Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Roleta zewnętrzna wieje przy lince

Featured Replies

Napisano

Od tygodnia mam zamontowane rolety zewnetrzne firmy Anvis. Do tej pory byłem zadowolony. Ale przy wczorajszej wichurze wyszła irytujaca wada. Mianowicie wiało a co najgorsze gwizdało z otworu którym idzie lina na zewnątrz. Otwór jest dużo większy jak grubość linki. Ja u siebie nie widze tam żadnej uszczelki. Czy to normalne zachowanie czy powinna tam być jakaś uszczelka,

7968503a7805d225med.jpg

Napisano

Nie widziałem, jeszcze rolet ze sznurkiem :bzik:, zazwyczaj jest taśma. IMHO otwór musi być większy i w tych roletach co widziałem nie było uszczelek, bo by się przetarła. U rodziców jak się zwija zimą to taśma jest lodowata a z otworu potrafi wiać zimne powietrze. Taka jest wada rolet z kasetą naokienną (tak jest u nich), jest to mega mostek termiczny.

Napisano
  • Autor

Taśma tez była do wyboru. Ale to byłby jeszcze większy otwór :)

Napisano

Co cię skłoniło do kupienia sobie rolety sterowanej ręcznie?

Krawiec

Napisano
  • Autor

No chyba nie miłość do linek. Wiadomo , że koszty

Napisano

Koszty czego? Ktoś myślący o kosztach nie kupuje rolet zewnętrznych.

Rolety zewnętrzne to czysta strata pieniędzy. Ani przed złodziejem nie chronią (ręczne to już całkiem). Lepiej  okna antywłamaniowe zamontować. Ale to też żadne zabezpieczenie, raczej złudzenie.

Na energooszczędność to lepsze efekty da lepsze okno i/lub oklejenie folią z zewnątrz (na prywatność też folia pomoże w dzień, a w nocy roleta wewnętrzna/zasłona/czy co tam kto lubi).

Brzydkie to.

Trochę ciszej jest... Ale to też oknem da się lepiej rozwiązać.

Napisano

Od tygodnia mam zamontowane rolety zewnetrzne firmy Anvis. Do tej pory byłem zadowolony. Ale przy wczorajszej wichurze wyszła irytujaca wada. Mianowicie wiało a co najgorsze gwizdało z otworu którym idzie lina na zewnątrz. Otwór jest dużo większy jak grubość linki. Ja u siebie nie widze tam żadnej uszczelki. Czy to normalne zachowanie czy powinna tam być jakaś uszczelka,

trzeba było na taśmę zamówić a nie linkę - dziura zawsze będzie ale przy taśmie znacznie mniejsza 

Napisano

Koszty czego? Ktoś myślący o kosztach nie kupuje rolet zewnętrznych.

Rolety zewnętrzne to czysta strata pieniędzy. Ani przed złodziejem nie chronią (ręczne to już całkiem). Lepiej  okna antywłamaniowe zamontować. Ale to też żadne zabezpieczenie, raczej złudzenie.

Na energooszczędność to lepsze efekty da lepsze okno i/lub oklejenie folią z zewnątrz (na prywatność też folia pomoże w dzień, a w nocy roleta wewnętrzna/zasłona/czy co tam kto lubi).

Brzydkie to.

Trochę ciszej jest... Ale to też oknem da się lepiej rozwiązać.

Bez rolet to ja bym w domu zwariował w lecie. Prosty test. Dwa okna - identyczne zwrócone na południe. Godzina 8:00 rano. Temperatura tego z otwartą roletą 28 stopni (na zewnątrz 18). Temperature tego z zamkniętą roletą 21 - tyle ile w pomieszczeniu). W lecie wychodzę, zamykam i jak wracam z pracy to nie mam w domu piekarnika.. Do tego genialnie zaciemniają pomieszczenie jak słońce prosto w telewizor świeci...

Krawiec

Napisano

Na energooszczędność to lepsze efekty da lepsze okno i/lub oklejenie folią z zewnątrz

W jaki sposob oklejenie folia wplywa na energoszczednosc?

Napisano

Bez rolet to ja bym w domu zwariował w lecie. Prosty test. Dwa okna - identyczne zwrócone na południe. Godzina 8:00 rano. Temperatura tego z otwartą roletą 28 stopni

To gdzieś na równiku? Bo u nas to o 8 rano latem południowa ściana jest w cieniu.

A jeszcze powiedz, jakie masz okna i czym oklejone z zewnątrz?

Temperature tego z zamkniętą roletą 21 - tyle ile w pomieszczeniu

I siedzisz z zaciągniętymi roletami? Jak nie, to nie jest to dobre wyjście - folia przeciwsłoneczna, klima, GWC, markiza.... Metod na schłodzenie jest wiele, rolety to najgorsza z nich.

W jaki sposob oklejenie folia wplywa na energoszczednosc?

Odbija promieniowanie podczerwone. W obydwie strony. Więc latem schładza a zimą nie wypuszcza ciepła.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Co cię skłoniło do kupienia sobie rolety sterowanej ręcznie?

Krawiec

Sam silnik kosztuje 180zł, pewnie to  :skromny:

Napisano

trzeba było na taśmę zamówić a nie linkę - dziura zawsze będzie ale przy taśmie znacznie mniejsza 

Rolety linkowe stosuje się w miejscach, gdzie taśma może mieć kłopot z poruszaniem (zagięcia, nagłe załamania etc) wtedy linka sprawdza się lepiej.

Napisano

Odbija promieniowanie podczerwone. W obydwie strony. Więc latem schładza a zimą nie wypuszcza ciepła.

A robil ktos jakies wyliczenia jaki jest bilans energetyczny takiej folii zima? Oprocz odbijajania promieniowania wewnatrz, takze odbija promienie sloneczne, ktore jednak daja niezle zyski energetyczne w trakcie sezonu grzewczego :hmm:

Napisano

To gdzieś na równiku? Bo u nas to o 8 rano latem południowa ściana jest w cieniu.

A jeszcze powiedz, jakie masz okna i czym oklejone z zewnątrz?

I siedzisz z zaciągniętymi roletami? Jak nie, to nie jest to dobre wyjście - folia przeciwsłoneczna, klima, GWC, markiza.... Metod na schłodzenie jest wiele, rolety to najgorsza z nich.

Okna nie są niczym oklejone. Akurat te są z szybą P4 ale na górze są zwykłe. Do tego zamyka się tylko te rolety na które bezpośrednio świeci słońce. Jak wychodzimy do pracy to zamknięte jest wszystko. 

Krawiec

Napisano

Bez rolet to ja bym w domu zwariował w lecie. Prosty test. Dwa okna - identyczne zwrócone na południe. Godzina 8:00 rano. Temperatura tego z otwartą roletą 28 stopni (na zewnątrz 18). Temperature tego z zamkniętą roletą 21 - tyle ile w pomieszczeniu). W lecie wychodzę, zamykam i jak wracam z pracy to nie mam w domu piekarnika.. Do tego genialnie zaciemniają pomieszczenie jak słońce prosto w telewizor świeci...

Krawiec

mam tak samo. Zrobiłem jedną roletę zewnętrzną na oknie tarasowym w salonie. Nie starczyło mi budżetu, żeby zrobić na innych oknach, a teraz żałuję. To jest genialna sprawa - mają mnóstwo zalet. Żadna roleta wewnętrzna nie ochroni przed upałem tak, jak zewnętrzna.

Napisano

Raczej dość mocno wpływają na energoszczędność. Folia tu nic nie da a jak masz okno o U ok 0.8 to o lepszy współczynnik bardzo trudno.

Napisano

mam tak samo. Zrobiłem jedną roletę zewnętrzną na oknie tarasowym w salonie. Nie starczyło mi budżetu, żeby zrobić na innych oknach, a teraz żałuję. To jest genialna sprawa - mają mnóstwo zalet. Żadna roleta wewnętrzna nie ochroni przed upałem tak, jak zewnętrzna.

Ta jedna roleta wyszłola taniej niż klima i prąd do niej na 5 lat?

Klima lepiej chroni przed upałami niż jakakolwiek roleta zewnętrzna i można siedzieć przy świetle naturalnym.

Jakie jeszcze zalety ma roleta zewnętrzna? Każda można rozwiązać lepiej i łącznie taniej.

Napisano

Raczej dość mocno wpływają na energoszczędność. Folia tu nic nie da a jak masz okno o U ok 0.8 to o lepszy współczynnik bardzo trudno.

Czy twierdzisz, że folia odbijająca podczerwień nie obniży temperatury w lecie?

Zgadnij, która kratka nie została oklejona?

239_986.jpg

Do tego kaseta to zawsze mostek termiczny albo i droga dla zimnego powietrza. I co zyskasz (a jak sam piszesz przy dobrym oknie niewiele), to stracisz z nawiązką nad oknem. No, chyba, ze zamontujesz w świetle okna, ale to wygląda paskudnie.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Klima lepiej chroni przed upałami niż jakakolwiek roleta zewnętrzna i można siedzieć przy świetle naturalnym.

Jakie jeszcze zalety ma roleta zewnętrzna? Każda można rozwiązać lepiej i łącznie taniej.

klima ma też dużo wad. Nie każdy ją dobrze znosi. Mam klimę w pracy, w samochodzie (gdzie cięzko wytrzymać bez niej) i juz nie chcę mieć w domu, jeśli tylko są inne rozwiązania. Poza tym też trzeba ją serwisować.

A jakie jeszcze ma zalety roleta zewnętrzna? Zastępuje zasłony, nie trzeba ich wieszać od środka, wieczorem po prostu się zamyka roletę i nie widać nic z zewnątrz. Chroni przed zacinającym deszczem, więc okna się nie brudzą, można rzadziej myć, czy gradem jeżeli taki się trafi. Telewizor stoi obok okna, więc w słoneczny dzień, nawet jakby była klima i tak trzeba by okno czymś zasłaniać.

Edytowane przez maro_t

Napisano

Czy twierdzisz, że folia odbijająca podczerwień nie obniży temperatury w lecie?

Zgadnij, która kratka nie została oklejona?

239_986.jpg

Do tego kaseta to zawsze mostek termiczny albo i droga dla zimnego powietrza. I co zyskasz (a jak sam piszesz przy dobrym oknie niewiele), to stracisz z nawiązką nad oknem. No, chyba, ze zamontujesz w świetle okna, ale to wygląda paskudnie.

Goście od okien twierdzili, że te nalepki nic nie są warte. Poza tym zabierają pewien % światła, co przy wkładach 3-szybowych ma znaczenie. Nie dają też oczywiście zasłonięcia nocą. W zimę też wątpię, żeby był jakikolwiek efekt odbicia, tym bardziej, ze szyby termofloat odbijają ciepło.

Dobrze zainstalowana roleta nie ma mostka a doskonale zapobiega nagrzewaniu wnętrz a w zimę wyziębieniu.

Napisano

Ja mam na wszystkich, tzn prawie wszystkich bo jedno okno jest trójkątne i nie ma jak. Różnica w nagrzewaniu latem olbrzymia. Podobne mam wnioski z markiz okien dachowych. 3 mają markizy zewn o przepuszczalności 1%, mimo dużych okien (140x80 x2sz) przy zamkniętych markizach można spokojnie stanąć pod oknem, nie odczuwa się ciepła - a dach obok dobija do 70C.

Tego nie można niestety powiedzieć o rolecie wew, mam jedno okno dachowe z taką roletą i po za zaciemnieniem nie wiele to daje.

