Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja centralnego odkurzacza

Featured Replies

Napisano

Patrzyłem dzisiaj którędy puścić rury od odkurzacza centralnego i naszła mnie jedna myśl.

Wszędzie pokazują rury położone bezpośrednio na betonie-chudziaku, dopiero na to idzie ocieplenie. Skoro rury te idą po "zimnej stronie mocy", to czy nie ma problemu wkraplaniem się wody w przewodach, albo z tym że może nie wieje, ale jakoś wychładza się w pobliżu gniazd?

Napisano

Przecież ocieplenie idzie pod płytą fundamentową, więc jak może odkurzacz iść nad ociepleniem?

Jakie pytanie, taka odpowiedź :P

Edyta.

W innym wątku pisałeś, że masz mieć rekuperator. Jak chcesz pogodzić reku z centralnym odkurzaczem? To będzie w ogóle coś ssało czy trzeba jakoś sprzęgać i wyłączać wywiewanie powietrza, żeby to odkurzacz robił za wywiew?

O innych wadach (w gąszczu tekstów sponsorowanych) odkurzacza centralnego czytałeś?

Napisano

Patrzyłem dzisiaj którędy puścić rury od odkurzacza centralnego i naszła mnie jedna myśl.

Wszędzie pokazują rury położone bezpośrednio na betonie-chudziaku, dopiero na to idzie ocieplenie. Skoro rury te idą po "zimnej stronie mocy", to czy nie ma problemu wkraplaniem się wody w przewodach, albo z tym że może nie wieje, ale jakoś wychładza się w pobliżu gniazd?

Pewnie jest problem latem i kurz się przylepia do ścianek. ale raczej niewielki i jak się nie zajrzy do przewodu, to się o tym nie wie.

Napisano

Ja mam położone pomiędzy ociepleniem - warstwa styropianu rurki wylewka. No ale ja miałem styropian w dwóch warstwach więc miałem łatwiej

Napisano

Myślisz, że ile jest tam stopni ?

Napisano
  • Autor

Myślisz, że ile jest tam stopni ?

Zimą te 4-5 stopni może być. Rura z kotłowni, przechodzi np. przez garaż. Stąd mole luźne dywagacje, czy tam się coś nie wykrapla.

Nie wiem czy i kiedy będzie odkurzacz, ale na obecnym etapie mogę rury położyć. Dużo ich nie będzie - koszt nieduży, a później tego już nie zrobię.

Co do połączenia odkurzacza i rekuperacji - u kolegi w domu o mniejszej kubaturze nie ma żadnych problemów. Odkurzacz ciągnie, próżni w domu jeszcze nie zrobił ;) Gdyby to był problem, już by marketingowcy sprzedawali układy spowalniające wywiew przez rekuperator po podłączeniu  odkurzacza, albo jakieś rekuperatoro-odkurzacze.

Napisano

Zimą te 4-5 stopni może być. Rura z kotłowni, przechodzi np. przez garaż. Stąd mole luźne dywagacje, czy tam się coś nie wykrapla.

Nie wiem czy i kiedy będzie odkurzacz, ale na obecnym etapie mogę rury położyć. Dużo ich nie będzie - koszt nieduży, a później tego już nie zrobię.

Co do połączenia odkurzacza i rekuperacji - u kolegi w domu o mniejszej kubaturze nie ma żadnych problemów. Odkurzacz ciągnie, próżni w domu jeszcze nie zrobił ;) Gdyby to był problem, już by marketingowcy sprzedawali układy spowalniające wywiew przez rekuperator po podłączeniu  odkurzacza, albo jakieś rekuperatoro-odkurzacze.

Mierze temp GWC na wlocie, na wysokości ław, na zewn domu, mimo schładzania go co noc to temp, nawet przy -20C wracała do 6-7C. Także w środku domu, pod grzaną powiechnią imho jest znacznie więcej. Zwykle rury kładzie się przez środek domu a nie przy ścianach zewn gdzie jest chłodniej.

IMHO nic tam nie ma prawa się dziać.

