Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic Iph2 jako tani pracowóz?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!  :piwko:

No właśnie, jak w temacie, co sądzicie o takim pomyśle?

Potrzebny szaro-codzienny pracowóz z wyższym wsiadaniem  ;]

Silnik 1,6 16v , roczniki 2002-2003?

Wypas pełen, czego się obawiać?

Jak tam z automatem, czy może lepiej manual?

Co tam się lubi popsuć?

Jak sprawują się te podwójne szyberdachy? 

Jaka największa butla lpg w koło?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pozdrawiam,

Szymon 

P.s. Dwie Meganki IIph1 2.0 16v już miałem  ;)

P.s. Scenic II gen odpada  :no:

Napisano

Witajcie!  :piwko:

No właśnie, jak w temacie, co sądzicie o takim pomyśle?

Potrzebny szaro-codzienny pracowóz z wyższym wsiadaniem  ;]

Silnik 1,6 16v , roczniki 2002-2003?

Wypas pełen, czego się obawiać?

Jak tam z automatem, czy może lepiej manual?

Co tam się lubi popsuć?

Jak sprawują się te podwójne szyberdachy? 

Jaka największa butla lpg w koło?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Pozdrawiam,

Szymon 

P.s. Dwie Meganki IIph1 2.0 16v już miałem  ;)

P.s. Scenic II gen odpada  :no:

3 lata temu miałem SC I 2.0 8V z czterobiegowym automatem chyba z 1999 roku, kupiony jako zastępczak na pewien czas i bardzo miło wspominam. LPG śmigało na mikserze, choć palił trochę więcej niż bym sobie życzył. Podobno (tak mi mechanik-kowal przekazał) w poliftach 16V rozrząd jest bez klina na kole napędowym i zdarzają się problemy. Za to światła na pewno ma lepsze. Gdyby je nadal robili to pewnie kupiłbym takiego nówkę jako pewniaka zastępczaka drugiego w rodzinie na wiele lat i zakonserwowałbym aby rozwiązać główny problem tego samochodu.

Napisano

@

koło faktycznie nie ma klina ale to nie jest problem, przy każdorazowym odkręceniu śruby zakłada się nową, odpowiednim momentem dokręca i jest spokój. Osobiście smaruję jeszcze niebieskim klejem do połączeń śrubowych. Blokady rozrządu do silnika k4 ( bo taki tam jest) też nie są specjalnie drogie, kilkadziesiąt złotych kosztują. Blokują wałki rozrządu i wał korbowy. 

Zwróciłbym uwagę na wybierak skrzyni biegów, jak się poci jest z czego urwać kasę, bo za chwilę będzie z niego płynąć. Można to samemu w prosty sposób usunąć nabywając komplet naprawczy na jednym z portali aukcyjnych (koszt ok 100 zł + pół godziny pracy własnej) :skromny:

Napisano
  • Autor

@

koło faktycznie nie ma klina ale to nie jest problem, przy każdorazowym odkręceniu śruby zakłada się nową, odpowiednim momentem dokręca i jest spokój. Osobiście smaruję jeszcze niebieskim klejem do połączeń śrubowych. Blokady rozrządu do silnika k4 ( bo taki tam jest) też nie są specjalnie drogie, kilkadziesiąt złotych kosztują. Blokują wałki rozrządu i wał korbowy. 

Zwróciłbym uwagę na wybierak skrzyni biegów, jak się poci jest z czego urwać kasę, bo za chwilę będzie z niego płynąć. Można to samemu w prosty sposób usunąć nabywając komplet naprawczy na jednym z portali aukcyjnych (koszt ok 100 zł + pół godziny pracy własnej) :skromny:

Dzięki za porady  :piwko:

A jak z trwałością blach po lifcie?  :hmm:

Napisano

O ile nie bity...rdzy nie ma. Nam rocznik 2002 i luzik

Napisano
  • Autor

O ile nie bity...rdzy nie ma. Nam rocznik 2002 i luzik

Oczywiście niebity :)

Tylko który silnik 1.6 czy 1.8 szukać?

Napisano

2.0

Chyba ze nie latasz w trasy to 1.6 wystarczy

Edytowane przez WaWeR

Napisano
  • Autor

Ale po lifcie było 2.0 z mpi czy ide z bezpośrednim wtryskiem ?

Bo jak mpi, to z miłą chęcią 2.0 16V zakupię :)

Napisano

Zwykle proste 2.0 16V 140KM

Napisano
  • Autor

Zwykle proste 2.0 16V 140KM

Czy takie też było w RX4? Czy tam było IDE? 

No to już wiem jakiego Scenica szukać, o w obu Meganach IIph1 miałem 2.0 16v i były genialne te silniki  :jem:

Napisano

Rodzice mają jako wół roboczy polifta 1.6 16V z początków produkcji bo z 99r. Przebieg zaraz dobije do 350 tyś km. Mamy go z dobre 5 lat. Bezapelacyjnie praktycznie bezawaryjne auto. Było ładowane w niego po 500kg plus przyczepka na której była prawie tona i to nie raz :P belka ani razu nie robiona, w zawieszeniu tylko sworznie i drążki, silniczek krokowy, i dwie cewki - poprzednie były oryginalne. Teraz jest do zrobienia tłumik i nagrzewnica ale auto jest praktycznie bezawaryjne :) szczerze to rodzice myślą o zakupie takiego samego ale nowszego.

Napisano

IDE ztcw w scenic nie występował.

Napisano
  • Autor

IDE ztcw w scenic nie występował.

No to rwau nać pięknie  ;]

A coś więcej o RX4 wiemy?  ;)

Napisano

@

Jeśli sprawa jest zaplanowana to nie jest większy problem ale... Mi to zapadło w głowę  bo rozsypało mi się koło pasowe wału w sobotę a w poniedziałek miałem wyjazd w długą i bardzo ważną trasę. Kupiłem koło w poniedziałek z samego rana, pierwszy lepszy mechanik zmienił w pół godziny i mogłem jechać z lekkim opóźnieniem. O blokadach nawet nie myślałem a nową śrubę serwis Reno obiecał mi dostarczyć do dwóch tygodni 8]

Tak jeszcze przypomniało mi się, potrafią padać czujniki położenia wału w ten sposób, że po rozgrzaniu silnika samochód gaśnie na kilkadziesiąt minut do ostygnięcia. Czytałem o tym i mnie to też spotkało. Doraźnie pomaga polanie czujnika wodą, ja w ciemno kupiłem na złomie za grosze, podmieniłem i problem zniknął

Napisano

2.0

Chyba ze nie latasz w trasy to 1.6 wystarczy

1.6 16V w SC I gen dawal rade spokojnie :ok:

Napisano

1.6 16V w SC I gen dawal rade spokojnie :ok:

Do miasta i odcinku z vmax 90...tak. Przy 120 robi sie glosno a przy 140 nieprzyjemnie.

Mam 1.6

Teraz jak bym mogl zmienic na 2.0 to nawet chwili bym sie nie zastanawial.

Napisano

Witam wszystkich - w tym dziale po raz pierwszy.

Ja 2 tygodnie temu sprzedałem Toledo III 1,9 TDI bo auto stało i sie niszczyło. W zamian kupiłem Scenic I ph2 2,0 16V. I nie dlatego, że taki chciałem - poprostu udało mi się znaleźć egzemplarz w bardzo dobrym stanie. 

U mnie ma właśnie pełnić funkcję codziennego dzieciowozu do szkoły - 400 metrów dwa razy dziennie.

Wydaje mi sie, że auto spełni moje oczekiwania i kolegi jako pracowóz tani też.

Konstrukcja auta w miarę prosta a silnik 2,0 16V 140KM z tego co mi wiadomo to chyba bardzo dobry wybór.

Przy okazji chciałem dopytać bo pakiet startowy poczyniłem:

1. rozrząd kompletny

2. KZFR

3. Fitry, oleje - 6 litów o zgrozo

4. Opony nowe zimowe ( letnie były 

5. Pasek wielorowkowy 

Nie kupiłem pompy wody i proszę doradzcie czy jest sens nie wymieniać pompy czy profilaktycznie kupić?

Dodam, że w tym silniku pompa jest napędzana paskiem wielorowkowym a nie paskiem rozrządu. 

Edytowane przez Slayer_GG

Napisano

Nie wymienienie pompy wody napedzanej paskiem rozrzadu przy wymianie rozrzadu...

IMO totalna glupota.

Napisano

Na 100% pompa jest na pasku wielorowkowym osprzętu a nie rozrządu. Wczoraj sprawdzałem nawet pod maską czy tak jest. W scenic II już jest na rozrzadzie. Pasek wygląda na niedawno wymieniany co mogę przypuszczać bo widzę też nowe Koło od pompy wspomagania. Raczej by nikt Starego nie zostawił. Pompa wody też lśni od blyszczacego aluminium.

Gdyby była na rozrzadzie to bym się nawet nie zastanawiał.

Coraz bardziej mi się to autko podoba:

1. Prosta budowa. Rozrząd bez pompy też ma swoje plusy. Choć wariator do wymiany i dość drogi. Ale zaraz będzie nowy.

2. Naprawdę co dziennie się czymś upewniam ze po zrobieniu 700km za autami starymi upolowalem godziwy i zadbany egzemplarz.

Zatem do autora wątku. Według mnie większość zadbanych aut sprosta twoim wymaganiom. Co do Scenic to silnik 2.0 16v będzie najlepszy. Rudej praktycznie zero co po tylu latach wprawia mnie w wielki podziw. srodek traci juz myszką. Najlepsze jest to radio na kasety :)

Ale uzytecznoscia wnętrza bije moje Toledo III na łopatki.

Edytowane przez Slayer_GG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.