Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odkurzacz centralny - warto?

Featured Replies

Napisano

Lata mnie to, co Ty sobie tam myslisz. Twoje argumenty sa tupowo teoretyczne "wziete z dupy" ot co !

Gdybys chociaz widzial na zywo jak montuje sie taka instalacje... Wypisac glupoty na forum moze kazdy, niektorzy nawet urastaja do rangi guru w internecie, niestety tylko w internecie...

Napisano

Nie ma co się denerwować :)

Ale jedna teza moim zdaniem słuszna. A może zamiast odkurzacza centralnego zakupić roombę (koszt podobny) i nie biegać? Niech robot robi za mnie?

Używasz jednego i drugiego ?

Bo ja tak i to są dwa różne produkty do skrajnie różnych zastosowań.

Edytowane przez Sherif

Napisano

Tak BTW: jak się używa okapu kuchennego, kiedy w mieszkaniu jest rekuperator? Okap jest podłączony do niego? Ma przecież wydajność chyba większą niż odkurzacz?

Normalnie. Chyba że ktoś prowadzi restauracje w domu i okap chodzi non stop.

Niektóre okapy można podłączyć do reku, ale firmy z którymi rozmawiałem stanowczo odradzają takiego rozwiazania.

Napisano

Jeśli chodzi o mrówki, pająki i inne żyjątka, to długo w rurach odkurzacza nie zabawią - przecież tam "leci" powietrze z prędkościami ponad 100km/h. A jak nawet jakaś jedna mrówka wejdzie do domu to co? Na owocach też się czasem coś przyniesie, albo wlezie/wleci coś przez uchylone okno.

Wszelkie opowieści o zasyfionych rurach, nieszczelnościach itp, biorą się od ludzi, którzy nigdy nie mieli OC, a ich sąsiad czy znajomy miał, zrobioną przez szwagra czy teścia "po taniości" - czyli z wykorzystaniem rur kanalizacyjnych - przecież to też 50mm. Ponoć do rekuperacji kanalizacyjne też się świetnie nadają ;)

Podciśnienie? Jakiś czas temu też pytałem o OC i też się ten problem przewijał. Przy krótkotrwałym odkurzaniu - problemu raczej nie będzie - jaką kubaturę ma cały dom. Jak wystąpi lekkie podciśnienie, to minimalnie zwiększy się nadmuch (zmniejszy się opór) i spadnie wydajność wydmuchu. Przy dłuższym odkurzaniu już będzie gorzej, ale lekkie uchylenie okna na pół godziny nie wychłodzi aż tak domu.

Najważniejszą rzeczą jest, aby nie odkurzać ostrych elementów, bo te mogą porysować gładkie ścianki rur.

Napisano

Faktycznie szkoda internetowego atramentu na obalanie tak niedorzecznych argumentów przeciw. Nawet jedyny, który wydaje się sensowny, nie dotyczy centralnego tylko odkurzania w ogóle.

Mrówki albo pająki w centralnym... naprawdę zabawne. Rura z bakteriami. Jeszcze bardziej. Bo przecież zwykłego odkurzacza to w ogóle nie dotyczy.

Ręku na max. obrotach na czas odkurzania to problem ale max. obroty do wyciągu z okapu to już nie problem przecież.

Przypomina to prezentację Zeptera albo innych: "cudownych" gadżetów.

Bujdy i manipulacje. Tylko po co?

Miałem centralny, miałem i mam zwykły. Tęsknię za centralnym bo nienawidzę smrodów ze zwykłego i oszukiwania się, że to tylko przez chwilę i, że tak ma być ale jest to niestety jedna z rzeczy, których nie da się zrobić sensownie w obecnym mieszkaniu. :-(

Napisano

Jeśli chodzi o mrówki, pająki i inne żyjątka, to długo w rurach odkurzacza nie zabawią - przecież tam "leci" powietrze z prędkościami ponad 100km/h. A jak nawet jakaś jedna mrówka wejdzie do domu to co? Na owocach też się czasem coś przyniesie, albo wlezie/wleci coś przez uchylone okno.

