Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik roku 2006

Featured Replies

Napisano

Silnik Volkswagena najlepszy.

Kto produkuje najlepsze silniki? W zakresie dużych pojemności - BMW, wśród małych - Toyota i Honda. Jednak prestiżowy tytuł International Engine of The Year 2006 zdobyła jednostka Volkswagena.

Międzynarodowe jury złożone z 61 dziennikarzy z 29 krajów (w tym gronie zabrakło przedstawiciela Polski, chociaż znalazł się np. Czech i Węgier) uznało za zwycięzcę benzynowy silnik VW o pojemności 1.4 l, który dzięki podwójnemu doładowaniu (poprzez sprężarkę mechaniczną i turbosprężarkę) uzyskuje moc 170 KM.

Silnik 1,4 l TSI jest produkowany w dwóch klasach mocy. W Golfie GT ma 170 KM i średnio spala 7,2 l / 100 km. Podczas jazdy poza miastem zużycie paliwa przez "Twincharger" spada do 5,9 l/100 km. Natomiast w Touranie TSI jednostka ta dysponuje mocą 140 KM i spala 7,5 l/100 km w cyklu mieszanym oraz 6,2 l/100 km w trasie (wg danych producenta).

Silnik Volkswagena wyprzedził 3.5-litrową hybrydową jednostkę Toyoty, którą napędzany jest Lexus GS450h oraz 7-litrowy silnik Chevroleta stosowany w najmocniejszej Corvetcie Z06.

W kategorii ekonomiczności tryumfowały hybrydowe jednostki Toyoty (Prius) i Hondy (Civic IMA). Na trzecim miejscu znalazł się wysokoprężny silnik Fiata 1.3 JTD, który stosowany jest m.in. w Pandzie.

Z kolei w prestiżowej kategorii silników o najlepszych osiągach po raz kolejny zwyciężyła jednostka BMW 5.0 V10 znana z M5 i M6. Drugie miejsce przypadło Ferrari 4.3 V8 z modelu F430, a trzecie - podwójnie doładowanemu silnikowi Mercedes-AMG 6.0 stosowanemu w modelach SL65, CL65 i Maybachach.

Poniżej prezentujemy pełne wyniki International Engine of The Year 2006 wraz z punktacją.

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=747203

Napisano

Paradoks, silniki ze stosunkowo tanich aut wygrywaja z o wiele drozszymi konstrukcjami. Ale wiadomo, ze kryteria sa takie jakie sa i pozostaje pogratulowac VW udanego produktu wink.gif

Napisano

Kurcze. Jakoś nie miałbym przekonania do tak wysilonego silnika.Ciekawe jak z trwałościa.

Napisano

> Kurcze. Jakoś nie miałbym przekonania do tak wysilonego

> silnika.Ciekawe jak z trwałościa.

JA też wolałbym większą pojemność i mniej wysilony. Gdzieś czytałem że dają gwarancji 5 lat? ALe nie mówię że to na 100% jest prawda...

Napisano

A po co komu teraz trwałość? Pojeździsz 5 lat, zrobisz 150 kkm i sprzedajesz do Polski wink.gif Czasy trwałych samochodów skończyły się, bo nikt już w Europie nie jeździ jednym autem dłużej niż 5 lat (statystycznie oczywiście), więc koncerny stawiają nie na trwałość, lecz na wydajność. Pzdrw!

Napisano

koncerny stawiają nie na

> trwałość, lecz na wydajność. Pzdrw!

racja i to się tyczy nie tylko samochodów no.gif

Napisano

> Z kolei w prestiżowej kategorii silników o najlepszych osiągach

> po raz kolejny zwyciężyła jednostka BMW 5.0 V10 znana z M5 i M6.

Drugi to już kolejny? A trzy osoby to tłok? grinser006.gif

Napisano

> A po co komu teraz trwałość?

Żeby Ci silnik nie padł jak go kręcisz na maz obrotach przez parę godzin 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Żeby Ci silnik nie padł jak go kręcisz na maz obrotach przez parę

> godzin

Akurat maksymalne dopuszczalne obroty są dla silnika najzdrowsze - jest wtedy najlepiej chłodzony i smarowany. Również korbowody i panewki są najmniej obciążone - mówię o jeździe na najwyższym biegu na maks. dopuszczalanych obrotach (silnik benzynowy oczywiście, diesle to inna bajka). Może ktoś się ze mną nie zgodzi, ale słyszałem taką opinię od wielu inżynierów i mechaników.

Napisano

> Akurat maksymalne dopuszczalne obroty są dla silnika najzdrowsze -

> jest wtedy najlepiej chłodzony i smarowany. Również korbowody i

> panewki są najmniej obciążone - mówię o jeździe na najwyższym

> biegu na maks. dopuszczalanych obrotach

A ja miałem na myśli MAXYMALNE obroty dopuszczalne dla silnika,

na najwyższym biegu raczej ciężko tak wysokie obroty osiągnąć. icon_rolleyes.gif

Napisano

> A ja miałem na myśli MAXYMALNE obroty dopuszczalne dla silnika,

> na najwyższym biegu raczej ciężko tak wysokie obroty osiągnąć.

przy mojej skrzynce to wcale nie takie trudne wink.gif

Napisano

bujda. Najzdrowsze obroty przy maksymalnym obciążeniu silnika (czyli but + pod górkę) to okolice mocy maksymalnej, wtedy silnik jest najbardziej wydajny.

Najzdrowsze wogóle to takie przy których są najmniejsze obciążenia panewek i gładzi cylindra - czyli wolne obroty smile.gif

Napisano

> Najzdrowsze wogóle to takie przy których są najmniejsze obciążenia

> panewek i gładzi cylindra - czyli wolne obroty

ale bez obciazenia wink.gif

PS co Ty kolego wozisz w tej mazdzie???? cupe? wink.gif

byles pod moja chata z tym ladunkiem smile.gif

Napisano

> ale bez obciazenia

> PS co Ty kolego wozisz w tej mazdzie???? cupe?

> byles pod moja chata z tym ladunkiem

w swarzedzu ? smile.gif a pociete coupe było smile.gif już na złomie frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.