Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda z przyczepą a błędy w DR i odpowiednie prawo jazdy?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

sprawa ma się tak:

posiadam prawo jazdy kat. B

nabyłem niedawno pojazd wyposażony w hak, dane z dowodu rejestracyjnego:

F1 (maksymalna masa całkowita): 1385kg

F2 (dopuszczalna masa całkowita pojazdu): 1385kg

F3 (dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów): ---

G (masa własna): 875kg

O1 (maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem): 1000kg

O2 (maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca): ---

dane z karty pojazdu:

dopuszczalna masa całkowita: 1385kg

dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy: 1000 kg

o ile dobrze się orientuję to ktoś zrobił zamieszanie w dowodzie rejestracyjnym z masami itp, chciałbym to ewentualnie sprostować przy rejestracji pojazdu. z drugiej strony jest panowie sens? doczepi się jakiś służbista?

druga sprawa to jakbym miał prostować dane to na jakiej podstawie, homologacji czy czegoś innego?

trzecia to jakie faktycznie mogę przyczepki przy tych danych/prawie jazdy ciągnąć

jeżeli to coś pomoże to pacjentem jest punto mk2 1.2 z 2001 roku

Napisano

zasięgnij info w wydziale komunikacji, ale pewnie na jakąś okręgówkę będziesz musiał podjechać.

WK wszystko Ci powie

edit

teraz doczytałem jak Punto 1.2 to te 1000 kg to chyba przesadzone jest

Edytowane przez technix

Napisano

U mnie w DR od P2 1.2 16v też mam podaną masę przyczepy z hamulcem 1000kg. Bez hamulca 400kg. Bez problemu ciągnąłem w sumie z przyczepką ~1,5t kostki na dystansie 30km :phi: 

Napisano

Bez problemu ciągnąłem w sumie z przyczepką ~1,5t kostki na dystansie 30km :phi:

Z czego 10% stanowiła droga hamowania...   :hehe::phi:

Napisano

jedziesz na stacje i robisz ustalenie danych pojazdu, potem do wydzialu komunikacij

Edytowane przez Lato8

Napisano

U mnie w DR od P2 1.2 16v też mam podaną masę przyczepy z hamulcem 1000kg. Bez hamulca 400kg. Bez problemu ciągnąłem w sumie z przyczepką ~1,5t kostki na dystansie 30km :phi:

Oczywiście też bez problemu byś się zatrzymał jak ktoś by Ci nagle wyszedł pod samochód ?

Napędzić auto najczęściej jest łatwiej niż je zatrzymać.

Napisano

W Krk WK wysyła na uzupełnienie danych w takim przypadku

SKP wpisze dane z katalogu

Napisano

zrób zdjęcie tabliczki znamionowej ew podaj zawarte na niej dane w dokładnej kolejności

Napisano

chyba raczej 90%

Jak się trochę myśli podczas jazdy i przewiduje sytuacje z odpowiednim wyprzedzeniem to temat można opanować nawet mieszkając w terenie górzystym :ok:  Pomijam sytuację ekstremalne, ale w nawet w takich sytuacjach jazda bez obciążenia może nie pomóc.

Napisano

Jak się trochę myśli podczas jazdy i przewiduje sytuacje z odpowiednim wyprzedzeniem to temat można opanować nawet mieszkając w terenie górzystym :ok:  Pomijam sytuację ekstremalne, ale w nawet w takich sytuacjach jazda bez obciążenia może nie pomóc.

wszystkiego nie przewidzisz 

mnie wlazła babka pod koła jak jechałem z teoretycznie lekką niewiadówką (500-600kg)

auto sunie na zblokowanych kołach po suchym asfalcie ... ciekawe doświadczenie  :phi:

teraz mam ogon z hamulcem i jazda jest zupełnie inna, przyczepa sama hamuje  :ok:

Napisano

Jak się trochę myśli podczas jazdy i przewiduje sytuacje z odpowiednim wyprzedzeniem to temat można opanować nawet mieszkając w terenie górzystym :ok: Pomijam sytuację ekstremalne, ale w nawet w takich sytuacjach jazda bez obciążenia może nie pomóc.

weź się nie pogrążaj

jak się trochę myśli to się takim zestawem nie jedzi, ciekawe czy jakby jakiś kolo przejechał ci dziecko takim czymś to co byś myślał?

Napisano

Wychodząc z takiego założenia to "lepiej nie wychodzić z domu". Tak jak mówisz Koonrad, pewnych rzeczy się nie przewidzi oczywista sprawa. Miałem potrzebę przewieźć towar, przewiozłem nikogo nie zabiłem. Tyle w temacie, zakończmy te zbędne dyskusje :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.