Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Modyfikacja ogrzewania w domu

Featured Replies

Napisano

Jest pomysł na modyfikację ogrzewania w domu słabozaizolowanym oraz generalnie termomodernizację. 

Najpierw trzeba zając się strychem bo jest totalnie nieocieplony, podłoga również, więc podejrzewam że tam sporo ciepła ucieka.

Drugi temat to stary kocioł na węgiel i do tego podpięte bojler 80L z elektryczną grzałką. Niestety wężownica od kotła przerdzewiała i teraz można grzać tylko prądem. Lipa przy codziennym rozpalaniu kotła, niewspominając o kosztach. Co można by zmodyfikować nastawiając się na jakąś automatykę tak aby dla niemłodej osoby na emeryturze ułatwić życie? Zastanawiam się najpierw na wymianę bojlera plus zastosowanie automatyki tak aby można było korzystać z ciepłej wody przy rozpalonym piecu. Problem jaki ja widzę to brak kontroli nad temperaturą wody i szansa na zagotowanie jej. Czy można coś tutaj wykombinować sprytnego?

Trzeci temat to wymiana kotła. Myślałem o kotle na ekogroszek lub pellet z podajnikiem tak aby zasypać raz na jakiś czas i mamy względny spokój. Gazu na wsi nie ma. Ważne też są koszty. Póki co nie widzę szans na tanio i wygodnie. 

Napisano

Jest pomysł na modyfikację ogrzewania w domu słabozaizolowanym oraz generalnie termomodernizację.

Najpierw trzeba zając się strychem bo jest totalnie nieocieplony, podłoga również, więc podejrzewam że tam sporo ciepła ucieka.

Drugi temat to stary kocioł na węgiel i do tego podpięte bojler 80L z elektryczną grzałką. Niestety wężownica od kotła przerdzewiała i teraz można grzać tylko prądem. Lipa przy codziennym rozpalaniu kotła, niewspominając o kosztach. Co można by zmodyfikować nastawiając się na jakąś automatykę tak aby dla niemłodej osoby na emeryturze ułatwić życie? Zastanawiam się najpierw na wymianę bojlera plus zastosowanie automatyki tak aby można było korzystać z ciepłej wody przy rozpalonym piecu. Problem jaki ja widzę to brak kontroli nad temperaturą wody i szansa na zagotowanie jej. Czy można coś tutaj wykombinować sprytnego?

Trzeci temat to wymiana kotła. Myślałem o kotle na ekogroszek lub pellet z podajnikiem tak aby zasypać raz na jakiś czas i mamy względny spokój. Gazu na wsi nie ma. Ważne też są koszty. Póki co nie widzę szans na tanio i wygodnie.

Kocioł na pellet. Wymaga dużo mniej obslugi niż "eko"groszek.
Napisano

IMO trzeba określić budżet i potem go optymalnie podzielić. Co na ocieplenie czego, co na kotłownię. Pewnie w zależności od wielkości budżetu różne rozwiązania będą optymalne.

I jeszcze się dopytaj w gminie, czy nie mają dopłat do solarów, pomp ciepła czy innej kasy do przygarnięcia.

Napisano

Kocioł na pellet. Wymaga dużo mniej obslugi niż "eko"groszek.

Tyle że przy nieocieplonym budynku go zjedzą koszty  ;)

Napisano

Tyle że przy nieocieplonym budynku go zjedzą koszty ;)

Pellet wychodzi troszkę drożej niż węgiel. Ale biorąc pod uwagę, że jest lepiej "sterowalny" to koszty będą podobne.

Chyba że masz na myśli koszty inwestycyjne?

Napisano

W zeszłym miesiącu wymieniałem kocioł i robiłem modernizację co. Jestem zadowolony z wykonanych prac. Jak rozpaliłem kocioł to jeszcze nie wygaszałem, obsługa kotła zajmuje mi z górą 10min dziennie w domu stała temperatura  :oki: Obecny sezon grzewczy na dzień dzisiejszy jakieś 700zł przy 180m2 domu z lat 80 bez ocieplenia ;)  Kocioł SAS UWT 23KW do tego zawór czterodrogowy, siłownik zaworu, termostat pokojowy. CWU jeszcze ogarnia wymiennik 160l z wężownicą. Tyle że mam dostęp do flotokoncentratu z Marcela po 350zł/t  ;)  Jakbym nie liczył niczym mi nie wychodziło taniej  ;]

Napisano
  • Autor

Tyle że przy nieocieplonym budynku go zjedzą koszty  ;)

Najpierw termoizolacja poddasza, to już wiem. 