Rodzice mają od 18lat odkurzacz i nigdy nie było problemów. Ja na razie mam same rury ;)

Napisano

Jest tu kilka aspektów. Domy są coraz szczelniejsze. Wiadomo, że odkurzacz próżni nie zrobi, ale przy szczelnym domu i rekuperacji może znacząco pogorszyć się jego siła ssania. W końcu rekuperacja pilnuje bilansu, że tyle samo powietrza wpada co jest wywiewanego. I jak odkurzacz całkiem porównywalną ilość powietrza, rzędu 200m3/h chce wyciągnąć, to skąd ma wziąć to powietrze? Praw fizyki nie oszukasz Jak dom nieszczelny czy wentylacja grawitacyjna - nie ma problemu. Pewnie stosunkowo łatwo to rozwiązać montując przekaźnik co wyłączy reku gdy zostanie włączony odkurzacz. Tylko czy takie brutalne odcinanie napięcia nie zaszkodzi rekuperatorowi...

Napisano
  • Autor

Mierze temp GWC na wlocie, na wysokości ław, na zewn domu, mimo schładzania go co noc to temp, nawet przy -20C wracała do 6-7C. Także w środku domu, pod grzaną powiechnią imho jest znacznie więcej. Zwykle rury kładzie się przez środek domu a nie przy ścianach zewn gdzie jest chłodniej.

IMHO nic tam nie ma prawa się dziać.

Rodzice mają od 18lat odkurzacz i nigdy nie było problemów. Ja na razie mam same rury ;)

No i dziękuje bardzo :)

Napisano
  • Autor

Jest tu kilka aspektów. Domy są coraz szczelniejsze. Wiadomo, że odkurzacz próżni nie zrobi, ale przy szczelnym domu i rekuperacji może znacząco pogorszyć się jego siła ssania. W końcu rekuperacja pilnuje bilansu, że tyle samo powietrza wpada co jest wywiewanego. I jak odkurzacz całkiem porównywalną ilość powietrza, rzędu 200m3/h chce wyciągnąć, to skąd ma wziąć to powietrze? Praw fizyki nie oszukasz Jak dom nieszczelny czy wentylacja grawitacyjna - nie ma problemu. Pewnie stosunkowo łatwo to rozwiązać montując przekaźnik co wyłączy reku gdy zostanie włączony odkurzacz. Tylko czy takie brutalne odcinanie napięcia nie zaszkodzi rekuperatorowi...

Też mi to nie dawało spokoju, ale ci co mają, obydwa sprzęty, jakoś nie narzekają.

Okap kuchenny też ma porównywalną (albo i większą) wydajność.

Na pewno w jakiś stopniu odkurzacz zakłóca pracę rekuperatora (chyba że ten ma kompensację).

Wyłączyć rekuperatora (tak zupełnie) to nie można, bo wówczas wystąpiłby ciąg wsteczny w kanałach wywiewnych. W razie "W", zawsze można lekko uchylić któreś okno - czas odkurzania nie jest jakiś duży, żeby to wyziębiło dom.

Bardziej martwiłbym się np. o nieszczelny kominek, niedostosowany do domu z rekuperatorem.

Napisano

Wyłączyć rekuperatora (tak zupełnie) to nie można, bo wówczas wystąpiłby ciąg wsteczny w kanałach wywiewnych. W razie "W", zawsze można lekko uchylić któreś okno - czas odkurzania nie jest jakiś duży, żeby to wyziębiło dom.

Bardziej martwiłbym się np. o nieszczelny kominek, niedostosowany do domu z rekuperatorem.

No może zasysać dziwnymi miejscami. A jak kominek odpalony, to może być niebezpieczne bo podobno nie ma idealnie szczelnych.

Jak Ci przeszkadza ciąg wsteczny, to zamontuj zawóry zwrotne.

Napisano

Koszt rur jest niewielki. Rozpoczynamy właśnie produkcję rury do odkurzacza w wersji antybakteryjnej - naprawdę polecam. Mamy już wyniki badań z laboratorium - jest prawdziwe, nieoszukane 100% redukcji bakterii w 24h wg. jakiejś normy. Jakbyś był zainteresowany to pisz na PW.

Napisano

Jak dom nieszczelny

Ty mi pokaz w 100% szczelny dom. Z tego co wiedze, to standardy mowia o szczelnym domu w okolicach 5m3/hr/m2. To i tak sporo powietrza, ktore dostaje sie / ucieka bokami. 

Napisano

Ty mi pokaz w 100% szczelny dom. Z tego co wiedze, to standardy mowia o szczelnym domu w okolicach 5m3/hr/m2. To i tak sporo powietrza, ktore dostaje sie / ucieka bokami. 

http://www.zpdgarbatka.com.pl/aktualnosci/gpd_7_2014_zpd_garbatka.pdf

5m3/h/m2 to jakaś abstrakcja. Czyli 100m2 oznaczałoby 500m3/h?  Czyli zdecydowanie więcej, niż debrze dobrana wentylacja mechaniczna w takim domu chodząca na najwyższym biegu.

