Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o pomoc w diagnozie manualnej skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam

Próbuję ustalić przyczyny niedomagania 5 biegowej manualnej skrzyni biegów we Fiacie Stilo Multijet rocznik 2006. Objawy to trudności ze zmianą większości biegów podczas jazdy. Zmianie towarzyszy charakterystyczne haczenie, opór. Zgrzytania brak. Na zgaszonym silniku biegi wchodzą dużo lepiej. Olej zlany ze skrzyni czyściutki. Obecnie skrzynia zalana jest olejem Tutela ZC Synth 75w80 GL-5. Z tego co mówi instrukcja Stilo, w tym roczniku Fiat stosował olej Tutela Technyx 75w85 GL-4+. Nie sądzę jednak aby przyczyną haczenia był olej, zwłaszcza że na starym oleju było podobnie. Czytałem, że przyczyną może być kończące się sprzęgło. Pedał sprzęgła chodzi u mnie dość ciężko. Co o tym myślicie?

Napisano

To że pedał chodzi ciężko to nic nie znaczy, w AR147 chodził ciężko nawet jak sprzęgło było nowe.

Ale problemy z wbiciem biegów to klasyczny objaw padającego sprzęgła (prawdopodobnie docisku). Przy pewnym przebiegu można się tego przecież spodziewać. A jeśli masz auto od nowości to tym bardziej wiesz czy było wymieniane czy nie.

Napisano

Świadczy świadczy, ciężko fabrycznie to może chodzić w autach sportowych, a nie w Stilo.

Szkoda czasu na pisanie kupuj sprzegło, umawiaj termin w warsztacie i po sprawie

Napisano

Świadczy świadczy, ciężko fabrycznie to może chodzić w autach sportowych, a nie w Stilo.

Szkoda czasu na pisanie kupuj sprzegło, umawiaj termin w warsztacie i po sprawie

dokładnie , co prawda siedzi tam pancerna skrzynia Getrag , ale szkoda ją by było uszkodzić 

Napisano
  • Autor

To diesel, więc znając podejście mechaników do tematu z pewnością dojdzie dwumas. Przebiegu tego auta pewny nie jestem. Auto z Niemiec... Nie wydaje mi się aby sprzęgło było kiedykolwiek wymieniane. 

Napisano

To ty decydujesz co wymieniasz, nie mechanik, ALE rozsądnie byłoby zwalić wszystko, sprawdzić co do wymiany a potem zamawiać części

Napisano

A na postoju, na wolnych obrotach tez ciężko wbić jedynkę czy wsteczny?

Napisano
  • Autor

W najgorszym razie do wymiany może być sprzęgło (550 zł), koło dwumasowe (1050 zł), uszczelniacz wału (95 zł) oraz uszczelniacze na skrzyni (36 zł). Czyli ok. 1750 zł. Ile może wynieść robocizna?

Na postoju przy włączonym silniku biegi wchodzą w miarę ok. Jedyna wchodzi trochę "gumowo". Rzadko bo rzadko, ale czasami wsteczny wchodzi za 2 razem. Najgorzej jest podczas jazdy i to mi najbardziej przeszkadza.

Napisano
  • Autor

No to wszystko wiem. Pozostaje odłożyć kasę i umówić mechanika. Mam wstępną ofertę od serwisanta z ASO, który dorabia po godzinach we własnym garażu. Wymianę wycenił na 300 zł. Dziękuję koledzy za pomoc. 

Napisano

W takim razie Alfa 147 JTD to sportowe auto ;) Nowe kompletne sprzęgło, pompa sprzęgła, płyn itp. - pedał chodzi ciężko i TTTM.

Napisano

No chyba logiczne, w końcu to alfa.

W Lancii z tym silnikiem napewno chodzi leciutko bo to ma być komfort a nie sport