Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozmiar opon - brak homologacji

Featured Replies

Napisano

w zonowozie jedyny homologowany rozmiar to 255/55/18

z uwagi na nasze wspaniale PL drogi chcialbym zmienic je na 235/65/17 (0,05% roznicy na obwodzie)

dwa pytania:

1. czy te 2cm szekosci mniej oraz wiecej gumy na boku opony wplynie odczuwanie na komfort ?

2. co teoretycznie grozi jak trafi sie na sluzbiste :milicja: lub co gosza podczas wypadku z :czacha:

Napisano

z uwagi na nasze wspaniale PL drogi chcialbym zmienic je na 235/65/17 (0,05% roznicy na obwodzie)

Nic się nie stanie, ale IMO to trochę bez sensu. Masz tam między felgą a podłożem więcej gumy niż w dramatycznej większości zwykłych aut poruszających się po drogach.

Napisano

Oczywiście jesteś pewien, że felga 17" wejdzie na zacisk hamulcowy?

Napisano
  • Autor

Oczywiście jesteś pewien, że felga 17" wejdzie na zacisk hamulcowy?

tak

to nie 4tloczek z STI

Napisano

dwa pytania:

1. czy te 2cm szekosci mniej oraz wiecej gumy na boku opony wplynie odczuwanie na komfort ?

2. co teoretycznie grozi jak trafi sie na sluzbiste :milicja: lub co gosza podczas wypadku z :czacha:

Jedyny mankament to TU przy wypłacie odszkodowania może to być powód wstrzymania wypłaty jak się dopatrzą

Napisano

tak

to nie 4tloczek z STI

Mamy 21szy wiek, byle 160 konne kompakty mają tarcze wielkości pieca hutniczego.

Napisano

TU może się przyczepić..

Aczkolwiek bezskutecznie.

Napisano

Aczkolwiek bezskutecznie.

Jakieś uzasadnienie? Wg mnie jak montujesz opony niehomologowane do auta to może to być podstawą do odmowy lub zmniejszenia odczkodowania

Napisano

Jakieś uzasadnienie? Wg mnie jak montujesz opony niehomologowane do auta to może to być podstawą do odmowy lub zmniejszenia odczkodowania

Standardowy zapis w OWU stanowi "o ile miał wpływ na zaistnienie zdarzenia" - ciężar dowodowy spoczywa na ubezpieczycielu.

Napisano

...jeśli miało wpływ na przebieg zdarzenia, co przy normalnej zmianie opon (w ramach dostępnych zamienników) jest niemożliwe do wykazania.

Napisano
  • Autor

Mamy 21szy wiek, byle 160 konne kompakty mają tarcze wielkości pieca hutniczego.

tu na 17 z STI

5dcd7c3d599fae53med.jpg

Napisano

Standardowy zapis w OWU stanowi "o ile miał wpływ na zaistnienie zdarzenia" - ciężar dowodowy spoczywa na ubezpieczycielu.

Nawet bez tego zapisu zarzut byłby nie do obronienia.

Napisano

Jesteś sędzią że tak twierdzisz :) W naszym kraju zapadają różne wyroki i nie jeden się zdziwił mając takie jak Ty przekonanie :)

Napisano

Jesteś sędzią że tak twierdzisz :) W naszym kraju zapadają różne wyroki i nie jeden się zdziwił mając takie jak Ty przekonanie :)

Takim argumentem to można każdy absurd próbować uzasadnić.

Więc jako że stosowanie zamienników opon jest powszechne, wypadki również, a wyroki sądów dostępne w sieci to zapewne z łatwością będziesz mógł przytoczyć te "różne wyroki" w przedmiotowej sprawie.

:ok:

Napisano

Miałem kolizję z własnej winy, likwidowaną z AC, a auto było na niefabrycznym ogumieniu 195/50/15 -

jedyne, co likwidator zrobił, to zmierzył głębokość bieżnika i wpisał te dane do protokołu.

Napisano

Takim argumentem to można każdy absurd próbować uzasadnić.

Więc jako że stosowanie zamienników opon jest powszechne, wypadki również, a wyroki sądów dostępne w sieci to zapewne z łatwością będziesz mógł przytoczyć te "różne wyroki" w przedmiotowej sprawie.

:ok:

Zgadzam się, ale chciałem Ci uzmysłowić że w naszym kraju nie ma pewnych wyroków :) o czym pewnie wiesz

Napisano

Zgadzam się, ale chciałem Ci uzmysłowić że w naszym kraju nie ma pewnych wyroków :) o czym pewnie wiesz

Wiem doskonale. Ale wiem też, że rachunek prawdopodobieństwa w miarę działa i w związku z tym żaden ubezpieczyciel będąc przy zdrowych zmysłach nie będzie się pchał w taki spór sądowy bo wykalkuluje sobie, że można na tym tylko stracić.

Napisano

Niby sytuacja ta sama, lecz z zapisem lepsza dla Klienta.

W przeszłości wystarczył zapis przykładowo "po spożyciu alkoholu" i wio, nie ważne, czy ten stan rzeczy miał wpływ na zdarzenie, czy też nie, zero jedynkowo, byłeś "po" => "się nie należy", Klient był zmuszony udowadniać / dochodzić.

Napisano

Z tym argumentem homologacja opon kontra wypłata odszkodowania jest jak z Yeti.

Każdy o nim słyszał, nikt nie widział.

Napisano
  • Autor

sensowne 17 kosztują worek złota (doliczyć trzeba czujniki tpms) wiec odpada ten pomysł

ale możne warto poeksperymentować z szerokością  - czy odczuje poprawę komfortu przechodząc na rozmiar 235/60/18

Napisano

ale możne warto poeksperymentować z szerokością - czy odczuje poprawę komfortu przechodząc na rozmiar 235/60/18

będzie mniej ciągnąć w koleinach, ale wysokość ścianki bocznej jest w zasadzie identyczna więc tu bym się wyraźnej poprawy nie spodziewał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.