Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sterownik pieca CO -sterowanie zdalne/wifi/telefon

Featured Replies

Napisano

Ktoś z was używa ? Coś poleci do "śmieciucha" ?

Chciałbym mieć kontrolę nad piecem najlepiej przez telefon.

Napisano

Że tak głupio spytam - po co?? Tymbardziej że piszesz o "śmieciuchu" z czego wnioskuję że to piec na paliwo stałe.

Napisano
  • Autor

Że tak głupio spytam - po co?? Tymbardziej że piszesz o "śmieciuchu" z czego wnioskuję że to piec na paliwo stałe.

Po to, zeby sterowac nim z kanapy i nie musiec schodzic do piwnicy.

Napisano

No ale "janiekumam" :bzik: Masz piec na węgiel, raz ustawiasz na nim temperaturę i tak jedziesz cały sezon. W moim przypadku kilka sezonów, chyba że paliwo okaże się mniej/bardziej kaloryczne wtedy korekta i znowu spokój na długi czas.

Gdyby to był piec na olej albo gaz wtedy widziałbym w tym sens.

Edit - może masz sterownik jakiś kiepski? Bo u mniej jest elektroniczny, jak pisałem - raz ustawiam temperaturę na kotle, obroty dmuchawy, czas załączania pompy cyrkulacyjnej i ewentualnie na samym początku kombinowałem z czasem przedmuchów. I tyle, histerezy nawet nie ruszałem.

Albo masz źle dobraną moc pieca do kubatury i stąd konieczność korekt na bieżąco.

Edit 2 - w moim sterowniku jest opcja podłączenia jedego kabla na sterowanie zewnętrzne termostatem w wybranym pomieszczeniu. Nie korzystam, ale wspominam o tym jako ciekawostce.

Edytowane przez Cinek

Napisano
  • Autor

Cinek. Nie pie.... :rotfl:

Chce miec podglad na prace pieca, zawsze i wszedzie :oki:

Edytowane przez rg15

Napisano

Ale po co?

Żeby być pewnym, że wszystko bangla jak należy to niestety trzeba zerknąć jak wygląda płomień, żużel itp. a tego WI-FI nie uświadczysz. Co Ci po informacji, że temperatura spadła na piecu jak już dawno to poczujesz za pomocą swoich własnych czterech liter kiedy Ci zmarzną?

Tak jak Cinek wspominał to ma sens przy kotłach na gaz czy olej.

Napisano
  • Autor

Dwie odpowiedzi i dwie, nie na temat rotfl.

Napisano

No to uściślijmy, chcesz mieć podgląd na pracę kotła (to może mieć jakiś ukryty sens) czy sterować jego pracą (tu sensu nie widzę).

Na allegro tego czego sobie życzysz nie znalazłem. Czy to wyczerpuje temat? :skromny:

Napisano
  • Autor

Na allegro tego czego sobie życzysz nie znalazłem. Czy to wyczerpuje temat? :skromny:

Nie !

Sam podglad to sobie z kamery ip moge zrobic. rotfl

Edytowane przez rg15

Napisano

To wyjaśnij o co Ci chodzi.

Napisano

Do kominka mam Pluma, bardzo fajny sterownik, ładnie wyglądający. Można mieć do niego pilot, ale dla mnie był zbędny, bo nie potrzebuje sterowania zdalnego do takiego sterownika - choć jak znalazłem na płycie RS485 to miałem chęć go rozbudować.

Do sterowania głównym piecem gazowym używam Raspberry, steruje nim w zależności od temp wnętrz, pracy kominka. Planuję dodać też korekcję z wyprzedzeniem pogody ;) . Zdalnie czasem się przydaje podgląda na pracę, zużycie gazu czy odpalenie wcześniejsze podczas powrotu z wyjazdu.

Napisano

Zerknij na tą stronkę http://www.techsterowniki.pl/pl/mają coś ze zdalnym dostępem.

Napisano

Mnie też cena odrzuciła, jak coś znajdziesz to daj znać, też jestem zainteresowany.

Napisano

Po to, zeby sterowac nim z kanapy i nie musiec schodzic do piwnicy.

Heh, a teroz wyśla "wyciep hasie". :D

Napisano
  • Autor

Heh, a teroz wyśla "wyciep hasie". :D

Iś wajś niś rotfl

• 2 tygodnie później...
Napisano

Poszukaj tu - http://bolecki.pl/.

Napisano

Lub też sterowniki e-coal/bruli.

Napisano
  • Autor

Na razie "na stole" jest najzwyklejszy Atos i czeka na sterowanie 433Mhz. Potem bede myślał na podgladem stanu wyswietlacza.