Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont domu vs wykończenie stanu surowego koszty.

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Muszę założyć jakieś koszty przy decyzji co dalej.

Powiedzmy że dom od stanu surowego(?)* we współczynniku cena/jakosc to chyba mogę przyjąć 1500 PLN

A jak w kwestii używanego domu?

Czyli tak samo, bez dachu docieplenie ale np instalacje itp plus oczywiście oczyszczenie domu...

Tu nie jestem pewien jak szacować.

Tak samo?

*Czyli bez ocieplania dachów itp.

Instalacje malowanie i mebliszcza.

Napisano

Cześć.

Powiedzmy że dom od stanu surowego(?)* we współczynniku cena/jakosc to chyba mogę przyjąć 1500 PLN

Czyli tak samo, bez dachu docieplenie ale np instalacje itp plus oczywiście oczyszczenie domu...

Tak samo?

ale jakiego domu? bo remont domu kilkuletniego, remont stuletniego a remont rudery to zupelnie inna klasa problemow... ale generalnie remont domu to loteria, moze bedzie koszt stanu surowego plus koszta wytluczenia wszystkiego co jest aktualnie zainstalowane, a moze dodatkowo sie dowiesz ze stropy od nowa trzeba robic, a mozliwe ze tylko wykonczenie bo np. mury i instalacje zdrowe i nie trzeba ingerowac, a jedynie design odswiezyc.

Napisano
  • Autor

ale jakiego domu? bo remont domu kilkuletniego, remont stuletniego a remont rudery to zupelnie inna klasa problemow... ale generalnie remont domu to loteria, moze bedzie koszt stanu surowego plus koszta wytluczenia wszystkiego co jest aktualnie zainstalowane, a moze dodatkowo sie dowiesz ze stropy od nowa trzeba robic, a mozliwe ze tylko wykonczenie bo np. mury i instalacje zdrowe i nie trzeba ingerowac, a jedynie design odswiezyc.

Zakładam, że porywam się na instalacje malowanie, podłogi [panele] malowanie i voila.

Pytanie własnie ile kosztuje wytłuczenie tego co jest...

Ile ocieplenie domu - rozmiar od 60 do 100 m raczej parterowo

Napisano

Przy używanym to masz loteryjkę. I nie wiadomo co jeszcze wyjdzie. Fundamenty odkopiesz - zobaczysz, że nieocieplone. Albo jeszcze, co gorsza, izolacja pozioma skopana. Ocieplisz ściany i dach - okaże się, że posadzka na glebie i tylko 5cm trocin z wapnem. Albo i to nie. I będzie dalej zimno. Albo wilgoć będzie gdzieś wyłaziła.

Ocieplenie też trzeba zrobić z głową i wiedzą której może zabraknąć (bo nie wiesz jak zbudowane) i wilgoć będzie się skraplała.

Od stanu surowego 1500 zł to co ma być? Pomalowanie domu? Czy liczysz z metra?

Pewnie najtańszym kosztem duży dom za 1500zł/m2 da się wykończyć i biednie umeblować. Bardzo biednie.

Napisano
  • Autor

Przy używanym to masz loteryjkę. I nie wiadomo co jeszcze wyjdzie. Fundamenty odkopiesz - zobaczysz, że nieocieplone. Albo jeszcze, co gorsza, izolacja pozioma skopana. Ocieplisz ściany i dach - okaże się, że posadzka na glebie i tylko 5cm trocin z wapnem. Albo i to nie. I będzie dalej zimno. Albo wilgoć będzie gdzieś wyłaziła.

Ocieplenie też trzeba zrobić z głową i wiedzą której może zabraknąć (bo nie wiesz jak zbudowane) i wilgoć będzie się skraplała.

Od stanu surowego 1500 zł to co ma być? Pomalowanie domu? Czy liczysz z metra?

Pewnie najtańszym kosztem duży dom za 1500zł/m2 da się wykończyć i biednie umeblować. Bardzo biednie.

No i dzięki Wam co raz więcej wiem.

Najgorzej to chyba z wyłażącą wilgocią prawda?

Fundamenty nieocieplone, nie zaizolowane i co wtedy? 

Bo rozumiem, e przy wyższym stropie - 2.6-2,7 m to chyba można od razu podłogi ocieplić, czy to jednak jest spory problem?

