Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Forester I nie mogę odpowietrzyć....

Featured Replies

Napisano

Miałem problem z wężem od wysprzęglika sprzęgła (zaczął puszczać płyn) więc dziś wymieniłem go na nowy i przy okazji również wysprzęglik. Zmontowałem cały układ układ i.... dupa pedał sprzęgła zostaje w podłodze. Przez odpowietrznik wysprzęglika przy wciskaniu pedału sika płyn więc ciśnienie w układzie jakieś jest ale wysprzęglik nie pracuje. Co robię źle? Czy może zna ktoś magiczny sposób na odpowietrzenie tego wysprzęglika?

DSC07521.JPG

Napisano

Zakładasz kawałek wężyka dopasowanego średnicą na wyjście odpowietrznika i taki długi by drugi koniec starczył do zbiornika z płynem (najlepiej zanurzyć), potem lekko luzujesz odpowietrznik (na tyle by był przepływ płynu) na wysprzęgliku i "pracujesz" niezbyt szybko pedałem. Na początku może być potrzeba cofania pedału ręką, po kilkunastu/kilkudziesięciu cyklach powinieneś już czuć pedał-wtedy zakręcasz odpowietrznik i powinno być dobrze.

Napisano

Odkręcić odpowietrznik , tak żeby przelał się płyn, zakręcasz odpowietrznik i potem "pompujesz" ręką i upuszczasz powietrze.

Napisano
  • Autor

Odkręcić odpowietrznik , tak żeby przelał się płyn, zakręcasz odpowietrznik i potem "pompujesz" ręką i upuszczasz powietrze.

Po 30 minutach zabawy - Żona wciska sprzęgło ja odkręcam i zakręcam odpowietrznik pedał sprzęgła zaczął odskakiwać ale jeszcze nie na tyle aby biegi wrzucać. Btw. zobaczyłem że na łączeniu nowego węża z metalową rurką co idzie do pompy jest nieszczelność bo lekko kapie ( %%&*^ ) a skręciłem wąż-rurka metalowa jak się dało max....

Chyba to rozbiorę i nałożę w to miejsce teflon czy pakułę... i zabawa od początku..

Napisano

Po 30 minutach zabawy - Żona wciska sprzęgło ja odkręcam i zakręcam odpowietrznik pedał sprzęgła zaczął odskakiwać ale jeszcze nie na tyle aby biegi wrzucać. Btw. zobaczyłem że na łączeniu nowego węża z metalową rurką co idzie do pompy jest nieszczelność bo lekko kapie ( %%&*^ ) a skręciłem wąż-rurka metalowa jak się dało max....

Chyba to rozbiorę i nałożę w to miejsce teflon czy pakułę... i zabawa od początku..

To ma być szczelne bez dodatkowych "uszczelniaczy"

Napisano

Nowe podkładki miedziane załóż.

Jak będzie wszystko szczelnie to po maks 10 cyklach pełnego skoku pedału powinno być już dobrze.

Przy nieszczelności jak przecieka, przy cofaniu pedału zaciąga nieszczelnością powietrze.

Wymieniałem w mercedesie 1824 tłok pompki sprzęgła, musiałem sam odpowietrzyć, podpierałem kołkiem o siedzenie pedał, więc da się to zrobić ale szczelność musi być.

Napisano

ja zrobiłem sobie prosty przyrząd do odpowietrzania w jedną osobę i nie czekam aż mi ktoś pomoże ,w tym celu kupujemy w sklepie motoryzacyjnym wężyk przezroczysty fi chyba 6 o ile dobrze pamiętam, musi ciasno nasuwać się na odpowietrznik oraz będzie nam potrzebna mała butelka plastikowa po coca coli, cole wypijamy butelkę płuczemy i suszymy, w nakrętce butelki robimy dwa otwory, jeden o średnicy takiej ażeby wężyk wszedł nam przez otwór z oporem co potem zapobiegnie nam ażeby wężyk nam się nie wysuwał, a drugi otworek robimy mały ażeby schodziło nam ciśnienie z butelki podczas odpowietrzania,jeśli wężyk przeciągnęliśmy już przez nakrętkę to nakręcamy na  butelkę i regulujemy jego długość aby sięgał   tak z 2-3 centymetry od dna butelki, po ustawieniu długości wężyka w butelce  odkręcamy nakrętkę na butelce wlewamy do niej płynu hamulcowego tyle aby koniec rurki był zanurzony w płynie , następnie zakręcamy zakrętkę na butelce butelkę stawiamy pionowo i przystawiamy ją czymś aby się nie przewróciła a drugi koniec wężyka zakładamy na odpowietrznik a następnie lekko luzujemy go,odkręcamy nakrętkę na zbiorniczku z płynem hamulcowym jeśli jest mało to uzupełniamy , wsiadamy do auta i pompujemy pedałem ,przy wciskaniu pedału hamulca płyn zostaje wypychany z ewentualnym powietrzem, a to że wężyk w butelce jest zanurzony w płynie to nie pozwala na zassanie powietrza gdy odpuszczamy pedał hamulca

ot taki poradnik dla pierwszoklasistów ;]

Napisano

Btw. zobaczyłem że na łączeniu nowego węża z metalową rurką co idzie do pompy jest nieszczelność bo lekko kapie ( %%&*^ ) a skręciłem wąż-rurka metalowa jak się dało max....

ta złączka lubi puszczać, musisz wymienić wężyk, ponoć pasuje z jakiegoś Volvo. Nie tak dawno na forum Subaru coś o tym czytałem, zerknij tam.

