Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skromna kolekcja moja...Mogę się oficjalnie pochwalić tutaj?

Featured Replies

Napisano

Skromna bo naprawdę skromna, ale od czegoś trzeba zacząć.

Na HP były roztrzepane wątki, tu spiąłem to w całość.

No to zaczynamy. Suzuki GS 400L, rok 1982, oczywiście zarejestrowany, jeżdżący itd itp. Moje boje opisywałem już na HP.

IMG_2123.JPG

Nadal nie zrobiłem Suzi aktualniejszej fotki. :facepalm:;l

Simson z 1976....Zakup totalnie spontaniczny, totalnie nieplanowany :) kupiony od kolego z pracy; na tą chwilę w takim stanie, jeszcze sporo pracy przede mną. :)

IMG_2347_zpszqm5g4bb.jpg

Trzecie moto. Romet-Mińsk 125 typ 400a. Gdy go przedstawiłem szerszej publiczności, został zmieszany z błotem. Szkoda. Duuużo ciekawszy konstrukcyjnie od WSK i chyba ostatni motocykl montowany w Polsce, przed epoką chińczyków.

IMG_2336_zpsacblctba.jpg

To tyle....Wszystkie sprzęty powoli doprowadzam do stanu 100% sprawnego (nie dot. Suzi - ona już jest sprawna :) a ponieważ lubię zmiany, pewnie będę wystawiał je raz na jakiś czas....by coś zmienić. :bzik:

Wiem że są to tanie motki, i za te pieniądze mógłbym mieć jeden "porządny" ale oponentom przypomnę, że w 2007 roku kupiłem nowe moto z salonu za 18 kafli...A starą Suzuki jeździ mi się, o dziwo, znacznie przyjemniej. Więc wicie, rozumicie, gust jest jak pupa - każdy ma własną. ;)

Jak się podobają? Zapraszam do wypowiedzi nawet jeśli Mińsk wzbudza odruch wymiotny u niektórych. ;]

Napisano

Skromna bo naprawdę skromna, ale od czegoś trzeba zacząć.

Romet-Mińsk 125 typ 400a. Gdy go przedstawiłem szerszej publiczności, został zmieszany z błotem. Szkoda.

Jak się podobają? Zapraszam do wypowiedzi nawet jeśli Mińsk wzbudza odruch wymiotny u niektórych. ;]

Akurat na tym wynalazku robiłem kurs PJ A w 1990 roku, tylko maszyna była granatowa... stare, dobre czasy :phi:

Ogólnie - zazdraszczam miejsca, czasu i pieniędzy (kolejność przypadkowa i dowolna ;) ) poświęconych takiemu hobby... :oki:

Napisano

Dlaczego Mińsk jest ciekawszy konstrukcyjnie od WSK-i ? To bardzo podobne moto.

Widzę, że ogarnęła Cię mania kupowania ;]

Wiem coś na ten temat, bo ostatnio co rusz kupuję coś jak nie do Hanki, to jakiś ubiór na moto dla siebie. To już zaczyna się robić chore ...  :hehe:

Edytowane przez tomik53

Napisano
  • Autor

Dlaczego Mińsk jest ciekawszy konstrukcyjnie od WSK-i ? To bardzo podobne moto.

Widzę, że ogarnęła Cię mania kupowania ;]

Wiem coś na ten temat, bo ostatnio co rusz kupuję coś jak nie do Hanki, to jakiś ubiór na moto dla siebie. To już zaczyna się robić chore ...  :hehe:

Mińsk jest ciekawszy bo standardowo ma 4 biegi, kierunkowskazy co w WSK nie jest oczywiste. Do tego zapłon elektroniczny w standardzie a skrzynie biegów można wymienić bez połowienia silnika -taka ciekawostka.

Napisano

Mińsk jest ciekawszy bo standardowo ma 4 biegi, kierunkowskazy co w WSK nie jest oczywiste. Do tego zapłon elektroniczny w standardzie a skrzynie biegów można wymienić bez połowienia silnika -taka ciekawostka.

ale Mińsk jest kompletnie nijaki, pokraczny i brzydki a wueski coś w sobie majo  ;)

Suzuka fajna  :oki:

Napisano
  • Autor

ale Mińsk jest kompletnie nijaki, pokraczny i brzydki a wueski coś w sobie majo  ;)

Suzuka fajna  :oki:

WSK - 6 KM

Mińsk - 11 KM

Do mnie to przemawia.

Napisano

WSK - 6 KM

Mińsk - 11 KM

Do mnie to przemawia.

