Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wspomagania czy alternator...?

Featured Replies

Napisano

...a może jeszcze coś innego?

pacjent - Honda Accord VII 2.0 

objawy - na zimnym silniku i postoju przy kreceniu kołem kierownicy słychać wycie/gwizdanie spod maski.

Ostatnio te same objawy zauważyłem na zimnym silniku przy dodawaniu gazu (bez względu na to, czy kołami się kręci czy nie).

dwkukrotnie również (przy kręceniu kołami na postoju - podczas parkowania) na krótki moment (dosłownie na ułamek sekundy) straciłem całkowicie wspomaganie.

dzisiaj mam wrażenie, że wspomniane wcześniej wycie było słyszalne również podczas jazdy (rozgrzany silnik) na wprost...

macie jakieś pomysły co to może być?

płyn we wspomaganiu zmieniony kilka tygodni temu, trzyma odpowiedni poziom w zbiorniczku.

z góry dzięki za sugestie  :piwko:

Napisano

To jest wycie czy gwizdanie ślizgającego się paska, jak to pierwsze to pewnie pompa wspomagania zużyta, na zimnym/mrozie słychać lepiej.

Napisano
  • Autor

czy ta pompa jest regenerowalna?

pytanie tylko, czy to nie łożyska alternatora? 

fakt, odgłosy spod maski dochodzą głównie przy zimnym motorze (zauważalne zazwyczaj z rana)

Edytowane przez bb_maciek

Napisano
  • Autor

Napinacz paska spawdzałeś?

póki co nic nie było sprawdzane/ruszane poza wymianą płynu do wspomagania

Napisano

Na początek sprawdź pasek osprzętu i napinacz.

Napisano
  • Autor

orajt :ok: a...(pytam całkiem powaznie)...jak to mogę sprawdzić?  ;]

Napisano

@@bb_maciek

sam pasek mydłem w płynie/płynem do mycia naczyń na palcu od wewnątrz przesmaruj, jak nie zapiszczy to masz winowajcę, do reszty ściągasz pasek i kręcisz odpowiednio alternatorem (co do altka to niekoniecznie winne musi być łożysko w nim, może być winne sprzęgiełko kierunkowe taka rolka na altku po której lata pasek), pompą wspomagania, rolką napinacza i sprawdzasz czy ma luz, czy kręci się z oporem. Dobrze robić to na zimnym silniku np. po nocy, bo jak ciepły silnik to możesz nie wyłapać jak lelemnty złapią temperaturę roboczą. Ewentualnie jak masz dostęp do stetoskopu lekarskiego to nie zdejmujesz paska tylko słuchasz na pracującym silniku, tylko uważaj, żeby nigdzie pod pasek go nie podłożyć. 

Napisano

...a może jeszcze coś innego?

pacjent - Honda Accord VII 2.0 

objawy - na zimnym silniku i postoju przy kreceniu kołem kierownicy słychać wycie/gwizdanie spod maski.

Ostatnio te same objawy zauważyłem na zimnym silniku przy dodawaniu gazu (bez względu na to, czy kołami się kręci czy nie).

dwkukrotnie również (przy kręceniu kołami na postoju - podczas parkowania) na krótki moment (dosłownie na ułamek sekundy) straciłem całkowicie wspomaganie.

dzisiaj mam wrażenie, że wspomniane wcześniej wycie było słyszalne również podczas jazdy (rozgrzany silnik) na wprost...

macie jakieś pomysły co to może być?

płyn we wspomaganiu zmieniony kilka tygodni temu, trzyma odpowiedni poziom w zbiorniczku.

z góry dzięki za sugestie  :piwko:

VII gen to 98- 03?

bo tu już zdania są podzielone.

płyn zalany taki jak w instrukcji?

pomijając pasek klinowy (który w tym modelu bodajże samą pompę wspom obejmuje) to stawiam na zatkane sitko lub zagięty przewód na ssaniu pompy. Szczególnie jeśli pompa "buczy".

pozdr

Napisano
  • Autor

VII gen to 98- 03?

bo tu już zdania są podzielone.

płyn zalany taki jak w instrukcji?

VII gen to ta od 2003 wzwyż

płyn zalewany w ASO (oryginalny hondowski) :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.