Napisano

ja zrobiłem sobie prosty przyrząd do odpowietrzania w jedną osobę i nie czekam aż mi ktoś pomoże ,w tym celu kupujemy w sklepie motoryzacyjnym wężyk przezroczysty fi chyba 6 o ile dobrze pamiętam, musi ciasno nasuwać się na odpowietrznik oraz będzie nam potrzebna mała butelka plastikowa po coca coli, cole wypijamy butelkę płuczemy i suszymy, w nakrętce butelki robimy dwa otwory, jeden o średnicy takiej ażeby wężyk wszedł nam przez otwór z oporem co potem zapobiegnie nam ażeby wężyk nam się nie wysuwał, a drugi otworek robimy mały ażeby schodziło nam ciśnienie z butelki podczas odpowietrzania,jeśli wężyk przeciągnęliśmy już przez nakrętkę to nakręcamy na  butelkę i regulujemy jego długość aby sięgał   tak z 2-3 centymetry od dna butelki, po ustawieniu długości wężyka w butelce  odkręcamy nakrętkę na butelce wlewamy do niej płynu hamulcowego tyle aby koniec rurki był zanurzony w płynie , następnie zakręcamy zakrętkę na butelce butelkę stawiamy pionowo i przystawiamy ją czymś aby się nie przewróciła a drugi koniec wężyka zakładamy na odpowietrznik a następnie lekko luzujemy go,odkręcamy nakrętkę na zbiorniczku z płynem hamulcowym jeśli jest mało to uzupełniamy , wsiadamy do auta i pompujemy pedałem ,przy wciskaniu pedału hamulca płyn zostaje wypychany z ewentualnym powietrzem, a to że wężyk w butelce jest zanurzony w płynie to nie pozwala na zassanie powietrza gdy odpuszczamy pedał hamulca

ot taki poradnik dla pierwszoklasistów ;]

A co w sytuacji, kiedy pompujesz, powietrze wędruje w wężyku do butelki, puszczasz pedał a powietrze wraca spowrotem do odpowietrznika?

IHMO za odpowietrznikiem powinien być zaworek zwrotny, by jednak przy odpuszczaniu pedału, nic się nie cofało.

Napisano

Jeśli powietrze wraca, to znacznie mniej niż wypływa. Podobnie można odpowietrzać hamulce bez pomocy drugiej osoby. Problem może być przy nowym odpowietrzniku, bo może zasysać powietrze przez czysty gwint. Wystarczy wtedy posmarować gwint smarem silikonowym.

Często łatwiej jest odpowietrzyć sprzęgło, pchając płyn przez odpowietrznik, w kierunku wyżej położonego zbiorniczka.

Napisano

A co w sytuacji, kiedy pompujesz, powietrze wędruje w wężyku do butelki, puszczasz pedał a powietrze wraca spowrotem do odpowietrznika?

IHMO za odpowietrznikiem powinien być zaworek zwrotny, by jednak przy odpuszczaniu pedału, nic się nie cofał

nie cofnie się , żeby się cofnęło powietrze to musiało by też zassać płyn hamulcowy z butelki ,a to nie ma takiej siły aby zasysać

Napisano
  • Autor

nie cofnie się , żeby się cofnęło powietrze to musiało by też zassać płyn hamulcowy z butelki ,a to nie ma takiej siły aby zasysać

Układ udało się uszczelnić i odpowietrzyć ale jeszcze nie w 100%. Czuć że pedał bierze wyżej niż przed awarią. W weekend sprawdzę sposób na butelkę ;)

Napisano

IHMO za odpowietrznikiem powinien być zaworek zwrotny, by jednak przy odpuszczaniu pedału, nic się nie cofało.

Mialem przed laty taki wężyk z banalnie zrobionym zaworem. Węzyk byl z gumy ze scianką grubosci ze 3 mm. Był zaslepiony na końcu, a tuż nad zaślepieniem ścianka była przecięta wzdłużnie na ok 15 mm. Pod cisnieniem plyn szczeliną wyplywał, a potem szczelina się zaciskała i działała jak zawór zwrotny.

Napisano

najprostszy zawór zwrotny to ustnik po kontroli trzeźwości :hehe:, ale nie wpadłbym na taki pomysł zrobienia jak to zrobił Lucyfer, pękne w swojej prostocie :oki:

Napisano
  • Autor

Układ już odpowietrzony. Po każdym dniu jazdy na chwilę odkręcałem odpowietrznik, aż poleci płyn i zakręcałem. Teraz sprzęgło hula w całym zakresie :) Koszt 100zł i parę h zabawy. W serwisie chcieli mi całe sprzęgło wymieniać ;l ;l