Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trasa Gdańsk - Praha

Featured Replies

Napisano

Za tydzien w poniedziałek 20.07 rano wyjazd.

Czy ktos mógłby podpowiedzieć którędy najlepiej jechać ?

Moja propozycja to do Łodzi A1 potem S8 do Wrocławia i dalej do Hradec Kralowego i Pragi. Jak przejechać Łodź ? Jak dalej jechać od Wrocławia i którędy.

Może być ciut dalej aby ominąć korki kiepskie drogi itp.

Napisano

Ja bym minął Łódź jadąc przez Sieradz :ok:

Google maps podpowiada, by wcześniej zjechać z A1 na 91 potem na 703 i przez Poddębice do Sieradza.

Czasem tamtędy jeżdżę i warto mieć nawigację na tych lokalnych drogach.

Znów dalej podpowiada, by pociągnąć A4 aż do Zgorzelca.

Napisano

A1 do Strykowa, dalej nr 71 przez Zgierz do S8 i kierunek Wrocław, dalej A4 przez Zgorzelec. Tą drogą potrzebujesz jakieś 8,5-9 godzin. Szybciej się nie da.

Napisano

Moja propozycja to do Łodzi A1 potem S8 do Wrocławia i dalej do Hradec Kralowego i Pragi. Jak przejechać Łodź ? Jak dalej jechać od Wrocławia i którędy.

Najszybciej wyjdzie dojechac do Lodzi, na Pabianickiej w S14, S8, A4 az do Zgorzelca, pozniej Habartice, Liberec, Praha

Napisano
  • Autor

Ok. A jak  przez samą łódz się przebić ? Z a1 gdzie skręcic w którym miejscu zeby do tej pabianickiej dojechac szybko.w aucie jest tomtom ale w/g niego to a1 jest juz do piotrkowa.

A jeszcze pytanie do kol Kiwal .jak na terenie Czech z posiadaniem kamer rejestrujących w aucie ?

Napisano

Już zostało powiedziane ale powtórzę dosadniej.

Z Wrocławia do Pragi jeździ się przez Liberec a nie (o zgrozo!) Hradec Kralove. Trasy Wrocław-Kudowa unikać jak ognia. Trasa powolna, kręta, pagórkowata i pełna samobójców-kamikadze, dziadków w kapeluszach, i maszyn rolniczych.

Czyli: 

A1 - S8 - A4 do Zgorzelca, dalej na Liberec a później autostradą do Pragi. Pamiętaj o winietce czeskiej.

Napisano
  • Autor

Już zostało powiedziane ale powtórzę dosadniej.

Z Wrocławia do Pragi jeździ się przez Liberec a nie (o zgrozo!) Hradec Kralove. Trasy Wrocław-Kudowa unikać jak ognia. Trasa powolna, kręta, pagórkowata i pełna samobójców-kamikadze, dziadków w kapeluszach, i maszyn rolniczych.

Czyli: 

A1 - S8 - A4 do Zgorzelca, dalej na Liberec a później autostradą do Pragi. Pamiętaj o winietce czeskiej.

o winecie pamiętam.tylko czy lepiej tu w pzmot kupic czy zaraz za granica.jak byłem kilka lat temu to kupowałem zaraz za granicą ale wtedy jechałem przez wodzisław sląski do ostrawy i brna

Napisano

o winecie pamiętam.tylko czy lepiej tu w pzmot kupic czy zaraz za granica.jak byłem kilka lat temu to kupowałem zaraz za granicą ale wtedy jechałem przez wodzisław sląski do ostrawy i brna

Tylko tam :)

Napisano

Winieta obowiazuje dopiero za miastem Liberec.

Wiec jedziesz sobie 13-stka, w Libercu wjezdzasz na Shella (zwykle nie maja) badz nastepnego OMV i kupujesz viniete za 20-30% taniej niz w PL

PS. Tu nikt nie sprawdza tych winiet na autostradach, dopiero na zjazdach w miastach potrafia sobie lapanke zrobic.

