Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Master - 2.5DCi czy 3.0DCi

Featured Replies

Napisano

Który bardziej, który mniej awaryjny ?

roczniki 2006-2010

Napisano

roczniki 2006-2010

Według mechaników - 2.5 lepszy. Nie wnikałem dlaczego - miałem do wyboru obie wersje w podobnym stanie, po kilku opiniach na rzecz 2.5 kupiłem auto z tym silnikiem.

Napisano

Tylko 2.5 i to te od 120km (bo były jeszcze chyba 115). 3.0 jest pełno z uszkodzonym silnikiem więc coś w tym jest. Mamy takiego 2.5 bezproblemowo śmiga. 

Napisano

roczniki 2006-2010

a do kiedy były silniki 2,8? bo to Sofimy te same co w grupie fiata/iveco i częsci Renault - dopóki ktoś się nie postara to trudno to zepsuć. Nawet świec żarowych nie ma..., bo w sumie do odpalenia nie potrzebuje.

Napisano
  • Autor

Według mechaników - 2.5 lepszy. Nie wnikałem dlaczego - miałem do wyboru obie wersje w podobnym stanie, po kilku opiniach na rzecz 2.5 kupiłem auto z tym silnikiem.

typowe przypadłosci w tym 2.5 ?

na co konkretnie zwracać uwage ?

Napisano
  • Autor

a do kiedy były silniki 2,8? bo to Sofimy te same co w grupie fiata/iveco i częsci Renault - dopóki ktoś się nie postara to trudno to zepsuć. Nawet świec żarowych nie ma..., bo w sumie do odpalenia nie potrzebuje.

2.8 od sofimy to jakoś 95-96 rok jak zaczeli produkowac, do masterów to od 98 chyba wkladali, zakończyli to chyba wsadzać w 2002

edyta: wg wiki 2.8 o oznaczeniu S9W do 2010 wrzucali do masterów

Napisano

2.8 od sofimy to jakoś 95-96 rok jak zaczeli produkowac, do masterów to od 98 chyba wkladali, zakończyli to chyba wsadzać w 2002

edyta: wg wiki 2.8 o oznaczeniu S9W do 2010 wrzucali do masterów

Polska Wiki podaje że do 2005. Zresztą nie widziałem mastera po lifcie z silnikiem 2.8 . Były tylko 2.5  (w różnych odmianach) i 3.0

Napisano

Nawet świec żarowych nie ma..., bo w sumie do odpalenia nie potrzebuje.

Ma jedną - płomieniową :) 

I potrzebuje ją do odpalenia, bo bez to kilka stopni mrozu (ok. -5,-8*C) i trzeba długo kręcić żeby odpalił, ale odpala  ;)  Ew. palnik do dolotu i przy mrozie pali od strzała  ;]  

Swoją drogą, ta płomieniowa z normalnych firm jest dość droga, zamiennik iska-słowenia, niestety nie wytrzymuje roku  :no: choć cena dobra, bo coś ok 30-35zł 

Napisano

A jak z rudą w tych masterach z 2.5?

Napisano

A jak z rudą w tych masterach z 2.5?

Najbardziej typowa odpowiedź - jak dbasz, tak masz :) Mój z 2008 nie ma żadnych śladów korozji, ostatnio u kumpla na myjni był Master z 2010 cały rudy.

Napisano

Najbardziej typowa odpowiedź - jak dbasz, tak masz :) Mój z 2008 nie ma żadnych śladów korozji, ostatnio u kumpla na myjni był Master z 2010 cały rudy.

Dokładnie. Jedyne miejsce które jest szczególnie narażone na korozje to próg kierowcy. Wyciera się od wsiadania. I jeszcze jedna wada to zawiasy tylnych drzwi często się łamią, pękają.

Napisano

roczniki 2006-2010

Tylko 2,5 dCi 3.0 to bodajże nissanowski motor w którym obniżały się tuleje. Mieliśmy i jeden mechanik podjął się naprawy tego, ale po 4 razie jak rozkładał silnik auto odkupił, bo nie mógł sobie z tym poradzić. Wcześniej naprawialiśmy 3.0 dCi w ASO za jedyne 11 tys. zł. i jeździ do dziś u człowieka który to kupił, ale bardzo tego samochodu nie eksploatuje.

Napisano

Zrobiłem masterem 3.0 600tyś km i złego słowa nie powiem na to auto. Wymiana oleju co 12000km i wszystko działało jak należy.

Nie licze części czysto eksploatacyjnych, bo to chyba wiadome. 

Mocy mu nie brakowało, lekkich ładunków nie woził, ale jeżdził tylko trasy i 80% przebiegu to autostrady.

Co do rdzy nie zauważyłem jej wiele, jakieś pojedyncze wypryski (ale warto zaglądnąć pod plastiki wokół całego auta jeżeli to blaszak).

Zawiasy tylnych drzwi lubią się zapiekać i wtedy można je wyrwać, więc należy pamiętyać też o ich konserwcji.

edit: zapomniałem jeszcze napisać, że silnik był na łańcuchu, a nie na pasku jak 2,5

Napisano

edit: zapomniałem jeszcze napisać, że silnik był na łańcuchu, a nie na pasku jak 2,5

2.5 dCi też jest na łańcuchu.

Napisano

2.5 dCi też jest na łańcuchu.

Napewno?