Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II 1.4 16V

Featured Replies

Napisano

Na co zwracać uwagę? Mam na oku jedno auto - wiem, że nie działa klimatyzacja (nie ma czynnika) - obstawiam dziurę w skraplaczu lub walniętą sprężarkę (zweryfikuję to jeszcze). 

Poza tym na zdjęciach wygląda w miarę dobrze, jutro będę oglądał na żywo. 

Żeby nie było do końca wróżenie z fusów - chodzi o to auto: http://olx.pl/oferta/renault-megane-1-4-16v-benzyna-klimatyzacja-roczek-2005-r-CID5-IDhuVm1.html#10359d8659

Z góry dzięki :)

Napisano

@@volcan

to co w używanym- czyli standard ;)

Tuleje wahaczy sprawdź, podczas jazd krótkie gwałtowne kopnięcię w hamulec, jak stuka i lata to do wymiany- koszt róznie w zależności od warsztatu do 5 stówek, klamka zewnętrzna, czy trzeba jej pomóc wrócić na miejsce (TTTM).

Silnik chyba ma 98 KM, a nie 90- brak koła zmiennych faz rozrządu, zobacz jak pracuje koło pasowe na wale, jest metalowo-gumowe, jak nierówno to do wymiany- nie jest kosmicznie drogie. 

Napisano
  • Autor

@@volcan

to co w używanym- czyli standard ;)

Tuleje wahaczy sprawdź, podczas jazd krótkie gwałtowne kopnięcię w hamulec, jak stuka i lata to do wymiany- koszt róznie w zależności od warsztatu do 5 stówek, klamka zewnętrzna, czy trzeba jej pomóc wrócić na miejsce (TTTM).

Silnik chyba ma 98 KM, a nie 90- brak koła zmiennych faz rozrządu, zobacz jak pracuje koło pasowe na wale, jest metalowo-gumowe, jak nierówno to do wymiany- nie jest kosmicznie drogie. 

Dzięki za odpowiedź :piwko:

Wstępnie po oględzinach:

1. Sprzęgło bierze na samej górze - tak, że miałem kłopot z ruszeniem - według mnie do wymiany.

2. Urwana poduszka silnika - do wymiany.

3. Głuche, ale dość ciche stuki (sporadycznie) na krótkich nierównościach - wydaje mi się, że dobiegają z tyłu auta.

4. Jedna klamka zgodnie z TTTM ;)

5. Pas przedni posmarowany czymś czarnym - oryginalnie powinien być w kolorze?

6. Felgi od jakiegoś Opla - jak koresponduje felga z Opla z piastą Renault?

7. W czasie pracy silnika słychać leciutkie dzwonienie - gdzieś jakby z dołu od strony rozrządu.

8. Od strony korozji raczej spokój - nie wygląda, żeby coś było nie tak.

9. Jakiś dziwny wężyk biegnie mniej więcej od środkowej części podszybia pod auto (puszczony luzem za skrzynię) - jak go poruszałem, pociekła woda. Jakiś bypass odprowadzenia wody z podszybia? Jak to powinno fabrycznie wyglądać?

Jakieś komentarze do moich obserwacji?

Napisano

1. Pewnie do wymiany. Koszt kompletu ok 420zł plus masę roboty albo Twojej albo mechanika.

2. Klasyka

3. Pewnie tuleje

5. Z tego co wiem to jest czarny

Napisano

Dzięki za odpowiedź :piwko:

Wstępnie po oględzinach:

1. Sprzęgło bierze na samej górze - tak, że miałem kłopot z ruszeniem - według mnie do wymiany.

3. Głuche, ale dość ciche stuki (sporadycznie) na krótkich nierównościach - wydaje mi się, że dobiegają z tyłu auta.

7. W czasie pracy silnika słychać leciutkie dzwonienie - gdzieś jakby z dołu od strony rozrządu.

9. Jakiś dziwny wężyk biegnie mniej więcej od środkowej części podszybia pod auto (puszczony luzem za skrzynię) - jak go poruszałem, pociekła woda. Jakiś bypass odprowadzenia wody z podszybia? Jak to powinno fabrycznie wyglądać?

Jakieś komentarze do moich obserwacji?

Ad 1.

u mnie też wysoko bierze, a ponoć po wymianie :hmm:

W sumie to moje pierwsze auto które tak ma ( no i VAGi)

Ad. 2 

pewnie tuleje wahaczy- koszt jednej tulei ok. 5 dych plus wymiana +ustawienie zbieżności tylnej osi

Ad.5 

wuj wie, nie zaglądałem pod zderzak u siebie  :hmm:

Ad. 7

wg. przebiegu to przy 180 tyś. km rozrząd powinien być robiony, a jak faktycznie w tym egzemplarzu to nie wiem. W niezależnym serwisie przy wymianie rozrządu zawsze osprzęt paska wielorowkowego mi wymieniają, napinacz, rolka + sam pasek. Zarqówno w 1.4 16V jak i 1.6 16V ;)  (trochę to podbija koszt, bo sam napinacz ponda 2 paczki kosztuje). Może okazać się, że to nie rozrząd, a osprzęt paska wielorowkowego hałasuje.

Ad. 9

ten wężyk to odprowadza skropliny od klimatyzacji, tak ma być :ok:

Jak tylko tyle to urwałbym coś na cenie i brał ale to moja opinia i ja dziwny jestem :hehe:

Napisano

Wstępnie po oględzinach:

sprzęgło może być dobre, ale popuszczający wysprzęglinik może dawać takie objawy, nie wiem co gorsze...

jak to wyczułeś to pewnie nie jedna.. i pewnie plecionka też zaraz się sypnie

tuleje, które wytrzymują dość długo

u mnie też jedna nie wraca ;)

post-151416-0-61446700-1473623030_thumb.jpg

pas ori jest czarny.

w oplu jest 57mm otworu centrującego, w reno 60 - pierścień centrujący rozwiązuje ten problem

pewnie łożysko (klima, alternator lub napinacz....)

te auta nie rdzewieją

jakieś rzemiosło, nic takiego oryginalnie nie występowało

Napisano

pewnie tuleje wahaczy- koszt jednej tulei ok. 5 dych plus wymiana +ustawienie zbieżności tylnej osi

ale w megane II nie da się regulować zbieżności z tyłu :oki:tam jest belka skrętna

Napisano

Jeslu felga jest 57 to ja nie wiem o jakich @GregsON ty pierscieniach piszesz...

Napisano

Jeslu felga jest 57 to ja nie wiem o jakich @GregsON ty pierscieniach piszesz...

o, faktycznie   :facepalm:

w takim razie rzeźba niezła :oki:

Edytowane przez Gregs0N

Napisano

ale w megane II nie da się regulować zbieżności z tyłu :oki:tam jest belka skrętna

to mnie zaskoczyłeś, po robocie tulei dostałem wydruk z geometrii przedniej i tylnej osi :hmm:

Napisano

to mnie zaskoczyłeś, po robocie tulei dostałem wydruk z geometrii przedniej i tylnej osi :hmm:

no to bardzo dobrze, że sprawdzili geometrię, ale regulacji jako takiej nie ma