Napisano

A jeszcze pytanie do kol Kiwal .jak na terenie Czech z posiadaniem kamer rejestrujących w aucie ?

U nas moda dochodzi - coraz wiecej aut jezdzi z kamerkami. Ale daleko nam do popularnosci w PL.

Napisano
  • Autor

Rozumiem,ale chodziło mi raczej czy nie sa jak w austrii i innych krajach zabronione i jak na nie patrzy policja

Napisano

PS. Tu nikt nie sprawdza tych winiet na autostradach, dopiero na zjazdach w miastach potrafia sobie lapanke zrobic.

Czy przypadkiem nie jest tak, że bramownice sprawdzają ważność/obecność winiet i na zjazdach jest informacja o braku takowych? 

Napisano

Ominąć np. 703 i dalej do Sieradza i do 8  :ok:

Piatek-Sieradz to jest 1.5h jazdy po wiejskich drogach z policja w krzakach.

Jak kto woli....

Napisano

Rozumiem,ale chodziło mi raczej czy nie sa jak w austrii i innych krajach zabronione i jak na nie patrzy policja

NIe ma problemu. Tutaj ochrona danych osobowych jest na poziomie PL, wiec daleko nam do DE czy AT.

Napisano
  • Autor

To nadal nie wiem jak przez tą Łódz w miarę sprawnie sie od A1 do 14 przebić.To ostatnia niewiadoma na tej trasie.

Może mi to ktoś jakos łopatologicznie powiedziec gdzie mam wstawic punkty w nawigacji? Jechac będę koło 10 rano w poniedziałek.

Napisano

To nadal nie wiem jak przez tą Łódz w miarę sprawnie sie od A1 do 14 przebić.To ostatnia niewiadoma na tej trasie.

Może mi to ktoś jakos łopatologicznie powiedziec gdzie mam wstawic punkty w nawigacji? Jechac będę koło 10 rano w poniedziałek.

Zjedź z A1 na 91 w okolicy Kowala i dalej na Poddębice, Sieradz i dojedziesz do S8.

Napisano

Ja bym tak pojechal:

https://www.google.cz/maps/dir/Autostrada+Bursztynowa,+95-010+Stryków,+Polska/51.6814971,19.3265111/@51.7954716,19.3207075,11z/am=t/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x471bcf4df1686b33:0x944cb4a10409cf5c!2m2!1d19.6317271!2d51.8955841!1m0!5i1

Napisano

Ja kierunek Wrocław robię tak: W Strykowie na rondzie w prawo w drogę nr 71 i tą drogą przez Zgierz, Aleksandrów do samej S8 jadę. Raz trafiłem w tym miejscu o godz. 16 i były małe korki w Aleksandrowie, a tak zazwyczaj normalnie się jedzie.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Tak tez pojadę jak kol. Kiwal pokazuje.

Napisano

To tylko dla potwierdzenia napiszę, że odcinek Wrocław-Praga przez A4 i Liberec da się zgodnie z przepisami jadąc zrobić w 3,5h ze średnią 100km/h.

Napisano

To tylko dla potwierdzenia napiszę, że odcinek Wrocław-Praga przez A4 i Liberec da się zgodnie z przepisami jadąc zrobić w 3,5h ze średnią 100km/h.

Ja kiedyś nowiutkim mercedesem C z wypożyczalni zrobiłem tą trasę w 3 godziny z przerwą na siku ;) Wyjechałem z lotniska o 21 o o północy byłem pod domem.

Napisano

Ja kiedyś nowiutkim mercedesem C z wypożyczalni zrobiłem tą trasę w 3 godziny z przerwą na siku ;) Wyjechałem z lotniska o 21 o o północy byłem pod domem.

Mogłem pogrubić "zgodnie z przepisami" w moim poście. ;)