Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akcyza - problem z Urzędem Celnym

Featured Replies

Napisano

Kupiłem niedawno Mercedesa W124 1992r. 230E , samochód w średnim stanie zapłaciłem realne 450Euro, od kwoty na umowie zapłaciłem 18,6% akcyzy tj. 360zł. Dzisiaj dostałem info z prośbą o wyjaśnienie, według Urzędu Celnego taki samochód kosztuje 12 000pln. Ale ja rzeczywiście zapłaciłem 450Euro bo samochód nie jest w stanie dobrym.

Co w takim przypadku, co napisać w piśmie do UC, ktoś to przechodził? Nie uśmiecha mi się płacić akcyzy w takiej samej kwocie jak kupiłem samochód...

Napisano
  • Autor

a gdy na umowie kupna sprzedaży jest info, że uszkodzony silnik , to wiadomo przecież, że samochód znacznie mniej wart niż rynkowa wartość?

Napisano

Niewiele wskórasz, jest taryfikator +-% i tyle. Jak odbiega mocno od normy, to cofają i już, to nie ich problem. Ty możesz za ok 250zł wziąć rzeczoznawcę z uprawnieniami co zrobi ekspertyzę i wtedy "ponegocjować" z celnym.

Napisano

przerabiałem też to 8 lat temu, albo płacisz ile urząd celny chce(nie obchodzą ich rachunki czy też faktury za zakup auta ) lub bierzesz rzeczoznawce który to wtedy kosztował 500zł, ja poszedłem po łatwiźnie i zapłaciłem im 2000zł :ogien:

Napisano

Sprowadzałem kiedyś uszkodzony samochód. Od razu do UC uderzyłem z wyceną rzeczoznawcy. Odchyłka była spora (auto 6 letnie, cena - nie pamiętam dokładnie -  ok. 35-40% poniżej średniej rynkowej) - nie było problemu.

Napisano

Sprowadzałem kiedyś uszkodzony samochód. Od razu do UC uderzyłem z wyceną rzeczoznawcy. Odchyłka była spora (auto 6 letnie, cena - nie pamiętam dokładnie -  ok. 35-40% poniżej średniej rynkowej) - nie było problemu.

Ja do urzędu zabralem fotografie uszkodzonego samochodu bo klapa i zderzak były po małej stłuczce. Nie miałem tylko jak zrobić zdjęcia niesprawnej elektryki :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.