Napisano
  • Autor

IMO trzeba określić budżet i potem go optymalnie podzielić. Co na ocieplenie czego, co na kotłownię. Pewnie w zależności od wielkości budżetu różne rozwiązania będą optymalne.

I jeszcze się dopytaj w gminie, czy nie mają dopłat do solarów, pomp ciepła czy innej kasy do przygarnięcia.

Teściowa czeka na instalację kolektorów słonecznych ale to da ciepła wodę. To będzie podpięte tylko do cwu, Sprawdzę programy na wymianę kotła. 

Pytanie co jest z automatyki przy moich założeniach najtańsze? Pellet czy ekogroszek? 

Napisano

lucash to się zastanów w co idziecie... raz piszesz o bojlerze 80 litrów, a raz o solarach...

Zapytaj też właścicieli ile są w stanie wydać na ogrzewanie miesięcznie, bo co z tego, że np. zainstalujesz im jakiś kocioł, gdy nie będzie ich stać na paliwo do niego ?

Zacząłbym od termomodernizacji - to da już duży zysk. Co do zagotowania wody - przecież jak nie zagotujesz wody w kotle, to w bojlerze gorętsza nie będzie...

Napisano
  • Autor

lucash to się zastanów w co idziecie... raz piszesz o bojlerze 80 litrów, a raz o solarach...

Zapytaj też właścicieli ile są w stanie wydać na ogrzewanie miesięcznie, bo co z tego, że np. zainstalujesz im jakiś kocioł, gdy nie będzie ich stać na paliwo do niego ?

Zacząłbym od termomodernizacji - to da już duży zysk. Co do zagotowania wody - przecież jak nie zagotujesz wody w kotle, to w bojlerze gorętsza nie będzie...

Wiem że do kolektorów powinien być min 150L dla 2 osób. 

Co do wody: jak chodzi na grzałce to działa termostat. A jak przełaczysz na grzanie kotłem to co reguluje temperaturę? Może i proste ale fachowcem w tym zakresie nie jestem. 

Napisano

A jak przełaczysz na grzanie kotłem to co reguluje temperaturę? Może i proste ale fachowcem w tym zakresie nie jestem.

Sterownik kotła.

Napisano

Pytanie co jest z automatyki przy moich założeniach najtańsze? Pellet czy ekogroszek? 

Tak jak Ci wcześniej pisałem. Koszt tony pelletu jest porównywalny do ekogroszku (ok 800PLN). Dobry pellet ma wartość opałową ok 19MJ/kg, ekogrosek trochę lepiej - 24MJ/kg. Ale biorąc pod uwagę, że kocioł na pellet pracuje w pełnej automatyce (sam się rozpala i wygasza) to różnica w kosztach opału będzie minimalna.

Weź też pod uwagę że z tony węgla jest ok 150kg popiołu. Z tony pelletu - 5-6 kg.

Jedyną przewagą kotłą na ekogrszek jest mniejszy koszt inwestycyjny. Nie analizowałem aktualnie cen rynkowych, ale dobry kocioł na pellet to ok 10k PLN. Na ekogroszek pewnie z 6k PLN.

Juz pomijam aspekty ekologiczne i ryzyko skorzystania przez gminę z ustawy antysmogowej i ewentualnego zakazu palenia węglem.

Edytowane przez marcinur

Napisano
  • Autor

No to wiadomo już za czym się rozejrzeć. Najgorzej z punktu finansowego widzę docieplenie strychu. Nie wiem czy można położyć folę paroizolacyjna teraz bez zdejmowania dachu :/ Ale to już zostawię fachmanom. 

Napisano

Tak jak Ci wcześniej pisałem. Koszt tony pelletu jest porównywalny do ekogroszku (ok 800PLN). Dobry pellet ma wartość opałową ok 19MJ/kg, ekogrosek trochę lepiej - 24MJ/kg. Ale biorąc pod uwagę, że kocioł na pellet pracuje w pełnej automatyce (sam się rozpala i wygasza) to różnica w kosztach opału będzie minimalna.

Weź też pod uwagę że z tony węgla jest ok 150kg popiołu. Z tony pelletu - 5-6 kg.

Jedyną przewagą kotłą na ekogrszek jest mniejszy koszt inwestycyjny. Nie analizowałem aktualnie cen rynkowych, ale dobry kocioł na pellet to ok 10k PLN. Na ekogroszek pewnie z 6k PLN.

Juz pomijam aspekty ekologiczne i ryzyko skorzystania przez gminę z ustawy antysmogowej i ewentualnego zakazu palenia węglem.

A pelet to niby ekologiczny ?

