Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką chłodziarko-zamrażarkę wybrać

Featured Replies

Napisano

Wersja do zabudowy, nie będę szalał, żeby dopłacać 300zł za różnicę w zużyciu prądu 10zł/rocznie. W zasadzie to wszystkie kryteria. Coś możecie poradzić ? Budżet ? Powiedzmy do 1800zł. Nie chcę BEKO ani SAMSUNG

Napisano

Wersja do zabudowy, nie będę szalał, żeby dopłacać 300zł za różnicę w zużyciu prądu 10zł/rocznie. W zasadzie to wszystkie kryteria. Coś możecie poradzić ? Budżet ? Powiedzmy do 1800zł. Nie chcę BEKO ani SAMSUNG

Cos z IKEA z 5 lat gwarancji?

Napisano

A dlaczego wolnostojąca lepsza ? Łatwiej wywalić ;) ?

Zabudowana jest mniejsza - węższa i płytsza.

Do tego dusi się w zabudowie - musiałem dopilnować monterów by zrobili otwory wentylacyjne. Potem jeszcze wywaliłem plecy z szafy w której jest lodówka.

No i drzwi lodówki łączone z drzwiami szafy to jakaś porażka.

Ja już jestem zdecydowany, by wywalić szafę i wstawić zwykłą lodówkę, gdy obecna wyzionie ducha.

Napisano

No ja mam Beko i nie polecam. Ale uważam, że warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną. Moja lodówka ciągnie prundu za 50zl miesięcznie co uważam za spora kwotę.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zabudowana jest mniejsza - węższa i płytsza.

Do tego dusi się w zabudowie - musiałem dopilnować monterów by zrobili otwory wentylacyjne. Potem jeszcze wywaliłem plecy z szafy w której jest lodówka.

No i drzwi lodówki łączone z drzwiami szafy to jakaś porażka.

Ja już jestem zdecydowany, by wywalić szafę i wstawić zwykłą lodówkę, gdy obecna wyzionie ducha.

A co tam wstawisz, jak teraz większość lodówek ma wymienniki na bocznych ściankach?

Napisano

Ja, niestety, zrobiłem downgrade. I następna koniecznie będzie miała odrębnie ustawiane temperatury w chłodziarce i zamrażalniku.

Fajna tez zamykana komora 0*

W sumie to trochę nielogiczne rozwiązanie, że jak otwierasz lodówkę, to całe schłodzone powietrze "wylewa" się na podłogę i produkty się grzeją w ciepłym powietrzu a potem trzeba to schładzać. No, ale takie otwierane od góry to się sprawdzają w marketach, gdzie masz cały słupek tego samego towaru.

Co do ekonomii, to deklaracje producentów są dalekie od rzeczywistości. Np. Beko CSA 29000 wg deklaracji producenta ma zużywać 298kWh/r  mi wciąga 456kWh/r. Dokładnie tyle samo ci poprzednia Mastercook (dokładnie modelu nie pomnę - trochę wyższa i z osobną regulacją temperatury).

Napisano

Ja, niestety, zrobiłem downgrade. I następna koniecznie będzie miała odrębnie ustawiane temperatury w chłodziarce i zamrażalniku.

Fajna tez zamykana komora 0*

W sumie to trochę nielogiczne rozwiązanie, że jak otwierasz lodówkę, to całe schłodzone powietrze "wylewa" się na podłogę i produkty się grzeją w ciepłym powietrzu a potem trzeba to schładzać. No, ale takie otwierane od góry to się sprawdzają w marketach, gdzie masz cały słupek tego samego towaru.

Co do ekonomii, to deklaracje producentów są dalekie od rzeczywistości. Np. Beko CSA 29000 wg deklaracji producenta ma zużywać 298kWh/r  mi wciąga 456kWh/r. Dokładnie tyle samo ci poprzednia Mastercook (dokładnie modelu nie pomnę - trochę wyższa i z osobną regulacją temperatury).

Otwierałeś częściej, niż w normie. Pewnie za dużo browaru pijesz.

Edytowane przez maras77

Napisano

Czemu nie chcesz dwóch marek - najlepszej i najtańszej?

Naczytałeś się dużo złych pinii?

Nic dziwnego, bo obie marki mają większość rynku, więc zawsze będzie więcej opinii na ich temat, niż innych.

6 lat mam Samsunga i jak go kupowałem był Samsung i potem długo przerwa i dopiero inne marki.

Niedawno oglądałem lodówki (zgrubnie) i wygląda, że LG dorównał do Samsunga. Wystarczy obejrzeć wnętrze, jak jest zaprojektowane, wykonane, jak są spasowane elementy.

Do Warszawiaków - na ulicy BEMA jest Euro, gdzie mają lodówki ze zwrotów, reklamacji, ekspozycji, uszkodzone w transporcie itp.

Obejrzyjcie sobie używane. Jak wyglądają plastiki, jak zmieniły kolor, jaki jest zapach w środku.

Napisano

Wywalam całkiem zabudowę - lodówka stoi sama na bocznej ścianie.

Trzeba dać kilka cm luzu z boku.

Napisano

A co tam wstawisz, jak teraz większość lodówek ma wymienniki na bocznych ściankach?

No właśnie czytałem o tym już kilka razy, ale nie przyglądałem się nigdzie. Co to za moda jest w ogóle? Czy jakaś marka, z zasady, ma jednak z tyłu wymiennik?

Też mam taki plan jak Rwicik - jak mi się zepsuje zabudowana, to wywalę zabudowę i wstawie wolnostojącą. A że obecna lodówka ma już swoje 12-13 lat, to i pad coraz bardziej prawdopodobny... 

mar00ha

Napisano

No właśnie czytałem o tym już kilka razy, ale nie przyglądałem się nigdzie. Co to za moda jest w ogóle? Czy jakaś marka, z zasady, ma jednak z tyłu wymiennik?

Też mam taki plan jak Rwicik - jak mi się zepsuje zabudowana, to wywalę zabudowę i wstawie wolnostojącą. A że obecna lodówka ma już swoje 12-13 lat, to i pad coraz bardziej prawdopodobny... 

Córka ostatnio kupowała Samsunga i z tego co widziałem, to wymiennik był z tyłu - choć też zabudowany. Czyżby i bokami się chłodziła?

Napisano

mar00ha

W instrukcji trzeba sprawdzić.

Napisano

O jakim wymienniku mówisz?

Parownik, czy skraplacz?

Napisano

O jakim wymienniku mówisz?

Parownik, czy skraplacz?

Skraplacze są z boku i bokiem się lodówka grzeje.

Napisano

:hmm: Nigdy nie widziałem lodówki ze skraplaczem z boku, nawet takiej do zabudowy.

Napisano

:hmm: Nigdy nie widziałem lodówki ze skraplaczem z boku, nawet takiej do zabudowy.

Bo jest schowany wewnątrz ścianki. Objawia się tym, że ściana jest gorąca a w instrukcji jest nakaz zostawienia 5 cm luzu z boku.

Napisano

Genialne rozwiązanie :facepalm: . Powinni umieścić go w środku, wtedy lodówka będzie go chłodzić ;) .

Aż się przejdę do sklepu, żeby zobaczyć to cudo obecnej myśli technicznej.

Na pewno nie kupiłbym czegoś takiego.

Napisano

Genialne rozwiązanie :facepalm: . Powinni umieścić go w środku, wtedy lodówka będzie go chłodzić ;) .

Aż się przejdę do sklepu, żeby zobaczyć to cudo obecnej myśli technicznej.

Na pewno nie kupiłbym czegoś takiego.

Nie zobaczysz. Poznasz po tym, że plecki są płaskie. Ale to jeszcze nie przesądza - trzeba zajrzeć do instrukcji. Czasami wymiennik jest w płaskich pleckach, a czasami wewnątrz i są kanały powietrzne.

Napisano

Cos z IKEA z 5 lat gwarancji?

One wszystkie mają zdecydowanie zbyt małą pojemność do wymiarów zewnętrznych  :no:

Napisano

Whirlpool i Indesit ma wymiennik ciepła z tylu.

Napisano

Whirpool ART 9811/A++SF .... ma 193 cm wysokości i dzięki temu wszystko nam się mieści. W porównaniu do zwykłej lodówki do zabudowy to z pojemnością niebo a ziemia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.