Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD vs 200kkm nalotu

Featured Replies

Napisano

Witam wytrwałych posiadaczy Stilo.

Jako użytkownik autka z 2003 JTD o oszałamiającej mocy 80KM zastanawiam się

co może mnie czekać $$ z typowych usterek po przekroczeniu przebiegu 200kk. Wiem, że nie jest to dużo jak na taki rocznik.  Przebieg jest pewny bo cały mój :drive:  . Do tej pory autko nie sprawiało mi większych kłopotów.  

Z napraw jakie wykonałem i to min:

- uszkodzony termostat – zastosowałem paten za 25 zł. (działa od prawie 100kkm),

-wymiana łożyska klimy,

- 2x wahacze, 2 x sprężyny,

- tuleje w belce skrętnej + piasty i łożyska z tyłu

- zacisk hamulca tył prawy

- pewnie z pęczek łączników.

Mechanicznie jest 100% sprawne, blacharsko już trochę gorzej. Mam wypiastowane progi z przodu, które regularnie podmalowuje co roku aby ruda nie zagrała się do roboty :mlotek: . Reszta to już marketowe ryski i wgniotki . Autko giełdowo nie jest wiele warte (pewnie na dobry rower by starczyło :) ) ale puki co jeździ. Liczę się jednak, że kiedyś po prostu zacznie się sypać i czy warto jest jakby co inwestować.

Czy powiedzmy kwota 5 tys. może załatwić sprawę grubszych napraw np. sprzęgło, nie wiem czy 80KM ma dwumasę ( w ASO kiedyś dawno dawno temu… powiedzieli mi , że mój silnik nie ma – podobno po S/N sprawdzili ), turbo, amory itd.  i powiedzmy dolatam do 350kkm ?

Były lata, że autko robiło 5kkm rocznie ale teraz na stare lata :old: od jakiegoś czasu wychodzi mu 30kkm /rok.

Pozdrawiam

Napisano

Mój tak samo JTD z 2003, aktualnie z miesiąc temu pykneło mu 300 000km, sprzęgło jeździ do dziś bez problemu, turbina też, także do 350 raczej nie masz się o co martwić zwłaszcza że masz słabszą wersję która jest mniej wysilona a więc i powinna dłużej pochodzić, dodatkowo zakładam że nie robisz 1200km ciągiem z prędkoscią 130-140 z przyczepą jak mój  :mlot:  w niedzielę pobiłem rekord spalania (i rekord prędkosci z przyczepą, na dystansie 1200km średnia według komputera 98km/h) - spalił 10.1L/100km   :facepalm:  nie warto.... z większych rzeczy jakich nie wymieniłeś a ja robiłem u siebie to alternator.... poza tym to klocki, olej i zawieszenie, no i oczywiście rzeczy niezależne od wieku/przebiegu - pęknięte szyby itp. - przy tej wartości samochodu nie warto zmieniać, jeździć aż koła odpadną, takie moje zdanie.

Pozdrawiam.

Napisano

Na wypiaskowane progi tylko chlapacze.

Napisano

Alternator, sprzęgło jeśli jeździsz głównie po mieście.

Napisano
  • Autor

Na wypiaskowane progi tylko chlapacze.

Chlapacze miałem (okropnie szczepiły furę) i stało się tylko gorzej tj.  w miejscu gdzie guma dotykała lakieru zbierał się brud i przetarł mi lakier i teraz ma przy progu od nadkola patrząc  czarne trójkąciki zrobione własnoręcznie boll'em w spray'u . Tak zabezpieczone wytrzymuje przeważnie rok a czasem nawet dwa.

Edytowane przez gumcio

Napisano
  • Autor

Mój tak samo JTD z 2003, aktualnie z miesiąc temu pykneło mu 300 000km, sprzęgło jeździ do dziś bez problemu, turbina też, także do 350 raczej nie masz się o co martwić zwłaszcza że masz słabszą wersję która jest mniej wysilona a więc i powinna dłużej pochodzić, dodatkowo zakładam że nie robisz 1200km ciągiem z prędkoscią 130-140 z przyczepą jak mój  :mlot:  w niedzielę pobiłem rekord spalania (i rekord prędkosci z przyczepą, na dystansie 1200km średnia według komputera 98km/h) - spalił 10.1L/100km   :facepalm:  nie warto.... z większych rzeczy jakich nie wymieniłeś a ja robiłem u siebie to alternator.... poza tym to klocki, olej i zawieszenie, no i oczywiście rzeczy niezależne od wieku/przebiegu - pęknięte szyby itp. - przy tej wartości samochodu nie warto zmieniać, jeździć aż koła odpadną, takie moje zdanie.

Pozdrawiam.

Przyczepy faktycznie nie targam. 10.1 to nieźle dawałeś w rurę, mi udało się max średnią wycisnąć  7,3 na dłuższym dystansie (800km) ale chyba mógłby więcej  ;)  tylko mi się żal dziadka :serce: robiło... 

Wartość auta praktycznie znikoma, z takim przebiegiem ( dokładnie u mnie 183kkm)  to widać w ogłoszeniach autka  3-5 letnie za co najmniej 30k zł.

Pozdrawiam

Edytowane przez gumcio

Napisano

Jak te 200kkm to ori nalot to silnik jeszcze tego nie odczuł, buda bardziej z uwagi na wiek.

• 2 tygodnie później...
Napisano

sprzęgło, nie wiem czy 80KM ma dwumasę ( w ASO kiedyś dawno dawno temu… powiedzieli mi , że mój silnik nie ma

Koło zamachowe jest jednolite, więc bez obaw. Silnik dopiero co się dotarł, więc teraz można latać :)

Napisano
  • Autor

Koło zamachowe jest jednolite, więc bez obaw. Silnik dopiero co się dotarł, więc teraz można latać :)

Taki mam zamiar. Zabiorę się tylko na wiosną za wypiaskowane progi.

• 3 miesiące później...
Napisano

1,9 JTD to jeden z najlepszych diesli na rynku. Mało awaryjny i trwały w porównaniu z innymi. Mój ma już 215 000, dotąd sypnął się EGR i termostat. Po za tym tylko eksploatacyjna drobnica. 

Napisano

mój ma ponad 240kkm i coś ostatnio go boli czasami, a jedyny błąd jaki jest w kompie dotyczy EGR który jest zaślepiony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.