Co do 1500 /m2 to sądziłem, e nie będzie tragedii, oczywiście bez centralnych odkurzaczy i rekuperacji...

Napisano
  • Autor

Jaki stan surowy tego nowego?

Ja mocno zruinowany ten stary?

Bez oceny fachowca nie obliczysz.

Przeglądam ogłoszenia...

http://otodom.pl/oferta/budynek-z-2015-roku-w-stanie-deweloperskim-ID2TaEN.html

http://otodom.pl/oferta/dom-po-remoncie-konstantynow-lodzki-ID1y7SC.html[choć tutaj działka wyjątkowo mała]

fajny posraniec ;]

http://otodom.pl/oferta/dom-100-m-biala-ID30HOM.html

To ile by kosztowało?

http://otodom.pl/oferta/dom-130-m-rosanow-ID2QlbR.html

Napisano

Ok 80000zł

Dach, ocieplenie, instalacje wyposażenie wewnątrz. 

PS Można fajny domek z tego zrobić, jakaś weranda etc  :oki:

Edytowane przez rg15

Napisano

Jak budujesz dom od zera i masz kosztorys taki standardowy - to trzeba przyjąć 30% rezerwy na nieprzewidziane wydatki.

W przypadku domu do remontu nigdy nie wiesz, co wyjdzie. Tu masz na 100% ocieplenie dachu albo stropu, ścian, zrobienie CO. Prawdopodobnie elektryka aluminiowa i do wymiany, pytanie co pod posadzkami. W zależności od przyjętych rozwiązań możesz wycenić. Ale jak zaczniesz kuć pod CO, to może wyjść kolejny problem. Może całą więźba sparciała i cała konstrukcja dachu do wymiany, może...

Generalnie tu IMO jeszcze trudniej, niż z kupowaniem używanego auta bo więcej masz rzeczy, których nie da się sprawdzić bez kosztownych ekspertyz co przy tej skali kosztów nie ma sensu.

No i taka ogólna uwaga do ofert domów i mieszkań. Jak buduje dom, to szukam projektu i to sporo zachodu, żeby znaleźć dopasowany do moich oczekiwań. A w ogłoszeniach od święta pojawia się plan domu/mieszkania. Więc jak tu ocenić układ funkcjonalny? Opis techniczny szczątkowy. Do tego do oceny stanu technicznego i co jest do pilnego zrobienia, a co można z czasem to trzeba ze specem pooglądać w realu. A i tak wielu rzeczy nie będziesz wiedział które wpłyną na wycenę.

IMO kupowanie starego domu to loteryjka z dużo większą szansą na przegraną, niż na wygraną. Do tego dalej to będzie garnitur po kimś - nawet jak go krawiec podrasuje, to daleko mu będzie do takiego, który uszyjesz sobie na miarę.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Cześć.

Tak samo?

Mnie remont kosztował około 1500 zł/m

A dom nie był ruiną.

Ale wymieniana była połowa instalacji elektrycznej i CO, robione ocieplenie i izolacje fundamentów. Najwięcej kosztowało zrobienie podłogi na gruncie z izolacją 24 cm styro i podłogówki oraz wyrównywanie ścian. W niektórych miejscach poszło 5 cm goldbanda, aby pokój odzyskał geometrię.

Napisano

IMO kupowanie starego domu to loteryjka z dużo większą szansą na przegraną, niż na wygraną. Do tego dalej to będzie garnitur po kimś - nawet jak go krawiec podrasuje, to daleko mu będzie do takiego, który uszyjesz sobie na miarę.

zgadza się, ale może mieć jedną ważną zaletę: lokalizację. Np. taką, gdzie nie da się zbudować nowego domu według wybranego projektu

Napisano

Cześć.

Tak samo?

Mnie generalny remont starego domu (70 lat), wyniosl ok 80 tyś PLN...  A zrobiłem tylko parter (wszystko czyli okna,  instalacje prad, woda, kanalizacja, wykończenie).

I tak nie wiesz co cie czeka w starym domu za niespodzianka... U mnie np jedna ściana ciągle podciąga wilgoć (na szczęście to 2mb w pomieszczeniu technicznym i moge to olać narazie...). Do wykończenia nowego domu trzeba by jak nic z 30-40% doliczyć aby to porównać :) Przy nowym domu znaczniej mniej niespodzianek.