U mnie zakazali zarówno węgla jak i innych paliw stałych

Wiec jeśli będzie można palić peletem to i groszkiem

Jeśli ma być tanio to kociol na miał z podajnikiem

Może wymaga więcej obsługi ale koszt miału prawie przez pół w/s do innych

Taki kocioł spali prawie wszystko co jest mniejsze od 3-4cm ;)

Niestety pracy przy nim trochę jest - załadunek, wywalenie popiołu, czyszczenie

Napisano

No to wiadomo już za czym się rozejrzeć. Najgorzej z punktu finansowego widzę docieplenie strychu. Nie wiem czy można położyć folę paroizolacyjna teraz bez zdejmowania dachu :/ Ale to już zostawię fachmanom. 

I tutaj też się edukuj - czytaj, pooglądaj sobie trochę YT, żeby Ci fachman lipy nie zrobił, bo się zupełnie nie znasz. Jeśli masz ten strych nieużytkowy, albo trzymasz tam dajmy na to choinkę na święta, to może wystarczy docieplić strop ? Zdecydowanie taniej i wykonasz samemu. Potem zastanów się nad ogrzewaniem.

Napisano

A pelet to niby ekologiczny ?

Owszem. Logika jest taka, że palisz tu tym, co przed chwilą było CO2. Więc na produkcję tego w przyszłym sezonie zostanie zużyte CO2, które spalając wyprodukowałeś.

W przeciwieństwie do węgla, ropy czy gazu, które związały węgiel wiele milionów lat temu i trochę nie chcielibyśmy wracać do takiego składu atmosfery, jaka była wtedy.

Napisano

A jaki masz strop? Jak beton i nie masz cisnienia to moze proszek pur od pigeona z fm?
Napisano

Owszem. Logika jest taka, że palisz tu tym, co przed chwilą było CO2. Więc na produkcję tego w przyszłym sezonie zostanie zużyte CO2, które spalając wyprodukowałeś.

W przeciwieństwie do węgla, ropy czy gazu, które związały węgiel wiele milionów lat temu i trochę nie chcielibyśmy wracać do takiego składu atmosfery, jaka była wtedy.

Tyle ze kopcisz w centrum miasta a drzewo rośnie gdzieś w Bieszczadach

Zakaz dotyczy paliw stałych

Napisano

Tyle ze kopcisz w centrum miasta a drzewo rośnie gdzieś w Bieszczadach

Zakaz dotyczy paliw stałych

Jaki zakaz? Lokalny chyba. Takie zakazy są bez sensu - olej opałowy niby lepszy od peletu?

I co z tego, że drzewo rośnie 200km od komina? Niepotrzebnie lugola piłem, jak walnęło w Czernobylu?

Napisano

Jaki zakaz? Lokalny chyba. Takie zakazy są bez sensu - olej opałowy niby lepszy od peletu?

I co z tego, że drzewo rośnie 200km od komina? Niepotrzebnie lugola piłem, jak walnęło w Czernobylu?

Tyle ze przy spalaniu drewna nie wydziela się samo co2

Problemem są pyły ? Co zreszta widać dziś na wykresach

Ale to tych od alarmów smogowych pytaj

W Krakowie będzie od 2018 zakaz palenia paliwami stałymi od węgla po dębinę w kominku

Napisano
  • Autor

A jaki masz strop? Jak beton i nie masz cisnienia to moze proszek pur od pigeona z fm?

A co to jest proszek pur od pigeona z fm? :) 

Napisano
  • Autor

Pytanie czy po 7 latach dalej tym handluje po 1 gr :) 

UPDATE: dowiedzialem się że podłoga strychu jest zastyropianowana. Więc pozostaje ocieplenie dachu :/

Napisano
  • Autor

Dzięku wszystkim za pomoc i pomysły :) Czekac trzeba na fachmana i dam znać co dalej z tym wyszło. 

Napisano

W zeszłym miesiącu wymieniałem kocioł i robiłem modernizację co. Jestem zadowolony z wykonanych prac. Jak rozpaliłem kocioł to jeszcze nie wygaszałem, obsługa kotła zajmuje mi z górą 10min dziennie w domu stała temperatura  :oki: Obecny sezon grzewczy na dzień dzisiejszy jakieś 700zł przy 180m2 domu z lat 80 bez ocieplenia ;)  Kocioł SAS UWT 23KW do tego zawór czterodrogowy, siłownik zaworu, termostat pokojowy. CWU jeszcze ogarnia wymiennik 160l z wężownicą. Tyle że mam dostęp do flotokoncentratu z Marcela po 350zł/t  ;)  Jakbym nie liczył niczym mi nie wychodziło taniej  ;]

W przyszłym roku zabronią palić flotem, mułem i innym odpadem pokopalnianym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.