Procentowo wygląda jeszcze lepiej:

WSK - 6 KM = 100%

Mińsk - 11 KM = 183,3333% :phi::hehe:

Napisano

WSK - 6 KM

Mińsk - 11 KM

Do mnie to przemawia.

Popatrz na to że WSK to konstrukcja z lat pięćdziesiątych a Mińsk z końca osiemdziesiątych. W motoryzacji to kilka epok.

Napisano

WSK - 6 KM

Mińsk - 11 KM

Do mnie to przemawia.

Dla ścisłości - 6KM to miały wueski M06 w latach 60-tych. B-3 miała ponad 7KM. :oki:

Napisano

Popatrz na to że WSK to konstrukcja z lat pięćdziesiątych a Mińsk z końca osiemdziesiątych. W motoryzacji to kilka epok.

Toś pojechauuuuuu..... ;l ;l ;l ;l ;l

Napisano
  • Autor

No nie do końca ;) oba motocykle mają wspólnego protoplastę, DKW 125 RT . Już w chwili kopiowania jej przez naszych i ruskich inżynierów konstrukcja ta była przestarzała. Tylko że WSK była krócej produkowana i ewolucja tej maszyny zakończyła się dużo szybciej. Co by było gdyby WSK była produkowana równolegle z Mińskiem, możemy jedynie gdybać.

Napisano

Toś pojechauuuuuu..... ;l ;l ;l ;l ;l

No dooobra, chodziło mi o produkcję przez Romet

Napisano

dzisiaj wyprzedzałem ETZ 251. dawno nie widziałem. Jaki to mały motorek  ;) Kiedyś wydawał się większa ;)

Napisano

Jak się podobają? Zapraszam do wypowiedzi nawet jeśli Mińsk wzbudza odruch wymiotny u niektórych.

Miałem identycznego, tzn 400A ale na zbiorniku miał tylko naklejkę Mińsk i wydech fajniejszy, bo nie w rurkę-zwężkę robiony tylko a'la MZ, lekko podniesiony do góry. Kupiony w 7 czy 8 klasie podstawówki, wbrew rodzicom. Sfinansowany w leasingu raty 0% 0zł by śp. Babcia  ;]  Po zmianie zębatki zdawczej na bodajże 13 zębową z wski (w mińsku miała 14) była dobra jak na tamte czasy zapierdzielaczka, robił się deko wolniejszy ale dużo zrywniejszy.

Wykupiony z posterunku policyjnego, praktycznie nie jeżdżony, nawet nie miał kierunków od nowości przykręconych. Sprzedany po 3 czy 4 latach ujeżdżania za jakieś "pińcet".

Napisano

Suzuki trzymaj, resztę sprzedaj, bo znaczącego wzrostu wartości możesz nie doczekać  ;) mówię to z całym szacunkiem i sentymentem do tych maszyn

Napisano
  • Autor

Suzuki trzymaj, resztę sprzedaj, bo znaczącego wzrostu wartości możesz nie doczekać ;) mówię to z całym szacunkiem i sentymentem do tych maszyn

Simson już podarowany synowi, więc za późno. Suzuki być może w tym tygodniu znajdzie nabywcę.

Napisano

Simson już podarowany synowi, więc za późno. 

A to akurat doskonały krok, wiem bo mi kiedyś też ojciec podarował simsona 

Napisano
  • Autor

A to akurat doskonały krok, wiem bo mi kiedyś też ojciec podarował simsona 

Chcę go zachęcić do dłubania przy mechanice, i przekazać mu tą wiedzę, którą kiedyś mi przekazał Ojciec. Byłem o rok starszy niż on (syn) gdy dostałem swój własny pierwszy jednoślad.

Napisano

Chcę go zachęcić do dłubania przy mechanice, i przekazać mu tą wiedzę, którą kiedyś mi przekazał Ojciec. Byłem o rok starszy niż on (syn) gdy dostałem swój własny pierwszy jednoślad.

Dokładnie taki sam cel przyświecał mojemu koledze, gdy postanowił zakupić od sąsiada Simsona S51 z 1982r. Jego syn ma 13 lat i będzie go sobie doprowadzał do stanu perfekt z pomocą ojca. Ma myśl by przerobić go przy okazji na enduro, ale nie jestem pewien czy były enduraki 3 biegowe ?

Sprzęt kupiony dosłownie za kilka zł, przywieziony na przyczepie w stanie ogólnego zapuszczenia, ale dmuchnęliśmy samostarta do gaźnika i odpalił.

Edytowane przez tomik53