Gdzieś Ty te standardy wyczytał?

Z Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

"2.3.3. Zalecana szczelność powietrzna budynków wynosi:

1) w budynkach z wentylacją grawitacyjną lub wentylacją hybrydową – n50 < 3,0 1/h;

2) w budynkach z wentylacją mechaniczną lub klimatyzacją – n50 < 1,5 1/h."

Napisano

Z rozporządzenia. Podałem źródło.

A te Twoje to co to za jednostki? Dla 100m2 wychodzi MV mandatory 1-3 m3/(h*100m2) czyli czyli 1/100 do 3/100 tylko.. No właśnie, co to za jednostki? I im większa powierzchnia, tym mniej wychodzi?

Z tego, co wyniosłem z ostatniego szkolenia ( a temat mnie nie dotyczył, produkujemy rury do rekuperatorów i to nie moja działka, ale szkolenie dotyczyło również odkurzaczy centralnych, więc byłem) to polska ma znacznie bardziej wyśrubowane normy wymiany powietrza niż inne kraje. Więc i tak podpieranie się angielskimi normami jest nie na polskie normy :)

Napisano

Z rozporządzenia. Podałem źródło.

Zmierzone 1,21l/h masz w PDF - konkretny dom. I to nie żadna kosmiczna technologia. To takie skrzyżowanie domu z bali z kanadyjczykiem.

A te Twoje to co to za jednostki? Dla 100m2 wychodzi MV mandatory 1-3 m3/(h*100m2) czyli czyli 1/100 do 3/100 tylko.. No właśnie, co to za jednostki? I im większa powierzchnia, tym mniej wychodzi?

Zeby sie nie rozpisywac:

- podaj linka do rozporzadzenia, a nie do materialow reklamowych jakiegos domu

- n50 = 1 (bez jednostek) to liczba wymian powietrza na godzine w budynku

- Jak zignorujesz te l/h bzdurnie podane w pdf'ie to wychodzi, ze w ciagu godziny wymienili 616m3 * 1.21 = 745m3 powietrza. Czyli 745m3/h / (123m2 * 2) =  3 m3 na h na m2 (napisze to tak dobitnie skoro szukasz dziury w calym).

Czyli wg wykresu, ktory podalem powinni tam uzyc wentylacji mechanicznej.

Wez pod uwage, ze te testy dotyczna przeplywu powietrza przy roznicy cisnien wewnatrz i zewnatrz - stad wyniki moga nieco szokowac. Normalnie pewnie az tyle tego powietrza nie ucieka. Jednak jak widać gdyby odkurzacz dal rade takie podciśnienie wytworzyć, to budynek jest w stanie 'sam' sobie to powietrze wziąć z zewnątrz.

edit: wiem co w tym pdf'ie jest nie tak. Raz napisali jako jednostke 1/h (i nawet dali wytłumaczenie - krotnosc wymian), tylko później pismak się pomylil, zamiast '1' wklepal 'l' i wyszly l/h, które lyknales jak młody pelikan ;]

Napisano

Czyli, co strach drzwi otworzyć, bo zassie ?

:phi:

Nie popadajmy w paranoje, dom ma pewną kubaturę i musi być duża maszyna i popracować trochę, żeby było na tyle spore podciśnienie, że pójdzie szczelinami. Przy kilku-kilkunastu minutach nie ma się czym przejmować.

Nawet sam podałeś bardzo szczelny budynek, przy spełnieniu surowego std szczelności będzie miał 1,5 wymian na godz. Zakładając kubaturę rzędu 600m3 to nadal dużo, żeby to wyssać ;]

Napisano

- podaj linka do rozporzadzenia, a nie do materialow reklamowych jakiegos domu

Rozporządzenia nie potrafisz znaleźć? Ja mam na dysku. Jak nie masz, to isap.sejm.gov.pl

Napisano

Skad Ty te l/h przy n50 wziales?

Air-tightness.jpg

To się łapie na mandatory :phi: , choć pl std (za pierwszym) razem nie spełniłem.

Te 0.6 to nawet jak na pasywny to jakaś abstrakcja.

Napisano

Rozporządzenia nie potrafisz znaleźć? Ja mam na dysku. Jak nie masz, to isap.sejm.gov.pl

I dalej twierdzisz, ze to jest litr / godzine?

