisano

Na jednym i na drugim pisze na przednim panelu 4x50W z tym ze na Watson z tyłu pisze juz tylko 4x7W RMS a Pioneer podaje w instrukcji moc RMS 4X22W.

Czyli to wymiana wzmacniacza pomogła :)

Napisano

Ale ten wzmacniacz był na wyposażeniu w drożdżym radiu

Napisano

Da. Ale nie kieruj się tyle kryterium ceny co markowości. Ja już jakiś czas temu odkryłem że JVC (wiem, niska półka) gra 100x lapiej niż radio no name za stówkę. Nie wspominam o tym że tanie radia lubią gubić stację i w ogóle odstawiać manianę rozmaitą. Przerobiłem kilka radyjek markowych i kilka noname'ów więc mogę stwierdzić że w tym co piszę jest pewna reguła.

Moim bardzo skromny zdaniem warto kupić markowe radio za kwotę rzędu 300-400 zł (na sam odtwarzacz) a jeśli masz plebejskie ucho ;) to droższe i tak nie zagra już dla Ciebie lepiej. :)

Napisano

Ale ten wzmacniacz był na wyposażeniu w drożdżym radiu

Tylko po co zmieniać radio, skoro te same pieniądze wydane na wzmak dadzą jeszcze lepszy efekt? Bo nawet najmocniejszy wzmacniacz w radio to dalej z 5x za mało, do tych głośników.

Napisano

Nie musisz wydawać 1000 zł. Koło 500 zł dostaniesz używaną Alpine albo Clariona 703 z pełnymi zwrotnicami i czasami. Ale przy tych głośnikach co masz to raczej bez sensu. Ogólnie żeby poczuć różnicę to trzeba sporo rzeczy zrobić.

Napisano
  • Autor

Ale przy tych głośnikach co masz to raczej bez sensu. Ogólnie żeby poczuć różnicę to trzeba sporo rzeczy zrobić.

Znaczy, że te głośniki są do d..? Takie polecił mi "Pan" w sklepie jako dobre. A drzwi wytłumione matami, że ważą tyle co w opancerzonym Hummerze :).

Wydaje mi się, że one mają potencjał ale potrzebują odpowiedniego "kopa".

Napisano
  • Autor

No dobra,.. a gdybym jednak zdecydował się na zmianę radioodtwarzacza ( bo ma jeszcze inne niedomagania ) to co byście polecili ?

Wymogi:

1. odtwarzacz CD

2. gniazdo USB i czytanie FLACów

3. Bluetooth, najlepiej z apt-x

4. wejście audio - najlepiej na przednim panelu

Napisano

Tanie mięso to psy jedzą :)

Napisano

Tylko po co zmieniać radio, skoro te same pieniądze wydane na wzmak dadzą jeszcze lepszy efekt? Bo nawet najmocniejszy wzmacniacz w radio to dalej z 5x za mało, do tych głośników.

Niestety często będą gorsze efekty, bo tanie radia mają słabą jakość dzwięku, szumią itd, a to wszystko wzmacniacz wzmocni.