Wszelkie opowieści o zasyfionych rurach, nieszczelnościach itp, biorą się od ludzi, którzy nigdy nie mieli OC, a ich sąsiad czy znajomy miał, zrobioną przez szwagra czy teścia "po taniości" - czyli z wykorzystaniem rur kanalizacyjnych - przecież to też 50mm. Ponoć do rekuperacji kanalizacyjne też się świetnie nadają ;)

Podciśnienie? Jakiś czas temu też pytałem o OC i też się ten problem przewijał. Przy krótkotrwałym odkurzaniu - problemu raczej nie będzie - jaką kubaturę ma cały dom. Jak wystąpi lekkie podciśnienie, to minimalnie zwiększy się nadmuch (zmniejszy się opór) i spadnie wydajność wydmuchu. Przy dłuższym odkurzaniu już będzie gorzej, ale lekkie uchylenie okna na pół godziny nie wychłodzi aż tak domu.

Najważniejszą rzeczą jest, aby nie odkurzać ostrych elementów, bo te mogą porysować gładkie ścianki rur.

Co więcej, rodzice od lat wciągają muchy, meszki i jak podejdą pająki bo łatwiej je tak osuwać niż łapać czy zabijać ;).

Szczególnie meszki fajnie zaciąga, podmuch powietrza i tak jest duży więc nic nie ma prawa się osadzać.

Jeżeli ktoś ma szczelny dom 50m2, reku i przewymiarowany OC może i zrobi podciśnienie. U mnie kubatura to 850m3, dom szczelny, odkurzacz AFAIR wywala 150m3/h, więc długo musiałby pracować na podciśnienie. Tak czy inaczej nawet po ok 20min pracy oczy na wierzch nie wychodzą :phi:

Napisano

dom szczelny

No wlasnie - jaka jest definicja domu szczelnego? Co tam dokladnie z pomiarow wyszlo? 

ak czy inaczej nawet po ok 20min pracy oczy na wierzch nie wychodz

Sprobuj z palcem w tylku :rotfl: ;]

Napisano

A jak nawet jakaś jedna mrówka wejdzie do domu to co?

Nie chodzi o wejście, tylko o zamieszkanie. I przeczytaj, do jakiej sytuacji się odnosiłem.

Ręku na max. obrotach na czas odkurzania to problem ale max. obroty do wyciągu z okapu to już nie problem przecież.

Ale rozróżniasz włączenie standardowo najwyższego biegu w reku, od ingerencji (pewnie też utrata gwarancji) i zatrzymanie wywiewu i puszczenie nawiewu na maks?

Wszelkie opowieści o zasyfionych rurach, nieszczelnościach itp, biorą się od ludzi, którzy nigdy nie mieli OC,

To powiedz mi co będzie, jak zassę rozlaną kaszkę, mleko czy coś innego (pół)płynnego?

Przy zwykłym - myję i po problemie. A przy centralnym? Trzeba się pilnować, bo tragedia będzie jak teściowa rozleje coś w kuchni i wciągnie, jak to zwykła robić swoim zwykłym odkurzaczem?

Napisano

To samo co w zwykłym.

Nie warto kupować centralnego ani o tym dyskutować z kimś kto nigdy go nie miał i wymyśla bzdury.

To pewne.

;)

Edytowane przez Joki

Napisano

No wlasnie - jaka jest definicja domu szczelnego? Co tam dokladnie z pomiarow wyszlo? 

Sprobuj z palcem w tylku : rotfl: ;]

Okeśla to PN, jest to wymóg szczelności domu dla domów z wentylacją mechaniczną. Wyraża się w ilości wymian przy ciśnienia 50Pa. Bada sie to poprzez wtłaczania lub wyciągania powietrza i sprawdzanie przypływów jego ilości.

Napisano

Okeśla to PN, jest to wymóg szczelności domu dla domów z wentylacją mechaniczną. Wyraża się w ilości wymian przy ciśnienia 50Pa. Bada sie to poprzez wtłaczania lub wyciągania powietrza i sprawdzanie przypływów jego ilości.

A w liczbach jak to wyglada wg normy?

Napisano

A w liczbach jak to wyglada wg normy?