Napisano

To się łapie na mandatory :phi: , choć pl std (za pierwszym) razem nie spełniłem.

Te 0.6 to nawet jak na pasywny to jakaś abstrakcja.

Z ciekawości mierzyles? Ile taka przyjemność kosztuje?

Napisano

Nawet sam podałeś bardzo szczelny budynek, przy spełnieniu surowego std szczelności będzie miał 1,5 wymian na godz. Zakładając kubaturę rzędu 600m3 to nadal dużo, żeby to wyssać ;]

Oj tam, nie tak bardzo - przyzwoicie.

Tu masz prawie 3x szczelniejszy (0,42):

http://www.m3system.pl/wp-content/uploads/Raport-Blowerdoor.pdf

Wyssać wszystkiego nie wyssie. Ale utrudni to odkurzaczowi wysysanie (pytanie, jak sobie poradzi odkurzacz z różnicą ciśnień) i którędy do domu wejdzie to, co wyssane. Zwłaszcza, jak zassie coś przez komin, kocioł czy kominek.

Napisano

Z ciekawości mierzyles? Ile taka przyjemność kosztuje?

Mierzyłem, chciałem tylko termowizję, ale gość mi pisał, że to bezsensu, bo zgodnie z PN trzeba to i to. Cena mnie przekonała, że różnica zbyt mała.Płaciłem coś koło 1kzł.

Napisano

Mierzyłem, chciałem tylko termowizję, ale gość mi pisał, że to bezsensu, bo zgodnie z PN trzeba to i to. Cena mnie przekonała, że różnica zbyt mała.Płaciłem coś koło 1kzł.

O jakies dofinansowanie się starales na dom niskoenergetyczny? Masz może fotki z termowizji gdzies w necie? Chciałbym z moimi porownac ;)

Napisano

Oj tam, nie tak bardzo - przyzwoicie.

Tu masz prawie 3x szczelniejszy (0,42):

http://www.m3system.pl/wp-content/uploads/Raport-Blowerdoor.pdf

Wyssać wszystkiego nie wyssie. Ale utrudni to odkurzaczowi wysysanie (pytanie, jak sobie poradzi odkurzacz z różnicą ciśnień) i którędy do domu wejdzie to, co wyssane. Zwłaszcza, jak zassie coś przez komin, kocioł czy kominek.

To jest sztuka, dla sztuki. Osiągnięcie n=1.5x jest baaardzo trudno i wymaga wielokrotnego badania (cenę powyżej podałem na jeden raz). Za każdym razem trzeba sprawdzać, ewentualnie poprawiać i jechać dalej. Gość co mi robił mówił, że miał takich 2 klientów co modzili, poprawiali i jeszcze raz badali. Poza tym osiągnięcie takich wyników oznacza też rezygnację z wielu rzeczy (np kominów) i budowę termosu. Osobiście wolę budować racjonalnie niż dla gazetowych art.

Odnośnie odkurzacza to jeszcze raz, dom ma swoją bezwładność i prędzej brudny filtr utrudni niż brak dopływu pow z zewn.

Napisano

O jakies dofinansowanie się starales na dom niskoenergetyczny? Masz może fotki z termowizji gdzies w necie? Chciałbym z moimi porownac ;)

Nie, nie starałem się. Dla własnego spokoju i ewentaulnego pogonienia wykonawców to zrobiłem i w sumie się przydało.

Dwa okna musiały być doregulowane, jeden wkład wymieniony (oczywiście największy i najwyżej umieszczony), musiałem też doszczelnić ściankę przedkolankową oraz otwory przy kablach elekrycznych na poddaszu. Niestety nie wszystko mogłem zrobić, bo mam np sufit akustyczny nad antresolą, oczywiście nie ma on folii, bo ma tłumić dzwięk. Przez to też przy wyższych podciśnieniach pojawiały się przecieki.

Ty robić próbę szczleności ?

Fotki -> priv

Napisano

Osiągnięcie n=1.5x jest baaardzo trudno i wymaga wielokrotnego badania (cenę powyżej podałem na jeden raz). Za każdym razem trzeba sprawdzać, ewentualnie poprawiać i jechać dalej.

A nie możliwe, że dom ze styropianu sklejonego pianą, osmarowany centymetrową warstwą kleju zbrojonego siatką od zewnątrz i od wewnątrz ma 0,42 bez poprawiania?

