Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny parami czy nie..

Featured Replies

Napisano

Hej.Pękł kawałek sprężyny  z przodu w pugu 207.Jeden warsztat powiedział że wymieniać 2 sztuki (2x180zł +robota 250zł) .A mój mechanik (140zł+100 wymiana)  stwierdził że jedną i nie bedzie problemu ,zreszta wymianiał juz nie w jednym aucie.. Pytam bo wążne sa dla mnie koszty i czy nie będzie róznicy w prowadzeniu..Autko nowej dziewczyny więc wiecie.. ;]

Edytowane przez arek_m

Napisano

Powinno się parami z kilku powodów.

Po pierwsze jeśli jedna pękła to druga pewnie podobnie zużyta, po drugie nowa sprężyna nie jest ugnieciona i ma inna sztywność niż używana. Wpływa to na prowadzenie, prawidłowe zużywanie bierznika opon, hamowanie itp. Ja wymieniam tylko parami, jak klient chce tylko jedną to odsyłam z kwitkiem do innego warsztatu.

pzdr

Napisano

parami zawsze.... :oki:

Napisano

@@arek_m

Bezwzględnie tak :ok:

Napisano

Hej.Pękł kawałek sprężyny  z przodu w pugu 207.Jeden warsztat powiedział że wymieniać 2 sztuki (2x180zł +robota 250zł) .A mój mechanik (140zł+100 wymiana)  stwierdził że jedną i nie bedzie problemu ,zreszta wymianiał juz nie w jednym aucie.. Pytam bo wążne sa dla mnie koszty i czy nie będzie róznicy w prowadzeniu..Autko nowej dziewczyny więc wiecie.. ;]

Generalnie, w aucie do miasta wymiana jednej sprężyny jest nieodczuwalna w prowadzeniu, ale... nie w każdym aucie. Dla P207 Kayaba podaje trzy rodzaje sprężyn na przód, każda ma inną długość i twardość. Dlatego zmieniłbym dwie, a przy okazji poszukał innego mechanika. Jeden kroi więcej niż ASO, drugi będzie trafiał na oko z twardością jednej sprężyny, a też tani nie jest. Co to za miasto, że takie ceny macie? Sprężyna Kayaba kosztuje u mnie 120 zł dla klienta z ulicy, wymiana jednej 50 zł. Jakiś tańszy Monroe miałbyś pewnie za 100+50, czyli 300 zł za komplet z robotą. A podobno u mnie tanio nie jest i miasto dość duże.

Napisano

Hej.Pękł kawałek sprężyny  z przodu w pugu 207.Jeden warsztat powiedział że wymieniać 2 sztuki (2x180zł +robota 250zł) .A mój mechanik (140zł+100 wymiana) 

Pytam bo wążne sa dla mnie koszty i czy nie będzie róznicy w prowadzeniu..Autko nowej dziewczyny więc wiecie.. ;]

Jak tak, to kup dwie fedry i wymień to sam - to nie jest zbyt skomplikowana robota - nowa dziewczyna powinna to docenić i się odwdzięczyć...   :phi:

Ja wymieniam parami: w jednym bolidzie już wymieniłem (chociaż pęcła tylko jedna), w drugim wszystkie utensylia mam już zgromadzone w bagażniku i czekam na "atak szczytowy"   ;]    aż przestanie padać. W tym przypadku jest o tyle prościej, że jest tylko jeden typ sprężyn do wersji 1.25 1.3 1.4 i 1.6, a same fedry są w cenach od 80zł jakieś Magnum (mogłem źle zrozumieć przez telefon), 95zł Kayaba do 98zł Lesjofors.

Za radą użytkowników innego forum wybrałem te ostatnie, robocizna własna - będzie żyć   :oki:

Napisano
  • Autor

Generalnie, w aucie do miasta wymiana jednej sprężyny jest nieodczuwalna w prowadzeniu, ale... nie w każdym aucie. Dla P207 Kayaba podaje trzy rodzaje sprężyn na przód, każda ma inną długość i twardość. Dlatego zmieniłbym dwie, a przy okazji poszukał innego mechanika. Jeden kroi więcej niż ASO, drugi będzie trafiał na oko z twardością jednej sprężyny, a też tani nie jest. Co to za miasto, że takie ceny macie? Sprężyna Kayaba kosztuje u mnie 120 zł dla klienta z ulicy, wymiana jednej 50 zł. Jakiś tańszy Monroe miałbyś pewnie za 100+50, czyli 300 zł za komplet z robotą. A podobno u mnie tanio nie jest i miasto dość duże.

Poznań.

Napisano

Jak tak, to kup dwie fedry i wymień to sam - to nie jest zbyt skomplikowana robota - nowa dziewczyna powinna to docenić i się odwdzięczyć...   :phi:

No no, wymiana pod blokiem bez sciagacza jest rownie prosta jak wymiana pior wycieraczek, kazdy sobie poradzi :hehe:

Jak widze magikow czasami jak rozkrecaja pol auta na parkingu to nie wiem czy sie smiac czy plakac  :facepalm:

Napisano
  • Autor

NIe no, ja tam tego nie bedę robił ...mogę koło ewentualnie zmienic  ;]

Napisano

No no, wymiana pod blokiem bez sciagacza jest rownie prosta jak wymiana pior wycieraczek, kazdy sobie poradzi :hehe:

Jak widze magikow czasami jak rozkrecaja pol auta na parkingu

Założyłem, być może błędnie, że kolega ma do dyspozycji garaż i nie tylko klucz do kół i lewarek...   :hmm:

Bez tego, pod blokiem, to faktycznie może nieco komplikować wymianę...   :phi:

Napisano

Bez ścisków to sprężyn to chyba taka wymiana nierealna przy MacPhersonie :)  

Napisano

Bez ścisków to sprężyn to chyba taka wymiana nierealna przy MacPhersonie :)  

No wiesz... rozmontować się da, tylko trzeba patrzeć, gdzie stare fedry lecą...   :hehe:    gorzej ścisnąć te nowe   :hmm:

Napisano

kiedys wymieniłem jedna, po wymianie auto zaczeło uciekac na bok podczas jazdy...

tylko parami   :oki: