Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy SM daje mandaty za parkowanie bez biletu za wycieraczką?

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy SM daje mandaty za złe parkowanie robiąc zdjęcie i wysyłając do właściciela, jednocześnie nie wkładając mu notki za wycieraczkę?

Napisano

Witam

Czy SM daje mandaty za złe parkowanie robiąc zdjęcie i wysyłając do właściciela, jednocześnie nie wkładając mu notki za wycieraczkę?

Ja tak kiedys dostalem mandat, wezwanie przyszlo poleconym ;]

Napisano
  • Autor

Tak

kurde to niedobrze... parkuje na takim dzikim parkingu ale do tej pory SM pozwalała na to od przeszło roku, dzis jakiś kolo na ulicy zagadał że dostał mandat właśnie ostatnio za stawianie tutaj... i teraz sie zastanawiaj czy juz coś dostałeś czy nie...

Napisano

Znajomy parkował na parkingu osiedlowym gdzie spółdzielnia postawiła znak "tylko dla mieszkańców z identyfikatorami" .Przyszedł list do domu. Jak poszedł do SM to powiedzieli że mają na niego już 12 kwitów ...

Nie wiem jak się temat skończył bo miał iść rozmawiać ze strażakami jeszcze raz .

Napisano

Znajomy parkował na parkingu osiedlowym gdzie spółdzielnia postawiła znak "tylko dla mieszkańców z identyfikatorami" .Przyszedł list do domu. Jak poszedł do SM to powiedzieli że mają na niego już 12 kwitów ...

Nie wiem jak się temat skończył bo miał iść rozmawiać ze strażakami jeszcze raz .

a Twój kolega auto pozostawiał na wyznaczonym miejscu do parkowania czy może gdzies na chodniku/trawniku?

u nas na osiedlu tez mamy takie tabliczki, tylk dla mieszkańców. Jak tos dzwoni do SM z inormacjo ze auto źle zaparkowane to przyjeżdżają i wystawiają mandaty tylko tym co parkuja poza wyydzielonymi miejscami. Nie bawia sie w sprawdzadzie tabliczek na pojazdach. Do aut zaparkowanych w wyznaczonych miejscach nawet nie podchadza.

Napisano

Na parkingu w przeznaczonym do tego miejscu . Na wjeździe stoi znak zakazu wjazdu z dopiskiem nie dotyczy aut  mieszkańców spółdzielni z identyfikatorami.

Edytowane przez oskarek

Napisano

... i teraz sie zastanawiaj czy juz coś dostałeś czy nie...

Nie wiem jak w innych miastach, ale w Warszawie jak widziałem kilka razy to zdjęcia robią z notką.

Napisano

No to muszę zaproponować postawienie podobnych znaków u nmie we wspólnocie.

Nasze bloki są posadowione na obrzeżu ogromnego osiedla, na ktorym jest kilkanascie wspolnot. Ludzie mieszkajacy w srodkowej części porzucają na naszych parkingach auta, dalej ida pieszo, rano moga szybko wyjechac z osiedla. My nie możemy korzystać z naszych parkingów a placimy za ich utrzymanie.

podczas rozmów ze SM i Burmistrzem dowiedzieliśmy sie ze strażnicy reaguja/będą reagować na zgloszenia o nieprawidlowo zaparkowanych pojazdach, nie interesuje ich czy pojazd posiada odpowiedni identyfikator.

jak bedzie zakaz wjazdu to już co innego.

teraz na wjeździe na teren wspolnoty jest biala tabliczka z informacją o konieczności posiadania identyfikatora, SM odnosi siedo niej jako znak informacyjny. Jak stanie zakaz wjazdu z odpowiednia adnotacja, wówczas muszą uprawnienia do wjazdu.

tylko czy tak sami możemy postawic sobie taki znak, czy musimy kogoś/jakiś urząd poinformowac?

Napisano

Nasze bloki są posadowione na obrzeżu ogromnego osiedla, na ktorym jest kilkanascie wspolnot. Ludzie mieszkajacy w srodkowej części porzucają na naszych parkingach auta, dalej ida pieszo, rano moga szybko wyjechac z osiedla. My nie możemy korzystać z naszych parkingów a placimy za ich utrzymanie.

jak bedzie zakaz wjazdu to już co innego.

tylko czy tak sami możemy postawic sobie taki znak, czy musimy kogoś/jakiś urząd poinformowac?

Za samowolne ustawienie znaków na drodze publicznej jest stosowny paragraf - to raz (chyba że teren prywatny jest).

Dwa - piszesz, że za utrzymanie parkingu płacicie, ale droga jest czyja? To teren miasta, czy wspólnoty?

Trzy - jeśli droga przebiega przez kilka wspólnot i wjazd do każdej ze "stref" będzie wymagał stosownego identyfikatora, to jakoś tego nie widzę... :hmm: tzn. widzę, ale w czarnych barwach  

Napisano

Droga jest własnością wspólnoty. Biegnie tylko przez naszą wspólnotę. Na wjeździe ustawiony znak strefa zamieskania oraz zakaz parkowania poza wznaczonymi miejscami. Tego drugiego SM pilnuje

Napisano

Przepraszam autora watku że mu sie tak wcialem. Wczoraj rozmawialem ze Straznikiem z Warszawy i przypytalem o mandatu. Na terenie Wawy SM robi zdjecia nieprawidłowo zaparkowanym autom i wysyla list do wlasciciela. Na pojazdach nie zostawiaja zadnych informacji. Zaczepilem Straznika bo wczoraj w pracy kolega juz drugi raz tak dostal wezwanie do SM.

dowiedzialem sie rowniez że straznicy eystawiaja mandaty tylko jak ktos zadzwoni i na skarży. Maja tylko kilka miejsc gdzie jeżdżą wystawiac mamdaty. Maja za malo ludzi. Jak ktoś z mieszkańców widzi potrzebę objecia takim dozorem jakiegoś obszaru to musi pisac pismo do SM oraz Wladz miasta. Jak bedzie odgorna decyzja/nakaz to SM dopiero bedzie tam jeździć.

Napisano

Na wjeździe ustawiony znak strefa zamieskania oraz zakaz parkowania poza wznaczonymi miejscami

a możesz mi wyjaśnić po co ten drugi znak? Strefa zamieszkania 'ogarnia' też kwestie parkowania.

Napisano

zakaz parkowania to może być zaszłość jak jeszcze nie było znaku Strefa zamieszkania. pod zakazem jest info o parkowaniu tylko z identyfikatorami i wyznaczonych miejscach, może dlatego też pozostał. dziś jak będę wracał do domu to się poprzyglądam tym znakom, może ja coś pomyliłem bo chodzę na pamieć i nie zerknąłem na zmienione znaki.

Napisano

Kolega stał na zakazie (nowym) obok osiedla (Białołęka). Żadnego mandatu za wycieraczką, przyszło za maj 26 sztuk po 100 zł....

Napisano
  • Autor

przyszły 2 wezwania

żeby potwierdzić kto kieruje

pójdę i pogadam i zobaczymy

ps. Jak im wyślę bazę 2 mln osób które mogły kierować moim autem to co zrobią? ;)

Napisano
  • Autor

Na miejscu okazało się że są 3... pan był łaskawy 2x50 i pouczenie