Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PAŹDZIERNIK - spam wątek

Featured Replies

Napisano

To już październik - ale takiego ciepłego początku miesiąca to jeszcze nie pamiętam .

Pojawiają się też już pomału piękne barwy polskiej złotej jesieni .

A ile innych moto mijaliśmy dzisiaj po trasie :bzik:

post-132799-0-27135000-1475351823_thumb.jpg

Napisano

za 14 pewnie będzie bida.

trza by z tego zrobić aaaaa z ćwierć tysiąca i schodzi na pniu.

.

.

.

.

a mi nie wiem jakim cudem poszły 2 świece żarowe.

tzn teraz wyszedł komunikat

Trza będzie wymienić na zimę

Napisano

Fajny krajobraz :oki:

Napisano

Fajny był.

Od dziś zimno i mokro.

Nie zapominajcie ze fiat dawał milion km gwarancji;)

Edytowane przez Bzyk

Napisano

Cześć, mam szybkie pytanko dotyczące żółtej kontrolki - co sygnalizuje?

Czy chodzi o informację o zużytych klockach hamulcowych z przodu (zużyte tylko jakieś 25-30%), czy też może sygnalizować tył?post-150671-0-22697600-1475743817_thumb.jpg

Napisano

Raczej pokazuje tylko zużycie klocków przednich.

Edytowane przez sakul

Napisano

z tyłu nie ma sygnalizacji,
jak klocki są ok, to pewnie przetarł się kabelek od czujnika

Napisano

A może malo płynu hamulcowego?

Napisano

Cześć, mam szybkie pytanko dotyczące żółtej kontrolki - co sygnalizuje?

Czy chodzi o informację o zużytych klockach hamulcowych z przodu (zużyte tylko jakieś 25-30%), czy też może sygnalizować tył?attachicon.gifCroma_kontrolka.jpg

po uruchomieniu samochodu jak się zapala kontrolka wyświetla się również komunikat. 

jak koledzy wcześniej pisali czujnik jest tylko w jednym klocku w przednim lewym kole.

jeśli klocki prawidłowo się zużywają to przyczyna leży w kabelku czujnika, może sam czujnik odkleił się od klocka.

podaj komunikat jaki się wyświetla.

Napisano

JA obciałem kabel od czujnika - i zawinąłem kabelek na kabelek. Spokój...

Panowie, napiszę tu bo zakładanie nowego wątku chyba bez sensu, a poterzebuję wróżenia z fusów :hmm: . Siadam ci ja za kierownicę, włączam ogrzewanie (bo rano zimno), wszystko się pięknie świeci tylko dmuchawa nie działa :no:. Klima się włącza (słychac), ale oczywiście też nie działa w sensie - nic nie leci. Coś poważnego w sensie wymiana całej klimy czy może jakas pierdółka? Ktoś, coś?

Napisano

Klima manualna czy automat?

jak automat to zacznie dmuchac jak plyn chlodniczy zlapie temperaturę cos ok 50 stopni. Możesz wymusic nawiew wcześniej zmieniajac ustawienia recznie lub kręcąc temperature na maksa.

Napisano

Klima manualna czy automat?

jak automat to zacznie dmuchac jak plyn chlodniczy zlapie temperaturę cos ok 50 stopni. Możesz wymusic nawiew wcześniej zmieniajac ustawienia recznie lub kręcąc temperature na maksa.

Automat. Spróbuję, ale po co? Bo rozumiem, że tak czy owak coś się spsuło :facepalm:

Dzięki

Napisano

Dmuchawa się zawiesiła. Zardzewialo dolne prowadzenie. Spróbuj ręcznie ruszyć wentylator dmuchawy.

Napisano

Wentylatora szukaj pod schowkiem pasażera. Tak jak Tom pisze spróbuj ręcznie lub ustaw na max, może pójdzie.

Ale mógł też się uszkodzić silnik wentylatora. 

Napisano

Wentylatora szukaj pod schowkiem pasażera. Tak jak Tom pisze spróbuj ręcznie lub ustaw na max, może pójdzie.

Ale mógł też się uszkodzić silnik wentylatora. 

Ok, dziękuję za pomoc, będę działał :ok:

Napisano

JA obciałem kabel od czujnika - i zawinąłem kabelek na kabelek. Spokój...

Chyba znalazłem winowajcę komunikatu "check brake pads" - jest przetarty kabel pomiędzy wiązką w nadkolu a końcówką kabla czujnika wychodzącego z klocka.

Podrzuci ktoś adres działającego ePera, a może ktoś zna numer tego kabelka?

Napisano

Ja bym te wiązki zrobił jak mówie. Umiejscowienie tego to tragedia - włożenie w nowy klocek też. A na co to komu w gruncie rzeeczy :)?

Panowie - mam dość już jazdy na 18" - 3 opona do wymiany.

Ile można wołać za takie felgi:

http://www.cobra-autoczesci.pl/felgi/335_4.jpg

Oczywiście moje nie wyglądaja tak ładnie ;) 

Napisano

zamień się ze mną na 17tki :]

Napisano

Wyjmij filtr kabinowy i rusz wentylator.

Mechanika działa i jest ok. Diagnoza - padnięty moduł wentylatora dmuchawy. W warsztacie 500 orginał, ja zamówiłem VALEO za 300 i mi zamontują... Mam nadzieję, że zadziała :hmm:, bo przy takiej pogodzie szyby parują niemiłosiernie  :facepalm: 

Napisano
  • Autor

Fakt - teraz bez nawiewu ani rusz ...

A co do opon to po niektórych naszych drogach to czasem nawet i na 17" strach jeździć , z mojego porównania wynika że najlepsze pod tym względem są 15" zimówki w Stilo w rozmiarze 196/65  :phi:

Napisano

Mechanika działa i jest ok. Diagnoza - padnięty moduł wentylatora dmuchawy. W warsztacie 500 orginał, ja zamówiłem VALEO za 300 i mi zamontują... Mam nadzieję, że zadziała :hmm:, bo przy takiej pogodzie szyby parują niemiłosiernie  :facepalm:

Po wyjęciu tego modułu wyciekła woda?

Napisano

z mojego porównania wynika że najlepsze pod tym względem są 15" zimówki w Stilo w rozmiarze 196/65

no a ja obstanę przy pandzie .

oponki wysokie że hoho.

No i u mnie " kobieta"  jeździ :P

Napisano

Po wyjęciu tego modułu wyciekła woda?

To pytanie na które nie znam odpowiedzi, a rozumiem, że jest kluczowe, tzn. jeżeli wyciekła woda to najpierw należy zapobiec temu, żeby się tam nie dostawała, bo inaczej cała historia się powtórzy? Zapytam w warsztacie, ale nie wiem, czy będą chcieli współpracować...

Napisano

To pytanie na które nie znam odpowiedzi, a rozumiem, że jest kluczowe, tzn. jeżeli wyciekła woda to najpierw należy zapobiec temu, żeby się tam nie dostawała, bo inaczej cała historia się powtórzy? Zapytam w warsztacie, ale nie wiem, czy będą chcieli współpracować...

Kiedyś też miałem problem z dmuchawą i pierwsze co sprawdziłem to ten moduł.  Wyjąłem go i wyciekła z niego i z dmuchawy spora ilość wody. W module padają tranzystory, na allegro są do kupienia za grosze. Mój moduł na szczęście przeżył zalanie, ale dolne mocowanie silniczka zardzewiało i silniczek się zablokował. WD40 załatwiło sprawę. Wywierciłem w dolnej części obudowy otwór, aby woda mogła się wydostać. Problem nigdy już się nie powtórzył.

Napisano

to ja dopowiem historie może analogiczną.

miejsce podobne. nie wiem jaka jest ścieżka wody.

jakieś 2 lata temu miałem problem z oświetleniem kabiny.

dziwnym trafem - szczęscie - doszedlem do tego że jak ruszam deską bezpieczników - światło się zapala i gaśnie.

Aż któregos dnia coś strzeliło - i poszły jakieś układy  hill holdera, asr,  czujników parkowania, właśnie oświetlenie kabiny, tempomatu. i nie wiem co jeszcze.

Na gwarancji wymienili deske bezpieczników i na razie mam spokój.

Podobno ( serwis nie mówił dosłownei co było przyczyną - ale zasugerował zalanie ).

No bo skąd woda w kabinie.

byc może gdzieś podcieka - ale nogi mam suche.

Napisano

Wywierciłem w dolnej części obudowy otwór

Pytanie - obudowy czego? Modułu?

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Warsztat twierdzi, że to nie tranzystor a moduł. Nie mam za bardzo możliwości weryfikacji; nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. mam tylko nadzieję, że zadziała część za 300 a nie za 500. Dam znać, jak będzie po sprawie :oki:

Napisano

Pytanie - obudowy czego? Modułu?

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Warsztat twierdzi, że to nie tranzystor a moduł. Nie mam za bardzo możliwości weryfikacji; nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. mam tylko nadzieję, że zadziała część za 300 a nie za 500. Dam znać, jak będzie po sprawie :oki:

Obudowy dmuchawy. 

Napisano

No bo skąd woda w kabinie.

Co się dziwisz, to Fiat, musi coś przeciekać   ;]

Napisano

Co się dziwisz, to Fiat, musi coś przeciekać ;]

nie mam dziury w dachu hehe.

Nie leci z góry - to musi lecieć z dołu heheh

Napisano
  • Autor

Co się dziwisz, to Fiat, musi coś przeciekać   ;]

Suzuki też przecieka - szczególnie ten 2oo  :hehe:

Napisano

ale tylko jak deszcz pada   ;]

Napisano

no i klima zawsze zepsuta :)

Napisano

no i klima zawsze zepsuta :)

Klima tylko dla zapuszkowanych. Teraz to by się przydał jakaiś kubrak z farelką, albo nie, twardym trzeba być, waciak wystarczy   :ok:

Napisano

hehe dlatego piszę że zesputa.

w lecie za ciepło w zimie za zimno heheheh.

palce cierpną , co? heheh

Napisano

hehe dlatego piszę że zesputa.

w lecie za ciepło w zimie za zimno heheheh.

palce cierpną , co? heheh

Tak, masz rację, najprzyjemniej jest w domu, fotel, kapcie, kominek i telewizor, a najlepszym wyznacznikiem komfortowego życia, jest pięknie wyhodowane od bezruchu brzuszysko, no i palce nie marzną   ;]

To jest życie !  :no:

Napisano

Obudowy dmuchawy. 

Klima odżyła. Wody ponoc nie było. Dzięki za wskazówki raz jeszcze  :oki: 

Napisano

Tak, masz rację, najprzyjemniej jest w domu, fotel, kapcie, kominek i telewizor, a najlepszym wyznacznikiem komfortowego życia, jest pięknie wyhodowane od bezruchu brzuszysko, no i palce nie marzną   ;]

To jest życie !  :no:

\\

no pełna prawda.

na szczęście koło domu jest mnóstwo pracy - więc u mnie spoko jest:)

kosiarka nie odpoczywa.

Napisano

Szkoda życia na prace domowe, a na kosiarce kiepsko się jeździ   ;]

Napisano

No ale od czegoś z motorem trzeba jednak przecież zacząć :phi:

Bzyk, bzyk, bzyk na kosiarce. Ciekawe ile ma do setki  ;l

Napisano

no to widzisz - albo kominek albo kosiarka :P.

ale czekaj - tu mi każesz brzucha nie hodować a tu  mówisz że mam za kosiarka nie ganiać ( bez samobiegu ) .hehe.

No chyba że w bloku mieszkasz to - masz dużo czasu :P:P:P

bzyk bzyk - wyścigi:

ciekawe ile można podrasować

Edytowane przez Bzyk

Napisano

Ganiaj, ganiaj, zawsze to coś z silnikiem. Fajny wydech zrób, trochę chromu i jazda, aaa na łapy jakieś dobre rękawice załóż, bo zimno jest   ;]  

Napisano

na łapy jakieś dobre rękawice załóż, bo zimno jest

.... i ręce marzną heheh.

śmiej sie śmiej - dziś do auta już zabrałem rękawiczki. Choc raczej zimnolubny jestem.

..... no w  auchanie były za 5 zł pseudo skórzane heheheheheheheh

Napisano

Wybacz, ale jak mam się nie śmiać jak wyobraziłem sobie Ciebie na ryczącej kosiarce   ;]

Tak na poważnie. Mam bardzo fajne motocyklowe rękawiczki, w których przy paru stopniach powyżej zera jest całkiem znośnie. Można jechać bez stresu. Dobre buty, wielowarstwowa kurtka, spodnie, kominiarka i można śmiało śmigać przy 5 stopniach.

Napisano

w sumie to ci powiem że nie próbowałem poniżej 10.

Mimo że ubiór mam. Oprócz rękawic.

Ale obecna specyfika pracy powoduje że brzuch rośnie - a nie kominek w domu hehehe.

Albo cały dzień w robocie, albo opieka nad potomkiem. I brak ruchu murowany.

Poczekam aż dzieciaki do szkoły pójdą - . wezme kosę reczną od dziadka heheheh