Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dołożenie haka do auta - jakie koszta?

Featured Replies

Napisano

Jakie mniej więcej są koszty dołożenia haka do auta? Opel Astra IV.

Jacyś producenci szczególnie polecani?

Napisano

Steinhof, Brink, Westfalia, Autohak

Koszty to Allegro + instalacja około 200-300zł + wizyta w WK i diagnosta (tu 35zł)

Napisano

Zakładałem ostatnio hak Steinhoff-a, montaż bez problemowy. Dobrze wykonany i zabezpieczony :ok:

Napisano

Steinhoff.

Porządna polska konstrukcja :ok:

Napisano
  • Autor

Dziękuję  :ok:

Napisano

Mam hak steinhofa. Kosztowal chyba niecale 500zl z montazem - w siedzibie producenta - ale to byla cena promocyjna.

Po 3 latach sa juz oznaki rdzy - musialem troche oczyscic i pomalowac.

Napisano

Steinhoff.

Porządna polska konstrukcja :ok:

również polecam, zakupiłem kiedyś nowy do uno jak budowę rozpocząłem, pomimo wiecznego przeciążania nic się nie stało (żwir na budowę 1.8 tony na przyczepce) dmc 750
Napisano

chyba do każdego haka dokładana jest istrukcja montażu.

więc jak nie masz 2 lewych rąk to założysz samemu.

gorzej zapewne z elektryką...

tutaj też trzeba wiedzieć czy do auta potrzebny jest moduł (żeby na przykład kontrolki przepalonej żarówki nie świrowały) czy wystarczy uniwersalna wiązka.

Napisano

Hak z wiązką kupisz na allegro. Ja kupowałem chyba Hak-Pol Słupsk, pasował idealnie w otwory montażowe. Do Laguny moduł nie był potrzebny, ale z tego co widziałem na aukcjach moduł to około stówka drożej. Montaż ogarniesz samemu, wystarczy miernik. Jeżeli boisz się wpinania w instalacje świateł to kup hak a osobno wiązki thule, oni mają rozwiązania, że podpinasz się kostkami do lampy, czyli zero dłubania przy kablach.

Napisano

Jak na bogato to może BOSAL? Mają dedykowane instalacje elektryczne plug&play (na kostkach podłączanych do lamp) ...

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za informacje   :ok:

Napisano

Montowałem hak sam. Diagnosta pierwsze co się zapytał "Pokaż Pan papier/zaświadczenie że montaż został przeprowadzony przez odpowiedni zakład". Ja mu na to że sam montowałem. Zaczął stękać, wymyślać że to ingerencja w konstrukcje samochodu że kto będzie brany za " 4 litery" w przypadku kiedy Panu kula haka odpadnie i przyczepka spowoduje wypadek i itp. Nie wgłebiałem się w przepisy i itp, zapytałem go w końcu "czy coś z tego będzie?" lekko "wku...ony". A on do mnie jakie śruby Pan zastosował? [Pewnie myślał że mu powiem M12], ja mu na to "śruby kl. 10.9". Po tej odpowiedzi powiedział "Daj Pan dowód" :hehe:  Nawet nie sprawdził instalacji el. w haku, spisał tylko nr. homologacji z haka. Powiem szczerze że nawet się później nie interesowałem jak to normują przepisy odnośnie montażu haka w samochodzie. pozdrawiam

Napisano

Powiem szczerze że nawet się później nie interesowałem jak to normują przepisy odnośnie montażu haka w samochodzie. pozdrawiam

można samemu, montowałem dwa haki i żadnych problemów nie było

powinna być tabliczka (choć u mnie w fordzie nawet nie patrzyli - hak oryginał z logo ford'a)

nie wiem jak w starszych autach, ale w nowszych montaż to prosta sprawa 

w sumie najtrudniejsze było ściągnięcie zderzaka ;)

na stronach producentów są czasem instrukcje o można obadać 

Napisano

Ja też montowałem sam 2 haki - do Scenica i do S-Maxa. W obu przypadkach zastosowałem moduł DEST (bo lubię jak moduł sam sprawdza wszystkie żarówki podpiętej przyczepy). :)