Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chwalę się. kat A. pierwsze moto. pierwsza wycieczka.

Featured Replies

Napisano

cześć,

kombo.

odbiło mi, w marcu tego roku zapisałem się na kurs, tak żeby sprawdzić czy jeżdżenie na moto mnie zakręci, bo nigdy wcześniej na żadnym nie siedziałem. papiery pozyskałem, teraz tylko pozostało NIE kupować moto.

końcem kwietnia już byłem szczęśliwym posiadaczem Fazera FZ6 S1 ;p 

we wrześniu natomiast wybrałem się na pierwszą dłuższą wycieczkę, z której relację możecie zobaczyć poniżej.

z ciekawostek.

prawie 6000km. niemal ZERO deszczu, fuks jak cię mogę. jeden zgubiony kufer na pięknych polskich drogach (na szczęście pusty, na nieszczęście ktoś go szybciorem podpierniczył). jeden prawie high side w Alpach. najdłuższy strzał "na raz" w trakcie wycieczki to 1600km. 

Fazer to świetny, uniwersalny motocykl. oprócz bólu dupska i kolan, zupełnie żadnych innych dolegliwości (troszkę czułem nadgarstek w przypadku dłuższych strzałów) także jak dla mnie pozycja za kierą jest OK. ponieważ to S1, ma 100 koni, więc w zupełności wystarczy nawet na długie dystanse. chyba już zamykam swój pierwszy sezon, w którym jeśli się nie mylę zrobiłem jakieś 10kkm. moto używałem wyłącznie do przejażdżek, dojeżdżanie do pracy mnie zupełnie nie kręci. 

Napisano

Gratki dla "nowego" i szacun za odwagę  :ok: 

A tak swoją drogą, to zazdraszczam takiej wyprawy.

Napisano

chyba już zamykam swój pierwszy sezon, w którym jeśli się nie mylę zrobiłem jakieś 10kkm. moto używałem wyłącznie do przejażdżek, dojeżdżanie do pracy mnie zupełnie nie kręci. 

Fajny początek przygody. Nie korci żeby zmienić na coś czym można po terenie śmignąć w mniej dostępne miejsca?

Napisano

Super :) Gratulacje  :oki: 

Napisano

cześć,

kombo.

gratulacje.

teraz czekamy na pierwsze przeróbki moto...

no i wreszcie możesz legalnie krytykować moje, bo wcześniej to wiesz... puszkarzu ;)

Napisano
  • Autor

Dzięki za miłe słowa  :)

Fajny początek przygody. Nie korci żeby zmienić na coś czym można po terenie śmignąć w mniej dostępne miejsca?

korci. 1200gs albo tiger explorer, ale nie dlatego że chciałbym jeździć po słabo dostępnych terenach, a wydają się wygodne w dłuższe trasy, są pędzone wałem. jednak biorąc pod uwagę, że jestem żółtodziobem i jeszcze pierwsze wywrotki przede mną, zostaję z budżetowym fazerem. jest tani, super niezawodny jak dotąd i cholernie zwinny, także w moich oczach niewiele mu brakuje do powyższych.

Napisano

moto używałem wyłącznie do przejażdżek

Z tego co kojarzę to jesteś chyba z okolic Nałęczowa, więc w przyszłym roku musimy ustawić się na jakiś mały spot bo często w sezonie bywam w tamtych okolicach versysem :oki:. Ewentualnie zapraszam do Puław i możemy ogarnąć jakieś wspólne latanie dookoła komina :).

Napisano
  • Autor

Z tego co kojarzę to jesteś chyba z okolic Nałęczowa, więc w przyszłym roku musimy ustawić się na jakiś mały spot bo często w sezonie bywam w tamtych okolicach versysem :oki:. Ewentualnie zapraszam do Puław i możemy ogarnąć jakieś wspólne latanie dookoła komina :).

Jak tylko będę w przyszłym roku w Nałęczowie na moto, to na pewno się odezwę  :oki:

Napisano

Super wyprawa i bardzo fajnie zrobiona relacja.

Zgodze się z tym, że Fazer to fajny, uniwersalny motocykl

Mam tez pytanie, czy podczas jazdy trzymasz ciagle dlon na klamce przedniego hamulca?

Napisano
  • Autor

Super wyprawa i bardzo fajnie zrobiona relacja.

Zgodze się z tym, że Fazer to fajny, uniwersalny motocykl

Mam tez pytanie, czy podczas jazdy trzymasz ciagle dlon na klamce przedniego hamulca?

dzięki :) jest jedna rzecz w fazerze, która mnie wkurza strasznie i o której zapomniałem, mianowicie spory "luz" między odpuszczonym gazem a ponownym przyspieszaniem. bardzo przeszkadza w płynnym pokonaniu zakrętu, bo trzeba spinać nadgarstek, żeby płynnie ten luz "skasować", kiedy zaczynamy odkręcać manetkę ;/ linki naciągnięte ok, łańcuch też, wszystko niby ok, ale dopiero w winklach problem wychodzi i odbiera sporo frajdy. myślałem, że to kwestia mojego wylatanego już egzemplarza, ale chyba jest to częściej występujący problem w tym modelu. mam wrażenie, że może to też być powodem trudności z płynną zmianą biegów bez użycia sprzęgła. trzeba być baaaaardzo ostrożnym i precyzyjnym, aby zmiana nastąpiła niewyczuwalnie. 

z pewnością nie ciągle, to zapewne zależy od sytuacji, ale na pewno dużo. natomiast nie dłoń a palec wskazujący. hamuję jednym-dwoma palcami. 

Napisano

PS1. Licznik predkosci masz w km/h czy w milach?

PS2. Masz gdzies zapisana trase w googlu?

Napisano
  • Autor

PS1. Licznik predkosci masz w km/h czy w milach?

PS2. Masz gdzies zapisana trase w googlu?

ad1. domyślnie w milach, ale mogę przełączać na kilometry i tako też uczyniłem na kontynencie :) 

ad2. miałem coś takiego, ale się rozsypało z jakiegoś powodu, więc już ni ma.

przełęcze które odwiedziłem to m.in.

Fluhlistrasse/Panoramastrasse

Grimselpass

Furka

Oberalp

San Gottardo ten nowy i brukowany

Nufenenstrasse

San Bernardino

Albula

Julier

Bernina

Stelvio

jeszcze sporo zostało na następne wyprawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.