Napisano

Ja mam na wszystkich, tzn prawie wszystkich bo jedno okno jest trójkątne i nie ma jak. Różnica w nagrzewaniu latem olbrzymia. Podobne mam wnioski z markiz okien dachowych. 3 mają markizy zewn o przepuszczalności 1%, mimo dużych okien (140x80 x2sz) przy zamkniętych markizach można spokojnie stanąć pod oknem, nie odczuwa się ciepła - a dach obok dobija do 70C.

Tego nie można niestety powiedzieć o rolecie wew, mam jedno okno dachowe z taką roletą i po za zaciemnieniem nie wiele to daje.

to jest logiczne, że rolety wewnętrzne niewiele dadzą, bo one są od wewnątrz, czyli ciepło ze słońca już i tak przeszło przez szyby do środka, tylko nagrzewa jakiś kawałek szmaty, z którego jest zrobiona roleta, a nie np. ścianę naprzeciwko okna. Ale jedno i drugie jest wewnątrz, więc ciepło zostaje i rozchodzi się wewnątrz.

Napisano

Cała dyskusja jest oczywiście na miarę AK. Pseudonaukowe wywody, oraz udowadnianie swoich racji. Szkoda gadać  :facepalm:

... i pomyśleć, że chodziło (autorowi wątku) o głupi problem nawiewania powietrza przez szczelinę.

Mistrzowie teorii  :hehe:

Edytowane przez rg15

Napisano

Też mnie ta dyskusja śmieszy...

Sam montowałem rolety do okien w starym rocznikowo domu, okna PCV, ale kupione dawno, wiec nie najlepsze parametry –ot  takie jakie wtedy były. Mam rolety z silnikami. W zimę cieplej i to jest namacalne, w lato nieporównywalnie chłodniej i zawsze ciszej. I jako praktyk zakończę, że rolety mają tylko zalety dla mnie...

Napisano

Różnica w nagrzewaniu latem olbrzymia. Podobne mam wnioski z markiz okien dachowych.

No to czemu rolety, a nie markizy? Przy markizach efekt cienia ten sam, za to widać świat za oknem i nie siedzi człowiek jak w bunkrze.

Co do wad - tu przytoczony prawie wszystkie argumenty:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105523-ROLETY-ZEWN%C4%98TRZNE-Czy-warto-montowac

Chyba nie ma tylko problemu z umyciem rolet od wewnątrz jak się ma fixy.

A montowanie rolet do starych okien to IMO największy bezsens - taniej wyjdzie wymienić okna na cywilizowane, niż zamontować rolety.

Nie przeczę, że rolety zewnętrzne mają zalety - ale te same efekty można osiągnąć lepszymi i tańszymi sposobami a do tego pozbawionymi wad rolet.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Dobrze zainstalowana roleta nie ma mostka a doskonale zapobiega nagrzewaniu wnętrz a w zimę wyziębieniu.

Pokaż mi kasetę do rolety, która nie powoduje zmniejszenia izolacji termicznej. Montaż nie pomoże jak nad oknem masz jaskinię w której hula mroźny wiatr i, jak widać w tym wątku, czasami nawet wieje do środka. Nawet uszczelnienie tej dziury nie zmieni faktu, że tuż za uszczelnieniem jest zimno.

Napisano

to jest logiczne, że rolety wewnętrzne niewiele dadzą, bo one są od wewnątrz, czyli ciepło ze słońca już i tak przeszło przez szyby do środka, tylko nagrzewa jakiś kawałek szmaty, z którego jest zrobiona roleta, a nie np. ścianę naprzeciwko okna. Ale jedno i drugie jest wewnątrz, więc ciepło zostaje i rozchodzi się wewnątrz.

