Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła obrysowe - przepisy

Featured Replies

Napisano

Chciałbym dokodować sobie przednie światła obrysowe. W e46 świecą one w przednich kierunkowskazach mocą 5 wat po włączeniu świateł mijania, natomiast włączenie kierunkowskazu powoduje zmianę mocy żarówki 5-21-5-21 wat. To, że światła obrysowe mogą być powyżej 180 cm szerokości auta, to wiem, mogą też być przy węższym aucie np Volvo S40/V50. Jak to wygląda w świetle przepisów, gdyby świeciły mi przednie kierunki małą mocą?

Napisano

Obrysowe to są w ciężarówkach lub autobusach. Ty mówisz o postojowych bocznych.

Tak w ogóle to po co Ci ten agro tuning?

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
  • Autor

Obrysowe to są w ciężarówkach lub autobusach. Ty mówisz o postojowych bocznych.

Tak w ogóle to po co Ci ten agro tuning?

Jak zwał, tak zwał. To nie jest agro tuning, tylko fabryczne wyposażenie e46 na inne rynki. Chodzi mi o takie coś, jak na zdjęciu besty24.jpg

Napisano

Jak zwał, tak zwał. To nie jest agro tuning, tylko fabryczne wyposażenie e46 na inne rynki. Chodzi mi o takie coś, jak na zdjęciu

Z tym nazewnictwem to był bym ostrożny, bo to, o czym marzysz, to nie obrysowe ani postojowe, tylko najzwyklejsze pozycyjne   :hehe:    (ale nie mylić ich z pozycyjnymi bocznymi, jak mają autobusy i ciężarówki) tyle tylko, że na inne rynki...   :(

Mam dokładnie takie cuś w 2oo i też działa to to w funkcji kierunkowskazu 5/21/5/21/5/21 W i było to pomyślane jako pozycyjne właśnie, bo fabrycznie nie było w reflektorze żarówki W5W. Kombinuję, żeby w funkcji kierunkowskazu było tylko 21/0/21/0/21 W.

Jeżdżę już tak 10 lat, gliniarze nie reagują, ale dociekliwy diagnosta owszem...   :hmm:   za to bez zająknięcia puszczał mój bolid z dołożonymi pozycyjnymi bocznymi, tłumacząc to prosto: z tyłu czerwone, po bokach pomarańczowe, z przodu białe światło.

Napisano

Ty mówisz o postojowych bocznych.

Fachowo mówi się - pozycyjnych bocznych. ;)

Napisano
  • Autor

Po zakodowaniu kierunków, żeby świeciły mocą 5W, zwykłe pozycje w lampie też świecą. Pytanie, czy tak można u nas. Np Volvo V50 ma takie pomarańcze oprócz pozycji, ale kierunek jest realizowany inną żarówką.

Napisano

Chciałbym dokodować sobie przednie światła obrysowe.

Chodzi o te pomarańczowe? To u nas ponoć nielegalne.

Napisano
  • Autor

Chodzi o te pomarańczowe? To u nas ponoć nielegalne.

Po raz kolejny napiszę, jeśli obrazek nic nie mówi. Chodzi o przednie światła kierunkowskazów, które po włączeniu świateł mijania zapalą się z mniejszą mocą, czyli 5W. Potrzebuję potwierdzenia na słowo "ponoć".

Napisano

Po raz kolejny napiszę, jeśli obrazek nic nie mówi. Chodzi o przednie światła kierunkowskazów, które po włączeniu świateł mijania zapalą się z mniejszą mocą, czyli 5W. Potrzebuję potwierdzenia na słowo "ponoć".

Rozporządzenie MI - aktualne zmiany z 6 maja 2016

http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2016/858/1

wg. powyższego światła pozycyjne przednie - barwa biała, a dla motocykli biała lub żółta samochodowa...

Napisałem ponoć, bo w swojej Corolli miałem kierunki ze światłami pozycyjnymi - dwa w jednym w żarówce WY27/7 i oczywiście nie chcieli dopuścić auta z tym do ruchu- musiałem dorobić osobne pozycje. A dalej widuję auta takie jak moje bez przeróbek...

Napisano

Chodzi o przednie światła kierunkowskazów, które po włączeniu świateł mijania zapalą się z mniejszą mocą, czyli 5W. Potrzebuję potwierdzenia na słowo "ponoć".

No i sam sobie odpowiedziałeś, wystarczy poczytać, jak ma działać kierunkowskaz i po zawodach: ma zapalać się i gasnąć (a nie przygasać) w tempie 90 cykli / minutę +- 30. To, co chcesz uruchomić, u nas jest nielegalne, z powodzeniem funkcjonuje na innych rynkach (np. hameryka) tak, jak i pozycyjne boczne, u nas nie stosowane chyba poza Volvo (a może też już nie?).

Napisano

Chciałbym dokodować sobie przednie światła obrysowe. W e46 świecą one w przednich kierunkowskazach mocą 5 wat po włączeniu świateł mijania, natomiast włączenie kierunkowskazu powoduje zmianę mocy żarówki 5-21-5-21 wat. To, że światła obrysowe mogą być powyżej 180 cm szerokości auta, to wiem, mogą też być przy węższym aucie np Volvo S40/V50. Jak to wygląda w świetle przepisów, gdyby świeciły mi przednie kierunki małą mocą?

Mam u siebie w E46 i jeżeli diagnosta jest taki z powołania to przygotuj się na problemy.Będzie się czepiał i nie podbije przeglądu.Miałem raz taką sytuację,było to po zmierzchu i nawet nie wpuścił mnie na rolki.Z reguły przegląd przechodziłem bez najmniejszego problemu,a mam ten patent za cztery lata.Dzienne też chcesz sobie zakodować na drogowych?Mam u siebie i także polecam bo nie wypala soczewek od ksenonów no i palniki d2s nie dostają bez sensu po pupie.Zamiast żarówki pozycyjnej W5W mam zrobione ringi ccfl i dla mnie jest taka konfiguracja ok.Tak to wygląda u mnie:

post-138996-0-43847100-1482525899_thumb.jpg

post-138996-0-62215500-1482526122_thumb.jpg

Edytowane przez Prozaq

Napisano
  • Autor

Mam u siebie w E46 i jeżeli diagnosta jest taki z powołania to przygotuj się na problemy.Będzie się czepiał i nie podbije przeglądu.

Faktycznie kierunki po włączeniu mrugają 5-21W, czy całkiem gasną i dają 0-21W? Dzienne już mam zakodowane, oraz mruganie tylnymi stopami przy mocniejszym hamowaniu.

Napisano

Faktycznie kierunki po włączeniu mrugają 5-21W, czy całkiem gasną i dają 0-21W? Dzienne już mam zakodowane, oraz mruganie tylnymi stopami przy mocniejszym hamowaniu.

0-21W

Napisano

wg naszego prawa maja być białe z przodu i czerwone  z tyłu.

W volvo to są boczne i dlatego są pomarańczowe i do tego pozycyjne a nie obrysowe.

Każda lampa jest odpowiednio oznaczona jako jakie światło ma służyć i nie można tego zmieniać.

Generalnie zapomnij jeśli chcesz mieć święty spokój.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.