Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kraków-Karpacz?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

w piątek mam wyjazd, w niedziele powrót i tak się zastanawiam czy jechać A4 za Wrocław, później na Jelenią Górę czy też jechać dołem przez Rybnik-->Nysa-->Wałbrzych? Obawiam się o korki na bramkach i itp? Jak to jest według Waszych spostrzeżeń, rzadko jeżdżę na tej trasie. pozdrawiam

Napisano

Odcinek Kedzierzyn-Prudnik-Nysa-Kłodzko w sumie jedzie się dość przyjemnie, ale Nysa lubi się mocno zakorkować, bo tam jest w sumie jeden most na całe miasto.

Kiedyś tam na długo utknąłem, dlatego teraz robię zawsze okrążenie i jadę na drugi mniej obciążony ruchem.

Z Kłodzka do Wałbrzycha też już drogę poremontowali, więc da się jechać.

Musiałbyś obserwować na jakiejś mapie bieżące natężenie ruchu i korki na autostradzie i wtedy zdecydować, czy jechać szybko czy bardziej widokowo-krajoznawczo ;)

Napisano

Cześć,

w piątek mam wyjazd, w niedziele powrót i tak się zastanawiam czy jechać A4 za Wrocław, później na Jelenią Górę czy też jechać dołem przez Rybnik-->Nysa-->Wałbrzych? Obawiam się o korki na bramkach i itp? Jak to jest według Waszych spostrzeżeń, rzadko jeżdżę na tej trasie. pozdrawiam

A4,DK5,DK3

Napisano

@@steyr

Tylko A4 za Wrockiem na węźle Kostomłoty dajesz na Strzegom -Bolków-Jelenia G. -Karpacz

Ewentualnie w Bolkowie na Kamienną G. -Kowary i Karpacz

Co roku jestem 2-3 razy w Karpaczu i pokonuję tą trasę bez większych problemów i korków w 3-4 godzinki :ok:

Napisano
  • Autor

@@steyr

Tylko A4 za Wrockiem na węźle Kostomłoty dajesz na Strzegom -Bolków-Jelenia G. -Karpacz

Ewentualnie w Bolkowie na Kamienną G. -Kowary i Karpacz

Co roku jestem 2-3 razy w Karpaczu i pokonuję tą trasę bez większych problemów i korków w 3-4 godzinki :ok:

I tak pewnie zrobie, tym bardziej że w piątek wyjazd ~15 więc będzie mnie cisło z czasem :ok:

Napisano

Cześć,

Żadnych korków na bramkach - jadąc na nyse i tak musisz na bramkach w Gliwicach stać ;)

Jedz pierwszą trasą. Droga przez Wałbrzych od Kłodzka bardzo dziurawa, kręta i niefajna

Napisano

Monitoruj sprawę korków, bo ja regularnie co 2-3 dni słyszę w radio, że jakiś poważny wypadek na A4 między Opolem i Wrocławiem i droga zablokowana  :facepalm:

Napisano
  • Autor

Monitoruj sprawę korków, bo ja regularnie co 2-3 dni słyszę w radio, że jakiś poważny wypadek na A4 między Opolem i Wrocławiem i droga zablokowana  :facepalm:

dlatego pytam, bo właśnie często słyszę że tam coś lubią się rozbijać.

Napisano

Na autostradzie między Opolem a Wrocławiem był jakiś remont i jazda jednym pasem. Nie wiem czy to jeszcze trwa, ale jeśli to może się przy większym ruchu zakorkować.

Jeśli chodzi o powrót i pobór opłat to przed Wrocławiem, to kiedyś trafiłem na korek, który postanowili rozładować tak, że stał koleś między autami z wydrukowanymi biletami i je rozdawał, żeby było szybciej ;]

Edytowane przez rallyrychu

Napisano

A4,DK5,DK3

I tak pewnie zrobie, tym bardziej że w piątek wyjazd ~15 więc będzie mnie cisło z czasem :ok:

Zwykle na węźle Kostomłoty (tam się zjeżdża z A4 na DK5) jest korek, także warto uważać.