Marketing niektórych producentów mówi co innego  ... :phi:

ała dyskusja jest oczywiście na miarę AK. Pseudonaukowe wywody, oraz udowadnianie swoich racji. Szkoda gadać :facepalm:

... i pomyśleć, że chodziło (autorowi wątku) o głupi problem nawiewania powietrza przez szczelinę.

Mistrzowie teorii :hehe:

chyba od tego jest forum a autor odp dostał.

No to czemu rolety, a nie markizy? Przy markizach efekt cienia ten sam, za to widać świat za oknem i nie siedzi człowiek jak w bunkrze.

Co do wad - tu przytoczony prawie wszystkie argumenty:

http://forum.murator...-warto-montowac

Chyba nie ma tylko problemu z umyciem rolet od wewnątrz jak się ma fixy.

A montowanie rolet do starych okien to IMO największy bezsens - taniej wyjdzie wymienić okna na cywilizowane, niż zamontować rolety.

Nie przeczę, że rolety zewnętrzne mają zalety - ale te same efekty można osiągnąć lepszymi i tańszymi sposobami a do tego pozbawionymi wad rolet.

To już kto co woli, ale markizy w 100% rolety nie zastąpią, bo nie dadzą całkowitego zaciemnienia jak jest taka potrzeba (np noc). Poza tym markiza to siatka / materiał a roleta to profil z pianką - przez co doszczelnia też termicznie.

Pokaż mi kasetę do rolety, która nie powoduje zmniejszenia izolacji termicznej. Montaż nie pomoże jak nad oknem masz jaskinię w której hula mroźny wiatr i, jak widać w tym wątku, czasami nawet wieje do środka. Nawet uszczelnienie tej dziury nie zmieni faktu, że tuż za uszczelnieniem jest zimno.

Każda prawidłowo zamontowana, tzn że trzeba to przewidzieć na etapie budowy. U mnie zdjęcia termiczne i opinia gościa od audytu była taka, że ze zdjęcia nie potrafi rozpoznać gdzie jest roleta. Nie powoduje to żadnych mostków. Za to po zdjęciach widać gdzie była roleta rozwinięta gdzie nie (część specjalnie wcześniej zamknąłem przed zdjęciami). Za każdą roletą mam 7cm pianki PIR o U=0.02, co daje prawie x2 co przeciętny styro, czyli ok 12-14cm styro + sama roleta też ma ok 2cm pianki w kasecie. Styro na kasecie nie liczę bo to nie ma sensu.

Dla mnie to element oczywisty w domach niskoenergetycznych.

Napisano

Za to po zdjęciach widać gdzie była roleta rozwinięta gdzie nie (część specjalnie wcześniej zamknąłem przed zdjęciami).

Pokaż takie zdjęcie.

Czyli zwinięta roleta nie wpływa na izolacyjność ściany, a rozwinięta wpływa na izolacyjność okna? Chociaż wielokrotnie mniejsza warstwa?

Wierzę, że zwinięta roleta może nie tworzyć mostku (ale może i zwinięta tworzyć). Nie wierzę, że po rozwinięciu pusta puszka nie robi za mostek.

Jakie konkretnie masz te rolety?

mam 7cm pianki PIR o U=0.02, co daje prawie x2 co przeciętny styro

Nie mylisz przeciętnego styro z najgorszym?

Moje ściany zewnętrzne mają mieć U=0,13 - a to 20 cm wełny i 24 betonu komórkowego.... Głupi ja, wystarczy że psiknę 7cm pianki, i będę miał ponad  6x cieplej?

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Pokaż takie zdjęcie.

Czyli zwinięta roleta nie wpływa na izolacyjność ściany, a rozwinięta wpływa na izolacyjność okna? Chociaż wielokrotnie mniejsza warstwa?

Wierzę, że zwinięta roleta może nie tworzyć mostku (ale może i zwinięta tworzyć). Nie wierzę, że po rozwinięciu pusta puszka nie robi za mostek.

Jakie konkretnie masz te rolety?

Tak, jeżeli rozwiniemy całą i listki się zazebią, to mamy jakąś tam barierę z pustką powietrzną:

post-131109-0-51518300-1466452581_thumb.jpg

Nie jest to dużo, ale powierzchnia rolety ma te 2C mniej, więc coś tam daje.

Rozwinięta czy zwinięta puszka nie ma różnicy bo i tak jest tam przecież szpara czyli środek puszki jest prawie taki sam jak temp zewn. Izolacja musi być pomiędzy nadprożem a wnętrzem kasety.

Rolety typowe, Aluprof.

Widzisz tu jakiś mostek ?

post-131109-0-59512500-1466452950_thumb.jpg

Napisano

Nie mylisz przeciętnego styro z najgorszym?

Moje ściany zewnętrzne mają mieć U=0,13 - a to 20 cm wełny i 24 betonu komórkowego.... Głupi ja, wystarczy że psiknę 7cm pianki, i będę miał ponad 6x cieplej?

0k, niech będzie z najgorszym, ale oczywiście jak użyjesz pianki będzie znacznie cieplej. Pozatym piankę stosowałem jako szalunek tracony, czego nie można zrobić z wełną.

Napisano

0k, niech będzie z najgorszym, ale oczywiście jak użyjesz pianki będzie znacznie cieplej. Pozatym piankę stosowałem jako szalunek tracony, czego nie można zrobić z wełną.

Ale serio 7cm pianki dało Ci U=0,02? To kosmiczna technologia. Normalnie tyle ma metr najlepszej pianki PUR.

Napisano

IR_11790.jpg

A to pomiędzy oknem trójkątnym a zwykłym to skrzynka rolety?

IR_11802.jpg

A to przy zwiniętej rolecie?

Napisano

Ale serio 7cm pianki dało Ci U=0,02? To kosmiczna technologia. Normalnie tyle ma metr najlepszej pianki PUR.

Chodziło mi lambdę 0.02 .. poza aerożelami to jednen z cieplejszych i łatwiej dostępnych materiałów

Napisano

A to pomiędzy oknem trójkątnym a zwykłym to skrzynka rolety?

Tak

A to przy zwiniętej rolecie?

tak

Napisano

Tak

I nie widzisz tu mostku termicznego?

A na drugim zdjęciu ładnie widać, jak małe różnice są w temperaturach między oknem nie osłoniętym roletą, a murem. Faktycznie różnice niewielkie. Za to w pierwszym zdjęciu czemuś takie duże przy rozwiniętej rolecie... To z trójkątem to jakieś gorsze pakiety szybowe?

Przy zwiniętej dobrej rolecie OK, może nie być mostku. Bo dziury w izolacji nadrobi grubością:

2014-07-17_13:19:00_Rolety_SP_Aluprof.jp

Ale jak się rozwinie, to jedyny sposób, żeby skrzynka nie robiła za mostek to ocieplić ściany równie słabo, co skrzynkę od nadproża. Ale chyba nie o to chodzi, żeby równać do gorszego.

No, jak zwinięta, to w miarę izoluje.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

I nie widzisz tu mostku termicznego?

Przy zwiniętej dobrej rolecie OK, może nie być mostku. Bo dziury w izolacji nadrobi grubością:

2014-07-17_13:19:00_Rolety_SP_Aluprof.jp

Ale jak się rozwinie, to jedyny sposób, żeby skrzynka nie robiła za mostek to ocieplić ściany równie słabo, co skrzynkę od nadproża. Ale chyba nie o to chodzi, żeby równać do gorszego.

No, jak zwinięta, to w miarę izoluje.

Nie widzę, o ile da się odp dużo (lub o podobnych parametrach) izolacji co na ścianie. Ta puszka musi być odseparowana od nadproża ! Zwinięcie / rozwinięcie nic tu nie poprawia.