Wielkość krotności wymiany powietrza „n50” przy nadciśnieniu/podciśnieniu 50Pa w ciągu jednej godziny, jest określona w warunkach technicznych, i zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 6 listopada 2008r. (Dziennik Ustaw Nr 201, Poz. 1238) w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W rozdziale 2.3., Szczelność na przenikanie powietrza, określono że:

2.3.1. W budynku mieszkalnym, zamieszkania zbiorowego oraz budynku użyteczności publicznej, a także w budynku produkcyjnym przegrody zewnętrzne nieprzezroczyste, złącza między przegrodami i częściami przegród oraz połączenia okien z ościeżami należy projektować i wykonywać pod kątem osiągnięcia ich całkowitej szczelności na przenikanie powietrza.

2.3.2. Zaleca się przeprowadzenie sprawdzenia szczelności powietrznej. Wymagana szczelność wynosi:

1) budynki z wentylacją grawitacyjną: n50 ≤ 3,0 [h-1]

2) budynki z wentylacją mechaniczną: n50 ≤ 1,5 [h-1]

Napisano
  • Autor

Używasz jednego i drugiego ?

Bo ja tak i to są dwa różne produkty do skrajnie różnych zastosowań.

Nie używam.

Pytam :)

Napisano

2) budynki z wentylacją mechaniczną: n50 ≤ 1,5 [h-1]

A u Ciebie z pomiarow duzo mniej wyszlo? Do czego zmierzam - nawet przy definicyjnie szczelnym domu nie ma szans, zeby sie jakies znaczace podcisnienie robilo przy pracy okapu czy OC. Myle sie? 

Napisano

Nie używam.

Pytam :)

OK, może źle odczytałem intencję. To dwa skrajne produkty. Roomba jest fajna do małego, jednopoziomowego mieszkania. Ja od czasu kiedy mam OC Roomby nie używam, wcześniej sprzątała tylko sypialnie i korytarz.

A u Ciebie z pomiarow duzo mniej wyszlo? Do czego zmierzam - nawet przy definicyjnie szczelnym domu nie ma szans, zeby sie jakies znaczace podcisnienie robilo przy pracy okapu czy OC. Myle sie?

Mniej to nie, raczej  więcej koło 2.5n, wg opinii badającego ta norma jest dość wyśrubowania i trzeba bardzo się starać jak i robić na bieżąco poprawki aby ją spełnić. Teraz mam pewnie w ok normy, bo usunąłem kilka dużych "wycieków" ale niżej nie zejdę bo mam częściowo sufit akustyczny a on nie może być w 100% szczelny.

Mówił mi, że miał klientów którzy dobijali do 0.5, ale to jakby stało się ich hobby a badania szczelności były przeprowadzane wiele razy.

Odnośnie podciśnienia to oczywiście teoretycznie możne je wytworzyć, ale praktycznie jest to dość trudne. Chyba że ma się właśnie wentylator dużej mocy w drzwiach taki jak przy badaniu. Okap czy OC która pracuje krótko nie jest w stanie przy dość dużej bezwładności wytworzyć podciśnienia. Kolejna sprawa to dom tak naprawdę uszczelnia się na zimę przy mrozach oraz w upały. W okresach przejściowych zazwyczaj i tak otwiera się czy uchyla okna.

Edytowane przez Sherif

Napisano

W okresach przejściowych zazwyczaj i tak otwiera się czy uchyla okna.

Przy rekuperatorze? Po co? Ja będę miał prawie same fixy.

Napisano

Nie wiesz po co okno się otwiera 8] ?

Twój wybór :ok:

Edytowane przez Sherif

Napisano

Nie wiesz po co okno się otwiera 8] ?

Twój wybór :ok:

Wiem po co się otwiera. Nie wiem po co właściciel miałby chcieć otwierać okno w dobrze wentylowanym domu. Dlatego posiadając córkę, chcę fixa.

Ci, co nie mają rekuperatora jeszcze muszą kombinować z otwieraniem, żeby się nie udusić.

Niektórzy też podobno lubią jak ptaki ćwierkaniem budzą ich. Ja nie lubię. Nie lubię też jak mi syf leci do środka (ani grubszy, jak komary, ani drobniejszy, jak kurz i pyłki).

Wiem też, że fix jest dużo tańszy i dużo mniej ciepła nim ucieka.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Wiem po co się otwiera. Nie wiem po co właściciel miałby chcieć otwierać okno w dobrze wentylowanym domu. Dlatego posiadając córkę, chcę fixa.

Ci, co nie mają rekuperatora jeszcze muszą kombinować z otwieraniem, żeby się nie udusić.

Niektórzy też podobno lubią jak ptaki ćwierkaniem budzą ich. Ja nie lubię. Nie lubię też jak mi syf leci do środka (ani grubszy, jak komary, ani drobniejszy, jak kurz i pyłki).

Wiem też, że fix jest dużo tańszy i dużo mniej ciepła nim ucieka.

I jaki niby masz mieć ten rekuperator, obsługujący jaką kubaturę ?

Fixy są nie wiele tańsze i wcale nie cieplejsze.

Aha i co znaczy dobrze wentylowanym ?

Edytowane przez Sherif

Napisano

Fixy są nie wiele tańsze i wcale nie cieplejsze.

24% lepsze U i 38% niższa cena, to niewiele?

post-134597-0-81542900-1465887250_thumb.jpg

I jaki niby masz mieć ten rekuperator, obsługujący jaką kubaturę ?

Wg projektu Aeris 350 Luxe, ale wymienię na jakiś z entalpicznym wymiennikiem.

Kubatura wentylowana, to jakieś 300m3 (trochę mniej).

Aha i co znaczy dobrze wentylowanym ?

Taką wentylacją, że nie trzeba otwierać okien, żeby było czym swobodnie oddychać.

Napisano

hm. wymiennik entalpiczny... "Entalpia (zawartość ciepła) – w termodynamice wielkość fizyczna będąca funkcją stanu mająca wymiar energii, będąca też potencjałem termodynamicznym," ... czyli ze jaki to jest ten wymiennik entalpiczny i czym on sie rozni od 'zwyklego' rekuperatora?

no chyba ze chodzi o ta funkcje dodatkowego nawilzania ktora jest realizowana przez wklad celulozowy (czy solny) ktory z jednej strony teoretycznie namaka od cieplego powietrza a z drugiej strony jakims cudownym sposobem oddaje owa wilgoc zimnemu powietrzu ktore jest wciagane do mieszkania? :)

Swoja droga dawno fizyki nie mialem ale wydawalo mi sie ze ciezko bedzie dowilzyc zimne powietrze o stosunkowo wysokiej wilgotnosci wzglednej przepuszczajac go przez paski wilgotnej celulozy (czy co tam robi ze ten wymiennik ;)  )

btw. kolega ktory to analizowal stwierdzil ze lepsza bylaby kurtyna mglowa z wody daleko za rekuperatorem, w miejscu gdzie powietrze jest juz cieple i ma szanse przyjac dodatkowa wilgoc z wody ;)

Napisano

24% lepsze U i 38% niższa cena, to niewiele?

Kubatura wentylowana, to jakieś 300m3 (trochę mniej).

Taką wentylacją, że nie trzeba otwierać okien, żeby było czym swobodnie oddychać.

Nie chce mi się swoich wycen szukać, ale różnica nie była duża. Termika głównie zależy od wielkości i wkładu. Największe fixy są u mnie deko chłodniejsze niż otwierane mniejsze okna. Taka różnica w U to albo błąd (ten kalkulatory często takie głupoty robią) albo taki producent ...

Jeżeli liczysz że reku 350 przy 300m3 będzie wentylował tak jak otwarte okna to się mocno rozczarujesz :hehe:.

Pomijają że na dziś dzień Aeris to słaby pomysł

Napisano

hm. wymiennik entalpiczny... "Entalpia (zawartość ciepła)

Wypadałoby podać źródło - anonima z firmy sprzedającej rekuperatory, ale nie posiadającej w ofercie odzyskujących wilgoć....

chyba ze chodzi o ta funkcje dodatkowego nawilzania ktora jest realizowana przez wklad celulozowy

Wymiennikiem entalpicznym nazywany jest wymiennik w którym praktycznie nie następuje wykroplenie pary i nie trzeba odprowadzać kondensatu.

Odzysk wilgoci to jeden plus, ale IMO większy, że takie wymienniki nie wymagają grzałki czy GWC bo nie grozi im szronienie.

I myślałem o wymienniku polimerowym raczej, niż celulozowym.

Termika głównie zależy od wielkości i wkładu. Największe fixy są u mnie deko chłodniejsze niż otwierane mniejsze okna

Całe okno ma dużo gorsze parametry, niż sam wkład. Im mniej plastików, tym lepsze parametry.

Odszukaj swoje kalkulacje plizzz.

Tu się zdziwiłem, że nawet  w fix aż tak pogarsza parametry okna - ościeżnica. Z pakietu 0,5 wychodzi fix 0,76... A okna faktycznie ciężko znaleźć i trzeba worek złota zapłacić, żeby miało U w okolicach 0,8.

Porównywałeś, mam nadzieję, szklenie stałe w ościeżnicy, nie w skrzydle? Bo jak masz tyle samo PCV, to nic dziwnego, że niewielka różnica. W końcu to tylko wycięte okucia i skręcone - poza tym ta sama budowa co okna otwieranego.

Jeżeli liczysz że reku 350 przy 300m3 będzie wentylował tak jak otwarte okna to się mocno rozczarujesz :hehe:.

Liczę, że lepiej. Bo w upały przy otwartych oknach mi powietrze prawie stoi. A w poprzednim mieszkaniu w zimie to mi odwrotnie wiało i zamarzało na kratkach wentylacyjnych i wiało mrozem w łazience.

Pomijają że na dziś dzień Aeris to słaby pomysł

To jaki z odzyskiem wilgoci i nie celulozowy polecasz? Właśnie dzięki tej dyskusji sprawdziłem, że ten Aeris jest też w wersji z odzyskiem wilgoci - AERIS 350 LUXE ERV VV

Co jest lepsze?

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Zastanów się dobrze. Rekuperator zapewnia ciągła wymianę powietrza, a nie doraźne wietrzenie. Zapachy (zwłaszcza kuchenne) rozchodzą się bardzo szybko niezależnie od wentylacji. Jak coś spalisz, to chwilowe otwarcie okna da dużo więcej niż podkręcenie obrotów rekuperatora. A w sypialni też nic nie zastąpi porządnego przewietrzenia pościeli wiosną czy latem :)

Napisano

Całe okno ma dużo gorsze parametry, niż sam wkład. Im mniej plastików, tym lepsze parametry.

Odszukaj swoje kalkulacje plizzz.

Tu się zdziwiłem, że nawet w fix aż tak pogarsza parametry okna - ościeżnica. Z pakietu 0,5 wychodzi fix 0,76... A okna faktycznie ciężko znaleźć i trzeba worek złota zapłacić, żeby miało U w okolicach 0,8.

Porównywałeś, mam nadzieję, szklenie stałe w ościeżnicy, nie w skrzydle? Bo jak masz tyle samo PCV, to nic dziwnego, że niewielka różnica. W końcu to tylko wycięte okucia i skręcone - poza tym ta sama budowa co okna otwieranego.

post-131109-0-92785200-1470667420_thumb.jpg

post-131109-0-10238300-1470667438_thumb.jpg

Ten pierwszy jest fixem, tylko tak im program wygenerował rysunek, finalnie wyszło chyba jeszcze deko gorzej, bo z racji wielkości nie dało się zastosować takiego szklenia. Znalazłem też maila, w którym mi piszą, że często producenci (mieli kilku w ofercie) podciągają wyniki w kalkulatorach (u tego niby jest ok) oraz to, że stosując różne profile o różnych parametrach nie zawsze programy to uwzględniają. Niby wszystkie które kupiłem mają współczynnik U okna 0.7 - 0.8, co poza jednym przypadkiem (wadliwy wkład) potwierdziła termowizja.

Przy okazji odnośnie różnic, to dzwi balkonowe 2,3m x 1,85m, otwierana jedna połówka 2400pln, otwierane i uchylane w pełni dwie części 2800pln. Różnica w U 0.81 i 0.84.

W fixach i pół/fixach mam szklenie w ościeżnicy (czyli mniej plastiku jak w oteiranych)

Liczę, że lepiej. Bo w upały przy otwartych oknach mi powietrze prawie stoi. A w poprzednim mieszkaniu w zimie to mi odwrotnie wiało i zamarzało na kratkach wentylacyjnych i wiało mrozem w łazience.

Nie będzie lepiej. Skutecznie można wentylować jak masz 2-3x większą wydajność niż kubaturę. Ja mam reku deko większą niż kubatura. To jest fajne na noc, czy przy dłuższym okresie, ale nie da Ci nigdy uczucia przeciągu bo to są skrajnie róźne przepływy powietrza ! Pozatym reku nie puszcza się cały czas na 100%.

Otworzenie okien z dwóch stron domu, różnica temp i ciśnień + wiatr robi swoje i mamy przyjemny przeciąg, czeku w reku nie da się osiągnąć. Przy większych przeszkleniach, jak nie zamknę rolet nawet wiosną momentalnie powierzchnia się nagrzewa i reku chodząc nawet na 120% tego nie wyrówna, ponieważ nie ma możliwości sterowania przepływami a okno otwieram tam gdzie mi pasuje i się wietrzy. Poza tym dom to nie bunkier, jest jakiś taras, balkony ruch domowników i tak w sezonie nie da się tego zamknąć. Przeciąg jest też bardziej naturalny i przyjemny.

Kolejna sprawa to energia, mój reku coś koło 300W bierze przy 100%, a i tak nie puszczam go maxa dłużej niż wietrzenie. Przy 30-40% coś koło 40W i takie zużycie akceptuję.

To co napisałem ma oczywiście zastosowanie do temp ok 8C do 25C, czyli takie które są przez większość roku, poza tymi temp oczywiście nie otwieranie okien (poza krótkim wietrzeniem) nie ma sensu przy reku.

To jaki z odzyskiem wilgoci i nie celulozowy polecasz? Właśnie dzięki tej dyskusji sprawdziłem, że ten Aeris jest też w wersji z odzyskiem wilgoci - AERIS 350 LUXE ERV VV

Co jest lepsze?

Z tego co pamiętam jak robiłem rozeznanie, ale nie takei z FM, ale długo rozmawiałem z firmami instalacyjnymi to odzysk wilgoci to pic na wodę.

Aeris jest dodawany w większości projektów w moim też był. Obecnie jest kilku dobrych producentów krajowych, znacznie tańszych a równie dobrych.

Edytowane przez Sherif

Napisano

Ten pierwszy jest fixem

Ale masz słupek i dwa pakiety... Czyli nie mógł być szklony w ościeżnicy, więc nic dziwnego, że parametry podobne. Zbudowane to w końcu jest tak samo, tylko skręcone na sztywno. I nie mów, że kalkulator źle narysował, źle napisał wymiary pakietów, ale U podał prawidłowe.

A cena... Trudno porównywać tak różne okna.

nie da Ci nigdy uczucia przeciągu bo to są skrajnie róźne przepływy powietrza ! Pozatym reku nie puszcza się cały czas na 100%.

Uczucia przeciągu chcę uniknąć. Chcę mieć dość świeżego powietrza. Teraz mam dosyć szczelne okna bez nawiewników i bez wycięcia uszczelki. Lekkie rozszczelnienie w zimie powoduje świst że hej. W zimie całkiem długo daje się wysiedzieć bez wietrzenia. W lecie za to i otwarte okna niewiele pomagają, bo słabiutki przepływ powietrza (zero świstu przy lekkim rozszczelnieniu). Nawet, jak temperatura powietrza jest w miarę znośna, to wolę zamknąć okna i odpalić klimę.

Te 30m3/h na osobę będzie wystarczającym luksusem w normalnych warunkach. A 100% to pewnie do wietrzenia latem gdy noc chłodna po upalnym dniu czy po spaleniu włosów będzie.

Poza tym dom to nie bunkier, jest jakiś taras, balkony ruch domowników i tak w sezonie nie da się tego zamknąć. Przeciąg jest też bardziej naturalny i przyjemny.

Taras. Owszem. Pewnie latem będzie otwarty, jak będziemy siedzieć na tarasie. Albo i nie, jak klima będzie chodziła.

A u Ciebie może wentylacja nie działa, jak powinna, przez pootwierane okna?

Napisano

Znalazłem też maila, w którym mi piszą, że często producenci (mieli kilku w ofercie) podciągają wyniki w kalkulatorach

Jakoś Twoje okna całkiem porównywalnie wychodzą, do tego fixa co ja wrzuciłem. Za to to "moje" otwierane jest dużo gorsze. Więc jeżeli ktoś tu ubarwia, to nie MS. Zresztą wątpię, by jeden z większych producentów kolorował.

Tutaj masz fajne dane:

http://www.ms.pl/produkty/termika_okien_ms

Jak klikniesz na logo systemu, to pokazuje jego parametry techniczne. Fakt, n.ergo są najgorsze. 1,5W/m2*K

Najlepsze profile mają prawie dwa razy mniej. Ale te najlepsze otwierane wychodzą słabiej, niż te najtańsze fixy pod względem energooszczędności, a cena to przepaść.

Np. fix n.ergo 1800x1500 U=0,76 MS Evolution RU x R po 90cm U=0,75. A cena? 690zł vs 2087zł.

A tu fajny kalkulatorek.

http://www.uvalue.ms.pl/

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Wypadałoby podać źródło - anonima z firmy sprzedającej rekuperatory, ale nie posiadającej w ofercie odzyskujących wilgoć....

wiki, ale jesli nie dosc to

http://sjp.pwn.pl/slowniki/entalpia.html

entalpia fiz. «funkcja termodynamiczna równa sumie energii wewnętrznej układu ciał i iloczynu jego objętości i ciśnienia»

poniewaz tematy req sa tak srednio dla mnie przyjazne to po prosty sprawdzilem znaczenie tego slowa... doczytalem tez ze 'wymienniki entalpiczne' to takie ktore 'optymalizuja' wilgotnosc i wtedy mi sie przypomnial kolega ktory prawie takie cos kupil ale zaglebil sie w temat i mu troche przeszlo ;) - mozliwe ze marketingowy belkot go odrzucil ;)

Napisano

Ale masz słupek i dwa pakiety... Czyli nie mógł być szklony w ościeżnicy, więc nic dziwnego, że parametry podobne. Zbudowane to w końcu jest tak samo, tylko skręcone na sztywno. I nie mów, że kalkulator źle narysował, źle napisał wymiary pakietów, ale U podał prawidłowe.
A cena... Trudno porównywać tak różne okna.

Tj Ci napisałem ta kreska to błąd w rysunku jest to fix szklony w ościeżnicy. W kolejnych pozycjach mam identyczne okna balkowe / tarasowe, na dole 2x otwierane, na górze fix w ościężnicy + otweirana połówka, ceny i U podałem.

Też kiedyś myślałem, że będzie cieplej i taniej, ale firma intalująca mnie skorygowała. U mnie fixy są tam gdzie muszą i tam gdzie nei ma problemu z myciem.

Te 30m3/h na osobę będzie wystarczającym luksusem w normalnych warunkach. A 100% to pewnie do wietrzenia latem gdy noc chłodna po upalnym dniu czy po spaleniu włosów będzie.

30m3/h na os nie ma nic wspólnego z wietrzeniem, puszczanie na 100% latem też uważam za bezsens. Znacznie lepiej uchylić czy rozszczelnić okna i ustawić jedynie wyciąg.

Taras. Owszem. Pewnie latem będzie otwarty, jak będziemy siedzieć na tarasie. Albo i nie, jak klima będzie chodziła.

A u Ciebie może wentylacja nie działa, jak powinna, przez pootwierane okna?

Działa jak powinna, przy otwartych oknach przestawia się na "otwarte okno" czyli głównie wyciąga. Klima w dobrze zrobionym domu + GWC jest zbędna.

Jakoś Twoje okna całkiem porównywalnie wychodzą, do tego fixa co ja wrzuciłem. Za to to "moje" otwierane jest dużo gorsze. Więc jeżeli ktoś tu ubarwia, to nie MS. Zresztą wątpię, by jeden z większych producentów kolorował.

Nie ma zasady czy duży producent czy nie.

Napisano

Tak BTW: jak się używa okapu kuchennego, kiedy w mieszkaniu jest rekuperator? Okap jest podłączony do niego? Ma przecież wydajność chyba większą niż odkurzacz?

Okapy (takie w miarę normalne) mają wydajność 300-800 m3/h, więc zbliżoną do całkowitego przepływu rekuperatora. Czytałem wiele wywodów i generalnie najlepiej zastosować sam pochłaniacz. Nie zaburza pracy centrali wentylacyjnej, jednocześnie nic nie przedostanie się do kanałów wentylacji.

Można też wyprowadzić na zewnątrz przez ścianę - przy krótkotrwałym użytkowaniu - żaden problem, przy dużym też nic się nie stanie. Próżni nie zrobimy ;)