Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okna 5 czy 7 komorowe?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jestem w trakcie zamawiania okien do nowo wybudowanego domu. Padło na okna Dako, system VEKA: 5-komorowy profil klasy A, grubość 70mm,  profil: DPP-70 lub 7-komorowy profil klasy A, grubość 82mm, profil: DPQ-82. Które wybrać? Różnica w cenie to niespełna 1000zł przy całym zamówieniu...

Napisano

Witam,

Jestem w trakcie zamawiania okien do nowo wybudowanego domu. Padło na okna Dako, system VEKA: 5-komorowy profil klasy A, grubość 70mm,  profil: DPP-70 lub 7-komorowy profil klasy A, grubość 82mm, profil: DPQ-82. Które wybrać? Różnica w cenie to niespełna 1000zł przy całym zamówieniu...

Bierz grubsze - raz że cieplejsze, a dwa przynajmniej teoretycznie mocniejsze.

Jak ja zamawiałem, to 70 polecał mi gość co najwyżej do garażu ;)

Napisano

Bierz grubsze - raz że cieplejsze, a dwa przynajmniej teoretycznie mocniejsze.

Jak ja zamawiałem, to 70 polecał mi gość co najwyżej do garażu ;)

Ciekaw jestem jakie są u mnie w domu - okna z 1999 roku (Oknoplast)

Do dziś wszystkie działają bez zarzutów, w środku kolor idealnie biały, na zewnątrz niektóre (te najbardziej nasłonecznione) nie są już śnieżnobiałe ale do zżółknięcia to im jeszcze daleko.

Wtedy największy wypas, bo szyby z k=1,1 ale kto by wtedy rozpytywał się o komory (chyba 3)

Napisano

Do dziś wszystkie działają bez zarzutów, w środku kolor idealnie biały, na zewnątrz niektóre (te najbardziej nasłonecznione) nie są już śnieżnobiałe ale do zżółknięcia to im jeszcze daleko.

Wtedy największy wypas, bo szyby z k=1,1 ale kto by wtedy rozpytywał się o komory (chyba 3)

Przebijam u mnie do lutego tego roku okna plastikowe z około 1992-3 roku, może i wczesniej je wyprodukowano. Jeśli były trójwarstwowe to byłby wypas ale obstawiam, że jedna komora i dwie szyby.

Jak już ktoś ładnie wyliczył nie warto przepłacać nie wiadomo ile na samych oknach, bo to jest niewielki ułamek w skali izolacyjności całego domu. I potwierdzam to z praktyki.

Za to zaleta nowych okien jest taka, ze zrobiło się cicho. Wczesniej głośno nie było, teraz cisza jak makiem zasiał.

Napisano

A ja wybrałem drewniane, bodaj z Sokółki + 3 szybowe - byłem mega zadowolony, teraz użytkują teściowie, mija im 2.5 roku i działają i wyglądają jak nowe. :ok:

Napisano

Jak rodzice wymieniali pierwsze okna w mieszkaniu, to za 1.1 była niemała dopłata ;)

W oknach ważne są okucia, żeby ni były z byle czego i o nośności dostosowanej do wagi skrzydła. Kiedyś były dwie szybki i lekki profil, teraz okna są coraz cięższe.

W nowym domu mam 6-cio komorowe z szybami 0,5  :bzik:  :totalszok:  Do tego warto zwracać uwagę na regulację - jeśli coś haczy trzeba od razu naprostować a nie szarpać coraz bardziej.

Napisano

Witam,

7- komorowe

Napisano

Witam,

7 komorowe i 3 szyby.

Mam w domu stare okna z okolicy 2000r i nowe i od tych starych ciągnie chłodem (pomimo, że są szczelne), a od nowych nie, nawet jak siedzę 40 cm od szyby, bo tak mam biurko ustawione.

Napisano

7 komorowe i 3 szyby.

Mam w domu stare okna z okolicy 2000r i nowe i od tych starych ciągnie chłodem (pomimo, że są szczelne), a od nowych nie, nawet jak siedzę 40 cm od szyby, bo tak mam biurko ustawione.

mieszkam w bloku z lat 80, kupujac mieszkanie wymienilem okna na 7 komorowe, 3 szybowe z ciepla ramka itp

rodzice maja okna 2 szybowe, 3 komorowe i jedyne co widze to roznica w ciszy....

jak u mnie na maxa zamkne, zaszczelnia na amen to prawie nie slychac aut z ulicy, ok 200 metrow, u rodzicow jak sie zamknie i zaszczelni to jednak zdecydowanie slychac ruch kolowy...

Napisano
  • Autor

Dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji, będą 7 komorowe :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.