Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne razem z mijania?

Featured Replies

Napisano

witam

Mam pytanie odnośnie świateł dziennych.

W samochodzie mam http://www.moto-lider.pl/index.php?p866,drl-dedykowane-audi-a3-8p-2003-2008-einparts

takie światłą dzienne lub bardzo podobne (były już zamontowane w samochodzie jak kupiłem).

Jak włączę zapłon to światła dzienne  sie zapalają, natomiast jak włączę światła mijania to światła dzienne przygasają do 30%.

Czy te światła dzienne mogą świecić razem z mijania?

Czy ktoś sie tego czepiać możę?

Napisano

Musisz sprawdzić jak są homologowane te światła. W jednym z poprzednich aut miałem światła dzienne z podwójną homologacją - świateł dziennych i pozycyjnych (obie widoczne na kloszu). Po włączeniu świateł mijania dzienne przygasały jak u Ciebie - przełączając się w tryb świateł pozycyjnych. Instrukcja montażu informowała, że zgodnie z przepisami można mieć tylko dwa światła pozycyjne, więc w przypadku użycia dziennych jako pozycji (można było z tej opcji zrezygnować poprzez inne podłączenie wiązki) należy wyjąć żarówki pozycji z lamp przednich. Przeglądy przechodziło to rozwiązanie bez problemu, kontroli na drodze z tego powodu nie miałem.

PS. Te lampy z linka mają podwójną homologację - 02A - pozycyjne, DRL - do jazdy dziennej.

Edytowane przez Pidu

Napisano

Ma homologację - no to się nie czepią. W fabrycznych rozwiązaniach w wielu modelach jest tak, że światła dzienne i przednie pozycyjne realizowane są przez te same elementy świetlne. Po włączeniu świateł mijania te elementy świecą się nadal jako światła pozycyjne. Nie ma powodów do czepiania się, jeśli Twoje lampy mają na obudowie wytłoczoną homologację (E ileś tam dla dziennych).

Napisano

Nie ma powodów do czepiania się, jeśli Twoje lampy mają na obudowie wytłoczoną homologację (E ileś tam dla dziennych)

E z cyfrą oznacza kraj, w którym lampa została dopuszczona zgodnie z normą ECE. Generalnie na lampie musi być komplet oznaczeń - E z cyfrą, RL dla dziennych itd zależnie od jej przeznaczenia.

Napisano

W moim S-maxie dokładnie tak jest - dzienne ledy słabiej świecą jako pozycyjne.

Napisano

Nie. W przedlifcie nie było ledów dziennych a pozycje były jako dodatkowe żarówki w tych okrągłych przeciwmgielnych. W moim - poliftowym przeciwmgielne nie mają już żarówek pozycyjnych.

Edytowane przez ArekMiz

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

odgrzebuje temat.

Więc w niedziele policjant zwrócił uwage że te dzienne mimo iż przygasają nie powinny świecić z mijania 

Wiem że mają homologacje na pozycyjne tylko musiałbym wyjąć żarówki z lamp żeby tylko jedne pozycyjne były.

Ale nie o tym.

Światła dzienne mam takie http://skottuning.com/audi-a3-8p-tuning-dectane/802007-modulite-swiatla-do-jazdy-dziennej-audi-a3-8p-03-08-czarne.html a przynajmniej bardzo podobne, zakładane w niemczech.

I ponoć są w tych światłach dwie opcje:

1.Jak włącze mijania to przygasają do 30%

2. Jak włącze mijania to te wyłączaja sie.

Tyle jak te opcje sie zmienia.

Wie ktoś? Ma z takimi styczność?

Napisano
18 godzin temu, todamian napisał:

Więc w niedziele policjant zwrócił uwage że te dzienne mimo iż przygasają nie powinny świecić z mijania 

Bardzo ciekawe, w takim razie wszystkim właścicielom 500X muszą zabrać dowody rejestracyjne ;l W 500X żarówka dzienna i pozycyjna to ta sama żarówka, co więcej oddzielna lampa w zderzaku, w lampie jest jeszcze kierunkowskaz. Po włączeniu mijania świecą jako pozycyjne/obrysowe (są rozstawione na skraju auta).

Edytowane przez krowka

Napisano
Godzinę temu, krowka napisał:

Bardzo ciekawe, w takim razie wszystkim właścicielom 500X muszą zabrać dowody rejestracyjne ;l W 500X żarówka dzienna i pozycyjna to ta sama żarówka, co więcej oddzielna lampa w zderzaku, w lampie jest jeszcze kierunkowskaz. Po włączeniu mijania świecą jako pozycyjne/obrysowe (są rozstawione na skraju auta).

Czytaj ze zrozumieniem.

U niego w chwili obecnej świeci żarówka postojowa w reflektorze i przyciemnione światła dzienne. ( 4 punkty świetlne z przodu auta są pozycyjnymi a mają być 2 )

Napisano
5 godzin temu, betaaga napisał:

Czytaj ze zrozumieniem.

U niego w chwili obecnej świeci żarówka postojowa w reflektorze i przyciemnione światła dzienne. ( 4 punkty świetlne z przodu auta są pozycyjnymi a mają być 2 )

Mój błąd, nie wczytałem się w całość postu.

Napisano
Dnia ‎2017‎.‎01‎.‎31 o 14:30, todamian napisał:

W szoku jestem, że Policja zajmuje się takimi pierdołami. Mam nadzieję, że sobie tylko pogadał, a nie chciał karać...

Napisano
Dnia 01/02/2017 o 09:53, betaaga napisał:

Czytaj ze zrozumieniem.

W takim razie ja mam postojowych z przodu ze 40 :D

Napisano
  • Autor

Teraz mam jeszcze takie pytania.

Na chwile obecną mam 4 światła pozycyjne/postojowe z przodu wiec zatrzymanie dowodu słuszne.

Jeśli wyciągne żarówki pozycyjne z lamp to pozostają mi tylko te od dziennych które przygasają i mają homologacje na pozycyjne (A) czyli wszystko zgodne z prawem.

A co w sytuacji spotkania nadgorliwego policjanta który będzie chciał mimo to zabrać dowód?

Zabiera dowód bo przecież bił sie z nim nie będę ja jade na przeglad płace (chyba 20zł za jedną usterke której przcież nie mam), kto za to zwróci i jak sie ustrzec żeby policjant  później nie powiedział że jak zatrzymał mnie to miał podstawy do zabrania a później poprawiłem.

Napisano
15 minut temu, todamian napisał:

Teraz mam jeszcze takie pytania.

Na chwile obecną mam 4 światła pozycyjne/postojowe z przodu wiec zatrzymanie dowodu słuszne.

Jeśli wyciągne żarówki pozycyjne z lamp to pozostają mi tylko te od dziennych które przygasają i mają homologacje na pozycyjne (A) czyli wszystko zgodne z prawem.

A co w sytuacji spotkania nadgorliwego policjanta który będzie chciał mimo to zabrać dowód?

Zabiera dowód bo przecież bił sie z nim nie będę ja jade na przeglad płace (chyba 20zł za jedną usterke której przcież nie mam), kto za to zwróci i jak sie ustrzec żeby policjant  później nie powiedział że jak zatrzymał mnie to miał podstawy do zabrania a później poprawiłem.

na jakiej wysokości masz te światła dzienne?

Napisano
  • Autor

dokładnie teraz nie podam ale tak jak kratki i halogeny, czyli te 25cm conajmniej

dokładnie tak 

Edytowane przez todamian

Napisano
Godzinę temu, todamian napisał:

dokładnie teraz nie podam ale tak jak kratki i halogeny, czyli te 25cm conajmniej

dokładnie tak 

Dolna krawędź świateł pozycyjnych nie może  być niżej niż 35 nad nawierzchnią przy masie własnej pojazdu. Jest o 10 cm wyżej niż dla świateł dziennych.

Czyli jeśli nie spełniasz tych 35 cm lub innych warunków co przednich świateł pozycyjnych to musisz używać tych fabrycznych.

Napisano
  • Autor

dobra 

Chciałbym zrobić aby światłą dzienne wyłączały sie jak włączam światła pozycyjne i mijania dalej.

Aktualnie dzienne przygasają jak włacze pozycyjne.

Kupiłem przekażnik 561 i chciałem go podłączyć ale niebardzo moge poradzić sobie.

Przeciąłem mase od dziennych i kabelek co idzie i steruje dzienne aby przygasały.

I jak terazto podłączyć do tego przekaźnika aby działało poprawnie??

Podłączam i albo działają cały czas albo wcale.

Prosze o pomoc

Napisano

Z dziennych wychodzą trzy przewody, tak?

Przeciąłeś masę - niepotrzebnie, przeciąłeś sterowanie - OK i niech tak zostanie, jeśli chcesz mieć te lampy tylko jako DRL.

Do pełni szczęścia łączysz to tak: zaciski 85 i 86 to cewka przekaźnika, więc 85 przyłączasz na stałe do masy, na zacisk 86 podajesz "+" ze światła pozycyjnego (wyszukany uprzednio albo przy samej lampie, albo w skrzynce bezpieczników albo gdzieś w wiązce - to zależy od konkretnego bolidu i dostępu do poszczególnych miejsc). Następnie na zacisk 30 przekaźnika podajesz "+" po zapłonie (wyszukany uprzednio gdzieś, jak w/w, dobrze jest go wziąć zza istniejącego bezpiecznika, na którym pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu lub też dołożyć bezpiecznik indywidualny o małym amperażu). Tak podłączone napięcie pojawi się, po włączeniu zapłonu, na zacisku 87 przekaźnika (styk spoczynkowy) i łączysz je z trzecim przewodem DRL. Włączysz pozycyjne, przekaźnik dopiero wtedy złapie i przerwie zasilanie na DRL i te zgasną.

Prawda, że to proste? :phi:

Poniżej, dla lepszego zobrazowania mały schemacik ;)

DRL.jpg

Napisano
  • Autor

już zrobiłem tylko troche chyba inaczej.

Użyłem tej masy od dziennych.

85 masa ta od dziennych, 86 plus od pozycyjnych (ten co szedł mi do dziennych zeby sterować ich przygasaniem)

87a i 30 masa do dziennych.

Jak normalne światła nie dają sygnału to dzienne mają mase i świecą, natomiast jak włącze światła to sygnał idzie i rozłącza mase.

Chyba dobrze to napisałem.

Czy gdzieś dać jeszcze bezpiecznik?

Użyłem jednaj masy tu i tu, rozgałęziłem ja przed przekaźnikiem, może tak być?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.