Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wjazd na posesję

Featured Replies

Napisano

Cześć ciężarowcy.

Na dniach zamawiam ogrodzenie i potrzebuję zdecydować się na światło bramy (przesuwna) oraz wcięcie w działkę. Sęk w tym, że droga gruntowa ma szerokość 4.2m od siatki do siatki, a miejscami są latarnie jeszcze jakieś 25cm zabierające miejsce (żadnych blisko bramy).

Pytanie do kierowców typowych 2 i 3-osiowych wywrotek z ziemią/piaskiem (powiedzmy Jelcz), podnośników koszowych, wożących kontenery na gruz/śmieci, koparki zasię-przedsiębierne itp.: ile potrzeba Wam, żeby się "złamać"?

Obecnie mam starą siatkę i bramę dwuskrzydłową na 4.5 wsuniętą wgłąb (wcięcie - brama równolegle do drogi, przęsło między bramą, a drogą po skosie ) działki na ok. 1.4m i niektórzy mieli problemy - krótki Jelcz wjechał, ale krótki HDS (dźwig za kabiną, a nie skrzynią) już nie. Tak samo dłuższe busy nawet mają problem. Z kolei sąsiad (to samo wcięcie, przylegające do niego, ale minimalnie inny kąt - nie jest równolegle do drogi) ma 3.7m bramę i podnośnik do niego wyjeżdżał. Wolałbym bramę maks 4m, a wciętą na 1.2m.

Napisano
  • Autor

Nic mi to nie pomogło - brakuje paru wymiarów na rysunku, a poza tym to chyba do wjazdu przodem - do mnie i do sąsiada zawsze wyjeżdżają tyłem, bo tak łatwiej się złamać.

Poświęcić mogę maks półtora metra w głąb (dalej zaczyna się szambo).

OjWaPYd.jpg

Napisano

Łamie to się naczepa ;)

Tu masz za dużo niewiadomych bo nawet nie wiesz czy ciężarówka będzie z tylną osią skretną np bo to juz zawęza promień skrętu ;)

Edytowane przez diter_

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć ciężarowcy.

Na dniach zamawiam ogrodzenie i potrzebuję zdecydować się na światło bramy (przesuwna) oraz wcięcie w działkę. Sęk w tym, że droga gruntowa ma szerokość 4.2m od siatki do siatki, a miejscami są latarnie jeszcze jakieś 25cm zabierające miejsce (żadnych blisko bramy).

Pytanie do kierowców typowych 2 i 3-osiowych wywrotek z ziemią/piaskiem (powiedzmy Jelcz), podnośników koszowych, wożących kontenery na gruz/śmieci, koparki zasię-przedsiębierne itp.: ile potrzeba Wam, żeby się "złamać"?

Model komputerowy nie daje szans na przejezdność "na raz"

Rysunek1_Model1.jpg

Napisano
  • Autor

Wow. Jakiej długości auto?

Napisano

Wow. Jakiej długości auto?

Standardowy mały pojazd ciężarowy z definicji programu do badania przejezdności CGS Autopath - długość 9,5m , rozstaw osi 5,20m.

definicja_pojazdy.jpg

Napisano

@@Olleo A jakby od drugiej strony tyłem po prostu do Ciebie najeżdżali? Daleko by trzeba było tą drogą gruntową cofać od głównej?

Napisano
  • Autor

@@Olleo A jakby od drugiej strony tyłem po prostu do Ciebie najeżdżali? Daleko by trzeba było tą drogą gruntową cofać od głównej?

Wiesz, mi tam wsio rawno - byleby wjechał ;) a droga jest przelotowa.
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Wiesz, mi tam wsio rawno - byleby wjechał ;) a droga jest przelotowa.

@@Olleo - i co dali radę? Bo moim zdaniem po prostu od drugiej strony musieli dać radę. ;)