Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda z AC a kilka aut zarejestrowanych na mnie

Featured Replies

Napisano

Mam na siebie zarejestrowane i ubezpieczone 3 auta. W dwóch mam pakiet dealerski (nie pytali o zniżki), w jednym mam zniżki AC/OC 60%.

I w tym ostatnim kamyk stłukł przednią szybę.

Czy utrata zniżek AC (o ile w ogóle będzie bo jeszcze nie przejrzałem zapisów OWU AC) będzie na jedno auto czy na wszystkie? Tak na przyszłość?

Google mówi raz tak raz tak.

Zasadniczo sprowadza się do różnicy między 'ile ma Pan lat bezszkodowej jazdy' a 'ile ma Pan lat bezszkodowej jazdy tym autem' ;]

Wymiana szyby w Nordglass ma wyjść 600zł. Jeżeli stracę zniżki na jedno auto to jeszcze przejdzie. Jak na wszystkie to nie bardzo się opłaca robić z AC.

Jeżeli ma to znaczenie to każe auto ubezpieczone w innym TU (PZU/Warta/Uniqua) ale zatajanie szkody przy następnym ubezpieczaniu nie wchodzi w grę ;]

Napisano

Mam na siebie zarejestrowane i ubezpieczone 3 auta. W dwóch mam pakiet dealerski (nie pytali o zniżki), w jednym mam zniżki AC/OC 60%.

Czy utrata zniżek AC (o ile w ogóle będzie bo jeszcze nie przejrzałem zapisów OWU AC) będzie na jedno auto czy na wszystkie? Tak na przyszłość?

Zasadniczo sprowadza się do różnicy między 'ile ma Pan lat bezszkodowej jazdy' a 'ile ma Pan lat bezszkodowej jazdy tym autem' ;]

Wymiana szyby w Nordglass ma wyjść 600zł. Jeżeli stracę zniżki na jedno auto to jeszcze przejdzie. Jak na wszystkie to nie bardzo się opłaca robić z AC.

Jeżeli ma to znaczenie to każe auto ubezpieczone w innym TU (PZU/Warta/Uniqua) ale zatajanie szkody przy następnym ubezpieczaniu nie wchodzi w grę ;]

Przeczytaj OWU, zwykle szyba nie powoduje utraty zniżek, jeśli była dodatkowo ubezpieczona (opcja w pakiecie na ochronę szyb).

Napisano
  • Autor

Przeczytaj OWU, zwykle szyba nie powoduje utraty zniżek, jeśli była dodatkowo ubezpieczona (opcja w pakiecie na ochronę szyb).

Papiery mam w domu to sobie przejrzę wieczorem.

Niezależnie od tego pytanie pozostaje. Jakby powodowało utratę zniżek to na jedno auto czy wszystkie?

Napisano
  • Autor

Tak wygląda oświadczenie we wniosku do polisy w Warcie:

post-135206-0-79191200-1482141754_thumb.png

Szkody powstałe w związku z ruchem pojazdów, których byłam/em Właścicielem/Użytkownikiem, a także innych kierowanych przeze mnie pojazdów

Czyli w Warcie liczą się szkody zrobione innymi autami.

Edytowane przez alkor

Napisano

Papiery mam w domu to sobie przejrzę wieczorem.

Niezależnie od tego pytanie pozostaje. Jakby powodowało utratę zniżek to na jedno auto czy wszystkie?

z mojego doświadczenia: na wszystkie.

TU: pzu.

moje auto jest zarej. na mnie oraz ojca (miał 60% zniżek co mi się przydało).

wymieniałem w nim szybe z AC (nie miałem auto-szyba).

straciłem 10% zniżek i mój tata także.

Napisano

z mojego doświadczenia: na wszystkie.

W compensie utrata na wszystkie po szkodzie na jednym - jedyna furtka to to że ew szyba traktowana jest "bezszkodowo"

Napisano
  • Autor

Jedyny ratunek chyba w tym:

post-135206-0-05973400-1482142038_thumb.png

Tylko, że w Warcie nie spowoduje to utraty zniżek po jednej szkodzie ale szkodę de facto wypadało by zgłosić (sztuk 1) przy następnych wnioskach do polis. A inny ubezpieczyciel nie będzie respektował ochrony zniżek w Warcie. Miałem szkodę i tyle :(

Napisano
  • Autor

Dobra, problem się rozwiązał.

Udało się naprawić szybę (bez wymiany) za 120zł. Dwa 'pajączki' pół centymetra od siebie. Został mały ślad ale z pozycji kierowcy nie widać bo lusterko zasłania.

Gwarancja na naprawę tego miejsca - 15 miesięcy.

Napisano

Tylko, że w Warcie nie spowoduje to utraty zniżek po jednej szkodzie ale szkodę de facto wypadało by zgłosić (sztuk 1) przy następnych wnioskach do polis. A inny ubezpieczyciel nie będzie respektował ochrony zniżek w Warcie. Miałem szkodę i tyle :(

Standardową czynnością przy kalkulacji składki jest weryfikacja w OI UFG, tam jesteś ewidencjonowany po unikalnym identyfikatorze (PESEL / REGON), rejestracja pojazdu nie ma znaczenia, szkoda jest szkoda.

Ergo => niestety jedno zdarzenie ma wpływ na wszystkie auta, masz zmienioną historię ubezpieczeniową.

Napisano
  • Autor

Standardową czynnością przy kalkulacji składki jest weryfikacja w OI UFG, tam jesteś ewidencjonowany po unikalnym identyfikatorze (PESEL / REGON), rejestracja pojazdu nie ma znaczenia, szkoda jest szkoda.

Ergo => niestety jedno zdarzenie ma wpływ na wszystkie auta, masz zmienioną historię ubezpieczeniową.

Dzięki za wyjaśnienie.

Tak mi mniej więcej wychodzi po rozmowach z ubezpieczycielami jeżeli ubezpieczam na siebie.

Jest jedna opcja tylko, że mając auto w leasingu mogę ubezpieczyć sobie sam 'na rynku' (na siebie) albo wziąć ubezpieczenie od leasingodawcy (EFL w moim przypadku).

Zazwyczaj nie brałem w EFL bo wychodziło najdrożej, jednak w maju na B-Maxa dali korzystną dla mnie składkę. Oczywiście AC pełna opcja bo w końcu biorą dla siebie ;]

I w tym wypadku babka od ubezpieczeń powiedziała, że ubezpieczenie jest na nich (REGON EFL) i moje szkody (mój PESEL) się do ich kalkulacji nie liczą.

Pewnie dlatego jest to zazwyczaj opcja składkowo najdroższa ;]

Napisano

Przy leasingu jest trochę pola manewru.

Często mają do zaoferowania pakiety dealerskie po dobrych stawkach.

Gro osób prowadzących działalność, przez lata leasingu trafiają do OI UFG pod numerem REGON, później zostają na lodzie, bo są weryfikowani po PESEL (mają przerwę w historii).

Są ubezpieczyciele elastyczni pod tym względem np. Warta, uwzględniają powyższy stan rzeczy. można negocjować.

Niestety są i tacy, u których krótka piłka, jest osoba fizyczna w DR więc PESEL ... i finito.

Napisano

We wrześniu ubezpieczałem AC+OC w Allianz i u nich miało znaczenia liczba szkód na konkretnym pojeździe, nie wiem czy miało znaczenie to że wcześniej auto było w leasingu a teraz dopiero brałem na siebie (ale od początku ten samochód był u nich ubezpieczany i ja byłem ubezpieczającym).

Na innych polisach w drugim aucie miałem 2 szkody w ciągu 12 miesięcy i nie brali tego pod uwagę.

Napisano

Masz szkodę.

A to, jak dana szkoda wpływa na wysokość zniżek i kalkulację stawki bazowej, decyduje TU w którym ubezpieczasz każdy pojazd.

Szkodę masz obowiązek ujawnić przy zawieraniu nowej polisy, choć niekoniecznie przy jej przedłużeniu. 

Napisano

A to, jak dana szkoda wpływa na wysokość zniżek i kalkulację stawki bazowej, decyduje TU w którym ubezpieczasz każdy pojazd.

No właśnie o to pytanie jest ;) - i cały wątek ;l

Napisano

A szkoda szybowa z AC w aucie służbowym, zarejestrowanym na firmę w której pracuję, figuruje na moim koncie w UFG, co wpływa na zniżki w moich prywatnych autach.  ;(   :chory:

Napisano

We wrześniu ubezpieczałem AC+OC w Allianz i u nich miało znaczenia liczba szkód na konkretnym pojeździe, nie wiem czy miało znaczenie to że wcześniej auto było w leasingu a teraz dopiero brałem na siebie (ale od początku ten samochód był u nich ubezpieczany i ja byłem ubezpieczającym).

Na innych polisach w drugim aucie miałem 2 szkody w ciągu 12 miesięcy i nie brali tego pod uwagę.

Zgadza się.

Allianz ma zasadę że każdy samochód jest rozpatrywany osobno.

Ale gdy masz przykładowo na jednym 60% a na drugim 40% to rejestrując trzeci zaczniesz z poziomu 40% historię zniżek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.