Napisano

Na autostradzie między Opolem a Wrocławiem był jakiś remont i jazda jednym pasem. Nie wiem czy to jeszcze trwa, ale jeśli to może się przy większym ruchu zakorkować.

Jeśli chodzi o powrót i pobór opłat to przed Wrocławiem, to kiedyś trafiłem na korek, który postanowili rozładować tak, że stał koleś między autami z wydrukowanymi biletami i je rozdawał, żeby było szybciej ;]

W kierunku Wrocławia na opolskim odcinku ( do Brzegu) wszystkie remonty zakończone, w odwrotnym na googlu widać, że coś jeszcze dłubią.

Ponad to przez Nysę jedzie się bokiem(przez słowiańską i poniatowskiego) a nie główna drogą. Wtedy nie stoimy nigdzie ;]

Rozdawanie biletów na bramkach we Wrocku jest częstą praktyką, zresztą pod Gliwicami wcale nie robią inaczej :oki:

Napisano

Zwykle na węźle Kostomłoty (tam się zjeżdża z A4 na DK5) jest korek, także warto uważać.

Masz nieaktualne dane, zlikwidowali stop za zjazdem i teraz jest luz.

Napisano

to  omijaj  węzeł  sośnica  ! utkniesz  na  100% :skromny 

w  prosty  i w  miare  bezproblemowy  sposób - A4  --> dtś 902  ---> dk 88  i  wlatujesz  na  A4  na  węźle  kleszczów  

Napisano

jechałem  w  niedziele  z  DW 

jeszcze  chuyba  jest   

Edytowane przez mokrii

Napisano

W kierunku Wrocławia na opolskim odcinku ( do Brzegu) wszystkie remonty zakończone, w odwrotnym na googlu widać, że coś jeszcze dłubią.

Ponad to przez Nysę jedzie się bokiem(przez słowiańską i poniatowskiego) a nie główna drogą. Wtedy nie stoimy nigdzie ;]

Rozdawanie biletów na bramkach we Wrocku jest częstą praktyką, zresztą pod Gliwicami wcale nie robią inaczej :oki:

Ale chodzi o wjazd do Nysy z drugiej strony rzeki, więc przejazd bokiem Słowiańską i Poniatowskiego się w tym przypadku nie przyda ;)

Napisano

witam

ja jezdze A 4 za Legnice, zjeżdżam na Złotoryję i widokową, kręta trasą wpadam do Jeleniej Góry;), dalej na Karpacz

Napisano
  • Autor

to  omijaj  węzeł  sośnica  ! utkniesz  na  100% :skromny 

w  prosty  i w  miare  bezproblemowy  sposób - A4  --> dtś 902  ---> dk 88  i  wlatujesz  na  A4  na  węźle  kleszczów  

tak też pojechałem, z tym że olałem odcinek A4 Krk-Katowice [ze względu na karambol pod RŚ, Rmf bębnił o tym] i pojechałem na Tychy->Mikołów-> Gliwice i tam wskoczyłem na A1 a póżniej na 88 i dalej na Wrocław :oki:  Jadąc A4 na ~190km jak dobrze pamietam był mega korek na zwężce w stronę Katowic, i sie zastanawiam jak to będzie w niedziele. Tam samego korka było strzelam ~5km jak nie wiecej. W stronę Wrocławia jedna zwężka ale było bez korków.

Napisano

witam

ja jezdze A 4 za Legnice, zjeżdżam na Złotoryję i widokową, kręta trasą wpadam do Jeleniej Góry;), dalej na Karpacz

Z punktu widzenia czasowego pomysł bez sensu. Droga wąska i miejscami w takim sobie stanie + zwężenia na mostach i przejazdy kolejowe ze znakiem STOP.

To już prędzej się utknie gdzieś na A4. Odcinek Kostomłoty - Jelenia przez Strzegom jest okej, wiadomo że czasem ruch spory ale jak coś jest gdzie wyprzedzić, asfalt ogólnie w bdb stanie.