Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H Z19DTL problem z paliwem?

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj rano po przejechaniu dwóch, trzech kilometrów auto straciło moc i silnik zgasł. Po chwili dał się ponownie uruchomić, na jałowym pracował równo i wkręcał się na obroty bez problemu ale po wrzuceniu biegu i ruszeniu jechał tak do 40km/h a jak dodawało się gazu to słabł i gasł. Check się nie zapalił. Podejrzewałem zapchany filtr paliwa ale okazało się że jest czysty. Jednak po złożeniu filtra już auto nie odpaliło. Pompa podaje paliwo bo filtr się wypełnił i z tego co wiem układ powinien się sam odpowietrzyć. Pompę zdemontuję i obejrzę jutro, może syfy zapchały smok. Czy coś jeszcze powinienem sprawdzić, lub odpowietrzyć układ paliwowy?

Napisano

z tego co wiem układ powinien się sam odpowietrzyć

Zgadza się.

Trzeba podpiąć się do komputera i zobaczyć jakie jest ciśnienie paliwa pod obciążeniem.

Napisano
  • Autor

Cześć,kontynuuję temat, otóż: filtr paliwa  jest ok, pompa w zbiorniku też, Diagnostyka na kompie  stwierdza że jest za niskie ciśnienie w układzie paliwowym. Dzisiaj miałem trochę czasu i mogłem co nieco posprawdzać, Zdjąłem przewód powrotu paliwa z regulatora CR i po próbie uruchomienia paliwo z króćca regulatora ledwo ciekło, następnie odkręciłem zasilanie pierwszego wtryskiwacza na listwie wtryskowej - przy próbie uruchomienia silnika- nie wyciekła ani kropla paliwa. Tak samo przy wszystkich kolejnych trzech wtryskach. Czy to prawidłowy objaw? Moim zdaniem nie. Wygląda to wszystko tak, jakby między filtrem paliwa a listwą wtryskiwaczy coś było "zatkane", to możliwe?  I jeszcze jedno pytanie: czy na kole zębatym wału korbowego jest znak ustalający położenie? Na kole wałka rozrządu jest, pompa CR nie musi mieć znaku bo pracuje na "okrągło", A wał?

Napisano

Luzowanie przewodów ciśnieniowych to nie jest dobry pomysł. Te połączenia są jednorazowe i po ponownym skręceniu może cieknąć paliwo.

Trzeba zmierzyć ciśnienie na listwie przy próbie rozruchu - woltomierzem, albo po podłączeniu diagnoskopu.

Do uruchomienia silnika potrzeba min. 180 barów ciśnienia, co odpowiada ok. 0,95V napięcia na czujniku ciśnienia.

Skoro paliwo wycieka na przelewie, tzn, że mamy co najmniej 100 barów, bo tyle trzeba, żeby zawór na listwie otworzył się bez zasilania. Pytanie, czy ciśnienie przy rozruchu przekracza 100 barów, czy nie.

Na wale nie ma znaku. Do jego ustawiania jest przyrząd (en-46788).

Napisano
  • Autor

Luzowanie przewodów ciśnieniowych to nie jest dobry pomysł. Te połączenia są jednorazowe i po ponownym skręceniu może cieknąć paliwo....

Ok rozumiem, spróbuję to jutro zmierzyć i dam znać.
Jeszcze jedno, przy okazji tej "walki" chcę wymienić rozrząd bo już czas, stąd moje pytanie: czy ten przyrząd o którym wspomniał Orochimaru, prawidłowo zamontowany ustawia wał korbowy w tej jednej właściwej pozycji?

Scaliłem posty.

[Orochimaru]

Edytowane przez Orochimaru

Napisano

Tak, przyrząd jest właśnie po to, żeby ustawić wał dokładnie tam, gdzie być powinien.

Napisano
  • Autor

Dzięki Orochimaru i Darek_dat, lepiej nieraz trzy razy zapytać niż raz się w d... ugryźć ze złości że się coś spieprzyło. Teraz na razie nic nie robię bo najzwyklej nie mam czasu. Biorę się dopiero od weekendu. A tak z innej beczki co najlepiej włożyć do rozrządu: Gates, Rouville, SKF, czy może Dayco  lub INA ? Dużo jest tego i trudno się zorientować.

Edytowane przez L_R

Napisano

Ja kupuję tylko zestawy Contitech'a jeszcze się nie zawiodłem. Rouvilla omijam szerokim łukiem kiedyś trafił mi się zestaw z felernym napinaczem, poza tym skład zestawu to wielka loteria.

Napisano

A tak z innej beczki co najlepiej włożyć do rozrządu

Pasek Conti, rolki INA i wszystko gra   :ok:

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo  :ok:

Napisano
  • Autor

Witam. W końcu mam urlop i mogłem zabrać się za moje auto. Nie chcę zakładać nowego wątku a potrzebuję jeszcze ciut informacji o rozrządzie. Otóż  okazało się że w moim aucie na kole wału jest jednak znak i na obudowie rozrządu również, Jeśli założyć blokadę to ustawienie jej nie pokrywa się z położeniem  znaku na kole wału. Czym się więc kierować?  post-158503-0-11346500-1478247333_thumb.jpg

Edytowane przez L_R

Napisano

Blokadą.

Po założeniu paska i napięciu, kontrolnie przekręć kluczem wałem dwa obroty, żeby upewnić się, czy nic się nie zacina.

Napisano
  • Autor

Tak zrobię jak tylko pompa CR wróci ze sprawdzenia.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pompa wróciła. Zawiozłem ją do tej firmy, którą polecił Darek_mat. Mnie ta przyjemność "wyzwoliła" z posiadania 6 stów padł wałek pompy. Zrobili szybko i sprawnie. pozostało zamontować i modlić się żeby to było tylko to.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam. Auto dzisiaj w końcu uruchomione. Za cały ambaras odpowiadała pompa CR. Rozrząd wymieniony, pasek wieloklinowy z kompletem rolek również. Po odpowietrzeniu opelek odpalił od razu i ładnie równo pracował ale: nie zgasła kontrolka check a po wypedałowaniu pojawiły się następujące błędy : 010008, 010021, 010054, 010507, 161450. Wynalazłem opis, niestety po angielsku i nie bardzo kumam o co chodzi. Podczas pracy musiałem wypiąć wtyczki od wtryskiwaczy, od czujników szyny CR, od pompy CR. czy te błędy mają z tym związek czy coś poknociłem?  Mimo check`a zdecydowałem się na jazdę próbną. Auto jakby ciut przymulone ale wchodzi na obroty, przyspiesza, rusza bez problemów (nie słabnie)

Edytowane przez L_R

Napisano

Błędy są od przepływomierza, map sensora i immobilizera.

Najlepiej byłoby, gdybyś je skasował, bo nie wiadomo, który powoduje świecenie się kontrolki.

Napisano
  • Autor

Ok. Jutro podjadę gdzieś na kompa i zobaczymy co da się zrobić. Dzięki

Napisano
  • Autor

Błędy wykasowane. Po dniu jeżdżenia check się nie pojawił a ponowne podłączenie kompa wykazało że wszystko ok. Temat zamknięty.  DZIĘKI ZA POMOC OROCHIMARU I DAREK_MAT :piwko:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.