Napisano

Nie widzę, o ile da się odp dużo (lub o podobnych parametrach) izolacji co na ścianie. Ta puszka musi być odseparowana od nadproża ! Zwinięcie / rozwinięcie nic tu nie poprawia.

Nie widzisz różnicy pomiędzy pustą dziurawą puszką, a pełną izolacji?

post-134597-0-98835500-1466492373_thumb.jpg

Kamera termowizyjna widzi - sam wstawiłeś dwa zdjęcia, gdzie na jednym roleta jest zwinięta i można nawet dopatrywać się, że nad oknem jest lepsza izolacja niż reszta muru, i drugie, gdzie pusta skrzynka świeci jak żarówa.

Nie da się dać podobnie izolacji między puszką nadprożem - widać to na obrazku, który wstawiłem. Bo wtedy nie ma miejsca na nadproże. Jak mam 20cm wełny (lambda 0,35) + 24cm bloczku co daje U=0,13, to jak za puszką dam nawet te 15cm najlepszej pianki (wyjdzie U=0,13(3)) to zostaje 9cm na nadproże. A takie napdroże niczego by nie utrzymało.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Przyznam, że nie jestem na bieżąco w cenach okien. Czyli -przykładowo- na jedno z moich okien 1,60mx2,30m (balkonowe, dwuskrzydłowe) za roletę dałem 754PLN (z silnikiem, 4 lata gwarancji, montaż własny, bo filozofii nie ma) TO przynajmniej w tej samej cenie, jak nie taniej  kupiłbym okno o dobrych parametrach i jeszcze by mi się w pokoju w lato nie nagrzewało? Kurde, to okna musiały potanieć...Podaj mi jakąś ofertę na takie okno...kupuję (na zapas!) ;]

Edytowane przez PaDo

Napisano

Przyznam, że nie jestem na bieżąco w cenach okien. Czyli -przykładowo- na jedno z moich okien 1,60mx2,30m (balkonowe, dwuskrzydłowe) za roletę dałem 754PLN (z silnikiem, 4 lata gwarancji, montaż własny, bo filozofii nie ma) TO przynajmniej w tej samej cenie, jak nie taniej  kupiłbym okno o dobrych parametrach i jeszcze by mi się w pokoju w lato nie nagrzewało? Kurde, to okna musiały potanieć...Podaj mi jakąś ofertę na takie okno...kupuję (na zapas!) ;]

Tanio miałeś te rolety.

post-134597-0-83875900-1466497493_thumb.jpg

Sporo taniej wg kalkulacji wychodzą okna.

post-134597-0-17856100-1466497533_thumb.jpg

Jeżeli przyjąć, że z takiej wyceny rolet da się tyle ugrać, to równie dobrze można podobnie wytargować przy oknach?

Edyta

Przy czym w Twoim przykładzie różnica jest bardzo mała. W oknach, których mam najwięcej różnica jest dużo większa na korzyść okna:

post-134597-0-46975200-1466497989_thumb.jpg

post-134597-0-26222100-1466498000_thumb.jpg

Edytowane przez Kaizen

Napisano

czyli wniosek taki, że nie ma co uogólniać- u mnie taniej by nie wyszło (ja mam też jeszcze większe okna niż to podane przykładowo, do tego w kolorze co kosztuje dodatkowo) no i zostaje sprawa izolacji w lecie od słońca...a moim starym oknom mogę jedynie zarzucić, że nie mają napisanych tych super współczynników tylko na szybie jest jakiś wtedy standardowy U=1.1, nie było ciepłych ramek itp

Ja za rolety płaciłem 159PLN/m2, silnik na klawisz +149PLN, na wszystko 4 lata gwarancji. Dla mnie mają tylko zalety- w lato chłodniej, w zimę tez coś dają, w salonie w słoneczny dzień można zaciemnić i oglądać spokojnie TV (plazma z kiepskim anyrefleksem, albo w sumie jego brakiem), ciszej.... a wieczorem  można przy świetle chodzić nago <hahahah> bo nic nie widać na zewnątrz...ale ten argument to ot tak mi się napisał.

Edytowane przez PaDo

Napisano

(ja mam też jeszcze większe okna niż to podane przykładowo, do tego w kolorze co kosztuje dodatkowo)

Porównywałem odpowiednio - białe okna do białych rolet. A swoje okno tak samo roleta, jak i okno w kolorze.

Pewnie, że można kupić i to, i to. I okleić folią, i dać markizy czy inne zadaszenie dające cień na oknie w okolicach południa, i roletę wewnętrzną, i klimę...

Ale rezygnując z rolet, pozostawiając pozostałe rozwiązania - mamy wszystko co potrzeba i czego roleta zewnętrzna nie zapewni. A rezygnując z pozostałych rzeczy oszczędzamy podobnie, a efekt mamy gorszy.

nie mają napisanych tych super współczynników tylko na szybie jest jakiś wtedy standardowy U=1.1, nie było ciepłych ramek itp

To w porównaniu do okien z wycen, które wrzucam, ponad 2x słabiej (tam szyby 0,5). Więc pewnie nawet z zasuniętymi roletami stare wyjdą Ci słabiej. Ale wtedy musisz świecić światło.

w salonie w słoneczny dzień można zaciemnić i oglądać spokojnie TV (plazma z kiepskim anyrefleksem, albo w sumie jego brakiem), ciszej.... a wieczorem można przy świetle chodzić nago bo nic nie widać na zewnątrz...ale ten argument to ot tak mi się napisał.

To załatwia roleta wewnętrzna za 50zł/m szerokości.

EOT z mojej strony

Napisano

EOT z mojej strony

To jeszcze na koniec zaproponuj (podlinkuj etc), te cudowne folie na szyby. Chociaż sobie popatrzę  :hmm:

Napisano

Nie widzisz różnicy pomiędzy pustą dziurawą puszką, a pełną izolacji?

attachicon.gifnadproza.jpg

Kamera termowizyjna widzi - sam wstawiłeś dwa zdjęcia, gdzie na jednym roleta jest zwinięta i można nawet dopatrywać się, że nad oknem jest lepsza izolacja niż reszta muru, i drugie, gdzie pusta skrzynka świeci jak żarówa.

Nie da się dać podobnie izolacji między puszką nadprożem - widać to na obrazku, który wstawiłem. Bo wtedy nie ma miejsca na nadproże. Jak mam 20cm wełny (lambda 0,35) + 24cm bloczku co daje U=0,13, to jak za puszką dam nawet te 15cm najlepszej pianki (wyjdzie U=0,13(3)) to zostaje 9cm na nadproże. A takie napdroże niczego by nie utrzymało.

Nie widzę, bo tej różnicy nie ma co z tego, że roleta ejst nawinięta, skoro i tak jest szpara i luz między roletą a obudową, więc temp tam jest prawie taka jak na zewn.

Widzę, że opornie do tego podchodzisz, ja inaczej nie umiem Ci tego wytłumaczyć, skoro twierdzisz że się nie da a dla mnie to się udało zrobić praktycznie, co potwierdził audyt.

Edytowane przez Sherif

Napisano

Dla mnie ma same zalety .... Mam zamontowane w mieszkaniu i właśnie zamontowałem w nowo wybudowanym domu. Rolety wewnętrzne to wiocha i tyle. Wyglada to jak kupa na oknie.

Poza tym rolety zewnętrzne swietnie chronią przed gapiami i przed złodziejami. Przez tyle lat mieszkam na parterze i nie było ani jednej próby włamania, a sąsiedzi niemajacy rolet potracili kupę cennego sprzętu jak im złodzieje wleźli przez okno. Jakoś złodzieje chętniej wybierają lokale w których nie ma żadnych zabezpieczeń wiec teoriami które snujesz można sobie podetrzeć tyłek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk