Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hak holowniczy, wypinany pionowo, opinie

Featured Replies

Napisano

Ktoś z państwa użytkuje takiego haka holowniczego do osóbówki?

Myślałem o wypinanym pionowo, żeby było jak najmniej widać po odłączeniu kuli haka. W ogóle żeby nie było go widać najlepiej.

Jak to się sprawuje i w ogóle? Jakieś minusy? Poza ceną oczywiście....

Bo są też takie wysuwane poziomo, ale to przecież zostaje pod zderzakiem cały ten element, w który wsuwa się kulę - więc widoczne (zresztą widziałem foto).

Potrzebuję tego do przyczepy lekkiej (750) i może do bagażnika na rowery (żeby na dach nie wrzucać ich).

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Miałem taki. Nic nie było widać po zdemontowaniu a dodatkowo z zderzaku była klapka którą się zamykało dziurę.

Krawiec

Napisano

Ktoś z państwa użytkuje takiego haka holowniczego do osóbówki?

Myślałem o wypinanym pionowo, żeby było jak najmniej widać po odłączeniu kuli haka. W ogóle żeby nie było go widać najlepiej.

Jak to się sprawuje i w ogóle? Jakieś minusy? Poza ceną oczywiście....

Bo są też takie wysuwane poziomo, ale to przecież zostaje pod zderzakiem cały ten element, w który wsuwa się kulę - więc widoczne (zresztą widziałem foto).

Potrzebuję tego do przyczepy lekkiej (750) i może do bagażnika na rowery (żeby na dach nie wrzucać ich).

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Mam taki od Thule. Nic nie widać że jest auto z hakiem. Dopóki pod spód nie wleziesz to się nie zorientujesz. Jestem na tak.

Napisano
  • Autor

A jak z solidnością tegoż? Nic się nie obrusza po jakimś czasie od zapinania/odpinania tej kuli? Pewnie siedzi ona w tej stałej części, która jest przy aucie?

Napisano

Ja mam taki Westfalii. Używałem raz - ciągnąłem małą lawetę z C3 czyli jakieś 1,5t. Problemów nie zaobserwowano.

Po zdemontowaniu nie jest z wierzchu widoczne, że auto ma hak. Montaż i demontaż banalny.

Napisano

Mam taki hak fabrycznie w swoim aucie. Producentem jest Westfalia. Używałem go juz wielokrotnie, najczęściej do platformy rowerowej. Ale również targalem nim lawetę z samochodem. Żadnych problemów z montowaniem czy zdejmowaniem haka nie stwierdziłem.

Wiem, że Westfalia nie jest tania, ale to dobre rozwiązanie.

Napisano

Mam w Łoplu fabryczny - działa, montaż banalny, na co dzień nic nie widać :ok:

Edit: dwie wady

- trzeba się trochę poschylać przy montażu 

- można się pobrudzić przy schylaniu  ;]

Edytowane przez wicia23

Napisano

Ja mam taki Westfalii. Używałem raz - ciągnąłem małą lawetę z C3 czyli jakieś 1,5t. Problemów nie zaobserwowano.

Po zdemontowaniu nie jest z wierzchu widoczne, że auto ma hak. Montaż i demontaż banalny.

też mam westfalię

przez 7 lat użyłem z 5 razy

po zdemontowaniu haka i przekręceniu mocowania gniazda elektrycznego za zderzak (jest na zawiasie) nic nie widać

świetna sprawa

Napisano

A jak z solidnością tegoż? Nic się nie obrusza po jakimś czasie od zapinania/odpinania tej kuli? Pewnie siedzi ona w tej stałej części, która jest przy aucie?

Tego nie wiem bo ani razu go nie użyłem.

:hehe:

Napisano

miałem taki w fordzie (orygianał choć robi to westfalia)

mam w X3

w fordzie minimalnie był podcięty zderzak od dołu, ale stojąc za autem nie było nic widać

w X3 jest oryginalna klapka w zderzaku

fordem przejechałem kilka jak nie kilkanaście tyś km z przyczepą 1000kg i nic się nie działo

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Oryginalne haki w skodzie tez są tak montowane mam i mogę polecić.