Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuchenka gazowa - producenci dołączają dysze do propan-butanu?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję kupić kuchenkę, najchętniej przez net.

Pytanie - czy dołączanie do kuchenki dysz z mniejszą średnicą (do gazu z butli) jest standardem wśród producentów?

Dzwoniłem na infolinię sklepu ole-ole i facet powiedział ,że do końca nie wie, Amica raczej na 100% ale pytałem o Indesit i nie wiedział.

Może ktoś ostatnio kupował?

Napisano

Nie spotkałem się jeszcze, żeby jakiś producent nie dał zamiennych dysz, a trochę kuchenek podłączyłem

Napisano
  • Autor

Nie spotkałem się jeszcze, żeby jakiś producent nie dał zamiennych dysz, a trochę kuchenek podłączyłem

Dzięki.

A propos "podłączenia". To jest wymiana starej na nową. Kupię też nowy reduktor z wężykiem.

W ogóle na prośbę żony babci.

Wymagana dla gwarancji "pieczątka" z podłączenia przez osobę uprawnioną psuję mi całą logistykę.

Tak, to bym gdzieś kupił stacjonarnie, przy okazji kuchenkę wrzucił do auta, zawiózł do babci w dogodnym mi momencie, wstawił, dysze zmienił, wyregulował powietrze i git - no ale brak pieczątki....

A czekać na "przywózkę" cały boży dzień... Albo fachowca umawiać i też czekać... Bo raczej nie chcę babci samej z tym zostawiać.

Napisano

A bo co pieczątka, przecież kuchenka to nie telewizor, to się raczej nie psuje :)

Ja tam bym zaryzykował tę utratę gwarancji.

Nie myślałeś o płycie firmy solgaz, gdzie palnik jest pod szkłem a zużycie gazu jest ponoć mniejsze i nie ma tego tłustego syfu ze spalania propanu :hmm:

Napisano
  • Autor

A bo co pieczątka, przecież kuchenka to nie telewizor, to się raczej nie psuje :)
Ja tam bym zaryzykował tę utratę gwarancji.

Ja też, ale to nie dla mnie kuchenka.

A o płytach bez płomnienia solgaz oczywiście niejednokrotnie czytałem na wykopie ;)

A tutaj ma być w miarę prosta kuchenka 50-tka z piekarnikiem elektrycznym. Bez szaleństw.

Napisano

Potrzebuję kupić kuchenkę, najchętniej przez net.

Pytanie - czy dołączanie do kuchenki dysz z mniejszą średnicą (do gazu z butli) jest standardem wśród producentów?

Dzwoniłem na infolinię sklepu ole-ole i facet powiedział ,że do końca nie wie, Amica raczej na 100% ale pytałem o Indesit i nie wiedział.

Może ktoś ostatnio kupował?

U mnie nie było, zamawiałem w serwisie.

Napisano
  • Autor

U mnie nie było, zamawiałem w serwisie.

O! a jaka marka?

Napisano

O! a jaka marka?

Solgaz.

Wybór rodzaju gazu określało się przy zamówieniu.

Napisano

Solgaz.

Wybór rodzaju gazu określało się przy zamówieniu.

Pewnie dlatego, że wymiana dysz nie jest tak prosta jak w tradycyjnej kuchence :hmm:

Napisano

Wymagana dla gwarancji "pieczątka" z podłączenia przez osobę uprawnioną psuję mi całą logistykę.

O taką pieczątkę możesz się pomartwić dopiero jak się kuchenka popsuje :hush:

Napisano
  • Autor

To raz. Dwa że raczej się nie popsuje. Ale docelowy użytkownik wymaga i co zrobisz.

Napisano

Ja u siebie miałem 2 komplety dysz na wymianę.

Gdy założyłem dysze do gazu z butli pod ciśnienie, jakie daje reduktor, płomień był za duży kopcił garki.

Dwa pozostałe komplety są takie, że płomień jest słaby.

Muszę kupić jakieś pośrednie :)

Napisano
  • Autor

W instrukcji (pdf) jaką czytałem do wybranej kuchenki jest napisane, ze oprócz wymiany dysz do danego paliwa reguluje się dopływ powietrza do palnika, przy czym dla propanbutanu jest łatwiej, bo śrubę regulacyjną dokręca się całkowicie.

Nie wiem czy taka regulacja jest u każdego producenta przewidziana

Napisano

Nie myślałeś o płycie firmy solgaz, gdzie palnik jest pod szkłem a zużycie gazu jest ponoć mniejsze i nie ma tego tłustego syfu ze spalania propanu :hmm:

Użytkuję taką od soboty, ale jeszcze za wcześnie na konstruktywne wnioski ;]. Na pewno mają jedną wadę - stosunkowo wysoka cena :phi:

Napisano

Użytkuję taką od soboty, ale jeszcze za wcześnie na konstruktywne wnioski ;]. Na pewno mają jedną wadę - stosunkowo wysoka cena :phi:

Jaką dużą zakupiłeś, znaczy ilu palnikową i na jaki gaz?

Napisano

Pewnie dlatego, że wymiana dysz nie jest tak prosta jak w tradycyjnej kuchence :hmm:

Jest. Wymieniał mi serwisant od kotła gazowego :phi: .

Trzeba jedynie wiedzieć która do czego i tyle.

Napisano

Jaką dużą zakupiłeś, znaczy ilu palnikową i na jaki gaz?

4+1 w normalnym rozmiarze. https://solgaz.eu/plyty-gazowe/#plyta4+1.

Najpierw wziąłem 3+1, ale jak zobaczyłem że pojawiła się nowa 4+1 to zrobiłem zwrot i wziąłem tą drugą.

Gaz ziemny wysokometanowy typu E (dawniej GZ-50)