Poza tym osiągnięcie takich wyników oznacza też rezygnację z wielu rzeczy (np kominów) i budowę termosu.

Dlaczego nie można kominów? Nie strasz, że kominy są nieszczelne i wpuszczają powietrze, jak są zaślepione do testów. Bo jak będą używane, to będą wpuszczały spaliny do domu.

Napisano

A nie możliwe, że dom ze styropianu sklejonego pianą, osmarowany centymetrową warstwą kleju zbrojonego siatką od zewnątrz i od wewnątrz ma 0,42 bez poprawiania?

Możliwe, jak nie ma dachu, drzwi i okien.

Dlaczego nie można kominów? Nie strasz, że kominy są nieszczelne i wpuszczają powietrze, jak są zaślepione do testów. Bo jak będą używane, to będą wpuszczały spaliny do domu.

Odpowiem tak, u mnie była ścianka przedkolankowa, za nią był mini schowek z dachem schodzacym prawie do zera. Dach to dachówka 32cm wełny i na ostatnich 50cm przed końcem (wejscie do pomieszczenia tech) nie było folii i płyt GK. Pomieszczenie te wyłączone było z testu a drzwi dokłądnie oklejone. Przy teście i podciśnieniu w łazience obok  powietrze przepływało przez dach a potem przez zamki pustaków 10cm ścianki przed kolankowej za wnęką wannową i z okolic wanny wiało.

To teraz odnieś się do szczelności kominów, obróbki, trójników, itp. Kominów z kominkami nie odcina się do testów.

Napisano

Ty robić próbę szczleności ?

Jak mi się trafi okazja cenowa, to sam dla siebie zrobie. Ale prędzej pewnie po uruchomieniu wentylacji troche z dymem się pobawię i zobaczę czy gdzies nie ma ewidentnych nieszczelności.

Termowizje zrobiłem sam, bo mi na weekend kamera w rece wpadla zupełnie niespodziewanie - i tez już widze, ze się przydala :)

Napisano

Możliwe, jak nie ma dachu, drzwi i okien.

Jak nie ma dachu, to jest nieszczelny na maksa. Okna i drzwi są z natury szczelne, jak nie zostały skopane same, albo ich montaż. A trudno skopać osadzając okno w ścianie ze styropianu i mocuje się na piankę.

11891096_926220077439639_858026636036879

Widziałeś, jak wygląda ściana a jak dach w m3system? Różnica taka, że na dachu jest więcej styropianu i dodatkowo blachodachówka. Całość od samej płyty fundamentowej jest dookoła pociągnięta klejem i siatką (na fotce to pomarańczowe na dole, to rolki siatki, która śmiga potem do góry zatopiona w kleju). Faktycznie musieli coś skopać (a nie poprawiać) w montażu okien i drzwi, skoro jakiekolwiek powietrze się przedostawało ;)

To teraz odnieś się do szczelności kominów, obróbki, trójników, itp. Kominów z kominkami nie odcina się do testów.

Serio nie odcina się kominów do testów? To jaki sens ma test? W opisach wszędzie piszą, że wszelkie otwory się zaślepia.

Napisano

Jak mi się trafi okazja cenowa, to sam dla siebie zrobie. Ale prędzej pewnie po uruchomieniu wentylacji troche z dymem się pobawię i zobaczę czy gdzies nie ma ewidentnych nieszczelności.

Termowizje zrobiłem sam, bo mi na weekend kamera w rece wpadla zupełnie niespodziewanie - i tez już widze, ze się przydala :)

Też w sumie miałem możliwośc, ale to zupełnie co innego. Gość (ekipa polecana z FM) wiedział co robić, jak robić, miał super sprzęt.  Tyle, że same zdjęcia w termowizji mało dały, dopiero próba szczelności i pogonienie powietrza pokazały wady.

Napisano

Jak nie ma dachu, to jest nieszczelny na maksa. Okna i drzwi są z natury szczelne, jak nie zostały skopane same, albo ich montaż. A trudno skopać osadzając okno w ścianie ze styropianu i mocuje się na piankę.

11891096_926220077439639_858026636036879

Widziałeś, jak wygląda ściana a jak dach w m3system? Różnica taka, że na dachu jest więcej styropianu i dodatkowo blachodachówka. Całość od samej płyty fundamentowej jest dookoła pociągnięta klejem i siatką (na fotce to pomarańczowe na dole, to rolki siatki, która śmiga potem do góry zatopiona w kleju). Faktycznie musieli coś skopać (a nie poprawiać) w montażu okien i drzwi, skoro jakiekolwiek powietrze się przedostawało ;)

Sorry ale to dla mnie nie dom a szklarnio - schron.

Okna i drzwi o są szczelne w folderach, a już po za montowaniu niekoniecznie, nawet jak ekipa jest ok, produkt też wystarczy że ktoś coś nie dopatrzy i jest po ptokach - u mnie np nie dojechali do końca z klejem i poposadzką do samych drzwi i przy styro była nieszczelność. Okna w styro - widziałeś tak obsadzone okna ? ale nie na zdjęciach a na żywo ? Jak okno zamontujesz na piankę w styro to Ci po kilkui dniach odpadnie :phi:

Nawet guru w tym temacie niejaki Jareko i moja firma to się śmieli jak klienci upierali się na montaż w ociepleniu bo tak wyczytali.

Blachodachówka - super wydaje się 2x więcej niż zwykły dom a na dach już nie starcza :hehe: .

Styropian w dachu to też dla mnie nie porozumienie, zresztą jak ma być ciepło to dlaczego nie pianka i nie grafitowy na ścianach ?

W takim domu tez można skopać/ nie dopilnować wiele rzeczy, wystarczy że niedokładnie opiankują styro czy żle dyble osadzą, łączenie płyty z elewacją, uszczelnienie przy wentylacji, itd

W badaniu możesz wszystko poodcinać, jak płacisz to wymagasz.

Std odcina się wentylację, odkurzacz centralny, ale komin i kominek o ile jest "szczelny" nie. U mnie prosił tylko posprzątać kominek i uszczelnić dolot powietrza. Komora kominka i komin nie był odcinany, bo i poco.

Schodząc na ziemię, ja budowałem w zamyśle dom niskoenergetyczny, czyli zużywający ok 30-40kW/m2/rok i tak w sumie wyszło. Jestem szczęśliwy że koszt CWU i ogrzewania w sezonie to ok 250zł/m Jest to i tak mniej niż płaciłem za mieszkanie 50m2. Czy dałoby się osiągnąć mniej ? Dało, liczyłem na bieżąco w OZC, ale to już była równia pochyła, cena nie była x 1.2, tylko x2 a na ogrzewaniu bym osiągnął mooże te 80-90zł mniej. Inwestycja zwróciłaby mi się po ok 40-50latach. Także wolę mieszkać w domu który mi się podoba i wygląda normalnie i cieszyć się z niskich rachunków :)

Napisano

Okna w styro - widziałeś tak obsadzone okna ? ale nie na zdjęciach a na żywo ?

Widziałem. Ale co tam widać, jak wszystko otynkowane.

Blachodachówka - super wydaje się 2x więcej niż zwykły dom a na dach już nie starcza :hehe: .

Daj mi namiary, na firmę co zbuduje dom za 850zł/m2 zł brutto za m2. A, niech będzie nawet 1000zł/m2 za standard 120kwh/m2/r. Z płytą fundamentową i instalacjami (wentylacja grawitacyjna, bez CO i wyposażenia kotłowni). Bo cena szacunkowa to ok. 1700zł brutto/m2 powierzchni płyty fundamentowej.

I sprostowania - nie blachodachówka, a blacha trapezowa.

http://olx.pl/oferta/m3-system-domy-energooszczedne-juz-za-1599-zl-m2-CID619-ID5hobN.html

Napisano

Widziałem. Ale co tam widać, jak wszystko otynkowane.

Czyli nie widziałeś

Daj mi namiary, na firmę co zbuduje dom za 850zł/m2 zł brutto za m2. A, niech będzie nawet 1000zł/m2 za standard 120kwh/m2/r. Z płytą fundamentową i instalacjami (wentylacja grawitacyjna, bez CO i wyposażenia kotłowni). Bo cena szacunkowa to ok. 1700zł brutto/m2 powierzchni płyty fundamentowej.

Proszę

http://www.budowa-sso.oferteo.pl/kontakt

U mnie wyszło właśnie ok 1000zł, za stan developerski, ze wszystkimi instalacjami. W std 40 kWh/m2/rok (wg proj 50kWh/m2/r)

I sprostowania - nie blachodachówka, a blacha trapezowa.

http://olx.pl/oferta...19-ID5hobN.html

Jedn wuj, inwestować tyle $$$ i przepłacać za wiele rzeczy i zrobić blachę :facepalm: